Category Archives: Πετρέλαιο

Σε ένα έως δύο μήνες, η Τουρκία θα αρχίσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνει ο Φατίχ Ντονμέζ.

images Turkey FATIH New Drilling Ship fatihgemi1
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε ότι εντός των προσεχών μηνών η Αγκυρα θα διενεργήσει την πρώτη της γεώτρηση για φυσικούς πόρους στη Μεσόγειο.
Κληθείς να σχολιάσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, που διενεργούν στην Ανατολική Μεσόγειο η Κυπριακή Δημοκρατία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ και ερωτηθείς αν οι τοποθεσίες στις οποίες θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις η Τουρκία είναι γνωστές, ο Φατίχ Ντονμέζ υπενθύμισε ότι η Αγκυρα διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες στη Μεσόγειο τα τελευταία πέντε χρόνια.
Τα δεδομένα, σημείωσε, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των ερευνών αυτών είναι εξαιρετικά σημαντικά.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Μπακίς Ντεμοκράτ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία έχει αποκτήσει πλατφόρμα γεώτρησης και μέσα στους επόμενους ένα με δύο μήνες θα αρχίσει γεωτρήσεις.

images Turkey Antalya MAP images
Το γεωτρύπανο, πρόσθεσε, ονομάζεται Fatih, κατακτητής, και ”αναμένουμε ότι θα κατακτήσουμε τα αποθέματα των υδρογονανθράκων μας” με το σκάφος αυτό.
Είμαστε αισιόδοξοι, συνέχισε, αφού πολλές γειτονικές χώρες έχουν βρει φυσικό αέριο.
Τα δεδομένα μας, σημείωσε, είναι επίσης πολύ καλά και θετικά.
Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι η πρώτη γεώτρηση θα διενεργηθεί στην ανοικτή θάλασσα της Αττάλειας εντός της Τουρκικής οικονομικής ζώνης, όπως ανέφερε.
Η άλλη [γεώτρηση], συνέχισε, θα γίνει στην ανοικτή θάλασσα της Μερσίνας.

images Mersin images
Σημειώνοντας πως αν η Αγκυρα βρει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αυτό θα αποτελεί κίνηση αλλαγής του παιγνιδιού, κατά την έκφρασή του, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε ότι η Τουρκία θέλει να αναζητήσει και να βρει φυσικό αέριο ή πετρέλαιο όπου και αν βρίσκεται, στη ξηρά ή τη θάλασσα.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Υποθέσεων

Η Τουρκική εταιρεία πετρελαίου TΡAO ζητεί άδεια για έρευνες για πετρέλαιο στο τρίγωνο Μερσίνα-Κύπρος-Αλεξανδρέττα.

images MAP Mersin Cyprus Alexandretta αρχείο λήψηςimages TRAO
Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις Ποστασί, γράφει ότι η Τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) έχει υποβάλει αίτηση στη Γενική Διεύθυνση Πετρελαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, για παραχώρηση δύο αδειών προκειμένου να διενεργήσει έρευνες για πετρέλαιο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μερσίνας-Κύπρου και Αλεξανδρέττας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Γενική Διεύθυνση Πετρελαϊκών Υποθέσεων του Τουρκικού υπουργείου Ενέργειας ανακοίνωσε επίσης ότι η ΤΡΑΟ έχει ζητήσει άδεια για διεξαγωγή ερευνών και στην περιοχή Χακκαρί στη νοτιανατολική Τουρκία.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Υποθέσεων

 

Η Τουρκία πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ιράκ και τη Μεσόγειο, δηλώνει ο Φατίχ Μπιρόλ, Τούρκος ειδικός σε θέματα ενέργειας και εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.

images Fatih IAE thumbnail_1488827660

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την εξάρτησή της από μιά μόνο χώρα για προμήθεια φυσικού αερίου και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο.
Μιλούσε σε διεθνές συνέδριο για την ενέργεια στο Χιούστον του Τέξας.
Ο Φατίχ Μπιρόλ, Τούρκος οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα ενέργειας, είναι από το 2015 εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.
Είπε ότι η Τουρκία εισάγει το περισσότερο φυσικό αέριο για κάλυψη των αναγκών της από μιά μόνο χώρα, και υπέδειξε πως θα πρέπει να διαφοροποιήσει τη μεγάλη εξάρτησή της από μιά μόνο πηγή.
Είπε επίσης ότι υπάρχουν σημαντικές πηγές φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και ισχυρίστηκε πως η μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, από το Ισραήλ και την Κύπρο, μέσω Τουρκίας, είναι η πιο οικονομικά αποδοτική επιλογή.

images-pipeline-proposed-israel-turkey-jt0212a
Τονίζοντας ότι το φυσικό αέριο είναι πολύ φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας, ο εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, ανέφερε ότι στην Τουρκία το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται τόσο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και για θέρμανση.
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το φυσικό αέριο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Τουρκία.
Επισήμανε ότι το φυσικό αέριο έχει εισέλθει στη ”χρυσή εποχή” και πρόσθεσε πως η παραγωγή φυσικού αερίου στον κόσμο, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό το ρόλο του και θα συμβάλει αποτελεσματικά στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, ο Φατίχ Μπιρόλ ανακοίνωσε ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει σημαντική αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου από το 2020, επειδή οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες δεν έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις σε νέα έργα στις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου.

images-pipe-israel-cyprus-greece-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Σε ομιλία, εξάλλου, στο Λίβανο, σε διεθνές φόρουμ με θέμα ”Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο:Οδικός Χάρτης”, ο Τούρκος καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής, Γκιουρκάν Κιουμπάρογλου ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε σοβαρή κινητικότητα στα κοιτάσματα ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπέδειξε επίσης ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να παρακολουθείται στενά από την Τουρκία.
Σε δηλώσεις στο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο Κιουμπάρογλου είπε ότι η Τουρκία θα διασφαλίσει σημαντικά πολιτικά οφέλη με πολυδιάστατη πολιτική, που θα ακολουθήσει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία, ανέφερε, πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και στ’ ανοικτά της Αιγύπτου.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε νέο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περιοχή, στη Δυτική Ερημο της χώρας.

images Egypt Pyramid flag  5500a3d0-179a-11e3-b530-5f32e820d32b-5-jpg20140726164307

Νέο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακάλυψε η Αίγυπτος σε περιοχή στη Δυτική Ερημο της χώρας.
Ο επικεφαλής της Κρατικής Αρχής Πετρελαίου της Αιγύπτου, Ταχέρ αλ-Ζάφζαφ, δήλωσε ότι οι γεωτρήσεις άρχισαν στα τέλη περασμένου Ιανουαρίου, στην περιοχή Αμπού Σενάν, της Δυτικής Ερήμου.
Δήλωσε επίσης ότι οι ηλεκτρικές δοκιμές σταθερότητας αποκάλυψαν την παρουσία στρωμάτων πλούσιων σε υδρογονάνθρακες.

images Egypt Israel Gas map N images
Οπως μετέδωσαν Αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, ο Αιγύπτιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι τα αποθέματα σε αργό πετρέλαιο φθάνουν τα δύο κόμμα δύο εκατομμύρια βαρέλια και σε φυσικό αέριο τα έντεκα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τις πετρελαιοπηγές της Αιγύπτου παράγονται σήμερα συνολικά εξακόσια-ογδόντα-πέντε χιλιάδες βαρέλια την ημέρα.

Η επιθυμία της Τουρκίας να εξασφαλίσει μερίδιο από τους φυσικούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, ο λόγος της έντασης, που προκαλεί στην περιοχή.Ρεπορτάζ της Κίπρις.

 

images Israel-Cyprus-Turkey gas   th

Στους λόγους, που η Τουρκία δημιούργησε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο για το θέμα των υδρογονανθράκων, αναφέρεται σε ρεπορτάζ της η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις.
Σύμφωνα με την Κίπρις στόχος της Αγκυρας είναι η επιθυμία της να εξασφαλίσει μερίδιο από τους φυσικούς πόρους της περιοχής.
Επικαλούμενη Τουρκοκύπριο, λεγόμενο υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο, η εφημερίδα γράφει πως η Τουρκία ενδιαφέρεται πραγματικά για το φυσικό αέριο του Ισραήλ και όχι της Κύπρου, όπως ισχυρίζεται.
Θέλει, σημειώνει, την κατασκευή αγωγού, ο οποίος θα διέρχεται μέσω της Ανατολίας για μεταφορά υδρογονανθράκων από το κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ, που διαθέτει 450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και εξακόσια εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

images Leviathan Israel Gas Tamar map   images
Η Κίπρις γράφει ότι σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τουρκία θα έχει έλλειψη φυσικού αερίου στο εγγύς μέλλον και επιθυμεί να καλύψει ένα μέρος της έλλειψη αυτής από το φυσικό αέριο του Ισραήλ.
Προτείνει, πρόσθεσε, το Ισραηλινό φυσικό αέριο να μεταφέρεται στην Τουρκία μέσω αγωγών και απ’ εκεί στην Ευρώπη.
Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε, θα εφοδιάζεται με φυσικό αέριο.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Τουρκοκυπριακή πηγή επισήμανε, ωστόσο, ότι είναι δύσκολη η υλοποίηση της επιθυμίας αυτής, λόγω της στάσης της Αγκυρας απέναντι στο Ισραήλ και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Αναφέρει επίσης ότι διεθνείς εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι για να μεταφερθεί το Ισραηλινό φυσικό αέριο από το κοίτασμα Λεβιάθαν στην Τουρκία, ο αγωγός θα πρέπει να περάσει από την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

images gas map pipe Israel Turkey    th
Διπλωματικοί παρατηρητές, προσθέτει η Κίπρις, εκτιμούν πως για για να συμβεί αυτό το πράγμα θα πρέπει να υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο και να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εκτιμούν επίσης ότι αυτός είναι ο λόγος, που η Δύση έχει εκδηλώσει πρόσφατα αυξημένο ενδιαφέρον στο Κυπριακό.

Η Αμερικανική εταιρεία πετρελαίου Νόμπλ συνεργάζεται με την Τουρκική εταιρεία πετρελαίου για γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.

images Noble Turkey αρχείο λήψης

Η Αμερικανική εταιρεία πετρελαίου Νόμπλ, που διεξάγει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, αρχίζει γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα για λογαριασμό της Τουρκίας.
Οπως γράφει η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις Ποστασί, η Τουρκική εταιρεία πετρελαίου έχει εντατικοποιήσει τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα σε συνεργασία με διεθνείς εταιρείες.
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, το σκάφος, που ονομάζεται Noble Globetrotter II, πέρασε προχθές μέσω των στενών της Κωνσταντινούπολης και κατέπλευσε στη Μαύρη Θάλασσα, όπου θα διεξαγάγει έρευνες για πετρέλαιο για λογαριασμό της Τουρκίας σε απόσταση πενήντα μιλίων από τις ακτές της χώρας.

images Black Sea MAP N images
Επικαλούμενη πληροφορίες, που δημοσιεύθηκαν σε Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η πλατφόρμα της Νόμπλ θα προχωρήσει σε έρευνες σε βάθος δύο χιλιάδων μέτρων σε περιοχή δυτικά της Μαύρης Θάλασσας.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι στόχος είναι η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της Τουρκίας, προκειμένου η χώρα να είναι σε θέση να συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα μεγαλυτέρων οικονομιών του κόσμου το 2023.

images Gildiz Energy Taner     αρχείο λήψης
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες στον τομέα της ενέργειας σημειώνοντας ότι το 2014 η Τουρκική εταιρεία πετρελαίου διενήργησε διακόσιες-είκοσι-έξι γεωτρήσεις με είκοσι-οκτώ τοπικές και δεκαεπτά ξένες εταιρείες σε έκταση τριακοσίων-δέκα χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων σε ξηρά και θάλασσα.
Ο Τανέρ Γιλντίζ ανέφερε ότι την ίδια περίοδο άνοιξαν εκατόν-ογδόντα – οκτώ πηγές, ενενήντα για έρευνες και αξιολόγηση και ενενήντα-οκτώ για παραγωγή.

Η Τουρκία θα προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα με την εταιρεία Σιέλ.

images Taner Yildiz     thCAX9T0OQ

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα διενεργήσει έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας με τον ενεργειακό κολοσσό Σιέλ.
Σε δηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, ο Τανέρ Γιλντίζ είπε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να διεξαγάγει γεωτρήσεις στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας στ’ ανοικτά της πόλης Χηλή.
Είπε επίσης ότι τα σεισμικά δεδομένα καταδεικνύουν πως η γεώτρηση στη λεκάνη αυτή θα είναι ακριβής, προσθέτοντας ότι το Τουρκικό σκάφος Μπαρμπαρός έχει πραγματοποιήσει τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε έκταση χιλίων-πεντακοσίων-σαράντα τετραγωνικών χιλιομέτρων.

images Turkey Xili Black Sea Oil Shell   images
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι η Τουρκία θα έχει μερίδιο πενήντα τοις εκατόν με τη Σιέλ για επένδυση τριακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων, που αναμένεται να αρχίσει τον ερχόμενο μήνα.
Σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο Τανέρ Γιλντίζ είπε επίσης ότι το Ιράκ διεξάγει μελέτες για την παραγωγή φυσικού αερίου.

images Irak Gas   images
Πρόσθεσε πως, όταν η χώρα καλύψει τις ανάγκες για εσωτερική κατανάλωση, το Ιρακινό φυσικό αέριο θα μεταφέρεται στην Τουρκία.
Οι ποσότητες, κατέληξε, που θα μεταφέρονται στην Τουρκία θα εξαρτηθούν από την παραγωγή του Ιράκ.