Category Archives: Ελληνική ομογένεια Κωνσταντινούπολης

Υστερα από μισό αιώνα επαναλειτουργεί, τη Δευτέρα, το Ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο στην Ιμβρο.

images Imvros Island   αρχείο λήψης

Επαναλειτουργεί στην Ιμβρο, ύστερα από μισό αιώνα, το Ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο.
Η τελετή έναρξης της σχολικής περιόδου 2015-2016 θα γίνει μεθαύριο, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο διευθυντής του Γυμνασίου και Λυκείου της Ιμβρου, Ιωακείμ Καμπουρόπουλος.
Στο νησί λειτουργεί από το 2013 Δημοτικό Σχολείο.
Ο Εκπαιδευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος, Ιμβρου, είχε αποδυθεί σε αγώνα για την επανασύσταση και λειτουργία των σχολείων στο νησί, πραγματοποιώντας έτσι το όνειρο όλων των Ιμβρίων, τόσο αυτών, που ζουν μόνιμα στο νησί, όσο και αυτών, οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό.
Την επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στην Ιμβρο, υποστήριξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος θα εγκαινιάσει το σχολικό συγκρότημα, στις 12 Οκτωβρίου.

images Imvros school Hurriet   n_71650_1
Στην επαναλειτουργία του Γυμνασίου και του Λυκείου αναφέρεται η Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ Ντέηλυ Νιούς.
Η εφημερίδα γράφει ότι ύστερα από σαράντα χρόνια επαναλειτουργεί, μεθαύριο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο με δέκα μαθητές.

images Imvros Bartholomew N   images

Η Ιμβρος, είναι νησί του Αιγαίου, το οποίο ανήκει σήμερα στην Τουρκία και ανήκει διοικητικά στην νομαρχία του Τσανάκαλε. Βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, στην είσοδο του Ελλησπόντου.
Το 1920, η Συνθήκη των Σεβρών παραχωρούσε την Ιμβρο και την Τένεδο στην Ελλάδα. Μετά όμως την ήττα των Ελλήνων στη Μικρά Ασία και τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Συνθήκη της Λωζάνης έδωσε τα δύο νησιά στην Τουρκία, διάδοχο πλέον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η ίδια συνθήκη όμως εξαίρεσε τους  Ελληνες κατοίκους των δύο νησιών από την ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε, και προέβλεψε γι’ αυτούς εκτενή αυτονομία, πράγμα όπως που στη συνέχεια καταπατήθηκε σε μεγάλη έκταση.

images Imvros MAP NNN  αρχείο λήψης
Η Ιμβρος ονομάστηκε Gökçeada και έγινε εκτεταμένος εποικισμός από την Τουρκία, με σκοπό την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης.
Ιδιοκτησίες Ελλήνων, εξάλλου, απαλλοτριώθηκαν με την επίκληση λόγων ασφαλείας σε εξευτελιστικές τιμές.
Η κλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο τη δεκαετία του 1960 επέφερε ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των Ελλήνων στην Ιμβρο.
Σήμερα οι Ελληνες στο νησί δεν ξεπερνούν τους 135, στην πλειοψηφία τους, γέροντες.

Απόπειρα εμπρησμού της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αγίας Τριάδας Χαλκηδόνας, στην Κωνσταντινούπολη.Κάηκε η πόρτα της κύριας εισόδου της εκκλησίας.

images Agia Triada Konstanti Fire  n_83753_1
Στην Κωνσταντινούπολη, έγινε χθες βράδυ απόπειρα εμπρησμού της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αγίας Τριάδας, στην Ανατολική πλευρά της Πόλης.
Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ Ντέηλυ Νιους, δράστης είναι ο Τούρκος Μοχάμεντ Σιμντί, 25 ετών, ο οποίος άναψε κακόβουλα φωτιά στην πόρτα της κύριας εισόδου της εκκλησίας.
Ο δράστης, που φέρεται να πάσχει από ψυχική ασθένεια, περιέλουσε τον περίβολο της εκκλησίας με εύφλεκτη ύλη και γύρω στις οκτώ και τριάντα το βράδυ άναψε φωτιά στην πόρτα της κύριας εισόδου.
Η πόρτα πήρε αμέσως φωτιά και ο νεαρός Τούρκος προσπάθησε να διαφύγει φωνάζοντας ” Αλλαχού Ακμπάρ”.
Συνελήφθη από μέλη της δημοτικής αστυνομίας και άτομα, που βρίσκονταν στην περιοχή, τα οποία έσβησαν τη φωτιά.

images Omogeinia Polis  αρχείο λήψης
Σύμφωνα με την Τουρκική αστυνομία, ο Μοχάμεντ Σιμντί έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο και πάσχει από κάποια μορφή ψυχικής ασθένειας.Είχε επίσης υποβληθεί σε ιατρική θεραπεία σε ψυχιατρείο της Κωνσταντινούπολης.
Ο Κωνσταντίνος Κιρακόπουλος, που εργάζεται στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο δράστης άναψε φωτιά στην πόρτα, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι είδε στο όνειρό του τον Ιησού Χριστό.
Δήλωσε επίσης ότι το ίδρυμα, που διαχειρίζεται την εκκλησία, κατέθεσε μήνυση εναντίον του δράστη.

images Agia Sofia NEW NEW  n_81128_1
Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, Χαλκηδόνας, έχει ακριβώς τα ίδια σχέδια με αυτής, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταξίμ.Εχει επισκευαστεί και σήμερα λειτουργεί κανονικά.
Παλαιότερα είχε περίπου 2.000 ενορίτες, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τους 70.
Το 1955 είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές.
Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στην Ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Χαιρετίζει τις αλλαγές στην Τουρκία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.Χοροστάτησε χθες στη Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία Τιμίου Σταυρού στην Καππαδοκία.

images Bartholomu Service   1403444204355

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δήλωσε ότι σημαντικές αλλαγές στην Τουρκία σε σχέση με τα δικαιώματα των μειονοτήτων, άνοιξαν το δρόμο για θρησκευτικές τελετές σε αρχαίες εκκλησίες της Ορθόδοξης Χριστιανικής Κοινότητας, οι οποίες προηγουμένως ήταν όνειρο, που δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί.
Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας μιλούσε κατά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού σε χωριό της Καππαδοκίας, στην κεντρική Τουρκία.
Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν βουλευτές από την Ελλάδα, ο
πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Ελληνες επιχειρηματίες και καλλιτέχνες.
Σε ομιλία, τόσο την Ελληνική γλώσσα όσο και την Τουρκική, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τις Τουρκικές αρχές για την απόφασή τους να επιτρέψουν την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην αρχαία εκκλησία, που παρέμενε κλειστή για χρόνια.

images Bartholomeos  αρχείο λήψης
Προσευχόμαστε εδώ, πρόσθεσε, από το 1999, σημειώνοντας πως πριν από δύο δεκαετίες ήταν αδύνατο να τελεσθεί Θεία Λειτουργία σ’ αυτήν την εκκλησία ή σε άλλες αρχαίες εκκλησίες στην Τουρκία.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, ανέφερε ότι σήμερα η ομογένεια ζει σε μιά νέα Τουρκία και είναι ικανοποιημένη, είπε, να βλέπει πολλά πράγματα να αλλάζουν.
Είμαστε ευγνώμονες, πρόσθεσε, στο Θεό και το κράτος μας.
Ευχήθηκε επίσης στους Μουσουλμάνους καλό ραμαζάνι ενόψει της έναρξής του προσεχώς.

images Kappadocia Church   tris-pedes
Οπως γράφει η Σαμπάχ, τα μέλη των μειονοτήτων στην Τουρκία αντιμετωπίζονταν εδώ και καιρό ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και δεν μπορούσαν να τελέσουν λειτουργίες σε αρχαίες εκκλησίες.
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μετά την άνοδό του στην εξουσία το 2002, σημειώνει, επιδιώκει την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και το πρώτο συγκεκριμένο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν η επιστροφή στις Χριστιανικές κοινότητες των περιουσιών τους.
Μαζί με την Ελληνική ομογένεια και η Αρμενική μειονότητα μπορεί να τελεί θρησκευτικές λειτουργίες σε εκκλησίες, που έχουν επιδιορθωθεί, σε μια πρωτοφανή, όπως χαρακτηρίζεται κίνηση της κυβέρνησης Ερντογαν.

images Erdogan Alone   images
Ωστόσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να καταπατεί και να παραβιάζει πολλά δικαιώματα των μελών των μειονοτήτων στην Τουρκία και ιδιαίτερα της Ελληνικής, σύμφωνα με εκθέσεις διεθνών και περιφερειακών οργανισμών καθώς και της Ευρωπαικής Ενωσης.
Για χρόνια τώρα η Τουρκική κυβέρνηση δεν προχωρεί στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ πρόσφατα πυκνώνουν οι φωνές στην Τουρκία για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.Την άποψη αυτή συμμερίζονται και μέλη της κυβέρνησης Ερντογαν, όπως ο αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς.Εντονη είναι η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο ζήτημα αυτό.

Την Ελληνίδα ιστορικό, Ευαγγελία Μπαλτά, τίμησε ο πρόεδρος Γκιούλ για την προσφορά της στα γράμματα και τον πολιτισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

images Mpalta Historian Gul  αρχείο λήψης

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, απένειμε το παράσημο του Τάγματος της Αριστείας, στην Ελληνίδα ιστορικό Ευαγγελία Μπαλτά, για την προσφορά της στα γράμματα και τον πολιτισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Η Ευαγγελία Μπαλτά, εργάζεται στο Εθνικό Ιδρυμα Μελετών και έχει ηγετική θέση στη μελέτη των λεγόμενων “Καραμανλίδικων”, του γλωσσικού ιδιώματος των Ορθόδοξων Χριστιανών της Μικράς Ασίας (αποτελεί παραλλαγή της τουρκικής και γράφεται με το ελληνικό αλφάβητο).

images Ceremony Mpalta Gul  images
Σε ομιλία κατά την τελετή, που έγινε στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα, ο πρόεδρος Γκιούλ είπε ότι η Τουρκική Δημοκρατία δεν τιμά μόνον όσους ασχολούνται με τον πρόσφατο πολιτισμό, που συνδέεται με την Τουρκική Δημοκρατία, αλλά όλη την προηγούμενη πολιτιστική ιστορία.

images Lakis Vigkas N   αρχείο λήψης
Ο Λάκης Βίγκας, εκπρόσωπος των μη Μουσουλμανικών Κοινοτικών Ιδρυμάτων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, συνεχάρη θερμά την Ευαγγελία Μπαλτά για την εξαιρετική διάκριση και το πολύ σημαντικό έργο της, που αφορά την ιστορία των Ορθόδοξων πληθυσμών της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης.
Η Ευαγγελία Μπαλτά είχε οργανώσει το τρέχον έτος επιστημονική ημερίδα για τα καραμανλίδικα και τις άλλες μορφές γραφής των γλωσσών (αρμενική, λατινική, ισπανο-εβραϊκή, ελληνική) της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, στο Σισμανόγλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Γενικού Προξενείου της Πόλης.

images Agia Sofia N  αρχείο λήψης
Κατά την τελετή τιμήθηκαν μεταξύ άλλων ο ιστορικός Cornell Fleischer από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο τουρκολόγος και ιδρυτής του τμήματος Τουρκολογίας στην Κύπρο György Hazai από την Ουγγαρία και ο τουρκολόγος Dimitry Mihailovic Nasilov από τη Ρωσία.

Τσουνάμι οι παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο από τους Τούρκους.Χίλιες- εκατόν από Ιανουάριο έως Μάϊο.

images Turkish F-16   f16_625-jpg20140304152029-jpg20140304165444

Για πρώτη φορά οι παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο από τους Τούρκους, παρουσιάζουν τόση μεγάλη αύξηση κατά τους πέντε πρώτους μήνες του 2014.
Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, από την πρώτη περασμένου Ιανουαρίου έως το τέλος περασμένου Μαίου οι παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου έφθασαν τις χίλιες-εκατόν.
Μόνον μέσα στο Μάϊο έγιναν διακόσιες-σαράντα-πέντε παραβιάσεις.
Οι παραβάσεις του FIR Αθηνών ξεπέρασαν τις διακόσιες-δέκα.
Σε σύγκριση με το 2013, κατά το οποίο οι παραβιάσεις έφθασαν συνολικά τις εξακόσιες-ογδόντα-μία,  καταδεικνύεται ότι οι προκλήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο κορυφώθηκαν κατά τους πέντε πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

images Turkey Warship Aegean   αρχείο λήψης
Πολλές παραβιάσεις έγιναν την περασμένη εβδομάδα κατά τις αεροναυτικές ασκήσεις, που διεξήγαγαν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, τις μεγαλύτερες από πλευράς συμμετοχής πολεμικών πλοίων, εδώ και πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με Ελληνικά μέσα ενημέρωσης το θέμα των μαζικών παραβιάσεων στο Αιγαίο θα εγείρει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος στον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ.

images Avramopoulos Mini  images
Αβραμόπουλος και Γιλμάζ αναμένεται ότι θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Αμυνας των χωρών-μελών του Νάτο, την ερχόμενη Τρίτη.

Σύνοδος Ορθοδόξων Πατριαρχών και Αρχιεπισκόπων στην Κωνσταντινούπολη.Τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

images Patriarh Archbisops Meeting  n_63307_4
Αρχισε χθες στην Κωνσταντινούπολη, τριήμερη σύνοδος Ορθοδόξων Πατριαρχών και Αρχιεπισκόπων, την οποία φιλοξενεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Η σύνοδος ολοκληρώνεται μεθαύριο με Θεία Λειτουργία στο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
Στο επίκεντρο είναι το θέμα της προετοιμασίας παγκόσμιας Πανορθόδοξης συνόδου, η οποία αναμένεται να συγκληθεί το 2015 και η κατάσταση των Χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή, η οποία μαστίζεται από συγκρούσεις.
Θα συζητηθεί επίσης το θέμα της εισαγωγής μεταρρυθμίσεων στις Ορθόδοξες εκκλησίες.

images Patria-Archbis Sabah  1394131577666
Η σύνοδος, πραγματοποιείται εν μέσω αντιδράσεων εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε πρόσφατες εισηγήσεις αξιωματούχων της Τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, από μουσείο, που είναι σήμερα.
Ενα άλλο θέμα είναι η πολυ-αναμενόμενη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που βρίσκεται σε στασιμότητα, με Τούρκους επισήμους να θέτουν ως προυπόθεση το άνοιγμα νέου τεμένους στην Αθήνα.
Στη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης, εκπροσωπούνται τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας, καθώς και οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Αλβανίας και της Τσεχίας και Σλοβακίας.
Παραμονές της συνόδου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την αντίθεσή του στα φερόμενα σχέδια της Τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.
Σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας προσφωνώντας την περασμένη εβδομάδα Ελληνορθόδοξους πιστούς τόνισε ότι ολόκληρος ο Χριστιανικός κόσμος θα αντιταχθεί στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

images Bartholomeos  αρχείο λήψης
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε πως αν η Αγία Σοφία σταματήσει να λειτουργεί ως μουσείο θα πρέπει να μετατραπεί σε εκκλησία.
Η Αγία Σοφία, που κτίστηκε αρχικά ως Ελληνική Ορθόδοξη βασιλική, μετράπηκε σε τέμενος μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453.Το 1931, λειτούργησε ως μουσείο.
Πέρσι, ο Τούρκος αντιπροέδρος Μπουλέντ Αρίντς άφησε να νοηθεί ότι η Αγία Σοφία μπορεί να μετατραπεί και πάλι σε τέμενος.

Η Ελληνική ομογένεια της Κωνσταντινούπολης ζητεί την επιστροφή τριών εκκλησιών και ακινήτων.Προσέφυγε στη δικαιοσύνη.

images Konstantinopolis Greek   images

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε η Ελληνική ομογένεια της Κωνσταντινούπολης με αίτημα την επιστροφή τριών εκκλησιών και πολλών ακινήτων, που είχαν δοθεί από το Τουρκικό κράτος στο λεγόμενο ”Τουρκο-Ορθόδοξο Πατριαρχείο” και όχι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Ταράφ οι εκκλησίες, τα κτίρια τριών γραφείων και περισσότερα από είκοσι καταστήματα είχαν δοθεί παράνομα το 1924 στο λεγόμενο Τουρκο-Ορθόδοξο Πατριαρχείο, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από την Ελληνική ομογένεια και ούτε έχει πιστούς.
Την προσφυγή κατέθεσε για λογαρισμό της Ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, η δικηγόρος Χιουλιά Μπελίσοϊ.
Σε δηλώσεις στην Ταράφ, η Τουρκάλα δικηγόρος είπε ότι η προσφυγή αρχικά αφορούσε την επιστροφή των τριών εκκλησιών και τώρα, σημείωσε, οι ενέργειές μας θα αφορούν και τα ακίνητα.
Η εφημερίδα γράφει ότι η πρώτη εκκλησία, που ήταν αφιερωμένη στην Παναγία, είχε δοθεί από τον Ατατούρκ στο λεγόμενο Τουρκο-Ορθόδοξο Πατριαρχείο, ύστερα από αίτημα ενός Ρωμιού, με το όνομα Ευθύμιος και ο οποίος αργότερα πήρε το όνομα Ζεκίν Ερένερόλ.
Αργότερα το 1965, δόθηκαν στο λεγόμενο αυτό Πατριαρχείο οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ιωάννη.

images Psaltes Patriarxio   images
Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος, σε δήλωση στην Ταράφ κατήγγειλε ότι οι Τούρκοι πήραν τις τρεις εκκλησίες με τη βία.
Η Ελληνική ομογένεια και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τόνισε, θέλουν και τις τρεις εκκλησίες.
Ο Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος επισήμανε ότι το λεγόμενο Τουρκο – Ορθόδοξο Πατριαρχείο δεν αναγνωρίζεται από καμμιά Ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου και ούτε έχει ποίμνιο.
Σε περίπτωση, κατέληξε, που επιστραφούν οι εκκλησίες αυτές, οι πιστοί στην περιοχή του Γαλατά θα πηγαίνουν σ’ αυτές.