Category Archives: Ευρω-Τουρκικές Σχέσεις

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια αποτελούν ευκαιρία για την Τουρκία, δηλώνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς.Οι πόρτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ανοικτές και θα παραμείνουν ανοικτές, σημειώνει.

images Sxoinas Commission   αρχείο λήψης

Μετά τις πρόσφατες τοπικές εκλογές στην Τουρκία και τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών, που τοποθετείται για το 2023, ”η Τουρκία θα περάσει από σταθερότητα χωρίς εκλογικές διαδικασίες για τα προσεχή τέσσερα χρόνια, και θα πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Σε αποκλειστική συνέντευξη στο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο Μαργαρίτης Σχοινάς απέρριψε τις εκκλήσεις για αναστολή των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι αυτό θα απαιτούσε τη συναίνεση όλων των χωρών-μελών.
Και πρόσθεσε : ”Οι πόρτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ανοικτές και παραμένουν ανοικτές, αλλά οι μεντεσέδες πρέπει να λειτουργούν για να παραμείνουν ανοικτές”.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε επίσης ότι οι μεντεσέδες είναι οι μεταρρυθμίσεις, το κράτος δικαίου και η δημοκρατία.
”Αν πάρουμε αυτό το κομμάτι”, συνέχισε, ”μαζί με όλα όσα βρίσκονται στο τραπέζι για την προενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η πόρτα θα παραμείνει ανοικτή”.
Τόνισε τη σημασία της συνεργασίας Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, καθώς και στους τομείς της μετανάστευσης, των πληροφοριών, του εμπορίου, των μεταφορών και της ενέργειας.

images-eu-turkey-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Χαρακτήρισε επίσης θετικό βήμα το πρόγραμμα για οικονομική μεταρρύθμιση, το οποίο ανακοινώθηκε πρόσφατα.
Σε σχέση με την τελωνειακή ένωση Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας, εν μέσω των Τουρκικών εκκλήσεων για καθυστέρηση στην επικαιροποίηση της ένωσης, ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαδραματίσει το δικό της ρόλο.
Για την ελευθεροποίηση της θεώρησης διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Τουρκία αναμένεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα αυτό.
Εξέφρασε την αισιοδοξία του επειδή, όπως σημείωσε, συνεχίζονται οι επαφές και ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά, πρόσθεσε, δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο τελικό σημείο.

Εχθρούς του Ισλάμ θεωρεί ο Ταγίπ Ερντογαν την Φεντερίκα Μογκερίνι, την Κάτι Πίρι και τον Γιοχάννες Χαν.

images Erdogan Oath thumbs_b_c_f5d242265547fbaa9818dac468a7cbf6

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν κατηγόρησε την Υπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης  για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, την Εισηγήτρια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για την Τουρκία Κάτι Πίρι και τον Επίτροπο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Ενταξιακές Διαπραγματεύσεις Γιοχάννες Χαν ότι είναι εχθροί του Ισλάμ.
Επέκρινε επίσης την πρόσφατη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου με την οποία ζητείται το πάγωμα της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλείται η ιστοσελίδα Stockholm Center For Freedom.
Σε πρόσφατη συνέντευξη σε φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι, ο Ταγίπ Ερντογαν ρωτήθηκε για την αντίθεση, που εξέφρασε η Κάτι Πίρι στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.
Απαντώντας ο Τούρκος πρόεδρος είπε :
” Δεν υπάρχει λόγος να μιλήσουμε για αυτή τη γυναίκα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Ας μην προωθήσουμε την προπαγάνδα της. … Συμβουλεύουν [την Ευρωπαϊκή Ενωση] να σταματήσει τις ενταξιακές συνομιλίες μαζί μας.Εύχομαι να κάμουν τέτοιο πράγμα και να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.Ο υπουργός Εξωτερικών μας έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις στη συνάντηση εκεί [ Συμβούλιο Σύνδεσης] με την [επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης] Μογκερίνι, στη συνέχεια με εκείνη τη γυναίκα [Πίρι] και με τον Αυστριακό [ Χαν], σε όλους τους.Αλλά δεν είναι τίμιοι , δεν είναι ειλικρινείς.Δεν θα πρέπει να το ξεχάσουμε αυτό :Είμαστε Μουσουλμάνοι και αυτοί είναι εχθροί του Ισλάμ”.

images Kati Piri EU Turkey     kati-piri_web-jpg20150502143623images-mogherini-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82images EU Giohannes NNN   thumbs_b_c_8ff31d0e789bc889eef1d79978698803
Η Κάτι Πίρι επέκρινε τον Ταγίπ Ερντογαν για τις δηλώσεις του.
Μιλώντας στο Γιούρονιους, η εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος ενεργεί όπως ένας λαϊκιστής πολιτικός.
Προσπαθεί,συνέχισε, να στρέψει τον ένα εναντίον του άλλου προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η Δύση και η Ευρωπαική Ενωση είναι εχθροί του Ισλάμ.Ο Ταγίπ Ερντογαν, πρόσθεσε η Κάτι Πίρι, θέτει τις βάσεις για σφαγές.

Οι Ευρω-Τουρκικές σχέσεις θα εξομαλυνθούν στη διάρκεια της Ρουμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποστηρίζει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

images Cavusoglu NEW N    mevlut-cavusoglu-jpg20141213114247

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα εξομαλυνθούν περαιτέρω στη διάρκεια της προεδρίας του Συμβουλίου της Ενωσης από τη Ρουμανία.
Σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλούσε σήμερα στους δημοσιογράφους κατά τη διήμερη άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υποψηφίων για ένταξη χωρών, στο Βουκουρέστι, πρωτεύουσα της Ρουμανίας.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο διάλογος με τις Βρυξέλλες θα ενισχυθεί περαιτέρω και θα διευρυνθεί.

images Romania2019.eu αρχείο λήψης
Ανακοίνωσε επίσης ότι η σύνοδος του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης θα γίνει στη Βελγική πρωτεύουσα στις δεκαπέντε Μαρτίου.
Η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 1987 και το 2005 άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για προσχώρηση της χώρας.
Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις αυτές περιήλθαν σε στασιμότητα, λόγω της αρνητικής και αδιάλλακτης στάσης, που η Τουρκία τηρεί απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα-μέλος της Ενωσης.

images-eu-turkey-flags-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Οι Βρυξέλλες κάλεσαν κατ’ επανάληψη την Αγκυρα να προχωρήσει στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια σε Κυπριακά αεροπλάνα και πλοία.
Την κάλεσαν επίσης να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση του Κυπριακού.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, εξάλλου, έχει ζητήσει από την Τουρκική κυβέρνηση να σεβασθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τερματίσει τις διώξεις δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων της.
Εναντίον της ένταξης της Τουρκίας τάσσονται η Γερμανία και η Γαλλία.

Πρωτοφανή επίθεση στην Ευρώπη για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογαν, εκμεταλλευόμενος τις βίαιες συγκρούσεις στο Παρίσι.

images Erdogan N αρχείο λήψης

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογαν χρησιμοποίησε τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ μελών του κινήματος ”Κίτρινα Γιλέκα” και αστυνομίας στο Παρίσι, για να απαντήσει στην κριτική, που του ασκεί η Ευρωπαϊκή Ενωση για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και τη σκληρή πολιτική, που ακολουθεί έναντι της αντιπολίτευσης.
Σε χθεσινή ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογαν είπε ότι η Αγκυρα ουδέποτε θα εγκρίνει την υποστήριξη, δια της βίας, των αξιώσεων για δικαιώματα, αλλά όλες οι απόψεις και οι απαιτήσεις μπορούν να γίνουν σαφείς στις δημοκρατίες.
Εκείνοι, που χλευάζουν την Τουρκική αστυνομία, [οι Ευρωπαίοι] κατηγορώντας την για άσκηση βίας, πρόσθεσε, θα πρέπει να δουν τη δική τους αστυνομία.
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόβαλε τον αστήρικτο ισχυρισμό ότι οι σκηνές με τα μέλη του κινήματος ”Κίτρινα Γιλέκα” καταδεικνύουν πως η Ευρώπη απέτυχε στα θέματα της δημοκρατίας, των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι παρακολουθεί με ανησυχία το χάος, όπως είπε, που προκλήθηκε στο Παρίσι, λόγω των διαμαρτυριών των μελών του κινήματος ”Κίτρινα Γιλέκα” και των σκληρών μέτρων, που εφαρμόζει η αστυνομία.

images Paris Riots thumbs_b_c_7208577c18eba2d36b3f1d920c004cf9
Είπε ότι είναι εναντίον του χάους, που προκλήθηκε από τους διαδηλωτές, καθώς της δυσανάλογης χρήσης βίας από τη Γαλλική αστυνομία.
Προκλητικός ο Ταγίπ Ερντογαν υποστήριξε πως ”εκείνοι, που προκαλούν εχθρότητα εναντίον των προσφύγων και της Ισλαμοφοβίας έχουν πιαστεί στη δική τους παγίδα”.
Η ασφάλεια και η ευημερία της Ευρώπης, είπε, δεν κλονίζονται από τους μετανάστες ή τους Μουσουλμάνους, αλλά από τους ίδιους τους Ευρωπαίους.
”Τα τείχη της ασφάλειας και της ευημερίας, που [οι Ευρωπαίοι] προσέχουν ως κόρη οφθαλμού, σείονται από τους πολίτες τους και όχι από πρόσφυγες ή Μουσουλμάνους”, όπως ανέφερε.

 

Μπλούνμπεργκ, Ανατολή,

 

Η Τουρκία επαναλαμβάνει τη διαδικασία μεταρρύθμισης για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

images-eu-turkey-flags-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Φαρούκ Καϊμακτσί, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει επαναλάβει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Μιλώντας στο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο Φαρούκ Καϊμακτσί ανέφερε ότι η Ομάδα Δράσης για τη Μεταρρύθμιση συνήλθε στα τέλη Αυγούστου, ύστερα από τρία χρόνια, γεγονός, που καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε, δεν υπάρχει ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Λόγω των εκλογών για ανάδειξη νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον προσεχή Μάϊο, πρόσθεσε, η Ενωση δεν επιθυμεί να δώσει προτεραιότητα στη διεύρυνση και δεν ακολουθεί αποφασιστική πολιτική σε σχέση με την Τουρκία.
Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, ισχυρίστηκε ότι σε σχέση με τη διαδικασία για παραχώρηση θεώρησης διαβατηρίων στους Τούρκους υπηκόους μόνον επτά από τα εβδομήντα-δύο κριτήρια απέμειναν να ικανοποιηθούν και πως η Τουρκία συμμορφώθηκε πλήρως με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με τα βιομετρικά διαβατήρια, τα οποία είναι επίσης έτοιμα.

images Kaymakci EU Turk αρχείο λήψης
Αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση το επιβεβαιώσει, σημείωσε, ο αριθμός των κριτηρίων, που παραμένουν θα μειωθεί επισήμως σε έξι.
Είπε επίσης ότι η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισαν την περασμένη Παρασκευή συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας σε σχέση με την επιχειρησιακή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αστυνομία, Γιούροπολ, και εξέφρασε την άποψη πως η υπογραφή της συμφωνίας αυτής θα είναι επωφελής για την Τουρκία.
Ο Φαρούκ Καϊμακτσί, είπε ότι Τούρκοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν την πρώτη τους συνάντηση στις Βρυξέλλες και συζήτησαν το θέμα πιθανής συμφωνίας για ανταλλαγή πληροφοριών με την Γιούροπολ, η οποία είναι μιά από τις εβδομήντα-δύο απαιτήσεις για παραχώρηση θεώρησης διαβατηρίου σε Τούρκους υπηκόους.
Υποστήριξε ότι στόχος της Τουρκίας είναι η πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είπε ότι είναι σημαντικό να συγκληθεί ακόμη μια σύνοδος υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο πλευρών.
Ισχυρίστηκε, εξάλλου, ότι οι Ευρω-Τουρκικές σχέσεις έχουν εισέλθει σε διαδικασία εξομάλυνσης και ακόμη και βελτίωσης.

images-cyprus-eu-flags-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας άρχισαν το 2005, αλλά δύο χρόνια αργότερα ανεστάλησαν, λόγω της αδιάλλακτης στάσης, που τηρεί η χώρα απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και της αντίθεσης της Γερμανίας και της Γαλλίας στην προσχώρησή της.

Υψηλού επιπέδου σύνοδος μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας, την ερχόμενη Πέμπτη, στην Αγκυρα.Η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας και το Κυπριακό μεταξύ των θεμάτων, που θα συζητηθούν.

images-eu-turkey-flags-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Ευρύ φάσμα θεμάτων περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη υψηλού επιπέδου συνόδου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Αγκυρα.
Σε ανακοίνωση, το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι τα κύρια θέματα, που θα εξετασθούν στη σύνοδο είναι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θέματα, τα οποία αφορούν την οικονομία, το εμπόριο, την χρηματοπιστωτική συνεργασία και την ενέργεια, η Τελωνειακή Ενωση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ζητήματα ασφάλειας, το μεταναστευτικό και η ελευθεροποίηση της θεώρησης διαβατηρίων για Τούρκους υπηκόους.
Η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1987.
Επιλέγηκε για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 1997 και το 2005 άρχισε διαπραγματεύσεις για ένταξη.
Της Τουρκικής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Νταβούτογλου.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εκπροσωπείται από την επικεφαλής για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι και τον επίτροπο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

images Federica Mogerini NN     n_75680_1images Eu Giohannes Commisionr   images

Σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, στην ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι στη σύνοδο, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τα Βαλκάνια, τη Συρία, το Ιράκ, την ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό, καθώς επίσης για άλλα περιφερειακά και διεθνή θέματα.
Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί και το Κυπριακό, ενώ θεωρείται βέβαιο πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα εγείρουν το θέμα των Τουρκικών απειλών για τις έρευνες, που διεξάγονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Εκτιμάται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ήγειρε τα θέματα αυτά στην Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, ζητώντας να τα θέσει στις συνομιλίες της στην Αγκυρα.

images Christod Moge Handshake DsW7v1LWwAEz7Ck

Οπως έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό Twitter, η εκπρόσωπος της Φεντερίκα Μογκερίνι στο επίκεντρο της συζήτησης του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών με την Ευρωπαία αξιωματούχο ήταν η κατάσταση στην περιοχή [της Κύπρου].Το Γραφείο Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε ανάρτηση στο Twitter, εξάλλου, έγραψε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων  το Κυπριακό, οι Ευρω-Τουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και το θέμα της κατασκευής του αγωγού EastMed για μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία, πρέσβης Κρίστιαν Μπέργκερ, σε ομιλία σε συνέδριο στη βόρεια επαρχία Σαμψούντα, αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη σύνοδο.
Ο Κρίστιαν Μπέργκερ δήλωσε ότι μετά τη σύνοδο θα αρχίσει πολιτικός διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας.
Δήλωσε επίσης ότι συναντήσεις για θέματα, που αφορούν τις μεταφορές, την ενέργεια και την οικονομία θα πραγματοποιηθούν μετά την έναρξη του πολιτικού διαλόγου.
Πρόσθεσε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν συνάντηση σε προεδρικό επίπεδο το προσεχές έτος στη διάρκεια της Ρουμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
=

Ο πρόεδρος Ερντογαν δηλώνει ότι δεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ, στο περιθώριο των εργασιών της φετινής Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

images Erdogan Tramp White House n_113187_1

Υπό τον τίτλο ”Ο πρόεδρος Ερντογαν δήλωσε ότι δεν θα συναντηθεί με τον Τραμπ”, η Τουρκική εφημερίδα Yeni Akit γράφει ότι ο πρόεδρος Ερντογαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, εν πτήσει κατά την επιστροφή του από την Κιργισία, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κανένα αίτημα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στις 25 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη.
Ανακοίνωσε επίσης ότι ούτε και ο ίδιος θα ζητήσει να έχει τέτοια συνάντηση.
Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη στάση, που τηρούν απέναντι στην Τουρκία, λέγοντας ότι δεν είναι σωστό να συμπεριφέρονται έτσι σε ένα στρατηγικό εταίρο.
Είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν μπορεί να πάρει ό,τιδήποτε χρειάζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμα και με τα χρήματά της, κατά την έκφρασή του.
Αλλά, όπως ισχυρίστηκε, οι τρομοκρατικές οργανώσεις μπορούν να πάρουν κάθε είδους όπλα χωρίς χρήματα, τα οποία χρησιμοποιούν εναντίον της Τουρκίας.
”Τι είδους στρατηγικής σημασίας είναι αυτή; Αυτό μας έρχεται λίγο βαρύ”, όπως είπε.
Η Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ γράφει ότι ο Ταγίπ Ερντογαν δήλωσε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καθυστερούν την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της Αγκυρας και της Ουάσιγκτων για την αποχώρηση των Συριακών Κουρδικών δυνάμεων από την Μανμπίτζ της Συρίας.
Σε ερώτηση για το θέμα της απελευθέρωσης του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι οι νομικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και πως η Τουρκία δεν θα ικανοποιήσει τις παράνομες απαιτήσεις για την απελευθέρωση του πάστορα.
Η Τουρκία, όπως είπε, είναι ”κράτος δικαίου”.

mages merkel erdogan
Ο Ταγίπ Ερντογαν υπενθύμισε ότι τέλος Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσει πολύ σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, επίσκεψη στη Γερμανία, όπου θα έχει συνομιλίες με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ με την οποία θα συζητήσει αρκετά θέματα, όπως οι Γερμανο-Τουρκικές σχέσεις.
Για τις Ευρω-Τουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ανταποκρίθηκε με τον ίδιο τρόπο στα ”θετικά βήματα”, που έχει κάμει μέχρι σήμερα η Τουρκία, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αρκετά θέματα, που εκκρεμούν.
”Αλλά”, κατέληξε, ”πρέπει να δούμε πού οδεύουν τα πράγματα και τι θα γίνει”.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων