Category Archives: Κυπριακό

Σε κρίσιμη καμπή το Κυπριακό, υποστηρίζει ο Χακάν Τσαβούσογλου.Εθνική υπόθεση για την Τουρκία το Κυπριακό, ισχυρίζεται η Μεράλ Ακσενέρ.

images Hakan Cavusoglu αρχείο λήψης

Ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Χακάν Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και πως η Τουρκική πλευρά θα συνεχίσει την πορεία της με τα ”κέρδη”, που έχει αποκτήσει ως αποτέλεσμα του δίκαιου αγώνα της, κατά την έκφρασή του.
Μιλούσε σε δεξίωση στην Αγκυρα, που δόθηκε με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

images occupied Nicosia images
Ο Χακάν Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως ανεξάρτητα από τη διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία στοχεύει στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, κύρια προτεραιότητα για την Τουρκία είναι η σταθερή ανάπτυξη της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Τουρκοκυπριακός λαός, κατά την έκφρασή του, με την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, διασφάλισε τα δήθεν αναφαίρετα δικαιώματά του και απέδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τον ”ιερό αγώνα για ελευθερία”.

images Meral Aksenar αρχείο λήψης
Η πρόεδρος του νεοσυσταθέντος Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, ισχυρίστηκε ότι το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση για την Τουρκία.
Σε χωριστά μηνύματα προς τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακκιντζιή και τη λεγόμενη πρόεδρο της ψευδοβουλής, Σιμπέλ Σιμπέρ, με αφορμή την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η Μεράλ Ακσενέρ ισχυρίζεται επίσης ότι το ψευδοκράτος αποτελεί παράδειγμα ενός δήθεν σύγχρονου κράτους με ”πλουραλιστική δημοκρατική διακυβέρνηση” στη βάση της υπεροχής του ”δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

ΓΤΠ : Τμήμα Τουρκικών Υποθέσεων

Παραδοχή Τσαβούσογλου ότι η Αγκυρα καταβάλλει προσπάθειες για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

images-cavusoglu-new-nn-n_102853_1

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, άνοιγμα περισσοτέρων λεγόμενων γραφείων εκπροσώπησης του ψευδοκράτους στο εξωτερικό και αναγνώριση των λεγόμενων διαβατηρίων του κατοχικού καθεστώτος σε περισσότερες χώρες.
Μιλούσε στην αρμόδια επιτροπή της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών για το 2018, σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκική πλευρά διεξάγει διαβουλεύσεις σε σχέση με το Κυπριακό και πως η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, θα καταβάλει προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας.
Επανέλαβε, εξάλλου, τον ισχυρισμό του ότι στο Κραν Μοντάνα διαπιστώθηκε πως η Ελληνική Κυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού και ότι τα Ηνωμένα Εθνη και χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν δει τις προσπάθειες της Τουρκικής πλευράς για λύση.

images occupied Nicosia images
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρισλι, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι, ενώ η Τουρκία επιθυμεί λύση στην Κύπρο, καταβάλλει προσπάθειες για άρση της λεγόμενης απομόνωσης της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου, το άνοιγμα περισσοτέρων λεγόμενων γραφείων εκπροσώπησής της και αναγνώριση των λεγόμενων διαβατηρίων σε περισσότερες χώρες.

ΓΤΠ : Τμήμα Τουρκικών Υποθέσεων

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα ”Δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο”, δηλώνει προκλητικά ο Ρετζέπ Ακντάγ.

images Akdag Turk Cyprus Affairs recepakdag

Υπό τον τίτλο ” Προειδοποίηση για το θέμα του φυσικού αερίου από τη Λευκωσία”, η Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ Ντέηλυ Νιούς γράφει ότι ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης, υπεύθυνος για Κυπριακές Υποθέσεις, Ρετζέπ Ακντάγ ”προειδοποίησε” τόσο την Ελληνική Κυπριακή πλευρά, όπως αποκαλεί την Κυπριακή κυβέρνηση, όσο και τις ξένες εταιρείες σε σχέση με ”μονομερείς” δραστηριότητες για έρευνες για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ρετζέπ Ακντάγ μιλούσε κατά την παράνομη επίσκεψή του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου για τα πανηγύρια, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.
Είπε προκλητικά ότι ”θέλει να υπενθυμίσει τους Ελληνοκυπρίους και τη διεθνή κοινότητα ότι διαπράττουν λάθος” στο θέμα του φυσικού αερίου.

images Cyprus EEZ NEW N DMv2GZnWAAAe3pl
Υπάρχουν, ανέφερε, δύο κοινότητες στην Κύπρο προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δήθεν νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου μέχρι τέλους.
Η Τουρκική εφημερίδα Βατάν, εξάλλου, αναφερόμενη στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό, γράφει ότι ο Τούρκος αντιπρόεδρος πρόβαλε τον ισχυρισμό πως οι διαπραγματεύσεις, που άρχισαν το 2008 έχουν φθάσει στο τέλος τους στο Κραν Μοντάνα, λόγω της δήθεν αδιάλλακτης στάσης της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής πλευράς.
Αυτή η κατάσταση, είπε, έχει καταδείξει για άλλη μιά φορά ότι η ”Ελληνοκυπριακή διοίκηση” δεν έχει τη βούληση, όπως ανέφερε, να μοιραστεί την εξουσία με τους Τουρκοκυπρίους.
Ο Ρετζέπ Ακντάγ ανέφερε προκλητικά ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρέπει να σταματήσει να συμπεριφέρεται όπως το κακομαθημένο παιδί, κατά την έκφρασή του.

images occupied Nicosia images
Κατά την παράνομη επίσκεψή του, ο Τούρκος αντιπρόεδρος είχε συναντήσεις με τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακκιντζιή, την λεγόμενη πρόεδρο της ψευδοβουλής Σιμπέλ Σιμπέρ και το λεγόμενο πρωθυπουργό Χουσείν Οζγκιουργκιούν.
Σε δηλώσεις μετά τις συναντήσεις, ο Ρετζέπ Ακντάγ υποστήριξε ότι σε δύο χρόνια θα γίνουν σοβαρές επενδύσεις στο ψευδοκράτος, προσθέτοντας ότι τα έργα για κατασκευή δρόμων θα υλοποιηθούν τάχιστα καθώς επίσης τα έργα για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία και τη χρησιμοποίηση του νερού, που μεταφέρεται από την Τουρκία, για αρδευτικούς σκοπούς, επί των οποίων ήδη εργάζονται.

Το Κυπριακό συζήτησαν Μπιναλί Γιλντιρίμ και Αντόνιο Γκουτέρες.

images Gildirim UN Guterresthumbs_b_c_8fa9232dc93b160f2008e1f98d10539c

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε ψες στη Νέα Υόρκη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησε διεθνή και περιφερειακά θέματα.
Σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, Γιλντιρίμ και Γκουτέρες συζήτησαν και το Κυπριακό, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ πήγε στη Νέα Υόρκη από την Ουάσιγκτων, όπου είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μάϊκ Πενς.

Συνάντηση Μουσταφά Ακκιντζιή με μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για το Περιβάλλον.

images Akinci Foto images

Ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακκιντζιή, είχε χθες συνάντηση με αντιπροσωπεία, όπως αναφέρεται, της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για το Περιβάλλον, με επικεφαλής την Σεριφέ Γκουντούζ.
Οπως γράφει η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Ορτάμ, ο Μουσταφά Ακκιντζιή ενημερώθηκε από την Επιτροπή για το έργο, που επιτελεί.
Ο γενικός συντονιστής της Επιτροπής, Μεχμέτ Σαμανί, εξάλλου, ενημέρωσε τον κατοχικό ηγέτη για τη μελέτη σκοπιμότητας, η οποία εκπονήθηκε σε σχέση με το έργο αποκατάστασης του Πεδιαίου ποταμού.

ΓΤΠ : Τμήμα Τουρκικών Υποθέσεων

 

Η εφημερίδα Κίπρις Ποστασί, επικαλούμενη ξένο διπλωμάτη, ισχυρίζεται ότι θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για συνομοσπονδία ή λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

images occupied Nicosia images

Την καλλιέργεια κλίματος για έναρξη διαπραγματεύσεων για συνομοσπονδία ή λύση δύο κρατών στην Κύπρο συνεχίζει μερίδα του Τουρκοκυπριακού Τύπου, επικαλούμενη ξένους διπλωμάτες και ξένους κύκλους, ακολουθώντας σχετικές δηλώσεις ”μελών” της λεγόμενης κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά και Τούρκων υπουργών.
Η εφημερίδα Κίπρις Ποστασί, γράφει ότι ξένοι κύκλοι, τους οποίους δεν κατονομάζει, και ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού, άρχισαν να πιστεύουν ότι η διαπραγματευτική διαδικασία, που αναμένεται να αρχίσει μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία και τις παράνομες βουλευτικές εκλογές στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, δεν θα είναι η ίδια με τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις και πως ”διαφορετική διαδικασία” μπορεί να έρθει στην ημερήσια διάταξη.
Οι ίδιοι κύκλοι, συνεχίζει η εφημερίδα, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι ”ισχυρίζονται” πως η διαπραγματευτική διαδικασία θα συνεχισθεί από το σημείο στο οποίο παρέμεινε, ιδιαίτερα σε περίπτωση επανεκλογής του προέδρου Αναστασιάδη, η θέση για δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα θα αντικατασταθεί από τη θέση, που θα είναι πιο κοντά στη συνομοσπονδία ή τη λύση δύο κρατών, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ελεύθερες περιοχές ή τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Η Κίπρις Ποστασί, προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογαν στην Ελλάδα μπορεί να καθορίσει τη δήθεν νέα μορφή της λεγόμενης νέας διαδικασίας υποστηρίζει ξένος διπλωμάτης.

images Erdogan N αρχείο λήψης
”Η διαδικασία της λύσης”, ισχυρίζεται ο ίδιος διπλωμάτης, ”είναι Κυπριακής ιδιοκτησίας, αλλά οι βελτιωμένες σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και τα ενεργειακά συμφέροντα στην περιοχή θα φέρουν την Ελληνική Κυπριακή πλευρά πιο κοντά σε θέσεις, οι οποίες δεν θα πλησίαζαν κοντά στο παρελθόν στη λύση του Κυπριακού.Και αυτό θα φέρει τη λύση της συνομοσπονδίας στο τραπέζι, την οποία τόσο η Τουρκία όσο και η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα μπορούσαν να υποστηρίξουν περισσότερο”.
Η Κίπρις Ποστασί γράφει ότι ο ξένος διπλωμάτης, ο οποίος υπηρετεί στην Κύπρο και ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, ισχυρίστηκε επίσης τα εξής: ”Δεν έχει σημασία κατά πόσον θα είναι ο Αναστασιάδης ή ο Παπαδόπουλος ή ο Μαλάς.Οποιος και να γίνει πρόεδρος, μετά την κατάρρευση [της Διάσκεψης για την Κύπρο] στο Κραν Μοντάνα οι συνθήκες θα αλλάξουν υπέρ της Τουρκικής πλευράς και αυτό θα σημαίνει ότι η θέση για ομοσπονδία θα πλησιάσει προς τη συνομοσπονδιακή λύση.Η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα είναι ισχυρότερες”.
Σε ερώτηση τι επιπτώσεις θα έχουν τα αποτελέσματα των παράνομων εκλογών στη διαπραγματευτική διαδικασία, ο ίδιος διπλωμάτης απάντησε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά έχει βάρος στη διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά, επισήμανε, θα πρέπει να αποδεχθείτε ότι το ουσιαστικό βάρος είναι στην Τουρκία.
Το βάρος της Τουρκίας, τόνισε, είναι αδιαμφισβήτητο.

images-nami-images
Το δημοσίευμα ακολουθεί την προκλητική δήλωση του διαπραγματευτή της Τουρκοκυπριακής πλευράς, Οζντίλ Ναμί, με την οποία έθεσε ως προϋπόθεση την αναγνώριση του ψευδοκράτους για νέα διάσκεψη για την Κύπρο, κάτι, που συμφώνησε και ο Σερντάρ Ντενκτάς λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν με την εκπροσώπηση δύο κρατών, κατά την έκφρασή του.
Ο Οζντίλ Ναμί δήλωσε επίσης ότι για όσο καιρό υπάρχει το Κυπριακό, οι προσπάθειες για λύση θα συνεχισθούν, αλλά, όπως ισχυρίστηκε, η νέα προσπάθεια θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη σε αποτελέσματα και η διαπραγματευτική διαδικασία διαφορετική.

Αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος πριν από την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ζητεί προκλητικά, ο Οζντίλ Ναμί.

images Nami images

Υπό τον τίτλο ”Ο Ναμί ζήτησε αναγνώριση λέγοντας ”ακριβώς”, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Ορτάμ γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί σε δηλώσεις στο Πρακτορείο Ειδήσεων Ρώυτερ, ισχυρίστηκε πως για να είναι δυνατή η επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, θα πρέπει να αποσαφηνισθεί το πολιτικό καθεστώς των Τουρκοκυπρίων σε περίπτωση πιθανής αποτυχίας της διαδικασίας.
Σε ερώτηση κατά πόσον εννοεί την αναγνώριση των Τουρκοκυπρίων σε περίπτωση κατά την οποία η διαδικασία αποτύχει, λόγω της στάσης των Ελληνοκυπρίων, ο Οζντίλ Ναμί απάντησε ”ακριβώς”.
Θα πρέπει, είπε, να αναφερθεί ποιο θα είναι το πολιτικό καθεστώς των Τουρκοκυπρίων σε περίπτωση, που η Ελληνική Κυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται να υποβάλει τη συμφωνία σε δημοψήφισμα ή απορρίψει τη συμφωνία σε δημοψήφισμα.

images occupied Nicosia images
Ο διαπραγματευτής της Τουρκοκυπριακής πλευράς ισχυρίστηκε επίσης ότι η πολιτική αβεβαιότητα, που συνεχίζεται για σχεδόν πενήντα χρόνια θα πρέπει να τερματισθεί.
Είμαστε υποχρεωμένοι, είπε, α αλλάξουμε τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων.
Και οι δύο πλευρές, σημείωσε, συμφώνησαν στο θέμα αυτό.
Θα τερματίσουμε το status quo, πρόσθεσε, είτε με συμφωνία για ομοσπονδία ή με άλλη μέθοδο.
Ο Οζντίλ Ναμί υποστήριξε επίσης ότι κανένας δεν μπορεί να πείσει τους Τουρκοκυπρίους να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις στις οποίες θα γίνουν ”όμηροι”, κατά την έκφρασή του, των Ελληνοκυπρίων.

ΓΤΠ : Τμήμα Τουρκικών Υποθέσεων