Αναστέλλεται η συμμετοχή της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, σε αντίδραση για τις Τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

images Anastasiades      thCANT917O

Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, που συνήλθε σήμερα υπό την προεδρία του προέδρου Αναστασιάδη, αποδέχθηκε εισήγηση του προέδρου της Δημοκρατίας για αναστολή της συμμετοχής της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού λόγω των Τουρκικών προκλήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και της παράνομης δέσμευσης από την Αγκυρα περιοχών νοτίως της Κύπρου για σεισμογραφικές έρευνες.
Η εισήγηση αφορά τις συναντήσεις τόσο του προέδρου Αναστασιάδη όσο και του διαπραγματευτή της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη με την Τουρκοκυπριακή πλευρά.
Σχετικές ανακοινώσεις έκαμε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

images Cyprus Christodou Spokesman  Christodoulides-2
Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους Πολιτικούς Αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς επίσης για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες από πλευράς Τουρκίας και για τα διαβήματα, στα οποία η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει ήδη προβεί και θα συνεχίσει να προβαίνει σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο.
Ανέφερε επίσης ότι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ομόφωνα καταδικάζει και καταγγέλλει την Τουρκική επιθετική δραστηριότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Οι ενέργειες της Τουρκίας, τόνισε, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ ταυτόχρονα δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

images Cyprus AOZ    images
Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, πρόσθεσε, καλεί την Ευρωπαϊκή και τη διεθνή κοινότητα να απαντήσουν και να αντιδράσουν στην προκλητική συμπεριφορά της Αγκυρας.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.
Είπε επίσης ότι άλλα μέτρα θα ανακοινώνονται, όταν αποφασίζονται και πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το υψηλό αίσθημα ευθύνης και το κλίμα συναντίληψης, που επικράτησε κατά τη συνάντηση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η δραστηριότητα της εταιρείας ENI/KOGAS συνεχίζεται κανονικά στο κοίτασμα ”Ονασαγόρας” στο τεμάχιο εννέα.
Σε άλλη ερώτηση ο Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκική ενέργεια δεν αφήνει καμιά άλλη επιλογή στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Ερωτηθείς αν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σε επικοινωνία με ξένους ηγέτες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης από χθες έχει αρχίσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους και άλλους ηγέτες.

images Cyprus Israel map oil     images
Οι επικοινωνίες αυτές, πρόσθεσε, θα συνεχιστούν και σήμερα για να ενημερώσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για την κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί με την παράνομη Τουρκική οδηγία προς ναυτιλλομένους, Ναύτεξ, για δέσμευση περιοχών για σεισμογραφικές έρευνες.
Οι περιοχές αυτές καλύπτουν θαλάσσια ζώνη μήκους περίπου εκατόν-εβδομήντα χιλιομέτρων και πλάτους έως και είκοσι-πέντε χιλιομέτρων, κατά μήκος των νότιων ακτών της Κύπρου.
Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα ”Ο Φιλελεύθερος”, η ζώνη καλύπτει τα τεμάχια ένα, δύο, τρία και οκτώ και μικρό μέρος του τεμαχίου εννέα της Κυπριακής ΑΟΖ.
Τα τεμάχια δύο, τρία και εννέα βρίσκονται σε διαδικασίες ερευνών από την κοινοπραξία ENI/KOGAS για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

images Eroglu NEW   images
Στα κατεχόμενα, ο Ντερβίς Ερογλου ισχυρίστηκε ότι η απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων από την Ελληνική Κυπριακή πλευρά, δεν συνάδει με τις πραγματικότητες του Κυπριακού.
Σε γραπτή δήλωση, ο κατοχικός ηγέτης προβάλλει επίσης τον αστήρικτο ισχυρισμό ότι η Ελληνική Κυπριακή πλευρά αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι οι προσπάθειές της για εξεύρεση λύσης μέσω των συνομιλιών δεν είναι ειλικρινείς.
Επαναλαμβάνει, εξάλλου, ότι η λύση πρέπει να στηρίζεται στη βάση των πραγματικοτήτων, κατά την έκφρασή του, του Κυπριακού.
Υπό το βάρος των αρνητικών αυτών εξελίξεων φθάνει αργότερα σήμερα στην Κύπρο, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντεν.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>