Category Archives: Κυπριακό

Η Τουρκία θα αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, δηλώνει προκλητικά ο πρόεδρος Ερντογαν.

images Erdogan N αρχείο λήψης

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογαν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν έχει σχέδια για δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην Τουρκική Κύπρο, όπως προκλητικά αποκάλεσε το κατεχόμενο τμήμα της νήσου, αλλά θα αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων της εκεί.
Μιλούσε σε Τούρκους δημοσιογράφους, εν πτήσει, από το Αζερμπαϊτζάν προς την Τουρκία, όπως γράφει η Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ Ντέηλυ Νιούς.
Ο Ταγίπ Ερντογαν ανέφερε προκλητικά ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν θα μειώσει τον αριθμό των [κατοχικών] στρατευμάτων της εκεί[ στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου], αλλά αντίθετα, θα τον αυξήσει.
Σύμφωνα με τη Χουριέτ, ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν σε πρόσφατα δημοσιεύματα Τουρκικών μέσων ενημέρωσης ότι οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις πρότειναν στο Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στα κατεχόμενα.
”Δεν έχουμε πρόβλημα για βάση στην Τουρκική Κύπρο”, είπε ο Ταγίπ Ερντογαν, σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι πολύ κοντά στο νησί και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ”για μας να φθάσουμε εκεί”.

images Occupied Cyprus αρχείο λήψης
Χρειαζόμαστε, πρόσθεσε, μόνο λίγα λεπτά για να φθάσουμε στη Μεσόγειο.Αλλά, όπως είπε, αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα.”Δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε βάση εκεί ”, σημείωσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι το θέμα είναι ψυχολογικό και η Αγκυρα θα κάμει τέτοιο βήμα αν χρειασθεί με ψυχολογικούς όρους.
Υπενθύμισε, εξάλλου, προηγούμενες προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και κατηγόρησε την Ελληνική Κύπρο, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι απέρριψε το σχέδιο Ανάν.
Ο Ταγίπ Ερντογαν ισχυρίστηκε ότι ”από τώρα και στο εξής η Αγκυρα θα εφαρμόσει τη δική της συνταγή”.

Επανήρχισαν οι εκταφές για ανεύρεση λειψάνων αγνοουμένων.

images Missing 2    imagesimages Kutsuk Missing Persons   images

Ξανάρχισαν οι εκταφές στο πλαίσιο των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, ΔΕΑ, ύστερα από ανάπαυλα ενός μηνός, λόγω των καιρικών συνθηκών, δήλωσε η Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ, εκπρόσωπος της Τουρκοκυπριακής πλευράς στην Επιτροπή.
Οπως γράφει η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Βατάν, η Γκιουλντέν Κιουτσιούκ είπε ότι συνεχίζεται η αναζήτηση τεσσάρων Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων, ενός στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και τριών στον Στρόβολο, σημειώνοντας ότι κατά την διάρκεια των μέχρι σήμερα εργασιών της η ΔΕΑ εντόπισε τα λείψανα 664 Ελληνοκυπρίων και 226 Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων από τους συνολικά 1510 Ελληνοκυπρίους και 492 Τουρκοκυπρίους, που αναζητεί.
Είπε επίσης ότι, εκτός από τη Λευκωσία, οι εργασίες της Επιτροπής διεξάγονται με επτά ομάδες, στο κατεχόμενο Δίκωμο, την κατεχόμενη Κοντέα, την κατεχόμενη Κατωκοπιά, το κατεχόμενο Συγχαρί και στο κατεχόμενο Αρσος, όπου αναζητούνται Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι.

images  Missing Persons Cypriots Woomen     αρχείο λήψης
Η Γκιουλντέν Κιουτσιούκ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν πολλοί ομαδικοί τάφοι και πρόσθεσε ότι στους δύο από αυτούς στις περιοχές των κατεχόμενων χωριών Μάραθα, Αλόα και Σανταλάρης, καθώς και στην Τόχνη, στις ελεύθερες περιοχές, βρίσκονται Τουρκοκύπριοι, ενώ στην κατεχόμενη Ασσια είναι θαμμένοι Ελληνοκύπριοι.
Ανέφερε επίσης ότι αυτοί οι ομαδικοί τάφοι είναι των εκατόν περίπου ατόμων και πως οι υπόλοιποι τάφοι είναι του ενός ατόμου, των πέντε, των δέκα ή των είκοσι περίπου ατόμων.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων.

Ο Μουσταφά Ακκιντζιή καλεί προκλητικά την Ελληνική Κυπριακή πλευρά να ανταποκριθεί στα βήματα, που έκαμαν, δήθεν, οι Τουρκοκύπριοι στο Κυπριακό.

images Akinci Foto images

Η Τουρκοκυπριακή πλευρά έκαμε αυτό, που της αναλογούσε κατά τις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν, στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά, αλλά αυτά τα βήματα πρέπει να γίνονται αμοιβαία, ισχυρίστηκε ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακκιντζιή.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, ο Μουσταφά Ακκιντζιή μιλούσε σε παραδοσιακό φεστιβάλ σταφυλιού στα κατεχόμενα.
Ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι ένας δρόμος δεν γίνεται να διανύεται μονομερώς και πως ”η Ελληνική Κυπριακή πλευρά πρέπει να απαντήσει στα βήματα που έγιναν”.
Αναφέρθηκε, εξάλλου, στη συνάντηση, που θα έχει στα τέλη του μηνός με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα συμφωνήσει [στην επανέναρξη των συνομιλιών] αν το αποτέλεσμα θα είναι διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και αν επιδειχθεί πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα.

images-guteres-sgun-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Ο Μουσταφά Ακκιντζιή είπε επίσης ότι η η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα πει ”ναι” σε νέα δομή στην οποία θα υπάρχει πολιτική ισότητα, καμμιά πλευρά δεν θα είναι κυρίαρχη πάνω στην άλλη και οι δύο κοινότητες θα ζουν με ελευθερία και ασφάλεια. Χαρακτήρισε, εξάλλου, κρίσιμη την παρούσα φάση και υπενθύμισε ότι άρχισε να συζητείται και το θέμα της παραμονής ή όχι της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης στο νησί.
Δεν πρόκειται, ισχυρίστηκε, να αφεθεί να εκκρεμεί το Κυπριακό για άλλα πενήντα χρόνια.
Εν τω μεταξύ, η Κίπρις γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Τουφάν Ερχουρμαν και ο ούτω καλούμενος υπουργός Εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάϊ ενημέρωσαν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών τους στην Αγκυρα.

images Erhurman Erdogan DmVOn5gXsAAcgxb
Ο Τουφάν Ερχουρμαν δήλωσε ότι με τον Μουσταφά Ακκιντζιή συζήτησαν τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις και τον ενημέρωσαν για τις συναντήσεις τους με τον πρόεδρο Ερντογαν και τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι.
Δήλωσε επίσης ότι την περασμένη Πέμπτη απέστειλε έκθεση στον Τούρκο αντιπρόεδρο για τις τελευταίες εξελίξεις στα κατεχόμενα, ότι θα βρίσκεται σε καθημερινή επαφή μαζί του και ότι θα δουν τι αποτελέσματα θα έχουν μέσα σε μια εβδομάδα από αυτές τις επαφές.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Εντός Φθινοπώρου η Τουρκία αρχίζει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

images Cavuso Ozersay Ankara thumbs_b_c_d700124629363340510cbc3e25ec0c69

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία πιθανόν να αρχίσει γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο εντός Φθινοπώρου.
Μιλούσε σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος Κουντρέτ Οζερσάϊ, ύστερα από συνομιλίες στην Αγκυρα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για προστασία των δήθεν δικαιωμάτων της Τουρκίας και της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε ερώτηση πότε θα αρχίσουν γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός απάντησε προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι στην περιοχή αυτή η Τουρκία διαθέτει οικονομική ζώνη και το ψευδοκράτος υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα.
”Πάντα”, πρόσθεσε, ”λαμβάναμε και λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για προστασία αμφοτέρων κατόπιν αιτήματος της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου”.
Αφού υπενθύμισε ότι η Τουρκία παρεμπόδισε την έναρξη κάποιων γεωτρήσεων στην περιοχή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία αγόρασε τώρα πλατφόρμα και μπορεί να αρχίσει γεωτρήσεις. Το υπουργείο Ενέργειας, πρόσθεσε, προβαίνει πολύ καλά στις απαραίτητες προετοιμασίες γι’ αυτό και το Φθινόπωρο μπορεί να αρχίσει τέτοια γεώτρηση.
Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία συζητεί το θέμα με τις εταιρείες των χωρών, που θα μπορούσαν να κάμουν γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ελλάδα.

images Cyprus EEZ NEW N DMv2GZnWAAAe3pl
Από πλευράς του, ο Κουντρέτ Οζερσάϊ ευχαρίστησε τον Τσαβούσογλου για την πρόσκληση ”αυτή την κρίσιμη περίοδο” κατά την οποία διαμορφώνονται εκ νέου οι σχέσεις μεταξύ των διεθνών και περιφερειακών παικτών.
”Παρακολουθούμε αυτά τα θέματα”,πρόσθεσε, και αρχίσαμε να τα συζητάμε με τον εταίρο και σύμμαχό μας Τουρκία”.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι πρέπει να γίνουν ”κάποια βήματα εκτός των καθιερωμένων προτύπων”.
Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι εξέτασαν και τα θέματα, που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στα τέλη του μηνός και πως υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ τους στα εν λόγω θέματα.

images occupied Nicosia images
Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαλκίν Σεσί αναφέρεται στις δηλώσεις Τσαβούσογλου υπό τον τίτλο ”Αρχίζει γεώτρηση μέσα στο Φθινόπωρο” και γράφει ότι ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Ελληνική Κυπριακή πλευρά από τη μια δεν προσεγγίζει στη λύση του Κυπριακού και από την άλλη προβαίνει σε ”μονομερείς”, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες, που παραγνωρίζουν τα ”δικαιώματα” των Τουρκοκυπρίων.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

”Αν χρειασθεί θα πολεμήσουμε!”Αρθρα δύο Τούρκων δημοσιογράφων για την Κύπρο και τις έρευνες για φυσικό αέριο.

images Occupied Cyprus RED images
Υπό τον τίτλο αυτό, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Ντεμοκράτ Μπακίς αναφέρεται σε άρθρα, που δημοσιεύθηκαν προχθές από τους Τούρκους δημοσιογράφους Φατίχ Τσεκιργέ στην Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ και Αρντάν Ζεντούρκ στην Τουρκική εφημερίδα Σταρ και υποστηρίζει ότι σημειώνονται εξελίξεις στην περιοχή, που προσελκύουν την προσοχή, ενώ συνεχίζεται η ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελληνοκυπριακής διοίκησης, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, σε σχέση με το θέμα των ερευνών για φυσικό αέριο.
Στο άρθρό του, ο Φατίχ Τσεκιργέ ισχυρίζεται πως μετά που η Κυπριακή Δημοκρατία παραχώρησε στρατιωτική βάση στη Γαλλία, ο αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών επισκέφθηκε το νησί για να ζητήσει επίσης στρατιωτική βάση.
Υπενθυμίζοντας τη συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ στον τομέα του φυσικού αερίου, ο δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι η Κύπρος προσπαθεί να ”φέρει τα Τουρκικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο πριν από ένα τετελεσμένο γεγονός” με τη χρησιμοποίηση της κρίσης στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Φατίχ Τσεκιργέ αναφέρει ότι η Τουρκία έχει ανακοινώσει πως θα διενεργήσει έρευνες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο στα μέσα του 2018.”Ιδού, τώρα”, προσθέτει, βλέπω μιά συνωμοσία, ένα τέχνασμα, ένα τετελεσμένο γεγονός, μιά πρόκληση”.
Στο άρθρό του, με τίτλο ”Αν χρειασθεί, θα πολεμήσουμε και πάλι στην Κύπρο!”, ο δημοσιογράφος Αρντάν Ζεντούρκ, υποστηρίζει ότι το φυσικό αέριο είναι το πρώτο πράγμα, που έρχεται στο μυαλό, όταν αναφέρεται σήμερα κάποιος στην Κύπρο.

images Cyprus NEW AOZ MAP DWYrzAlW4AAqe0X
Υποστηρίζει επίσης ότι το φυσικό αέριο, που διαθέτει η Τουρκία στην περιοχή, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είναι αρκετό για να ικανοποιηθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας για 572 χρόνια.Περαιτέρω, ισχυρίζεται τα εξής :
”Ενας ενεργειακός θησαυρός τριών τρισεκατομμυρίων δοαλαρίων υπάρχει δίπλα μας και ο κόσμος κάμνει ό,τι είναι δυνατόν να μείνουμε αδρανείς[η Τουρκία].
Συμμαχίες στο τρίγωνο Ισραήλ-Ελλάδα-Αίγυπτος εγκαθιδρύονται εναντίον της Τουρκίας και η Βρετανία,η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν με αυτό.
Είναι προφανές ότι στο άμεσο μέλλον, η Ανατολική Μεσόγειος θα γίνει ο δεύτερος τομέας ρύθμισης των ενεργειακών λογαριασμών στον κόσμο μετά τον Κόλπο και ο ιμπεριαλισμός προσπαθεί για όλες τις φόρμουλες, που θα παράγει [ενέργεια] στην περιοχή ‘χωρίς την Τουρκία’.Για μας η Κύπρος είναι πεδίο στο οποίο θα πολεμήσουμε και πάλι αν χρειασθεί”.

images-erdogan-n-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Αναφερόμενος στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογαν, ο Αρντάν Ζεντούρκ τον καλεί να υπογράψει το συντομότερο λεγόμενη συμφωνία με την ”Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου”, όπως αποκαλεί το κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης από την Τουρκία υποστηρίζοντας ότι η βάση αυτή θα πρέπει να είναι ”κυρίαρχη”, όπως η Βρετανική Βάση στο Ακρωτήρι.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Υποθέσεων

Την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει τα ”δικαιώματά” της στη Μεσόγειο επαναλαμβάνει ο Ερντογαν.Για το Κυπριακό, ισχυρίζεται ότι θα δοκιμασθεί διαφορετική διαδικασία.

images Erdogan Oath thumbs_b_c_f5d242265547fbaa9818dac468a7cbf6

Ο Ταγίπ Ερντογαν αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή το σχέδιο δράσης της προεδρίας του, που περιλαμβάνει τετρακόσια έργα, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν στη διάρκεια των πρώτων εκατόν ημερών του νέου συστήματος προεδρικής διακυβέρνησης της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, ο Ταγίπ Ερντογαν ανακοίνωσε ότι η Αγκυρα θα αγοράσει δεύτερο γεωτρύπανο για έρευνες για υδρογονάθρακες.
Είπε ακόμη ότι η Τουρκία θα αρχίσει γεωτρήσεις σε βαθειά νερά και στην ανοικτή θάλασσα στη Μεσόγειο και σημείωσε προκλητικά ότι η Αγκυρα θα επιδείξει την αποφασιστικότητά της για προστασία των δικαιωμάτων της, κατά την έκφρασή του, στην περιοχή.

images Turkey FATIH New Drilling Ship fatihgemi1
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι ”μερικοί έρχονται σε μας και ρωτούν τι θα κάμει η Τουρκία…Η Τουρκία ξέρει τι θα κάμει.Η Τουρκία θα αγοράσει το δεύτερο της γεωτρύπανο για έρευνες.(…)Θα τριπλασιάσει τις προσπάθειές της για να έχει το μέγιστο όφελος από τα αποθέματα υδρογονανθράκων στη θάλασσα”.
Για το ίδιο θέμα, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Σταρ Κίπρις γράφει ότι ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου δράσης της προεδρίας του, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό.

images Occupied Cyprus RED images
Επανέλαβε ότι το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση για την Τουρκία και ισχυρίστηκε πως θα δοκιμασθεί διαφορετική διαδικασία [για την επίλυσή του] λαμβάνοντας υπόψη ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας μέχρι σήμερα απέβησαν άκαρπες, λόγω της στάσης της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς.
Ο Ταγίπ Ερντογαν ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα ενημερωθεί για τις πραγματικότητες, κατά την έκφρασή του, στο νησί και οι προσπάθειες για να πεισθεί θα συνεχισθούν.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Υποθέσεων

Συνάντηση Λούτε-Τσαβούσογλου στην Αγκυρα.Συζήτησαν το Κυπριακό.

images Lute UN Cyprus αρχείο λήψης

Η ειδική σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Τζέην Χολ Λούτε, πήγε σήμερα στην Αγκυρα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Αντόνιο Γκουτέρες για επανάληψη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.
Η Αγκυρα, είναι ο πρώτος σταθμός περιοδείας της Τζέην Χολ Λούτε στις πρωτεύουσες των τριών εγγυητριών δυνάμεων, μετά την επίσκεψή της στη Λευκωσία, την περασμένη εβδομάδα, όπου είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακκιντζιή.
Οπως μετέδωσε ο παράνομος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Μπαϋράκ, η Τζέην Χολ Λούτε είχε συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

images Cavusoglu  images
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγραψε σήμερα στον προσωπικό του λογαριασμό, ότι ”με την κυρία Λούτε μοιράστηκαν το όραμά τους για διευθέτηση του Κυπριακού”.
Μετά την Αγκυρα, η ειδική σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα και αργότερα το Λονδίνο.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Υποθέσεων