Ενταση και κρίση δημιουργεί η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ. Δέσμευσε παράνομα περιοχές για διεξαγωγή ερευνών από τις είκοσι Οκτωβρίου έως το τέλος Δεκεμβρίου.Σε συναγερμό η Λευκωσία, η οποία προβαίνει σε διαβήματα.

images Cyprus AOZ    images

Η Τουρκία κορυφώνει την προκλητικότητά της σε βάρος της Κύπρου, αφού δέσμευσε παράνομα περιοχές σε τεμάχια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών.
Τα τεμάχια αυτά είναι το δύο, το τρία και το εννέα, στο οποίο η κοινοπραξία ENI/KOGAS άρχισε ήδη γεώτρηση στο κοίτασμα ”Ονασαγόρας”, ύστερα από σχετική συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Οπως είναι γνωστό, η κοινοπραξία θα προχωρήσει και σε γεωτρήσεις και σε άλλα κοιτάσματα, που θα διαρκέσουν έως τα τέλη ερχομένου Δεκεμβρίου.
Στόχος των Τουρκικών ενεργειών είναι η παρεμπόδιση των γεωτρήσεων και για το λόγο αυτό εξέδωσαν παράνομα Ναύτεξ δεσμεύοντας περιοχές στην Κυπριακή ΑΟΖ για πρώτη φορά.

images Cyprus Eni-Kokas Drilli AOZ    Saipem-Eni-Pen-Drilling-Contracts-USD1.2-Billion-Italy
Ειδικοί επί ενεργειακών θεμάτων εκτιμούν ότι η αποστολή του Τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους Barbaros για έρευνες θα κλιμακώσει την ένταση προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία διενέργειας γεωτρήσεων από την ENI/KOGAS στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Η Λευκωσία προειδοποίησε με διακοπή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό αν συνεχιστούν οι Τουρκικές προκλήσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι οι Τουρκικές παρενοχλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι συμβατές με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών.
Τόνισε επίσης ότι η ενέργεια της Τουρκίας να δεσμεύσει, με οδηγία προς ναυτιλλομένους, Ναύτεξ, περιοχές στα τεμάχια δύο, τρία και εννέα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, για σεισμογραφικές έρευνες, από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου, συνιστά παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και στερείται κάθε νομιμότητας.

images Christodoylides Diplom   αρχείο λήψης
Αποκάλυψε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε διαβήματα, στα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και σε χώρες, οι οποίες έχουν αναγνωρίσει και έχουν αναφερθεί δημόσια στο αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αξιολογήσει σήμερα και πάλι την κατάσταση, την οποία χαρακτήρισε πολύ σοβαρή.
Τις νέες Τουρκικές προκλήσεις συζήτησε σήμερα ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά.
Αναστασιάδης και Σαμαράς σε τηλεφωνική επικοινωνία συζήτησαν τα νέα διαβήματα, που θα γίνουν και τα μέτρα, τα οποία πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο συντονισμού των κινήσεων των κυβερνήσεων Αθηνών και Λευκωσίας.

images Anastasiades      thCANT917O
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Αναστασιάδη καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, είχε επίσης σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σκοπός της επικοινωνίας ήταν ο περαιτέρω συντονισμός των κινήσεων Ελλάδας και Κύπρου, σε σχέση με τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

images Greece Samaras   αρχείο λήψης
Χθες ο εκπρόσωπος του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε την Τουρκία ότι από τη συμπεριφορά της εξαρτάται η πορεία ένταξής της στην Ευρωπαική Ενωση και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.
Οπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας, δύο Τουρκικά πολεμικά το Γκελιμπολού και το Μιζράκ παρακολουθούν στενά τη διαδικασία γεώτρησης, που πραγματοποιεί η ENI/ΚOGAS στο κοίτασμα ”Ονασαγόρας” στο τεμάχιο εννέα της Κυπριακής ΑΟΖ.

images Barbaros         n_58137_4
Σύμφωνα με πληροφορίες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου πλέει και το Τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος ”Μπαρμπαρός”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>