Κύπρος και Ελλάδα προειδοποιούν την Τουρκία για αρνητικές επιπτώσεις στο Κυπριακό και την πορεία ένταξής στην Ευρωπαική Ενωση, με αφορμή τις νέες προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

images Cyprus AOZ    images

Η Λευκωσία προειδοποίησε για σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αν οι Τουρκικές προκλήσεις, συνεχιστούν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπάρξει παρενόχληση των εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι η παρενόχληση, με οιονδήποτε τρόπο, της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι σε καμμιά περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών.
Πρόσθεσε ότι προχθες βράδυ η Αγκυρα εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους, Ναύτεξ, με την οποία δεσμεύει κάποιες περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποκάλυψε πως αμέσως η Κυπριακή κυβέρνηση εξέδωσε οδηγία με την οποίαν αποδείκνυε το παράνομο της τουρκικής οδηγίας.

images Christodoylides Diplom   αρχείο λήψης
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι το θέμα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, αφού παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και δικαιώματα της εταιρείας ENI/KOGAS, που δραστηριοποιείται εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, ύστερα από συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Αποκάλυψε επίσης ότι η Λευκωσία προέβη σε διαβήματα και θα συνεχίσει να προβαίνει, επισημαίνοντας πως η Κυπριακή κυβέρνηση αναμένει από όλους αυτούς, που και δημόσια έχουν μιλήσει για το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται την Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, να κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να τερματιστούν τέτοια φαινόμενα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε ακόμη ότι το θέμα συζητήθηκε σε υπουργική σύσκεψη, παρουσία τεχνοκρατών και πως η Λευκωσία αναμένει να δει τις εξελίξεις.

images Greece Koutras Fore Mnistr   images
Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, δήλωσε ότι η Τουρκία οφείλει να γνωρίζει, πως ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους -μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι υποχρέωση όλης της διεθνούς κοινότητας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις νέες Τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Κωνσταντίνος Κούτρας επισήμανε ότι η Κύπρος δεν αντέχει καμμιά περαιτέρω παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Προειδοποίησε, εξάλλου, ότι από τη συμπεριφορά της Τουρκίας εξαρτάται και η Ευρωπαϊκή της πορεία και η πορεία των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο.
Εν τω μεταξύ, το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε ότι το Τουρκικό πολεμικό Μιζράκ, παρακολουθεί τη διαδικασία γεώτρησης στο κοίτασμα ”Ονασαγόρας”, στο τεμάχιο εννέα της Κυπριακής ΑΟΖ, από την πολυεθνική εταιρεία ENI/KOGAS.

images Turkish Navy      thCAPKZGH8
Σε νέα ανακοίνωση το απόγευμα, το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο αναφέρει ότι το πολεμικό σκάφος Μιζράκ στο πλαίσιο της αποστολής του στην Επιχείρηση Ασπίδα της Μεσογείου, συνεχίζει να παρακολουθεί τη διαδικασία των γεωτρήσεων στις λεγόμενες, κατά τον ισχυρισμό των Τούρκων, αδειοδοτούμενες περιοχές για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νοτίου Κύπρου,όπως προκλητικά αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, που βρίσκονται στο νότιο μέρος της νήσου.
Προχθές το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο είχε ανακοινώσει ότι η Τουρκική φρεγάτα Γκελίμπολου παρακολουθεί στενά τη διαδικασία γεωτρήσεων στο κοίτασμα του “Ονασαγόρας”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>