Η Τουρκία είναι η πιο συμφέρουσα οδός για το φυσικό αέριο της Μεσογείου, ισχυρίζεται ο Τανέρ Γιλντίζ.Επισημαίνει τη γεωγραφική της θέση.

images Gildiz Energy Taner     αρχείο λήψης

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, ισχυρίστηκε ότι η χώρα του είναι η πιο συμφέρουσα οδός για τη μεταφορά του φυσικού αερίου, που εντοπίστηκε στ’ ανοικτά του Ισραήλ και της Κύπρου στις διεθνείς αγορές.
Ωστόσο, είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να προσεγγίσει αυτό το θέμα χωρίς να κάμνει κατάχρηση, όπως ανέφερε, των πλεονεκτημάτων, που έχει λόγω της γεωγραφικής της θέσης.
Υπάρχουν, συνέχισε, πιο σοβαρά προβλήματα, όπως η τραγωδία στη Λωρίδα της Γάζας, αναφερόμενος στις πρόσφατες επιδρομές του Ισραήλ σε αντίποινο για τις πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Εβραϊκού κράτους.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε ότι η Ευρωπαική αγορά είναι η κύρια αγορά για το φυσικό αέριο της Μεσογείου.

images Cyprus AOZ    images
Μιά άλλη εναλλακτική διαδρομή, συνέχισε, είναι αυτή της Αιγύπτου, η οποία, όπως υποστήριξε, βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση, όταν πρόκειται για μηχανισμούς τιμολόγησης και ποσότητας. Αυτό, πρόσθεσε, το γνωρίζει το Ισραήλ.
Ο Τανέρ Γιλντίζ είπε ότι η Αγκυρα είναι πολύ ξεκάθαρη.Εχει ανακοινώσει πως μπορεί να εργασθεί επί μιάς οικονομικής μελέτης σκοπιμότητας αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί πολιτικά.
Και οι δύο αυτές πτυχές, σημείωσε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υποστήριξε ότι δηλώσεις, όπως ”αρχίστε μόνον την ανάπτυξη ενεργειακών πολιτικών και το Παλαιστινιακό ζήτημα είναι διαφορετικό, είναι απαράδεκτες.
Σε ομιλία σε συζήτηση, που οργανώθηκε από το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο Τανέρ Γιλντίζ ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμμιά πολιτική εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία να παρεμποδίζει τις διαπραγματεύσεις ιδιωτικών εταιρειών της χώρας με το Ισραήλ για το θέμα των υδρογονανθράκων.

images gas map pipe Israel Turkey    th
Είναι φυσικό, πρόσθεσε, το Ισραήλ να κάμνει τις δικές του εκτιμήσεις και εκτός της Τουρκίας.
Επανέλαβε επίσης την απαράδεκτη θέση της Αγκυρας ότι οι υδρογονάθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου πρέπει να διαμοιρασθούν στις δύο κοινότητες.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>