Category Archives: Συρία

Εντονη αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για δημιουργία νέας δύναμης με τις Συριακές Κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας.

images USA TURKEY FLAGS   αρχείο λήψης

Η Τουρκία αντέδρασε έντονα στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να συστήσουν νέα δύναμη με τις Συριακές Κουρδικές Μονάδες Προστασίας προκειμένου να διασφαλίσουν τα σύνορα της Τουρκίας και του Ιράκ με τη Συρία.
Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε μέσα μαζικής ενημέρωσης για πληροφορίες, που δημοσίευσαν ότι ο διεθνής συνασπισμός, υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, θα δημιουργήσει νέα συνοριακή δύναμη ασφαλείας τριάντα χιλιάδων αντρών με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού στη Συρία.
Σε ανακοίνωση, το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Τουρκία έχει επαναλάβει σε πολλές περιπτώσεις πως ήταν λάθος και απαράδεκτο οι Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργασθούν με το Συριακό Κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης, το οποίο χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, στην περιοχή της Συρίας, προκειμένου να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος και να υπάρξει σταθεροποίηση στις περιοχές, που απελευθερώθηκαν.
Από την άλλη, προσθέτει, δεν έχει γίνει καμμιά διαβούλευση με την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του συνασπισμού, αναφορικά με την εγκαθίδρυση της ούτω καλούμενης, όπως ισχυρίζεται, ”Συριακής Συνοριακής Δύναμης Προστασίας”.

images Syria Kurds Turkey Shelling MAP  imagesimages Syria Kurds YPG Flag  αρχείο λήψης
Είναι επίσης άγνωστο, υποστηρίζει το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ποιές χώρες-μέλη του συνασπισμού υιοθέτησαν την απόφαση αυτή.
Τέτοιες πρωτοβουλίες, σημειώνει, μέσω της συνεργασίας με τις οργάνωσεις των Κούρδων της Συρίας, σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις και ανακοινώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, και είναι εντελώς απαράδεκτες.
Σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο συνασπισμός εξέδωσε χθες ανακοίνωση, που απέστειλε σε μερικά μέσα ενημέρωσης, και στην οποία αναφέρεται ότι ο συνασπισμός εργάζεται για τη σύσταση και εκπαίδευση Συριακής Συνοριακής Δύναμης Προστασίας.
Η Αγκυρα θεωρεί τις οργανώσεις των Κούρδων της Συρίας ως βραχίονες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, ενώ η Ουάσιγκτων τις βλέπει ως αξιόπιστους συμμάχους στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

images Kalin Erdogan   n_96358_1
Ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα, κατά την έκφρασή του, να πολεμήσει όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις με οποιοδήποτε τρόπο κρίνει κατάλληλο και θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για διασφάλιση της ασφάλειάς της με βάση τα εθνικά της συμφέροντα.
Σε γρατπή δήλωση, ο Ιμπραχίμ Καλίν αναφέρει ότι στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμά της να απαντήσει στον ”νόμιμο στόχο των τρομοκρατικών οργανώσεων με οποιονδήποτε τρόπο, χρόνο και τόπο”.

Την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων, αμέσως και χωρίς όρους, από τη Συρία, ζητεί η Δαμασκός.

images Syria Kurds Turkey Shelling MAP  images
Η Συρία ζήτησε από την Τουρκία να αποσύρει αμέσως και χωρίς όρους τα στρατεύματά της, που εισέβαλαν στη βορειοδυτική επαρχία της χώρας Ιντλίμπ.
Την είδηση μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Δαμασκό, επικαλούμενο πηγή του Συριακού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι τα Τουρκικά στρατεύματα ”εισήλθαν” στην Ιντλίμπ στις δώδεκα Οκτωβρίου στο πλαίσιο δήθεν των προσπαθειών για επιβολή ούτω καλουμένης ζώνης αποκλιμάκωσης, την οποία συμφώνησαν οι αντάρτες της Συρίας, οι οποίοι υποστηρίζονται από την Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν στις συνομιλίες, που είχαν στην Αστάνα του Καζακστάν, νωρίτερα αυτό το χρόνο.

images Assad Flag Syria  images
Ωστόσο, πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας χαρακτήρισε επιδρομική την ενέργεια της Τουρκίας,  τονίζοντας ότι δεν έχει τίποτε να κάμει με το τι αντιλήφθηκαν οι εγγυήτριες χώρες στην Αστάνα.
Η ανάπτυξη Τουρκικών στρατευμάτων, σημείωσε, αποτελεί παραβίαση των κατανοήσεων αυτών και απόκλιση από αυτές, προσθέτοντας ότι η το Τουρκικό καθεστώς πρέπει να συμμορφωθεί με όσα συμφωνήθηκαν στην πόλη του Καζακστάν.

Νέα εισβολή της Τουρκίας στη Συρία με στόχο τους Κούρδους για να μην επεκτείνουν τα εδάφη, που κατέχουν και να δημιουργήσουν κράτος.

 

images Syria Kurds Turkey Shelling MAP  images

Η Τουρκία ανακοίνωσε την έναρξη νέας στρατιωτικής επιχείρησης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, όπως αποκαλεί τη νέα εισβολή στη Συρία, στο πλαίσιο συμφωνίας με τη Ρωσία και το Ιράν, σε μια προσπάθεια δημιουργίας ζωνών αποκλιμάκωσης και παρεμπόδισης Συριακών Κουρδικών οργανώσεων για εγκαθίδρυση διαδρόμου ”τρομοκρατίας”, όπως ισχυρίζεται η Αγκυρα, κατά μήκος των Συριακών συνόρων προς τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ Ντέηλυ Νιούς, Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις κανονιοβόλησαν, νωρίς το πρωί, θέσεις των Τζιχαντιστών, που ελέγχουν την Ιντλίμπ για να υποστηρίξουν τους μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στις χερσαίες συγκρούσεις.
Η Χουριέτ, γράφει ότι δεν υπήρξε καμμιά επίσημη επιβεβαίωση της είδησης ότι Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εισήλθαν [εισέβαλαν] στη Συρία, αν και τοπικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι σημειώθηκαν ήδη σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ Τουρκικών στρατευμάτων και Τζιχαντιστών.

images Erdogan N αρχείο λήψης
Ο πρόεδρος Ερντογαν, σε ομιλία σε συνεδρία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ανέφερε ότι η επιχείρηση, όπως χαρακτήρισε την εισβολή, που άρχισε χθες και τέθηκε σε εφαρμογή σήμερα, συνεχίζεται μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό χωρίς κανένα πρόβλημα.
Πρόβαλε, εξάλλου, τον ισχυρισμό ότι η νέα εισβολή της Τουρκίας στη Συρία έχει στόχο την εξάλειψη των απειλών για την ασφάλεια της Τουρκίας στην πηγή τους.
Αναφερόμενος στους Κούρδους της Συρίας και συγκεκριμένα στις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού, ο Ταγίπ Ερντογαν ισχυρίστηκε πως υπάρχει σοβαρή προκαταρκτική εργασία για ίδρυση κράτους και ότι είναι ήδη πολύ αργά για την Τουρκία για να το σταματήσει.Αλλά, πρόσθεσε, αν παραμείνουμε ”σιωπηλοί” τότε αυτό θα συμβεί.
Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν ήδη επεκτείνει τα εδάφη τους τα τελευταία χρόνια, ενώ μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

images Syria Turkey map    thCATTWXSA
Ο πρόεδρος της Τουρκίας ισχυρίστηκε επίσης ότι η Αγκυρα είναι υποχρεωμένη να σπάσει αυτό τον τρομοκρατικό, κατά την έκφρασή του, διαδρομο από τα ανατολικά προς τη Μεσόγειο.Δεν μπορούμε, πρόσθεσε, να ”ανεχθούμε” αυτό το πράγμα.
Διαφορετικά, όπως είπε, η Τουρκία θα υποφέρει από ένα άλλο Κομπάνι.
Η Τουρκία, συνέχισε, δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο και ούτε θα επιτρέψει τέτοιο πράγμα.
Στα τέλη του 2014 οργανώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις στη νοτιανατολική Τουρκία εναντίον της παθητικής στάσης, που τηρούσε τότε η Τουρκική κυβέρνηση την ώρα που το Ισλαμικό Κράτος πολιορκούσε την πόλη Κομπάνι, η οποία κατοικείται από Κούρδους της Συρίας.
Ο Ταγίπ Ερντογαν αναφέρθηκε και στο πρόσφατο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει απειλές από την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν.

images Kurdistan MAP images
Ωστόσο επανέλαβε την απειλή του για εισβολή στο Ιρακινό Κουρδιστάν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ”τα Τουρκικά στρατεύματα μπορεί να φθάσουν στην περιοχή ξαφνικά σε μιά νύκτα”.
Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, εξάλλου, σε ομιλία ανακοίνωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Ρωσία για την επιχείρηση, όπως αποκάλεσε την εισβολή των Τουρκικών στρατευμάτων στην Συριακή επαρχία Ιντλίμπ με πρόσχημα την παροχή ασφάλειας στην περιοχή.

Οι Κούρδοι της Συρίας προειδοποιούν ότι θα πολεμήσουν εναντίον της Τουρκίας για να παραμείνει υπό τον έλεγχό τους η Συριακή πόλη Μανμπίτζ.

images-syria-turkey-map-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Ο διοικητής των Κούρδων μαχητών στην Συριακή πόλη, Μανμπίτζ, Αντνάν Αμπού Αμζιάντ προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις του θα πολεμήσουν για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κίνηση από την Τουρκία για να καταλάβει την πόλη αυτή.
Μιλούσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα σχολιάζοντας δήλωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογαν πως, όταν οι Τουρκικές δυνάμεις, που υποστηρίζουν τους μαχητές της Συριακής αντιπολίτευσης, καταλάβουν την πόλη Αλ Μπαμπ από το Ισλαμικό Κράτος, θα κινηθούν προς την πόλη Μανμπίτζ.
Ο Ταγίπ Ερντογαν δήλωσε ότι επιθυμεί να δημιουργήσει ασφαλή ζώνη κοντά στα Τουρκικά σύνορα με τη Συρία και να καθαρίσει, κατά την έκφρασή του, όλες τις Κουρδικές δυνάμεις από την περιοχή.
Ο Αμπού Αμτζιάντ δήλωσε ότι αν ο Ταγίπ Ερντογαν επιθυμεί να έρθει στη Μανμπίτζ, είναι δική του δουλειά, όπως είπε, αλλά τόνισε οι Κούρδοι της Συρίας θα υπερασπισθούν την πόλη τους με όλες τους τις δυνάμεις.
Θα αντισταθούμε, πρόσθεσε, σε οποιαδήποτε ανάμιξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις.

images Syria Manbij αρχείο λήψης
Η πόλη Μανμπίτζ βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας.
Ο διεθνής συνασπισμός, του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες, και Κουρδικές χερσαίες δυνάμεις απελευθέρωσαν την πόλη Μανμπίτζ από το Ισλαμικό Κράτος τον περασμένο χρόνο.
Ωστόσο, η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, στις οποίες κυριαρχούν οι Κουρδικές Λαϊκές Δυνάμεις Προστασίας, που είναι η στρατιωτική πτέρυγα του Συριακού Κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Ενωσης, έχει προκάλεσει την οργή της Τουρκίας.
Η Τουρκία θεωρεί τις Κουρδικές Λαϊκές Δυνάμεις Προστασίας τρομοκρατική οργάνωση, αφού, όπως υποστηρίζει αποτελεί βραχίονα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος Πε-Κα-Κα.
Αντιτίθεται, εξάλλου, στη συμμετοχή του Συριακού Κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Ενωσης και των Κουρδικών Λαϊκών Δυνάμεων Προστασίας στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Από την ανάληψη της εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος Ερντογαν έχει προτείνει πολλές φορές να συμμετάσχει και η Τουρκία στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συριακή πόλη Ράκκα.

images Syria Kurds Parade Weapons  images
Ωστόσο δεν θέλει να συμμετέχουν οι Κούρδοι της Συρίας, οι οποίοι έχουν αρχίσει στρατιωτική επιχείρηση για να περικυκλώσουν την Ράκκα από τον περασμένο Νοέμβριο.
Σύμφωνα με πρακτορειακές πληροφορίες δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η κυβέρνηση Τραμπ θα συνεχίσει να αποστέλλει όπλα στις Κουρδικές Λαϊκές Δυνάμεις Προστασίας, μετά τις αντιδράσεις της Τουρκίας.
Μέχρι τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται να υποστηρίξουν την Τουρκία για να διενεργήσει επιθέσεις εναντίον των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων ή των Κουρδικών Λαϊκών Δυνάμεων Προστασίας.