Category Archives: Τουρκία

Τουρκία και Λιβύη προχωρούν σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.Εκκληση από επτά Ευρωπαϊκές χώρες για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας από την Αγκυρα.

Τουρκία και Λιβύη συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συνεργασία σε τομείς, όπως οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις, ώστε να εκμεταλλευθούν τον φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου.
Τη συμφωνία ανακοίνωσαν σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο πρόεδρος Ερντογαν και ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ αλ Σάρατζ, ύστερα από συνομιλίες στην Αγκυρα, σύμφων α με την Τουρκική κρατική τηλεόραση.
Με την απόφαση αυτή η Τουρκία συντηρεί την ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παραβιάζοντας κατάφωρα το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Αγκυρα θα εντείνει τη στήριξή της προς τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, σημειώνοντας ότι η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικά μέσα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Είπε επίσης ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη στη Λιβύη είναι ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.
Οι δυνάμεις του Χάφταρ, με τη στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ρωσίας και της Αιγύπτου, προσπαθούν να καταλάβουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο του 2019, αλλά τους τελευταίους μήνες απωθήθηκαν.Σήμερα, εξάλλου, μεταδόθηκε ότι οι δυνάμεις του Σάρατζ με τη βοήθεια Τούρκων μισθοφόρων κατέλαβαν την Τρίπολη.
Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομάδας MED 7 (Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Ισπανίας )κάλεσαν την Τουρκία να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και ιδιαίτερα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η έκκληση περιέχεται σε κοινή δήλωση, η οποία υιοθετήθηκε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.
Στη δήλωση, εκφράζεται ταυτόχρονα, η αλληλεγγύη της Ομάδας MED προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

Καμμιά συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο για τους υδρογονάνθρακες, που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία, δεν είναι έγκυρη, ισχυρίζεται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε πως καμμιά συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία δεν περιλαμβάνει την Τουρκία δεν είναι έγκυρη.
Μιλώντας σε Τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι και αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με την ”Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου”, κατά την έκφρασή του, σε ότι αφορά τον ”δίκαιο” διαμοιρασμό του πλούτου γύρω από την Κύπρο.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για συνεργασία με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά μέχρι σήμερα η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και οι υπόλοιπες χώρες επιχείρησαν να κάμουν συνεργασία μεταξύ τους αποκλείοντας την Τουρκία.
”Και εμείς τους είπαμε”, πρόσθεσε, ”ότι καμμιά συμφωνία, που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία δεν είναι έγκυρη και καμμιά συνεργασία, η οποία δεν περιλαμβάνει την Τουρκία δεν θα επιφέρει τελικά αποτέλεσμα και το δείξαμε αυτό με τα βήματα που κάμαμε”.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι ”δεν επιτρέπονται τα τετελεσμένα”, αλλά οι χώρες αυτές αν θέλουν να κάμουν συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να στραφούν προς την Τουρκία.

Σε σχέση με την αντίδραση της Ελλάδας στην ανάγνωση του κορανίου στην Αγία Σοφία, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι η Αγία Σοφία είναι ”περιουσία της Δημοκρατίας της Τουρκίας και πως έχει κατακτηθεί”.
”Θα ρωτήσουμε”, πρόσθεσε, ”κάποιον άλλον πού θα διαβάζεται το κοράνι στη Δημοκρατία της Τουρκίας;”
Η Ελλάδα, είπε προκλητικά, είναι η τελευταία χώρα, η οποία μπορεί να δώσει συμβουλή στην Τουρκία στο θέμα αυτό, αφού η Αθήνα είναι η μοναδική πρωτεύουσα στην Ευρώπη, που δεν έχει τέμενος, σύμφωνα με την Τουρκική κρατική τηλεόραση.

4, 540 θάνατοι στην Τουρκία από τον κορονοϊό. 163, 900 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στην Τουρκία, καταγράφηκαν ακόμη είκοσι-πέντε θάνατοι από τον κορονοϊό το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιους-σαράντα, όπως δήλωσε ο υπουργός υγείας Φαχρετίν Κοτζά.
Σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, την ίδια χρονική περίοδο εντοπίσθηκαν άλλα οκτακόσια-τριάντα-εννέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, φθάνοντας συνολικά τις εκατόν-εξήντα-τρεις χιλιάδες εννιακόσια-σαράντα-δύο.
Ο Τούρκος υπουργός Υγείας ανέφερε ότι στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται εξακόσιοι-σαράντα-οκτώ συνολικά ασθενείς.

Για τη Μαύρη Θάλασσα αποπλέει το Τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ.

Το Τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ θα αποπλεύσει για τη Μαύρη Θάλασσα, όπου θα διενεργήσει γεωτρήσεις, σύμφωνα με την Τουρκική κρατική τηλεόραση.
Ο απόπλους θα γίνει στις είκοσι-εννέα Μαίου, θλιβερή επέτειο κατάληψης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, όπως επισημαίνει η TRT.
Το Φατίχ, που ανήκει στην Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων της Τουρκίας (TPAO) ναυλοχεί στο λιμάνι Χαϊντάρπασά της Πόλης, από τις δέκα περασμένου μηνός, μετά την ολοκλήρωση των παράνομων δραστηριοτήτων του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δύο και πλέον δισεκατομμύρια Τουρκικές λίρες στέλλει η Τουρκία στο ψευδοκράτος για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, δήλωσε ότι η Αγκυρα θα παραχωρήσει στο ψευδοκράτος δύο δισεκατομμύρια διακόσια ογδόντα -εννέα εκατομμύρια Τουρκικές λίρες, τριακόσια-είκοσι-πέντε εκατομμύρια δολάρια, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.
Η Τουρκία, πρόσθεσε, ενώ ετοιμάζεται για τη νέα κανονικότητα, που θα δημιουργηθεί εξαιτίας των επιπτώσεων του κορονοϊού, θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στην Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου, όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.
Ο Φουάτ Οκτάι, έκαμε τις δηλώσεις, σε τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο της οποίας έγινε η τελετή υπογραφής της λεγόμενης ”Συμφωνίας Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Συνεργασίας” μεταξύ της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, όπως μετέδωσε το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή.


Είπε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κάμει τα βήματα, που χρειάζονται για να αποκτήσει το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου βιώσιμη οικονομία.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε επίσης ότι η οικονομική βοήθεια θα παραχωρηθεί με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων, σύμφωνα με την Τουρκική κρατική τηλεόραση.

Νέες προκλητικές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας έκαμε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Αμυνας.Ισχυρίστηκε ότι προβαίνει σε παρενοχλήσεις στο Αιγαίο.

Την ώρα, που η Τουρκία παραβιάζει σχεδόν καθημερινά τον Ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ ζητεί και ρέστα προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δήθεν η Ελλάδα προβαίνει σε παρενοχλήσεις στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες.
Σε σημερινή ομιλία, στη Ναυτική Βάση της Αλεξανδρέττας, ο Χουλουσί Ακάρ είπε προκλητικά ”ότι δεν μπορούν να εξηγηθούν αυτές οι παρενοχλήσεις”.
Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι παρά τις δήθεν προσπάθειες της Τουρκίας, την κατανόηση και την υπομονή στις σχέσεις καλής γειτονίας, δεν μπορούν να εξηγηθούν οι παρενοχλήσεις και τα προβακάτσια της Ελλάδας στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες.
”Δεν έχουν κανένα όφελος για την Ελλάδα αυτές οι παρενοχλήσεις”, όπως είπε.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας πρόβαλε ακόμη τον ισχυρισμό ότι η Αγκυρα έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίλυση ”των γεγονότων”, κατά την έκφρασή του, στο πλαίσιο του διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης και θα συνεχίσει να καταβάλλει τις ίδιες προσπάθειες και στο μέλλον.
Ισχυρίστηκε, εξάλλου, ότι η Αγκυρα τάσσεται υπέρ των διμερών συμφωνιών, του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και του διαλόγου και πως δεν είναι απειλή, όταν η Τουρκική ηγεσία δηλώνει ότι θα κάμει τα πάντα για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Τουρκίας.
”Θέλουμε”, κατέληξε, ”όλοι να το γνωρίζουν αυτό”.

Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογαν-Τραμπ.Συμφώνησαν στη συνέχιση της πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας των χωρών τους.

Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν, είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις, ιδιαίτερα την κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία.
Σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, οι πρόεδροι Τραμπ και Ερντογαν τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας των χωρών τους στη μάχη εναντίον του κορονοϊού.
Σε ανακοίνωση, η Τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνιών αναφέρει ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν στη συνέχιση της πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας με σκοπό την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.