Category Archives: Κυπριακό

Ισχυρισμοί Ερντογαν ότι με τον Τσίπρα συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και εκείνο των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

images Erdogan Aeroplane Journalists 645x344-nato-should-increase-dialogue-with-russia-erdogan-says-1531508481825
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν αποκάλυψε ότι με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, συμφώνησαν να καταβάλουν προσπάθειες για να αντιμετωπισθεί με ”καλή πρόθεση” το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται σε Τουρκικές φυλακές και εκείνο των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το ανεπιτυχές πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.
Ο Ταγίπ Ερντογαν έκαμε την αποκάλυψη σε Τούρκους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του εν πτήσει από τις Βρυξέλλες, όπου πήρε μέρος στη σύνοδο κορυφής των χωρών-μελών του Νάτο, σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Αναφερόμενος στην προχθεσινή συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της συνόδου του Νάτο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι εξήγησε στον Αλέξη Τσίπρα την επιμονή της Αγκυρας για την έκδοση των οκτώ πραξικοπηματιών, που διέφυγαν στην Ελλάδα.
Και εκείνος [ο Ελληνας πρωθυπουργός ], πρόσθεσε, στέκεται στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι παραβίασαν, όπως ισχυρίστηκε, τα σύνορα [της Τουρκίας] στην Αδριανούπολη.
Ο Ταγίπ Ερντογαν ανέφερε ότι για τη διευθέτηση των θεμάτων αυτών συμφώνησαν να καταβάλουν προσπάθεια με καλή πρόθεση, κατά την έκφρασή του.
Ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν ακόμη το ζήτημα της αποκατάστασης του τεμένους Φετιχέ στην Αθήνα και και το θέμα του μουφτή στη Δυτική Θράκη, να μην διορίζεται, αλλά να εκλέγεται.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, πρόσθεσε, δεν αρνήθηκε και είπε ότι η Αθήνα θα καταργήσει το διορισμό του μουφτή.
Για το Κυπριακό δεν έκαμε καμμιά αναφορά ο πρόεδρος Ερντογαν.

images Tsipras Erdogan αρχείο λήψης

Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χακικάτ, γράφει ότι το Κυπριακό, οι Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις, ιδιαίτερα η κατάσταση στο Αιγαίο, το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στο ανεπιτυχές πραξικόπημα στην Τουρκία και κατέφυγαν στην Ελλάδα και το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται από τις Τουρκικές αρχές ήταν τα κύρια θέματα, που συζήτησαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογαν.
Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και σαράντα-πέντε λεπτά, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία σημειώνει ότι έγινε σε περίοδο κατά την οποία οι εντάσεις στις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις είναι μεγάλες.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, γράφει, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι δεν βλέπει να υπάρχει καμμιά σχέση μεταξύ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και του θέματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται στην Τουρκία.

images Aegean Greece Flag  αρχείο λήψηςimages Occupied Cyprus RED images
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ακόμη ότι με τον Τούρκο πρόεδρο συζήτησε επίσης θέματα, που αφορούν το Κυπριακό και το Αιγαίο.
Οσον αφορά το τελευταίο, συμφώνησαν να πάρουν μέτρα για να περιορισθεί η ένταση.Για το Κυπριακό ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι τονίστηκε η σημασία, που έχει η συνέχιση των συνομιλιών και συμφώνησαν στο αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξει στενή επαφή των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών για το θέμα αυτό.

Αργά ή γρήγορα η Τουρκία θα πάρει αποφάσεις και θα κάμει βήματα στο Κυπριακό, ισχυρίζεται ο Ταγίπ Ερντογαν.

images Akinci Erdog Occupied North-Cyprus-News-Akinci-Erdogan-300x162
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογαν, υποστήριξε ότι αργά ή γρήγορα η Τουρκία θα αποφασίσει αν και πώς θα λυθεί το Κυπριακό και θα λάβει μέτρα.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, ο Ταγίπ Ερντογαν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τις επισκέψεις του στο Αζερμπαϊτζάν και το κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία ”έχει κάμει την απαραίτητη συνεισφορά της” στο Κυπριακό στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.
Είμαι αυτός, πρόσθεσε, που ιδιαίτερα από την περίοδο του Κόφι Ανάν συμμετείχα προσωπικά στο θέμα αυτό.
Γνωρίζω καλά τη διαδικασία, συνέχισε, το χρονοδιάγραμμα και ”ενεθάρρυνα για η λύση του Κυπριακού”.
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως, όταν ο Κόφι Ανάν τον επισκέφθηκε δύο φορές και του ανέφερε, όπως ισχυρίστηκε, ότι ”δεν μπορώ να το λύσω πια”, του είπα ”ας πάμε μαζί, θα δεις ότι η Τουρκία δεν θα σε στενοχωρήσει, θα είμαστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά από τον Ελληνοκυπριακό τομέα”, όπως προκλητικά αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.
Περαιτέρω ο Ταγίπ Ερντογαν ανέφερε:
”Δώστε μας μιάν εβδομάδα” του είπαν και θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση στο Νταβός.Ο Αναν ζήτησε μιά εβδομάδα και ύστερα από μιά εβδομάδα άρχισαν οι συνομιλίες.
Φυσικά, η Τουρκία έκαμε το κομμάτι της και πάλι”.

images Occupied Cyprus RED images
Ο πρόεδρος Ερντογαν ισχυρίστηκε ότι η πιο σημαντική δήθεν περιπέτεια για τους Τούρκους ήταν στο Μπούργκενστοκ και ”αντιμετωπίσαμε σοβαρά το ζήτημα, αλλά δυστυχώς δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους”.
Πρόβαλε επίσης τον ισχυρισμό ότι όποτε εγειρόταν το θέμα στο τραπέζι από τότε, η νότια Κύπρος, όπως προκλητικά αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, πάντοτε εγκατέλειπε το τραπέζι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Η ”Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου”, συνέχισε, πάντοτε διατήρησε τη θέση της στο τραπέζι με αποφασιστικότητα.
Ο Ταγίπ Ερντογαν υποστήριξε ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα έχει δείξει την αποφασιστική της στάση.
Δυστυχώς, είπε, οι άλλες εγγυήτριες χώρες δεν τήρησαν την ίδια στάση.
Σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση στην εν εξελίξει διαδικασία, ο Τούρκος πρόεδρος διερωτήθηκε προκλητικά ”έως πότε?”
Δεν είναι εύκολο, πρόσθεσε, να βρεις απάντηση σε αυτό.
Αργά ή γρήγορα, συνέχισε, η Τουρκία θα πάρει απόφαση.Αν αυτό συμβεί, ανέφερε, θα συμβεί.
Πώς θα συμβεί, σημείωσε, σκεφτείτε για αυτό από τώρα και στο εξής, ”θα πούμε και θα πάρουμε τα μέτρα μας”.

images Settlers Occup Cypr images
Ο Ταγίπ Ερντογαν ανέφερε ότι ο λαός, κατά την έκφρασή του, της βόρειας Κύπρου, όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, έχει ιδιαίτερη θέση για την Τουρκία.
”Οι αδελφοί μας στην Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου είναι τόσο σημαντικοί για μας όσο και οι πολίτες μου στην Τουρκία”, είπε.
Συνεπώς, κατέληξε, ακριβώς όπως τους προσφέρουμε κάθε υποστήριξη, που μπορούσαμε [έως τώρα] θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε και στο μέλλον.

Η Τουρκία αρχίζει γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο, δηλώνει προκλητικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

images-cavusoglu-new-nn-n_102853_1
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε ότι η Αγκυρα δεν θα κάμει καμμιά παραχώρηση, κατά την έκφρασή του, στην Κύπρο και το Αιγαίο και πως θα υπερασπισθεί τα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού δήθεν λαού μέχρι τέλους.
Μιλούσε σε ραδιοφωνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον παράνομο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Μπαϋράκ.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε επίσης ότι η Τουρκία αρχίζει τώρα γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο, αφού διαθέτει τώρα γεωτρύπανο.
Η δυναμική της Τουρκίας, είπε προκλητικά, είναι μεγάλη.

images Turkey FATIH New Drilling Ship fatihgemi1images Cyprus EEZ NEW N DMv2GZnWAAAe3plΟπως γνωρίζετε, πρόσθεσε, κατά τους τελευταίους μήνες η Τουρκία παρεμπόδισε ορισμένες γεωτρήσεις, περιλαμβανομένες εκείνες, που θα διενεργούσαν οι Ιταλοί [η Ιταλική εταιρεία ENI στο τεμάχιο τρία της Κυπριακής ΑΟΖ].
Ωστόσο, συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, η Αγκυρα διεξάγει ”δραστηριότητες για γεώτρηση” στην περιοχή αυτή.
Είπε προκλητικά ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανένα να παραβιάσει, κατά την έκφρασή του, τα δικαιώματα της ”Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου” και του Τουρκοκυπριακού ”λαού” τόσο όσον αφορά τα οικονομικά συμφέροντα όσο και το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και τον πλούτο γύρω από την Κύπρο.

images-aegean-map-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Αναφερόμενος στις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις και στο θέμα των νησιών του Αιγαίου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι το θέμα των νησιών παραποιείται.
Δεν υπάρχει, υποστήριξε, καμμιά αλλαγή στο νομικό και de facto καθεστώς των νησιών από την κρίση στα Ιμια, όχι μόνο στην εποχή μας.
Η Αγκυρα, είπε προκλητικά, δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο.
Ακόμη και ένα πουλί δεν μπορεί να πετάξει χωρίς την άδεια της Τουρκίας και ούτε μια βραχονησίδα δεν έχει δοθεί, όπως ισχυρίστηκε.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Υποθέσεων

Δεν έχει χρήματα για να καταβάλει αποζημιώσεις σε Ελληνοκυπρίους, η παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων περιουσιών.

images Occupied Commitee Property   223832
Υπό τον τίτλο ”Η Τουρκία μας άφησε στην άκρη”, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αφρίκα, γράφει ότι η Αγκυρα απέκοψε τις πληρωμές στους Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι αποτάθηκαν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων περιουσιών, λέγοντας στο κατοχικό καθεστώς ”αφού ζείτε στις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων, τότε να πληρώσετε”.
Ως εκ τούτου, σημειώνει η Αφρίκα, δεν έμεινε άλλη επιλογή στη λεγόμενη επιτροπή παρά να ”αποφασίσει” για την επιστροφή των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων.
Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι οι περιουσίες οκτώ Ελληνοκυπρίων, που επίσης αποτάθηκαν στην ”επιτροπή” θα τους επιστραφούν μετά την ”υπόθεση Σκουρίδη”, επειδή η ”επιτροπή” δεν έχει χρήματα για να καταβάλει ως αποζημιώσεις.
Προσθέτει πως τα άτομα, που κατάγονται από την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου είναι τα επόμενα στη σειρά για την επιστροφή των περιουσιών τους.

images Sener Levent  αρχείο λήψης
Ο αρχισυντάκτης της Αφρίκα Σενέρ Λεβέντ, γράφει για το θέμα αυτό στη στήλη του :
”Υστερα απο τόσα χρόνια η περιουσία του Νικόλα Σκουρίδη, εβδομήντα-οκτώ ετών, από τον Λάρνακα της Λαπήθου του επιστράφηκε από τη δική μας επιτροπή αποζημιώσεων περιουσιών.
Τι άλλο θα μπορούσε να κάμει η επιτροπή ?Δεν έχει χρήματα.
Η Τουρκία, η οποία διαφύλαξε την ίδρυση της επιτροπής προσπαθεί να διαφύγει από τα χέρια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και μας άφησε τελικά στην άκρη.
Πού μπορούν οι φτωχοί μας να βρούν τόσα χρήματα ? Η επιστροφή των περιουσιών είναι η καλύτερη λύση.
”Επιστρέψετε και σώστε τον εαυτό σας.Κοιτάξτε, μετά την επιστροφή της περιουσίας του Σκουρίδη, σε ακόμη οκτώ Ελληνοκύπριους επιστράφηκε επίσης η περιουσία τους, όπως ανακοίνωσαν.Και θα επιστραφούν και άλλες περιουσίες.Υπάρχουν και άλλοι Ελληνοκύπριοι, που περιμένουν στη σειρά.
Πιστεύετε ότι ήταν τυχαία η δήλωση του δικηγόρου Αχιλλέα Δημητριάδη πως από τώρα και στο εξής θα επιστραφούν περισσότερες περιουσίες ?
”Ο Αχιλλέας Δημητριάδης, είναι πολύ καλά ενημερωμένος για την κατάσταση.Και τώρα μερικοί αντιδρούν έντονα επειδή ο Σκουρίδης θα ανεγείρει σπίτι στην περιουσία, που του επιστράφηκε.

images Skourides Larnakas Lapithou cache_728x3000_Analog_medium_534523_1717845_162018images-famagusta-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Αυτοί, που απέτυχαν να δουν ότι οι φανατικοί θρησκευτικά άνθρωποι ήρθαν και αναμίχθηκαν μαζί μας κρατώντας πέτρες και συνεχάρησαν αυτούς τους ανθρώπους, επειδή ενήργησαν με αυτό τον τρόπο, τώρα τρελάθηκαν γιατί οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να επανεγκατασταθούν στις περιουσίες τους.
Πηγαίνουν στο χωριό και δημιουργούν ένταση.Αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι αν συμβει κάτι κακό στον Σκουρίδη θα είναι οι πρώτοι, οι οποίοι θα πληρώσουν το τίμημα.Και θα πληρώσουν βαρύ τίμημα.
Είναι οι κατακτητές, όπως ο Ερντογαν, αλλά σε αντίθεση με αυτόν δεν θα είναι σε θέση να διαφύγουν”, γράφει χαρακτηριστικά ο Σενέρ Λεβέντ.

 

ΓΤΠ : Τμήμα Τουρκικών Υποθέσεων

Τουρκοκύπριοι πολιτικοί σχολίασαν θετικά την ”απόφαση της Επιτροπής Αποζημιώσεων Περιουσιών” για επιστροφή της περιουσίας Ελληνοκυπρίου στον κατεχόμενο Λάρνακα της Λαπήθου.Οι Τουρκοκύπριοι ”κάτοικοι” αντιτίθενται στην ανέγερση οικίας στην περιουσία του.

images Lapithos Karavas MAP images
Υπό τον τίτλο ”Δεν υπάρχει πρόβλημα”, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Ντιγιαλόγ γράφει ότι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί σχολίασαν την απόφαση της παράνομης Επιτροπής Αποζημιώσεων Περιουσιών για την επιστροφή της περιουσίας του Ελληνοκύπριου Νικόλα Σκουρίδη στον κατεχόμενο Λάρνακα της Λαπήθου.
Ο Ερσίν Τατάρ, λεγόμενος βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμμιά επίπτωση από την απόφαση τώρα, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ευαισθησίες, κατά την έκφρασή του, τού ”λαού”.Πρόσθεσε ότι δεν έχει καμμιά αντίρρηση για τον Νικόλα Σκουρίδη να ζήσει στο Τουρκικό τμήμα, όπως αποκάλεσε το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, αλλά δεν τάσσεται υπέρ της επιστροφής χιλιάδων Ελληνοκυπρίων στον Βορρά, κατά την έκφρασή του.
Ο Φερντί Σαμπίτ Σογέρ, πρώην λεγόμενος πρωθυπουργός, χαρακτήρισε πολύ θετική την απόφαση της λεγόμενης Επιτροπής Αποζημιώσεων Περιουσιών, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να αντιδρούν στην απόφαση αυτή, αλλά να επιδείξουν ανοχή.
Ο Χουσείν Αγκολεμλί, λεγόμενος βουλευτής του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε ότι μόνο λίγοι Ελληνοκύπριοι θα θέλουν να έρθουν και να ζήσουν στο ”Βορρά”.
Δεν πιστεύω, πρόσθεσε, οι νέοι να έρθουν εδώ.

images Skourides Larnakas Lapithou cache_728x3000_Analog_medium_534523_1717845_162018
Για το ίδιο θεμα, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Cyprus Today στην πρώτη της σελίδα υπό τον τίτλο ”Οι Τουρκοκύπριοι αντιτίθενται στην ανέγερση από τον Ελληνοκύπριο οικίας στην προ του 1974 περιουσία του”, γράφει ότι ”κάτοικοι” του κατεχόμενου χωριού Λάρνακα της Λαπήθου δήλωσαν ότι θα υποβάλουν αίτηση για να σταματήσουν τον ηλικιωμένο Ελληνοκύπριο να ανεγείρει οικία στην ”προ του 1974 περιουσία του”, να μην επιστραφεί σε αυτόν η περιουσία του με διευθέτηση μέσω της ”Επιτροπής Αποζημιώσεων Περιουσιών” και θα αντιταχθούν στην ανέγερση οικίας, σε οποιονδήποτε και αν ανήκει η περιουσία.
Γράφει επίσης ότι η λεγόμενη αστυνομία κλήθηκε να καθησυχάσει τους ”κατοίκους” του κατεχόμενου χωριού, που αντέδρασαν έντονα την περασμένη Παρασκευή, όταν εκσκαφείς μπήκαν για να αρχίσουν τις εργασίες για την ανέγερση της οικίας του Νικόλα Σκουρίδη, ”το σπίτι του ονείρου του”, σε οικόπεδο όπου βρίσκεται το οικογενειακό του σπίτι.
Η εφημερίδα γράφει ότι ο Νικόλας Σκουρίδης, 78 ετών, που ήταν μέλος της ΕΟΚΑ, δεν ήταν παρών την περασμένη Παρασκευή.
Η λεγόμενη κοινοτάρχις του κατεχόμενου Λάρνακα της Λαπήθου Χατίτς Μπεσικτέπελι, η οποία κατάγεται από την Πάφο, δήλωσε στην Cyprus Today ότι η γη γειτονεύει με νεόκτιστο σπίτι και υπάρχει επίσης χωματόδρομος που περνά μέσα από άλλες περιουσίες.
Τοποθέτησαν, πρόσθεσε, πασσάλους για την κατασκευή μεγάλου σπιτιού, το οποίο θα πλησιάσει σχεδόν γειτονικό σπίτι και θα πάρει εντελώς τον χωματόδρομο.

images Occupied Cyprus RED images
Αυτό, συνέχισε, εξόργισε τους ”κατοίκους”, το σπίτι κτίζεται λανθασμένα και οι ”αρχές” φέρουν ευθύνη.
Η Χατίτς Μπεσικτέπελι είπε ότι η διαμαρτυρία είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι εργασίες, επειδή δεν υπάρχει ”οικοδομική άδεια”.
Οι αντιδράσεις των ”κατοίκων”, πρόσθεσε, δεν πρέπει να θεωρηθούν ότι στρέφονται εναντίον των Ελληνοκυπρίων.Το ίδιο, ισχυρίστηκε, θα συνέβαινε αν το άτομο ήταν Τούρκος και έκαμνε το ίδιο πράγμα.
Ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Λαπήθου, που ήταν παρών, επιβεβαίωσε ότι η κατασκευή σταμάτησε, επειδή δεν υπήρχε ”άδεια οικοδομής”.
Η αίτηση, σημείωσε, έχει υποβληθεί και ακολουθείται η λεγόμενη διαδικασία.

ΓΤΠ:Τμήμα Τουρκικών Υποθέσεων

Η Τουρκία προχωρεί στις ”αναγκαίες δραστηριότητες” στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο, δηλώνει προκλητικά ο στρατηγός Ακάρ.

images Turkey Hulusi Akar Military  αρχείο λήψης
Ο αρχηγός των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία ευνοεί πάντοτε τη λύση των προβλημάτων με φιλικό τρόπο, στο πλαίσιο των καλών γειτονικών σχέσεων.
Μιλούσε σε δείπνο για το Ραμαζάνι, σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις.
Ο στρατηγός Ακάρ αναφέρθηκε στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο, όπως γράφει η εφημερίδα.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης των υφιστάμενων προβλημάτων στο Αιγαίο με φιλικό τρόπο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των καλών γειτονικών σχέσεων.

images MAP Greece Cyprus    images
Εν τω μεταξύ, συνέχισε ο Χουλουσί Ακάρ, η Τουρκία κάμνει τις απαραίτητες ενέργειες με αποφασιστικότητα, κατά την έκφρασή του, με στόχο δήθεν την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες στις θάλασσές της και κυρίως στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Υποθέσεων

Αναφορές στο Κυπριακό στο εκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

images Erdogan NEW   erdogan_akparti_11_07-jpg20140305111126-jpg20140305131551
Στο προεκλογικό μανιφέστο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης υπάρχουν αναφορές στο Κυπριακό και τις προσπάθειες επίλυσής του, σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Ντιγιαλόγ.
Οπως γράφει η εφημερίδα, στο κεφάλαιο για την εξωτερική πολιτική και υπό τον τίτλο ”Τι έχουμε κάμει”, αναφέρεται ότι μιά από τις βασικές προτεραιότητες του κόμματος ήταν ο Τουρκοκυπριακός δήθεν λαός να πάρει τη θέση, που του αξίζει στη διεθνή κοινότητα.
Από τη μιά υποστηρίξαμε όλες τις διεθνείς προσπάθειες μέχρι σήμερα για μόνιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού, προστίθεται, και από την άλλη συνεχίσαμε να είμαστε δίπλα στον Τουρκοκυπριακό ”λαό” έως ότου επιτευχθεί ειρήνη.

images Occupied Cyprus NNNN images
Υπό τον τίτλο ”Τι θα κάμουμε”, αναφέρεται ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον Τουρκοκυπριακό ”λαό” για ενδυνάμωση της οικονομικής δομής της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου και αύξηση της ευημερίας της.
Αναφέρεται επίσης ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα συνεχίσει να συμβάλλει ως εγγυήτρια χώρα για δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού, μέσω διαπραγματεύσεων, που θα έχουν ως βάση την πολιτική βούληση των δύο ”λαών” στην Κύπρο και το γεγονός ότι είναι δήθεν συνιδιοκτήτες του νησιού.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Υποθέσεων