Category Archives: Ηνωμένα Εθνη

Αναγκαία η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, επαναλαμβάνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Είχε συνάντηση με την Τζέην Χολ Λουτ.Νωρίτερα συναντήθηκε με τον Κουντρέτ Οζερσάϊ.

images Lute Cavuso αρχείο λήψης

Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Τζέην Χολ Λουτ είχε συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η συνάντηση έγινε στην Αττάλεια της Τουρκίας και την ανακοίνωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Οπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ”όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι για μόνιμη λύση στην Κύπρο.Ωστόσο, η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων είναι επιβεβλημένη”.
Εν τω μεταξύ, υπό τον τίτλο ”Απροσδόκητη συνάντηση πριν από την επίσκεψη Λουτ”, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαλκίν Σεσί γράφει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χθες συνάντηση με τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάϊ, λίγες ώρες προτού συναντηθεί με την Τζέην Χολ Λουτ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, Τσαβούσογλου και Οζερσάϊ αντάλλαξαν απόψεις για τα θέματα, που θα ήγειρε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντησή του με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Κουντρέτ Οζερσάϊ δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημαντικά θέματα, που αφορούν την εξωτερική πολιτική και παράλληλα θέματα σε σχέση με το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος καθώς και τις εξελίξεις στο ζήτημα του φυσικού αερίου.
Δήλωσε επίσης ότι συμφώνησαν το κατοχικό καθεστώς να ανοίξει λεγόμενο προξενείο στην Αττάλεια, αλλά η σχετική τελετή αναβλήθηκε, λόγω του θανάτου του πρώην λεγόμενου πρωθυπουργού Ιρσέν Κουτσούκ.

images Cavuso Ozersay Ankara thumbs_b_c_d700124629363340510cbc3e25ec0c69
Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Σταρ Κίπρις καλύπτει τη συνάντηση Τσαβούσογλου-Οζερσάϊ υπό τον τίτλο ”Συζήτησαν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Υπό τον τίτλο ” Απροσδόκητη συνάντηση στην Αττάλεια”, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χακικάτ γράφει ότι Τσαβούσογλου και Οζερσάϊ είχαν συνάντηση στην Αττάλεια και πως μετά τη συνάντηση ο λεγόμενος πρωθυπουργός έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι συζήτησαν ”τα πρόσφατα αμυντικά και στρατιωτικά μέτρα που έλαβε η Ελληνική Κυπριακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την περιοχή και τις δραστηριότητες στο θέμα του φυσικού αερίου”.
Σημείωσε επίσης ότι Αγκυρα και ψευδοκράτος θα συντονίσουν τα βήματα, που θα κάμουν και αντάλλαξαν απόψεις για τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με την Τζέην Χολ Λουτ.

ΓΤΠ:Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Συνάντηση Κατρούγκαλου – Λουτ.Τέθηκε και το θέμα των νέων Τουρκικών παραβιάσεων στα Στροβίλια.

images Katrougalos Lute imagew-4-22-696x491

Στο πλαίσιο των επαφών της για ετοιμασία των Ορων Αναφοράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Τζέην Χολ Λουτ, είχε σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Κατρούγκαλο.
Η συνάντηση έγινε στην Αθήνα, και όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση της Κύπρου, για τον τερματισμό του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των Τουρκικών κατοχικών δυνάμεων.

images Strovilia Barricade αρχείο λήψης
Το Απέ, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, μετέδωσε ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος ήγειρε και το ζήτημα των νέων παραβιάσεων από τις Τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στα Στροβίλια, ως λόγος παραμονής των δυνάμεων της Ουνφικύπ.Οι κατοχικές δυνάμεις, επικαλούμενες ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς για δήθεν φαινόμενα λαθρεμπορίου στην περιοχή αυτή, τοποθέτησε σε αγροτικό δρόμο κιγκλιδώματα παρεμποδίζοντας τη διέλευση των κατοίκων από το συγκεκριμένο δρόμο, τον οποίο οι τελευταίοι χρησιμοποιούν για πρόσβαση στις καλλιέργειές τους.Η Κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε διαβήματα προς την Ουνφικύπ, η οποία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, ύστερα από σχετική διερεύνηση, έχει καταγράψει επισήμως ότι οι πρόσφατες ενέργειες του κατοχικού στρατού στα Στροβίλια αποτελούν νέες παραβιάσεις του στρατιωτικού status quo στην περιοχή και προβαίνει σε σχετικά διαβήματα προς τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

images Lute UN Cyprus αρχείο λήψης

Η Τζέην Χολ Λούτ επισκέφθηκε ήδη το Λονδίνο, ενώ άγνωστη είναι η ημερομηνία μετάβασής της στην Αγκυρα.

Συνάντηση Εϊντε-Χριστοδουλίδη στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια.

images Munich Christoduli Eide DzibvPsWwAYDF4A

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε σήμερα συνάντηση με τον τέως Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, στο Μόναχο.
Η συνάντηση, έγινε στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, που άρχισε στη Γερμανική πόλη χθες και λήγει αύριο.
Τη συνάντηση, δημοσιοποίησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης με ανάρτηση στο προσωπικό του λογαριασμό, Twitter, δύο φωτογραφιών με τον Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.Εκτιμάται ότι συζητήθηκε και το Κυπριακό.
Πολιτικοί παρατηρητές διερωτώνται κατά πόσο συζητήθηκε το πλαίσιο Γκουτέρες και αν ηγέρθη από πλευράς υπουργού Εξωτερικών το θέμα της μη ύπαρξης πρακτικών για τη συνάντηση των δύο πλευρών στις τέσσερις Ιουλίου του 2017 στο Κραν Μοντανά για το Κυπριακό.
Σε πρόσφατες δηλώσεις, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως ”ενώ για όλες τις ημέρες των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά, πρωί ή απόγευμα ή βράδυ, οποτεδήποτε γίνονταν διαπραγματεύσεις, υπάρχουν πρακτικά, το μόνο που λείπει είναι το πρακτικό της πρωίας της τετάρτης Ιουλίου”.
Ανέφερε επίσης πως ”δεν υπάρχει έγγραφο της τετάρτης Ιουλίου, υπάρχουν, όμως, διευκρινίσεις για τις ασάφειες ή τις παραλείψεις που περιείχε το άτυπο έγγραφο, που μας έδωσε ο κύριος Αϊντε”.

images Munich 2 Christo Eide DzibvOxWkAA6n0R
Το έγγραφο αυτό επιδόθηκε στις τριάντα Ιουνίου του 2017 και δεν απεικόνιζε εκείνα, που ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών καθόρισε ως πλαίσιο με βάση το οποίο θα έπρεπε να κινηθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέην Χολ Λουτ δεν έχει στα χέρια της τα πρακτικά αυτά και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε να τα εντοπίσει.
Στο κείμενο της τετάρτης Ιουλίου γίνεται σαφής αναφορά σε τερματισμό της συνθήκης εγγυήσεως και του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης.
Για τα στρατεύματα υπάρχει αναφορά για δραστική μείωση από την πρώτη ημέρα της λύσης και μείωση στα επίπεδα του 1960, αφήνοντας μόνο ανοικτό θέμα το κατά πόσο θα υπήρχε καταληκτική ημερομηνία ή επανεξέταση.
Στη Διάσκεψη του Μονάχου, η οποία πραγματοποιείται σε ετήσια βάση από το 1963, συμμετέχουν Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, επικεφαλής και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι Διεθνών Οργανισμών και Μη κυβερνητικών οργανώσεων, εμπειρογνώμονες, αναλυτές και ακαδημαϊκοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας και διεθνούς συνεργασίας.
Ο Εσπεν Μπαρθ Εϊντε είναι σήμερα μέλος της βουλής της Νορβηγίας.Είναι επίσης αντιπρόεδρος του Κέντρου Ανθρωπιστικού Διαλόγου στη Γενεύη, μέλος του Συμβουλίου του Νορβηγικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων στο Οσλο και ανώτερος σύμβουλος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτων.

Επαφές και με τις εγγυήτριες δυνάμεις θα έχει η Τζέην Χολ Λουτ. Νέα συνάντηση το απόγευμα με πρόεδρο Αναστασιάδη.

images Lute Anasta Table αρχείο λήψης

Μιά ώρα και δεκαπέντε περίπου λεπτά διήρκησε η απογευματινή δεύτερη συνάντηση της Τζέην Χολ Λουτ με τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συμφωνία επί των όρων αναφοράς σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε πως ο διάλογος συνεχίστηκε και απόψε και ότι όπως ήταν φυσικό έχουν εγερθεί θέματα, που αφορούν και τις εγγυήτριες δυνάμεις.
Τις επόμενες μέρες, πρόσθεσε, η Τζέην Χολ Λουτ θα έχει συναντήσεις με τις εγγυήτριες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε και στην ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, όπως προηγουμένως και στην Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, την προθυμία του να έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζιή.
Τις επόμενες μέρες, μάλιστα, σημείωσε, θα επικοινωνήσει με τον Μουσταφά Ακκιντζιή επιδιώκοντας να γίνει κάποια συνάντηση.
Ερωτηθείς αν θα έχει απευθείας επικοινωνία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Πρόδρομος Προδρόμου απάντησε ότι ”ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εκφράσει και στο παρελθόν την ετοιμότητα του να έχει συνάντηση με τον κύριο Ακκιντζιή. Επαναβεβαιώθηκε αυτό και μέσω της κυρίας Λουτ και τις επόμενες των ημερών θα έχει επικοινωνία με τον κύριο Ακκιντζιή”.
Σε ερώτηση πότε θα έχει η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι αυτό εναπόκειται στην κυρία Λουτ και πως δεν ήταν σε θέση να δώσει ημερομηνίες.
Ετσι, πρόσθεσε, θα προχωρήσουν τα πράγματα.

images Prodromos Prodromou αρχείο λήψης
Κληθείς να πει αν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής της κυρίας Λουτ στην Κύπρο, ο Πρόδρομος Προδρόμου απάντησε αρνητικά.
Σε ερώτηση αν στη συνάντηση που ενδέχεται να έχει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Μουσταφά Ακκιντζιή θα είναι παρούσα και η κυρία Λουτ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται και ούτε δεν χρειάζεται.
Θα δούμε, σημείωσε, τις επόμενες ημέρες πώς μπορεί να γίνει μια συνάντηση.
Ερωτηθείς αν μετά τις τελευταίες επαφές της Τζέην Χολ Λουτ έχει προχωρήσει η διαδικασία, ο Πρόδρομος Προδρόμου απάντησε ότι συνεχίστηκε ο διάλογος, έχουν εγερθεί, όπως ήταν φυσικό, θέματα που αφορούν και τις εγγυήτριες δυνάμεις, και η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα έχει τώρα επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

ΓΤΠ :Επίσημη Ανακοίνωση

Στη Νέα Υόρκη ο Κουντρέτ Οζερσάϊ για επαφές ενόψει της ανανέωσης της θητείας της Ουνφικύπ

images-ozersay-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάϊ πήγε χθες στη Νέα Υόρκη για διάφορες επαφές.
Σύμφωνα με τον παράνομο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Μπαϋράκ, ο Κουντρέτ Οζερσάϊ θα παρακολουθήσει τις συζητήσεις, που θα διεξαχθούν για την ανανέωση της θητείας της Ουνφικύπ και την έκθεση, η οποία θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα αξιολογήσει την απόφαση, που θα ληφθεί.
Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και αντιπροσώπους χωρών στον διεθνή οργανισμό, οι οποίες έχουν συμφέροντα στην Κύπρο.

images UN Headquarders N York   αρχείο λήψης
Σύμφωνα με τον παράνομο Μπαϋράκ, ο Κουντρέτ Οζερσάϊ αρχίζει τις επαφές του αργότερα απόψε.
Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πριν από την αναχώρησή του για την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Κουντρέτ Οζερσάϊ έγραψε πως στόχος ”είναι ακουσθεί η φωνή μας στη διεθνή σκηνή και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα οφέλη μας”.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Αρχές Ιανουαρίου επιστρέφει στην Κύπρο η Τζέην Χολ Λουτ.Είχε σήμερα νέες συναντήσεις με πρόεδρο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακκιντζιή.

images Lute Anasta Table αρχείο λήψης

Η Ειδική Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Τζέην Χολ Λουτ, είχε το πρωί νέες χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακκιντζιή.
Στόχος των συναντήσεών της είναι η διαμόρφωση των όρων αναφοράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συζήτηση θα συνεχισθεί και η Τζέην Χολ Λουτ θα επανέλθει στις αρχές του επόμενου χρόνου.
Σε ερώτηση αν άρχισαν να συζητούνται λεπτομέρειες σε σχέση με τους όρους αναφοράς, ο Πρόδρομος Προδρόμου απάντησε ότι συζητείται η διαμόρφωση των όρων αναφοράς. Γίνεται, πρόσθεσε, η συζήτηση, που χρειάζεται και όσον αφορά τις γενικές αρχές και τις λεπτομέρειες.
Ερωτηθείς αν έχει διαμορφωθεί πλαίσιο για τους όρους αναφοράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι καταβάλλεται συστηματικά και μεθοδικά η προσπάθεια να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς. Οταν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση, πρόσθεσε, θα το ανακοινώσουμε.
Χαρακτήρισε, εξάλλου, δημιουργική και παραγωγική την εργασία, που γίνεται.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να πει αν η Τζέην Χολ Λουτ μετέφερε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποιο μήνυμα από τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, είπε ότι η Ειδική Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών έχει αναλάβει εκ μέρους του Αντόνιο Γκουτέρες να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς. Δεν κομίζει, σημείωσε, μηνύματα.

images Lute Akinci Meeting Akıncı-Lute
Η συνάντηση της Τζέην Χολ Λουτ με τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακκιντζιή διήρκεσε μιά ώρα και είκοσι λεπτά, σύμφωνα με τον παράνομο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Μπαϋράκ.
Ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού, σε δήλωση, αναφέρει ότι ο Μουσταφά Ακκιντζιή επανέλαβε στην Τζέην Χολ Λουτ τα σημεία τα οποία είναι κρίσιμα για τους Τουρκοκυπρίους.
Ανέφερε επίσης ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και η συζήτηση περιεκτική.

 

ΓΤΠ,   Μπαϋράκ

Συναντήθηκαν τελικά χθες Τσαβούσογλου και Λουτ για το θέμα της επανάληψης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

images Lute Cavuso αρχείο λήψης

Η προσωρινή απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Τζέην Χολ Λουτ, συναντήθηκε τελικά χθες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αγκυρα.
Η συνάντηση, έγινε γνωστή από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ανήρτησε σχετική φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό Twitter.
Ανέφερε  ότι είπε στην κυρία Λουτ πως μόνον με υγιή, κατά την έκφρασή του, διάλογο στον οποίο ο ένας συζητεί με τον άλλο θα καταστεί δυνατή η διευθέτηση του Κυπριακού.
Από την Αγκυρα, η Τζέην Χολ Λουτ θα έρθει στη Λευκωσία για συνομιλίες με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακκιντζιή.

Μπαυράκ