Category Archives: Αρμένιοι

Για πρώτη φορά η Γαλλία τίμησε χθες επισήμως τη θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, μετά την καθιέρωση της εικοστής-τετάρτης Απριλίου ως εθνικής ημέρας για τη χώρα.

images Macron France n_117671_1

Η Γαλλία τίμησε χθες για πρώτη φορά επισήμως τη θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, κατέθεσε στεφάνι στο Παρίσι στο άγαλμα του Πατέρα Κομιτάς, διανοούμενου, που επέζησε από τους μαζικούς εκτοπισμούς των Αρμενίων από τις οθωμανικές αρχές το 1915 και πέθανε στη Γαλλία.
Σε ομιλία, ο Εντουάρ Φιλίπ τόνισε ότι η Γαλλία ”δεν θα αφεθεί να επηρεαστεί από καμμιά πίεση και από κανένα ψέμα”, σύμφωνα με Γαλλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Το γεγονός ότι διαπράχθηκε γενοκτονία, πρόσθεσε, έχει αποδειχθεί από τα γεγονότα και έχει εδώ και πολύ καιρό διαπιστωθεί από τους ιστορικούς.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε ότι η μαζική σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία αποτέλεσε προάγγελο ”των άλλων γενοκτονιών του Εικοστού αιώνα”.
Ο πρόεδρος Μακρόν έχει υπογράψει διάταγμα με το οποίο η εικοστή-τετάρτη Απριλίου, ημέρα έναρξης της Αρμενικής Γενοκτονίας, τιμάται ως εθνική ημέρα για τη Γαλλία.

images Genocide Armenians   images
Η Τουρκία αρνείται ότι η σφαγή ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου αποτελεί γενοκτονία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογαν κατηγόρησε τη Γαλλία ότι ευθύνεται για τις γενοκτονίες στη Ρουάντα και στην Αλγερία και πως αποπειράται να ”παραπλανήσει όλο τον κόσμο διασπείροντας παραπληροφόρηση”.
Επέκρινε επίσης όλους όσοι προσπαθούν να δώσουν μαθήματα, κατά την έκφρασή του, στην Τουρκία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος δηλώνει ότι η σφαγή ενάμιση εκατομμυρίου Αρμενίων από τους Οθωμανούς αποτελεί γενοκτονία.Καταδικάζει τη δήλωση η Αγκυρα.Ο Ποντίφικας ολοκλήρωσε σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία.

images Pope Francis PANews BT_P-34c88f5f-878a-4217-a703-7f4d66469d70_I1

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915, ολοκλήρωσε σήμερα την επίσημη επίσκεψή του στην Αρμενία με την τέλεση υπαίθριας Θείας Λειτουργίας και επίσκεψη σε μοναστήρι, κοντά στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία.
Χθες επισκέφθηκε το μνημείο της Γενοκτονίας, στην πρωτεύουσα Γερεβάν, και απέτισε φόρο τιμής στους Αρμενίους, που σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρώϋτερ, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εμφανώς συγκινημένος προσευχήθηκε υπέρ της ανάπαυσης των ψυχών των σφαγιασθέντων Αρμενίων,  παρουσία του προέδρου της Αρμενίας, Σέρζ Σαρκισιάν και ηγετών της Αρμενικής Εκκλησίας.
Προσεύχομαι με πόνο στην καρδιά, έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών, έτσι που να μην ξανασυμβούν τέτοιες τραγωδίες όπως αυτή.
Απαντώντας, νωρίτερα, σε προσφώνηση του προέδρου της Αρμενίας, ο Πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε και πάλι ότι η δολοφονία του ενάμιση εκατομμυρίου Αρμενίων από τους Οθωμανούς αποτελεί γενοκτονία.

images Pope Armenia Church  Ecumenic-Service-4-620x300
Δυστυχώς, είπε, αυτή η τραγωδία, αυτή η γενοκτονία, ήταν η πρώτη από μια σειρά αξιοθρήνητων καταστροφών, που συνέβησαν τον περασμένο αιώνα.
Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, ο οποίος συνόδευσε τον Πάπα στην επίσκεψή του, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην χρησιμοποιείται ο όρος γενοκτονία στην περίπτωση της σφαγής των Αρμενίων.Η πραγματικότητα, πρόσθεσε, είναι σαφής και ουδέποτε αρνηθήκαμε την πραγματικότητα.

images Turkey Nuretin  Nurettin-Canikli-1-620x300
Η Τουρκία επέκρινε τον Πάπα Φραγκίσκο για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας χαρακτηρίζοντας ατυχή τη σχετική δήλωσή του.
Ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Νουρετίν Τσανλικλί, ισχυρίστηκε ότι η δήλωση του Ποντίφικα δεν είναι αντικειμενική, αφού δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Πρόκειται για πολιτική δήλωση, πρόσθεσε, η οποία αντικατοπτρίζει τη νοοτροπία των Σταυροφόρων, και που μπορεί να δει κάποιος στις δραστηριότητες του Πάπα.

images Pope Karekin Armenian  n_100928_1

Το Βατικανό απέρριψε τις δηλώσεις Τσανλικλί τονίζοντας ότι ο Πάπας Φραγκίσκος δεν είναι σταυροφόρος.
Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, μιλώντας στους δημοσιογράφους, στη Ρώμη, τόνισε ότι ο Πάπας δεν προσπαθεί να οργανώσει πολέμους ή να οικοδομήσει τείχη, αλλά θέλει να οικοδομήσει γέφυρες.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, πρόσθεσε, δεν έχει πει καμμιά λέξη εναντίον του Τουρκικού λαού.

”Ναι” της Γερμανικής Βουλής στην αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας.Εντονες αντιδράσεις στην Τουρκία.Ανάκληση Τούρκου πρέσβη στο Βερολίνο.Χαιρετίζει η Αρμενία.

images Armenian Genocide Germany n_99997_1images Armenians Killings images

Η Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας αναγνώρισε μετά το μεσημέρι την Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915.
Η αναγνώριση του εγκλήματος των Νεοτούρκων περιέχεται σε ψήφισμα, που υπέβαλαν όλα τα κόμματα, ο κυβερνών κεντροδεξιός συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών, καθώς και το Κόμμα των Πρασίνων της αντιπολίτευσης, με τίτλο ”Μνήμη και ανάμνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων Χριστιανικών μειονοτήτων το 1915 και το 1916”.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε σχεδόν ομόφωνα παρά τις απειλές, που είχαν δεχθεί οι Γερμανοί βουλευτές.Ενας βουλευτής τάχθηκε εναντίον και δεύτερος τήρησε αποχή.
Η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τη Γερμανική Βουλή προκάλεσε κρίση στις σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας.

images Erdogan NEW   erdogan_akparti_11_07-jpg20140305111126-jpg20140305131551
Η Τουρκική κυβέρνηση στην πρώτη της αντίδραση χαρακτήρισε ιστορικό λάθος την αναγνώριση.
Ο αντιπρόεδρος και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νουμάν Κουρτουλμούς, ισχυρίστηκε ότι το ψήφισμα είναι κενό περιεχομένου και άκυρο για την Τουρκία.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν, δήλωσε ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στις Τουρκο-Γερμανικές σχέσεις.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε ιστορικό λάθος την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας και πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι την ευθύνη γι αυτό τη φέρει το ”ρατσιστικό Αρμενικό λόμπι”.
Η Αγκυρα ανακάλεσε αμέσως τον Τούρκο πρέσβη στο Βερολίνο για διαβουλεύσεις αναφορικά με τα μέτρα αντίδρασης, που θα πάρει, όπως ανακοινώθηκε.

images Cavusoglu NEW N  mevlut-cavusoglu-jpg20141213114247
Εντονη ήταν η αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο τρόπος για να κλείσει η Γερμανία τις μαύρες σελίδες της ιστορίας της, δεν είναι να αμαυρώσει την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες, κατά την έκφρασή του, κοινοβουλευτικές αποφάσεις.
Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εξάλλου, κάλεσε το απόγευμα τον επιτετραμμένο της Γερμανίας στην Αγκυρα στον οποίο διαμαρτυρήθηκε για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας και ζήτησε εξηγήσεις.
Σε ανακοίνωση, το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την απόφαση ”ντροπή” για το κύρος του Γερμανικού κοινοβουλίου.

images Merkel Germany  αρχείο λήψης
Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δεν ήταν παρούσα κατά τη ψηφοφορία, δήλωσε ότι οι Γερμανο-Τουρκικές σχέσεις είναι ευρείες και ισχυρές, σε μιά προσπάθεια να υποβαθμίσει τις επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.
Υπάρχουν πολλά, σημείωσε, που συνδέουν τη Γερμανία και την Τουρκία και ακόμη αν έχουμε διαφορά απόψεων επί ενός θέματος, πρόσθεσε, οι στρατηγικοί μας δεσμοί είναι μεγάλοι.

images Armenia Genocide  images
Η Αρμενία χαιρέτισε την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας.
Σχετική δήλωση έκαμε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Εντουαρντ Ναλμπαντιάν.

Οδηγίες Ολάντ για ετοιμασία νέου νομοσχεδίου για την Αρμενική Γενοκτονία.Θα ποινικοποιείται η άρνησή της.Αναμένεται να προκαλέσει νέα ένταση στις Γαλλο-Τουρκικές σχέσεις.

images Oland France  images

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή σε κορυφαίους νομικούς της χώρας, να ετοιμάσουν νέο νομοσχέδιο για την Αρμενική Γενοκτονία.
Με το νομοσχέδιο, θα καθίσταται έγκλημα η άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που διέπραξαν οι Τούρκοι Οθωμανοί το 1915.
Πολιτικοί παρατηρητές στο Παρίσι, εκτιμούν ότι η νέα κίνηση του προέδρου Ολάντ αναμένεται πως θα προκαλέσει νέα ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας.
Το 2012, η Γερουσία της Γαλλίας είχε ψηφίσει σε νόμο, παρόμοιο νομοσχέδιο, αλλά το Συνταγματικό Συμβούλιο της χώρας τον κήρυξε αντισυνταγματικό.
Συγκεκριμένα αποφάνθηκε ότι η νομοθεσία παραβιάζει τις αρχές της ελευθερίας της έκφρασης.
Πάντως, η Γαλλική νομοθεσία θεωρεί την άρνηση του Ολοκαυτώματος παράνομη.

images Armenian Genocide Foto  images
Σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Γάλλος πρόεδρος σε ομιλία σε δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του το Συντονιστικό Συμβούλιο Αρμενικών Οργανώσεων Γαλλίας, ανακοίνωσε ότι έδωσε οδηγίες στον Ζαν-Πωλ Κόστα, πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να ετοιμάσει νέο νομοσχέδιο για την Αρμενική Γενοκτονία.
Το θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ της Τουρκίας και Ευρωπαϊκών χωρών, περιλαμβανομένης της Γαλλίας.

images Armenians 1915   αρχείο λήψης
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται πως η ενέργεια του Φρανσουά Ολάντ έχει πολιτικά κίνητρα, αφού χρειάζεται την υποστήριξη των Αρμενίων της Γαλλίας στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς έτους.

Η Γερουσία της Βραζιλίας αναγνώρισε την Αρμενική Γενοκτονία.Σε αντίδραση η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της στη χώρα αυτή.

images Brazil Flag   αρχείο λήψης

Στη Βραζιλία, η Γερουσία ψήφισε νόμο με τον οποίο αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915.
Ενοχλημένη η Τουρκία, ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Βραζιλία για διαβουλεύσεις, όπως ανακοίνωσε το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι το υπουργείο κάλεσε επίσης τον πρέσβη της Βραζιλίας στην Αγκυρα και διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση της Γερουσίας της χώρας, η οποία, όπως ισχυρίζεται, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

images Genocide Armenians   images
Η Τουρκία, προστίθεται, θεωρεί την απόφαση ανεύθυνη και την καταδικάζει.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει ανακαλέσει τους πρέσβεις της και σε άλλες χώρες, οι οποίες προχώρησαν στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

images Turkish Foreign Ministry  images
Ανακάλεσε επίσης τον πρέσβη της στο Βατικανό μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος τόνισε πως η σφαγή των Αρμενίων είναι η πρώτη Γενοκτονία του εικοστού αιώνα.

Η πρέσβειρα του Λουξεμβούργου στην Αγκυρα υπεραμύνεται της απόφασης της χώρας της να αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία.

images Luxemburg Genocide  αρχείο λήψης

Η πρέσβειρα του Λουξεμβούργου στην Αγκυρα, Αρλέτ Κονζέμιους, υπεραμύνθηκε της απόφασης της Βουλής της χώρας της να προχωρήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, το 1915.
Υπάρχει, δήλωσε, δημοκρατικό σύστημα στη Βουλή του Λουξεμβούργου και τα μέλη της είναι ελεύθερα να εκφράσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα.
Μιλούσε στους δημοσιογράφους στην πόλη Ερζερούμ στο ανατολικό τμήμα της Τουρκίας.
Η Τουρκική κυβέρνηση αντιδρώντας επέκρινε το Λουξεμβούργο για την απόφαση και ανακάλεσε τον πρέσβη της Τουρκίας στη χώρα.

images Genocide Armenians   images
Η Αρλέτ Κονζέμιους ανέφερε ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου και της Τουρκίας.Και αυτή η σχέση, πρόσθεσε, θα συνεχισθεί.
Είπε επίσης ότι η Βουλή της χώρας είναι ελεύθερη να πάρει αποφάσεις.

images EU Flags Bulding    eu-flags-jpg20141204143009
Δεν μπορώ να πω τίποτε γι αυτό, συνέχισε, λόγω της δημοκρατίας, που υπάρχει.
Ανέφερε ακόμη ότι το Λουξεμβούργο θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία εναρμόνισης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι η απόφαση της Βουλής του Λουξεμβούργου διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αρμενική Γενοκτονία δεν αποτελεί προσβολή για την Τουρκία, δηλώνει η εισηγήτρια για τη χώρα, Κάτι Πίρι.

images Kati Piri EU Turkey   kati-piri_web-jpg20150502143623

Η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Κάτι Πίρι, υπεραμύνθηκε του ψηφίσματος για την Αρμενική Γενοκτονία, που υιοθετήθηκε πρόσφατα.
Σε δηλώσεις στο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, η Κάτι Πίρι ανέφερε ότι το ψήφισμα δεν αποτελεί προσβολή για την Τουρκία.Είναι απλώς, είπε, μιά πολιτική κρίση για κάτι, που συνέβη πριν από εκατόν χρόνια.
Είπε επίσης ότι το ψήφισμα δεν έχει καμμιά σχέση με τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν είναι επιπρόσθετο κριτήριο, το οποίο θα επιβάλουν ξαφνικά οι Βρυξέλλες στη χώρα.

images Genocide Armenians   images
Με το ψήφισμα, που υιοθετήθηκε τον περασμένο μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, το 1915, και καλεί την Τουρκία να την αναγνωρίσει.
Η Αγκυρα αντέδρασε έντονα και απέρριψε το ψήφισμα λέγοντας ότι δεν την αφορά.