Αχμέτ Νταβούτογλου: Η Τουρκία αποφάσισε το 2004 την πολιτική, που θα ακολουθήσει στο Κυπριακό.

Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu announces his new cabinet in Ankara

Η Τουρκία αποφάσισε το 2004 ποιά θα είναι η πολιτική της χώρας στο Κυπριακό.
Τη δήλωση αυτή έκαμε ο Αχμέτ Νταβούτογλου σε μακρά ομιλία προχθές στο έκτακτο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στη διάρκεια του οποίου εξελέγη πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός της Τουρκίας.Αναφερόταν στο σχέδιο Αναν, που ετοίμασε το 2004 ο τότε Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνων και το οποίο η Τουρκία υποστήριξε, καθώς και στο δημοψήφισμα, που διενεργήθηκε επί του σχεδίου αυτού στην Κύπρο.Οπως είναι γνωστό οι Τουρκοκύπριοι τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου, ενώ οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία.
Οπως μετέδωσε το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατόλια, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι ο ηγέτης, εννοώντας τον Ταγίπ Ερντογαν, και η κυβέρνηση της Τουρκίας με τη θέληση του Τουρκικού λαού αποφάσισαν την πολιτική της χώρας στη Μέση Ανατολή, τις μακρο-οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας και τη σχέση της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

images occupied area Cyprus   thCADF0XNJ
Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι πριν δεν υπήρχε εξωτερική πολιτική, η οποία να βασιζόταν σε κοινή στρατηγική προοπτική, αλλά διεξαγόταν μάλλον από τις εξωτερικές σχέσεις με διάφορες χώρες και διεθνείς οργανισμούς.
Πρόσθεσε ότι το σύνολο της ατζέντας της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής αποτελείτο μόνον από λίγα αμυντικά θέματα, που κάλυπταν από το Κυπριακό έως το Αρμενικό ζήτημα.
Οσο περισσότερο η Τουρκία ενδυνάμωνε τη δημοκρατία της και έθετε σε υγιή θεμέλια την οικονομία της, σημείωσε, τόσο περισσότερο επιτυγχανόταν σημαντική πρόοδος στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε ότι η χώρα δεν θα εγκαταλείψει ποτέ βασικές αρχές.

images Cyprus Turkey map  thCA9KDP1B
Δεν έχει σημασία, είπε, τι θα μπορούσε να πει κάποιος και επισήμανε ότι η θεμελιώδης αρχή της κυβέρνησης είναι πως η Τουρκική πολιτική επικεντρώνεται στην Αγκυρα.
Εκείνοι, πρόσθεσε, που θα επιδιώξουν να μάθουν το μυστικό της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής θα γυρίσουν και θα κοιτάξουν προς την Αγκυρα.
Για το λόγο αυτό, συνέχισε, δηλώνω με υπερηφάνεια πως ο αριθμός των ξένων πρεσβειών στην Τουρκική πρωτεύουσα, το 2001 ήταν 84, ενώ σήμερα έχουν αυξηθεί σε 117.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε ότι ο λόγος είναι, επειδή οι άλλες χώρες αντιλαμβάνονται τώρα, πως όταν κάποιος βρίσκεται στην Αγκυρα, έχει τον παλμό όλων των περιοχών, που γειτνιάζουν με την Τουρκία.
Ανέφερε επίσης ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έχει πολλές διαστάσεις και αυτό προέρχεται από τη γεωγραφική αναγκαιότητα.
Οσοι, πρόσθεσε, θέλουν να παγιδεύσουν την Τουρκία σε μια τανάλια μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας δεν γνωρίζουν τη γεωγραφία της Τουρκίας.

images Turkey Eu    thCA6R3C8K
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επισήμανε ότι ο στόχος της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση είναι στρατηγικός στόχος, και θα πρέπει να συνεχισθεί με αποφασιστικότητα.
Αλλά, πρόσθεσε, η στρατηγική δύναμη της Τουρκίας θα αυξηθεί με τις γύρω περιοχές και τα λεκανοπέδια.
Γι αυτό το λόγο, συνέχισε, η Τουρκία έχει ακολουθήσει πολιτική εξάλειψης των θεωρήσεων διαβατηρίων, προκειμένου η οικονομία της να απορροφήσει μεγάλους πόρους.
Εχουμε εξαλείψει, πρόσθεσε, τις θεωρήσεις διαβατηρίων με 74 χώρες και έχουμε εγκαθιδρύσει διακυβερνητικούς μηχανισμούς με 19 χώρες και έχουν πραγματοποιηθεί κοινές συνεδριάσεις σε επίπεδο Υπουργικών Συμβουλίων.

images Davuto new picture    aa_picture_20140208_1541538_high-jpg20140214172120
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου σημείωσε ότι η Αγκυρα έχει ανοίξει το δρόμο για την εκπρόσωπηση Τούρκων επιχειρηματιών στην Αφρική και έχει αυξήσει τον αριθμό των πρέσβεών της από 12 σε 35.
Είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι η χώρα με τον έβδομο μεγαλύτερο αριθμό ξένων αντιπροσωπειών στον κόσμο, με 222 ξένες αντιπροσωπείες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *