Η κρίση στη Συρία στο επίκεντρο συνομιλιών των υφυπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Ρωσίας.Δεν εγνώσθη αν συζητήθηκαν και οι Τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

images Flags Turkey Russia  n_70558_1

Οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου και της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ είχαν χθες συνάντηση στην Αγκυρα, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με κυρίαρχο θέμα την αυξανόμενη απειλή των Τζιχαντιστών.
Ειδκότερα συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία, το Ιράκ, τη Λωρίδα της Γάζας, την Υεμένη και τη Λιβύη, όπως μετέδωσαν Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ Ντέηλυ Νιούς, γράφει ότι η συνάντηση έγινε αμέσως μετά, που η Μόσχα επισήμανε στην Αγκυρα πως η εγκαθίδρυση ζώνης ασφάλειας ή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, απαιτεί τη συναίνεση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

images Turkey Russia map Black Sea      thCA7LI9VL
Ρωσία και Τουρκία έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις για την κρίση στη Συρία, με τη Μόσχα να υποστηρίζει σθεναρά το καθεστώς του προέδρου Μπασιάρ αλ-Ασσαντ και την Αγκυρα να επιδιώκει την απομάκρυνσή του από την εξουσία.
Η εκδίωξη του προέδρου Ασσαντ από την εξουσία είναι ένας από τους όρους έχει θέσει η κυβέρνηση Νταβούτογλου για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο διεθνή συνασπισμό, υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε.
Δεν έχει γνωσθεί κατά πόσον η Ρωσική πλευρά ήγειρε και το Κυπριακό κατά τη συνάντηση και ειδικότερα τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, υπό το φως και του διαβήματος, στο οποίο προέβη η Μόσχα στην Αγκυρα για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

images Russia Foreing Minis  images
Οπως είναι γνωστό η Ρωσία καταδίκασε χθες τις Τουρκικές προκλήσεις, επισημαίνοντας ότι οι μονομερείς ενέργειες και η επίδειξη δύναμης είναι απαράδεκτες.
Σε ανακοίνωση του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται επίσης ότι οι ενέργειες αυτές εγκυμονούν κινδύνους για επιδείνωση της κατάστασης, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Χθες ο Ειδικός Απεσταλμένος του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη Ρωσία, Σώτος Ζακχαίος, είχε συνάντηση στη Μόσχα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μέσχκοβ, ύστερα από αίτημα της Κυπριακής πλευράς.

images Cyprus AOZ    images
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η παρούσα φάση των Κυπρο-Ρωσικών σχέσεων και οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>