Category Archives: Τουρισμός

Κούρδος ηγέτης προειδοποιεί την Τουρκία για τις απειλές, που διατυπώνει εναντίον του Κουρδιστάν.Οι Κούρδοι, τονίζει, δεν θα μείνουν απαθείς αν η Αγκυρα επιτεθεί εναντίον του Κουρδιστάν.

 

images Karagilan Kurds New Foto b1d23b6562efe7aaa463dc7ca147cc9b_L

Ανώτερος στρατιωτικός διοικητής του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, ο Μουράτ Καραγιλάν, προειδοποίησε την Τουρκία για τις απειλές, που εκτοξεύει εναντίον του Κουρδιστάν, δηλώνοντας ότι το δημοψήφισμα, το οποίο διεξήχθη για ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από το Ιράκ, αποτελεί νόμιμο δικαίωμα του λαού του Κουρδιστάν.
Σύμφωνα με την Κουρδική ιστοσελίδα BasNews, ο εκτελών χρέη ηγέτη του Πε-Κα-Κα, ανέφερε ότι το δημοψήφισμα είναι εσωτερικό ζήτημα της περιφέρειας του Κουρδιστάν και πως τα μέρη μπορούν να συζητήσουν μεταξύ τους, κατά πόσον η ψηφοφορία διεξήχθη την κατάλληλη στιγμή ή αν είναι λύση ή όχι.
Ο Μουράτ Καραγιλάν, ο οποίος έκαμε τις δηλώσεις σε συνέντευξη σε ραδιοσταθμό του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, τόνισε ότι το δημοψήφισμα είναι νόμιμο δικαίωμα του λαού του Κουρδιστάν, ο οποίος έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.
Χαρακτήρισε τις θέσεις των χωρών, οι οποίες τάχθηκαν εναντίον του δημοψηφίσματος του Κουρδιστάν ως παραβίαση [των δικαιωμάτων των Κούρδων].

images Kurdistan MAP images
Ο Κούρδος ηγέτης ανέφερε ότι η Αγκυρα απειλεί την Κουρδική περιοχή ως να είναι τμήμα της Τουρκίας και όχι του Ιράκ, σημειώνοντας πως η στάση του Ιράκ και του Ιράν επηρεάζεται από τη στάση της Αγκυρας.
Είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν είναι μόνον εναντίον του Γκαντίλ [ορεινή περιοχή στο βόρειο Ιράκ, όπου οι Κούρδοι αντάρτες έχουν τις βάσεις τους], αναφερόμενος στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, αλλά και εναντίον όλων των επιτευγμάτων, κατά την έκφρασή του, των Κούρδων.

images Erdogan N αρχείο λήψης
Ο Μουράτ Καραγιλάν προειδοποίησε την Τουρκία ότι οι Κούρδοι αντάρτες δεν θα παραμείνουν σιωπηλοί αν επιχειρήσει να διενεργήσει επίθεση εναντίον της περιοχής του Κουρδιστάν.
Οι αντάρτες, μέλη του Πε-Κα-Κα, κατέληξε, δεν θα παραμείνουν απαθείς αν η Αγκυρα επιλέξει να επιτεθεί εναντίον του Κουρδιστάν.

Αύξηση κατά εξήντα και πλέον τοις εκατόν σημείωσε ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών στην Τουρκία, μετά την εξομάλυνση των σχέσεων Τελ Αβίβ και Αγκυρας.

images Israel Turkey Flags αρχείο λήψης

Ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών, που επισκέπτονται την Τουρκία, μετά την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας με το Ισραήλ, το περασμένο καλοκαίρι, σημείωσε αύξηση.
Σχετική δήλωση έκαμε στο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο Καάν Γιαρντασιλάρ, ιδιοκτήτης τουριστικής εταιρείας στη νοτιοδυτική επαρχία Μούγλα, απέναντι από τα Δωδεκάνησα, που είναι δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες, όπως η Αλικαρνασσός και η Μαρμαρίδα.
Οπως είπε, είχε προγραμματίσει να επισκεφθούν την περιοχή δύο χιλιάδες πεντακόσιοι Ισραηλινοί τουρίστες τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, αλλά ο αριθμός αυτός έχει ήδη ξεπεράσει τις τέσσερις χιλιάδες.

images Mugla Turkey n_110887_1
Το 2016, πρόσθεσε, επισκέφθηκαν τη Μαρμαρίδα έξι χιλιάδες πεντακόσιοι τουρίστες, ενώ φέτος ο αριθμός αυτός πιθανόν να διπλασιασθεί ή ακόμη και να τριπλασιασθεί.
Ο ιδιοκτήτης της τουριστικής εταιρείας ανέφερε ότι το προφίλ των Ισραηλινών τουριστών, που επισκέπτονται την Τουρκία έχει αλλάξει.

images Mugla 1 αρχείο λήψης
Οι τουρίστες, είπε, που προέρχονταν από το Ισραήλ τα τελευταία δύο χρόνια ήταν Μουσουλμάνοι Αραβες υπήκοοι.
Ωστόσο, σημείωσε, αυτό το χρόνο οι πρώτες και οι δεύτερες ομάδες, που επισκέφθηκαν τη Μαρμαρίδα ήταν όλοι Εβραίοι.
Το 2017, κατέληξε, φαίνεται ότι θα είναι πολύ καλύτερο από το 2016.

Η Τουρκία δεν θα κάμει κάθε είδους υποχώρηση για να επιλυθεί το Κυπριακό, δηλώνει προκλητικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

images-cavusoglu-new-nn-n_102853_1

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε προκλητικά ότι η Τουρκία δεν θα κάμει κάθε είδους υποχώρηση  προκειμένου να επιλυθεί το Κυπριακό.
Δήλωσε επίσης ότι τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και η Αγκυρα θέλουν να συνεχιστούν οι Τουρκικές εγγυήσεις για να αισθάνονται ασφάλεια, κατά την έκφρασή του, οι Τουρκοκύπριοι.
Ωστόσο, σημείωσε ότι για την Τουρκία μεγάλο ρόλο διαδραματίζει η ασφάλεια και των δύο πλευρών.
Σε συνέντευξη στο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόβαλε την αξίωση ότι ενδεχόμενη συμφωνία στο Κυπριακό πρέπει να αποτελεί πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να μην υπάρξει κατάχρηση, όπως είπε.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα στους δύο γύρους διαπραγματεύσεων που έγιναν, αν και στον πρώτο γύρο, σημείωσε, οι συνομιλίες έφθασαν σε κρίσιμο σημείο. Ωστόσο, η Ελληνική Κυπριακή πλευρά ζήτησε διάλειμμα και στον δεύτερο γύρο σηκώθηκε, κατά την έκφρασή του, από το τραπέζι.

images-mont-peleran-20-11-territory-talks-2-770x446
Η μη πρόοδος στα τέσσερα κεφάλαια, είπε, δείχνει τη στάση της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς.
Η δική μας άποψη, πρόσθεσε, είναι εκεί και ισχυρίστηκε ότι η Ελληνική Κυπριακή πλευρά πρέπει να επιδείξει την ίδια βούληση.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά σημεία σε αρκετά κεφάλαια και πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά αντί να επικεντρωθεί σε αυτά, φέρνει στην επικαιρότητα τα θέματα των εγγυήσεων της Τουρκίας και την ασφάλεια.
Αυτό, ισχυρίστηκε, είναι τελείως λάθος. Ο Τουρκοκυπριακός λαός, κατά την εκφρασή του, και η Τουρκία θέλουν να συνεχιστούν οι εγγυήσεις.

Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση, θα υιοθετήσει τη συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ για εξομάλυνση των σχέσεών τους, αργότερα αυτό το μήνα, δηλώνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

images Cavusoglu NEW N  mevlut-cavusoglu-jpg20141213114247

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα εγκρίνει τη συμφωνία για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, αργότερα αυτό το μήνα και πριν από τις θερινές διακοπές.
Σε συνέντευξη στο Τουρκικό ιδιωτικό κανάλι Εν-Τι-Βι, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραδέχθηκε ότι η Εθνοσυνέλευση δεν ασχολήθηκε με τη συμφωνία αυτή, λόγω πίεσης χρόνου, όπως είπε, που δημιουργήθηκε από την απόπειρα πραξικοπήματος στις δεκαπέντε Ιουλίου.
Ωστόσο, επέμεινε ότι η Τουρκο-Ισραηλινή συμφωνία θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, πριν από τις θερινές διακοπές, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και να λήξουν στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία έχει δηλώσει πως αν ικανοποιηθούν πλήρως οι όροι, που έχει θέσει, τότε οι σχέσεις της χώρας με το Ισραήλ θα ομαλοποιηθούν.

images Israel Turkey Flags N   αρχείο λήψης
Η συμφωνία για αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνιο και στο τέλος Ιουλίου επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ μετά την επικύρωσή της από την Ισραηλινή Βουλή, Κνεσσέτ, και την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Οι Τουρκο-Ισραηλινές σχέσεις πάγωσαν μετά τα τραγικά γεγονότα στ’ ανοικτά της Γάζας στο Τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, τον Μάϊο του 2010.
Το πλοίο, στο οποίο επέβαιναν Τούρκοι ακτιβιστές, επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό, που επέβαλε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Αμέσως, Ισραηλινοί καταδρομείς επέδραμαν στο Μαβί Μαρμαρά και οι Τούρκοι ακτιβιστές τους επιτέθηκαν με μαχαίρια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα με αποτέλεσμα να αμυνθούν και σε συγκρούσεις, που σημειώθηκαν σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι και τραυματίστηκαν Ισραηλινοί καταδρομείς.
Υστερα από απολογία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, με παρέμβαση του προέδρου Ομπάμα, Τελ Αβίβ και Αγκυρα άρχισαν διαπραγματεύσεις για εξομάλυνση των σχέσεών τους.
Τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία, η οποία προνοεί ότι το Ισραήλ θα καταβάλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων και θα χαλαρώσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, επιτρέποντας σε Τουρκικά πλοία να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους.

images Mavi Marmara      n_57395_4
Από πλευράς της η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τη δραστηριοποίηση της Χαμάς στη χώρα και την υποστήριξη, που προσφέρει στην οργάνωση, την οποία το Ισραήλ θεωρεί τρομοκρατική, αφού διενεργεί ένοπλες επιθέσεις εναντίον πολιτών του.Θα πρέπει επίσης να αναστείλει τις ποινικές διώξεις, που ασκήθηκαν σε Τουρκικά δικαστήρια εναντίον Ισραηλινών αξιωματικών και στρατιωτών για το θάνατο των Τούρκων ακτιβιστών.
Το Ισραήλ, πάντως, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας για λόγους ασφαλείας.

Ο χειρότερος Ιούνιος, ο φετινός, για την Αττάλεια της Τουρκίας από πλευράς τουρισμού.Σχεδόν εκατόν τοις εκατόν η πτώση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία.

images Attalia Tourists  n_79184_1

Η Αττάλεια, ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας, διέρχεται φέτος  τον χειρότερο Ιούνιο από πλευράς αφίξεων τουριστών, ενώ κάθετη πτώση σημείωσε ο αριθμός των Ρώσων, που επισκέπτονται το θέρετρο.
Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ Ντέηλυ Νιούς, το πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουνίου ο αριθμός των Ρώσων τουριστών, που επισκέφθηκαν το θέρετρο παρουσίασε πτώση κατά 98,5 τοις εκατόν και των Γερμανών τουριστών κατά 45 τοις εκατόν, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2015.Μείωση παρουσιάζουν και οι αφίξεις τουριστών από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Η πτώση οφείλεται στη διπλωματική κρίση μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας και στην αύξηση των φόβων και των ανησυχιών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, που διενεργήθηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Την εν εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, συζήτησαν, μεταξύ άλλων, Μπαν Κι Μουν και Ταγίπ Ερντογαν.

images Ban Ki Erdogan images

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογαν, είχαν στην Αττάλεια, συνάντηση, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G 20 με βασικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Συζήτησαν το θέμα αυτό, υπό το βάρος των προχθεσινών πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι.

images Paris Attacks 14.11.15  n_91144_1
Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες καταδίκασαν με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις και τόνισαν την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία με αποφασιστικό και ενιαίο τρόπο.
Πρόσθεσε ότι ο Μπαν Κι Μουν διατύπωσε την εκτίμησή του για την Τουρκική προεδρία των G 20 και επανέλαβε ότι σε λίγους μήνες θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης εναντίον του βίαιου εξτρεμισμού, που έχει ετοιμάσει ο ίδιος.

images Meeting Ban Erdogan Attali  αρχείο λήψης
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και ο Τούρκος πρόεδρος, αντάλλαξαν επίσης απόψεις σε σχέση με την επίλυση της Συριακής κρίσης.
Ο Μπαν Κι Μουν ευχαρίστησε τον Ταγίπ Ερντογαν για τη φιλοξενία στην Τουρκία χιλιάδων Σύρων προσφύγων.
Σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, Μπαν Κι Μουν και Ταγίπ Ερντογαν συζήτησαν ακόμη την εν εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, την κατάσταση στα Παλαιστινιακά εδάφη και τη Λιβύη και θέματα, που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Στην Τουρκία θα κατευθύνονται τουρίστες από τη Ρωσία, λόγω της κατάστασης στην Αίγυπτο, δηλώνουν Ρώσοι ταξιδιωτικοί πράκτορες.

images Russia Sarm El Seih MAP  images

Ο Σύνδεσμος Ρώσων Ταξιδιωτικών πρακτόρων, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία προσφέρεται ως υπαλλακτικός προορισμός για τους Ρώσους τουρίστες αντί της Αιγύπτου, εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών, ύστερα από τη συντριβή Ρωσικού επιβατηγού αεροσκάφους στο Σαρμ ελ-Σέϊχ.
Μετά την ανακοίνωση ότι η Ρωσία αναστέλλει τις αεροπορικές πτήσεις στο Αιγυπτιακό θέρετρο, η διευθύντρια πωλήσεων και μάρκετινγκ του Ρωσικού ταξιδιωτικού γραφείου Μπρίσκο, Γιούλια Πολεσόβαγια, δήλωσε ότι το γραφείο θα προτείνει στους πελάτες του να αλλάξουν τα εισιτήρια τους και να μεταβούν στην Τουρκία.

images Attalia FOTO 1446906796718
Θα τους προσφέρουμε, πρόσθεσε, τους καλύτερους εναλλακτικούς τουριστικούς προορισμούς στην Τουρκία.
Ωστόσο, είπε ότι θα ακυρώσουν τα εισιτήρια όλων όσοι απορρίψουν την προσφορά.