Συνάντηση σήμερα στις Βρυξέλλες νέου υπουργού Ευρωπαικών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ και Επιτρόπου της Ευρωπαικής Ενωσης Στέφαν Φούλε.

images Bozkir Fule    n_71910_1

Ο Επίτροπος της Ευρωπαικής Ενωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, είχε σήμερα συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον νέο υπουργό Ευρωπαικών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ.
Ηταν η πρώτη συνάντηση των δύο αντρών μετά το διορισμό του Βολκάν Μποζκίρ και στη διάρκειά της έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις Ευρω-Τουρκικές σχέσεις και τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στους ”28”, περιλαμβανομένης της επικείμενης έκθεσης Προόδου της Ευρωπαικής Επιτροπής.
Ανακοίνωση της Κομισιόν, αναφέρει ότι ο Επίτροπος Φούλε εξέφρασε την πεποίθηση πως η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ Ευρωπαικής Ενωσης και Τουρκίας θα συνεχισθεί και τόνισε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της Ενωσης.
Υποστήριξε επίσης την εμβάθυνση των σχέσεών τους σε όλους τους τομείς, στους οποίους εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες, κατά την έκφρασή του, ανεκμετάλλευτες δυνατότητες, όπως η οικονομία και το εμπόριο, ο διάλογος για την εξωτερική πολιτική, το θέμα της θεώρησης διαβατηρίων Τούρκων πολιτών και της μετανάστευσης καθώς και το ζήτημα της ενέργειας.

images  Turkey  Eu        thCA6R3C8K
Στο πλαίσιο αυτό, προστίθεται στην ανακοίνωση, ο Στέφαν Φούλε υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την Ευρωπαική Ενωση και επιβεβαίωσε το ρόλο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ως της κεντρικής μηχανής των Ευρω-Τουρκικών σχέσεων.
Τόσο ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση όσο και ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει και πάλι εμπλοκή στη Θετική Ατζέντα της Ευρωπαικής Ενωσης.
Αναφορικά με την επικείμενη ετήσια Εκθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής για την πρόοδο, που σημείωσε η Τουρκία κατά το 2014 στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, ο Στέφαν Φούλε υπενθύμισε ότι η έκθεση δίδει πάντοτε τις θετικές και τις αρνητικές εξελίξεις, που σημειώθηκαν στην Τουρκία κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

images  Euro Flag with Stars  images
Οπως κάθε χρόνο, ανέφερε, η Κομισιόν θα δώσει πίστωση εκεί που πρέπει και θα εισηγηθεί τρόπους αντιμετώπισης των υφιστάμενων αδυναμιών.
Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση υπενθύμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η εμπλοκή με την Επιτροπή σε σχέση με το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Τόνισε τη σημασία του υπουργείου Ευρωπαικών Υποθέσεων στη διασφάλιση του συντονισμού και της συμβατότητας της νέας νομοθεσίας με τη νομοθεσία της Ευρωπαικής Ενωσης και υπογράμμισε την ανάγκη το υπουργείο αυτό να έχει όλες τις απαραίτητες προυποθέσεις για να φέρει την Τουρκία πιο κοντά στην Ευρωπαική Ενωση.
Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, εξέφρασε τη λύπη του για τις εκθέσεις προόδου, που είχε κυκλοφορήσει η Τουρκία το 2012 και το 2013 σε αντίδραση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η έκθεση προόδου της Τουρκίας, είπε, δεν έχει καμμιά αξία σε σχέση με το σύστημα, που ισχύει στους ”28”.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η επικείμενη έκθεση προόδου θα είναι λειτουργική τόσο για την Ευρωπαική Ενωση όσο και την Τουρκία.
Διαφορετικά, πρόσθεσε, μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *