Category Archives: Οικουμενικό Πατριαρχείο

Φόβοι ότι θα υπάρξει και συνέχεια μετά την είσοδο δύο Τούρκων στην Αγία Σοφία, όπου προσευχήθηκαν παρά την απαγόρευση, που ισχύει.Στόχος η μετατροπή της σε τέμενος.

images Agia Sofia Pray Two n_116255_1

Προβληματισμός υπάρχει στους κύκλους της Ορθοδοξίας από τη νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων στην Αγία Σοφία, με την είσοδο δύο Τούρκων στο ναό για προσευχή, παρά την απαγόρευση, που ισχύει και με την ανοχή των Τουρκικών αρχών ασφαλείας.
Εκφράζονται φόβοι ότι η παράνομη αυτή είσοδος θα αποτελέσει προηγούμενο και αφορμή για να αρχίσουν οι Τούρκοι σιγά σιγά να εισέρχονται στην Αγία Σοφία για να προσεύχονται και να μετατραπεί με τον τρόπο αυτό, το κορυφαίο αυτό σύμβολο της Ορθοδοξίας, σε τέμενος.
Οι δύο Τούρκοι δήλωσαν ότι με την είσοδό τους στην Αγία Σοφία διαμαρτυρήθηκαν για το κλείσιμό της στους Μουσουλμάνους για προσευχή, σε σύγκριση, όπως ισχυρίστηκαν, με τα μέτρα, που εφαρμόζουν οι Ισραηλινές δυνάμεις στο τέμενος Αλ-Ακσα, στα Ιεροσόλυμα.
Σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο Τούρκοι μπήκαν ξαφνικά στην Αγία Σοφία, γονάτισαν και άρχισαν να προσεύχονται υπό τα βλέμματα δεκάδων τουριστών, που επισκέπτονταν το ναό προκαλώντας αναστάτωση και αμηχανία σε αυτούς.
Η είσοδος έγινε παρά την απαγόρευση, η οποία ισχύει, αφού η Αγία Σοφία εδώ και έναν αιώνα λειτουργεί ως μουσείο.

images agia Sofia inside   thCAFCDEVZimages Agia Sofia Prayer NNNN  n_83229_1 (1)
Οι δύο Τούρκοι δήλωσαν προκλητικά ότι η Αγία Σοφία δεν είναι μουσείο, αλλά τέμενος και έκαμαν την προσευχή τους.
Οι Ισραηλινοί, πρόσθεσαν, μπήκαν με στρατιωτικές μπότες στο τέμενος Αλ -Ακσα και
εδώ -στην Αγία Σοφία- ο κόσμος εισέρχεται με τα παπούτσια, που είναι το ίδιο πράγμα, δηλαδή βεβήλωση.
Ο ένας από αυτούς έβγαλε την μπλούζα του για δείξει από μέσα μιάν άλλη μπλούζα στην οποία υπήρχε Τουρκική σημαία.
Οι φρουροί ασφαλείας, αδιαφορώντας σκόπιμα για την παράνομη είσοδο των δύο Τούρκων, τους περίμεναν να προσευχηθούν και μόλις τελείωσαν τους έβγαλαν έξω.

Ρίγη συγκίνησης και θρησκευτική κατάνυξη στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Εφεσο, στα ερείπια της Βασιλικής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

images Bartholomiew Efesos n_98916_1
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, χοροστάτησε στα ερείπια της Βασιλικής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στην Εφεσο, με την ευκαιρία της εορτής του Αποστόλου, στις οκτώ Μαίου.
Με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Αυστρίας και Ουγγαρίας Αρσένιος και ο Αρχιμανδρίτης Σμύρνης Κύριλλος Σύκης.
Παρέστησαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη, Αργυρώ Παπούλια, προσκυνητές από την Ελλάδα, την Κωνσταντινούπολη και αλλού, καθώς και οι τοπικές Τουρκικές αρχές.
Ακούστηκαν εκκλησιαστικοί ύμνοι και έγιναν προσευχές σε τέσσερις γλώσσες, την Ελληνική, την Τουρκική, τη Ρωσική και τη Γεωργιανή, σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ Ντέηλυ Νιούς.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα συμμετάσχει σε διεθνές φόρουμ για την Κλιματική Αλλαγή. Πρόσκληση από τον πρόεδρο της Γαλλίας.

images Bartholomiew NEWWW n_78587_1

Υστερα από πρόσκληση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα συμμετάσχει σε διεθνές φόρουμ για την Κλιματική Αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί στις Φιλιππίνες την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σε ανακοίνωση το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρει ότι ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα μιλήσει στο φόρουμ, ως ειδικός προσκεκλημένος του προέδρου Ολάντ.
Προστίθεται, ότι τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ Αδαμάκης και ο καθηγητής Τζων Χρυσαυγής.

images Emannouil Mhtropolitis France   Эммануил_(Адамакис)_(2012)
Ο Μητροπολίτης Αδαμάκης είναι επίσης προεδρεύων της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών από το 2009 και προεδρεύων της Συνέλευσης των Ορθόδοξων Επισκόπων της Γαλλίας.
Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται η ευαισθησία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την Κλιματική Αλλαγή και ότι έχει συμβάλει με πολλούς τρόπους στην αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού.
Από το 1991, που έγινε Πατριάρχης, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ανέλαβε εκστρατεία για την προστασία του περιβάλλοντος και έτσι έχει αποκτήσει τη φήμη του περιβαλλοντιστή,Μερικοί δε τον αποκαλούν ”Πράσινο Πατριάρχη”.

images Bartholomew-Pope 1 αρχείο λήψης
Το διεθνές φόρουμ για την Κλιματική Αλλαγή, θα πραγματοποιηθεί στη Μανίλα, πρωτεύουσα των Φιλιππινών, από τις 26 έως τις 27 Φεβρουαρίου.
Είναι προπαρασκευαστικό της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, που θα γίνει στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου του 2015.

Την αποφασιστικότητα για εντατικοποίηση των προσπαθειών τους για πλήρη ενότητα όλων των Χριστιανών τόνισαν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος.Υπέγραψαν σήμερα στο Φανάρι Κοινή Διακήρυξη.

images Bartholo Francis Greetin People  1aafe190-787c-11e4-90a9-2bea7d6de4ce-jpg20141130150330

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος, τόνισαν την αποφασιστικότητά τους να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για πλήρη ενότητα όλων των Χριστιανών και υπεράνω όλων, μεταξύ των Καθολικών και των Ορθοδόξων.
Τόνισαν επίσης ότι θα στηρίξουν τον θεολογικό διάλογο, που άρχισε ακριβώς πριν από τριάντα-πέντε χρόνια από τον Οικουμενικό Πατράρχη Δημήτριο και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο στο Φανάρι και ο ο οποίος ασχολείται με τα πλέον δύσκολα ζητήματα, που σημάδευσαν την ιστορία των διαιρέσεων των δύο Εκκλησιών και απαιτούν προσεκτική και λεπτομερή μελέτη.

images Bartholomew-Francis   article_19906
Σε Κοινή Διακήρυξη, που υπέγραψαν το μεσημέρι στο Φανάρι, οι Προκαθήμενοι της Ορθοδοξίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, εκφράζουν την ανησυχία τους για τη σημερινή κατάσταση στο Ιράκ, τη Συρία και τη Μέση Ανατολή.
Ζητούν την επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας και καλούν όλους όσοι έχουν ευθύνη για τις τύχες των λαών να επιτείνουν τη δέσμευσή τους έναντι των κοινοτήτων, οι οποίες υποφέρουν, περιλαμβανομένων των χριστιανικών και να τις ενισχύσουν να παραμείνουν στη χώρα της καταγωγής τους.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος, υπογραμμίζουν ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν τη Μέση Ανατολή χωρίς Χριστιανούς, οι οποίοι ομολογούν, όπως επισημαίνουν, το Ονομα του Ιησού επί δύο χιλιάδες χρόνια και πολλοί απ’ αυτούς διώκονται και υποχρεώθηκαν βίαια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.Συναφώς καλούν τη διεθνή κοινότητα να τους στηρίξει.
Αναφέρουν ακόμη ότι αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα της προώθησης εποικοδομητικού διαλόγου με το Ισλάμ στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και φιλίας.

images Pope Bartholo one shot   6ed389e0-77e9-11e4-a204-dd26a857b2c1-jpg20141130101423
Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, προσθέτουν, καλούνται να εργασθούν από κοινού χάρη της δικαιοσύνης, της ειρήνης και του σεβασμού της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων κάθε ατόμου, ιδιαίτερα στις περιοχές στις οποίες άλλοτε ζούσαν επί αιώνες με ειρηνική συνύπαρξη και υφίστανται ήδη από κοινού την τραγικότητα της φρίκης του πολέμου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο ποντίφικας καλούν επίσης όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες να επιδιώξουν και ενισχύσουν τον διαθρησκειακό διάλογο και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την οικοδόμηση ενός πολιτισμού ειρήνης και αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων και των λαών.
Επισημαίνουν, εξάλλου, ότι προσεύχονται ιδιαίτερα για την ειρήνη στην Ουκρανία, χώρα με αρχαία Χριστιανική παράδοση και καλούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ακολουθήσουν το διάλογο και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου με σκοπό τον τερματισμό των συγκρούσεων.

images Pope Francis Alone   images
Πριν από την υπογραφή της Διακήρυξης, ο Πάπας Φραγκίσκος παρέστη στην πανηγυρική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για την γιορτή του Αποστόλου Ανδρέα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Κατά τη Λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο ποντίφικας ασπάσθηκε ο ένας τον άλλο.
Την Εκκλησία της Κύπρου εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.
Την Ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο Πάπας Φραγκίσκος ολοκληρώνει την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία, που χαρακτηρίστηκε ιστορική, το απόγευμα και αναχωρεί επιστρέφοντας στο Βατικανό.

Πανηγυρική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Φανάρι για την γιορτή του Αποστόλου Ανδρέα.Παρίσταται ο Πάπας Φραγκίσκος.Την Εκκλησία της Κύπρου εκπροσωπεί ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.

images Pope Bartholo one shot   6ed389e0-77e9-11e4-a204-dd26a857b2c1-jpg20141130101423

Παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου, που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη, τελείται αυτήν την ώρα, στον ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, πανηγυρική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για τη θρονική εορτή του Αποστόλου Ανδρέα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.
Προεξάρχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμπαραστατούμενος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.
Την Εκκλησία της Κύπρου εκπροσωπεί ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.
Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Κατά τη Θεία Λειουργία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος ασπάσθηκε ο ένας τον άλλο.
Μετά τη Θεία Λειτουργία θα γίνουν ομιλίες από τους Προκαθημένους της Ορθοδοξίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Ακολούθως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη για την επανένωση των δύο εκκλησιών, ανάλογη με εκείνη, που υπέγραψαν κατά την τελευταία συνάντησή τους στα Ιεροσόλυμα.

images Bartholomeos Patriarxh  images
Οι δύο Προκαθήμενοι είχαν χθες βράδυ την πρώτη τους κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Φανάρι, που διήρκεσε τριάντα λεπτά.
Νωρίτερα συμπροσευχήθηκαν στον Πατριαρχικό Ναό στη διάρκεια πανηγυρικής δοξολογίας για επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης
Καλωσορίζοντας τον Πάπα Φραγκίσκο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι τον υποδέχεται με χαρά, τιμή και ευγνωμοσύνη, διότι ήρθε από την Παλαιά, στη Νέα Ρώμη γεφυρώνοντας συμβολικώς τη Δύση και την Ανατολή, κομιστής της αγάπης του Πρωτοκορυφαίου προς τον Πρωτόκλητο αυτάδελφο αυτού.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε επίσης ότι η έλευση του Πάπα στο Φανάρι αποτελεί συνέχεια ανάλογων επισκέψεων, που είχαν κάμει οι προκάτοχοί του Παύλος Ιωάννης – Παύλος και Βενέδικτος, και μαρτυρεί τη βούληση της Εκκλησίας της Ρώμης να συνεχιστεί η σταθερά πορεία, προς αποκατάσταση της πλήρους κοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών.
Χαρακτήρισε, εξάλλου, την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην έδρα της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, ιστορικό γεγονός, σε κρίσιμους καιρούς για την ανθρωπότητα.

images Pope Francis Alone   images
Απαντώντας ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για την αδελφική υποδοχή, που του επιφύλαξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Αισθάνομαι, πρόσθεσε, ότι η χαρά μας είναι πιο μεγάλη γιατί η πηγή της βρίσκεται αλλού, όχι σε μας, όχι στο καθήκον μας και στις προσπάθειές μας, οι οποίες βεβαίως υπάρχουν, αλλά στην κοινή αφοσίωση στην πιστότητα του Θεού, ο οποίος θέτει το θεμέλιο για την ανασυγκρότηση του ναού του, που είναι η Εκκλησία.
Ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε την πορεία των Αποστόλων Ανδρέα και Πέτρου τους οποίους, όπως είπε, η συνάντησή τους με τον Χριστό τούς μετέβαλε από αδελφούς εξ αίματος σε αδελφούς εν τη πίστη και εν τη αγάπη και σ’ αυτήν τη χαρμόσυνη βραδιά, σ’ αυτήν την προεόρτια προσευχή, ανέφερε, θα ήθελα προ πάντων να πω, αδελφοί στην ελπίδα.

images Bartholomew-Francis   article_19906
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πρόσφερε στον ποντίφικα εικόνα του Αγίου Γεωργίου, η οποία αγιογραφήθηκε στο Αγιο Ορος και ο Πάπας Φραγκίσκος του πρόσφερε αντίγραφο Ελληνικού χειρογράφου του εντεκάτου αιώνα από τη βιβλιοθήκη του Βατικανού καθώς και αντίγραφο ψηφιδωτού με την παράσταση του Χριστού του ενάτου αιώνα από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.
Ο Πάπας Φραγκίσκος ολοκληρώνει την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία, που χαρακτηρίστηκε ιστορική, το απόγευμα και αναχωρεί επιστρέφοντας στο Βατικανό.

Χαιρετίζει τις αλλαγές στην Τουρκία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.Χοροστάτησε χθες στη Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία Τιμίου Σταυρού στην Καππαδοκία.

images Bartholomu Service   1403444204355

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δήλωσε ότι σημαντικές αλλαγές στην Τουρκία σε σχέση με τα δικαιώματα των μειονοτήτων, άνοιξαν το δρόμο για θρησκευτικές τελετές σε αρχαίες εκκλησίες της Ορθόδοξης Χριστιανικής Κοινότητας, οι οποίες προηγουμένως ήταν όνειρο, που δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί.
Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας μιλούσε κατά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού σε χωριό της Καππαδοκίας, στην κεντρική Τουρκία.
Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν βουλευτές από την Ελλάδα, ο
πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Ελληνες επιχειρηματίες και καλλιτέχνες.
Σε ομιλία, τόσο την Ελληνική γλώσσα όσο και την Τουρκική, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τις Τουρκικές αρχές για την απόφασή τους να επιτρέψουν την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην αρχαία εκκλησία, που παρέμενε κλειστή για χρόνια.

images Bartholomeos  αρχείο λήψης
Προσευχόμαστε εδώ, πρόσθεσε, από το 1999, σημειώνοντας πως πριν από δύο δεκαετίες ήταν αδύνατο να τελεσθεί Θεία Λειτουργία σ’ αυτήν την εκκλησία ή σε άλλες αρχαίες εκκλησίες στην Τουρκία.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, ανέφερε ότι σήμερα η ομογένεια ζει σε μιά νέα Τουρκία και είναι ικανοποιημένη, είπε, να βλέπει πολλά πράγματα να αλλάζουν.
Είμαστε ευγνώμονες, πρόσθεσε, στο Θεό και το κράτος μας.
Ευχήθηκε επίσης στους Μουσουλμάνους καλό ραμαζάνι ενόψει της έναρξής του προσεχώς.

images Kappadocia Church   tris-pedes
Οπως γράφει η Σαμπάχ, τα μέλη των μειονοτήτων στην Τουρκία αντιμετωπίζονταν εδώ και καιρό ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και δεν μπορούσαν να τελέσουν λειτουργίες σε αρχαίες εκκλησίες.
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μετά την άνοδό του στην εξουσία το 2002, σημειώνει, επιδιώκει την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και το πρώτο συγκεκριμένο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν η επιστροφή στις Χριστιανικές κοινότητες των περιουσιών τους.
Μαζί με την Ελληνική ομογένεια και η Αρμενική μειονότητα μπορεί να τελεί θρησκευτικές λειτουργίες σε εκκλησίες, που έχουν επιδιορθωθεί, σε μια πρωτοφανή, όπως χαρακτηρίζεται κίνηση της κυβέρνησης Ερντογαν.

images Erdogan Alone   images
Ωστόσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να καταπατεί και να παραβιάζει πολλά δικαιώματα των μελών των μειονοτήτων στην Τουρκία και ιδιαίτερα της Ελληνικής, σύμφωνα με εκθέσεις διεθνών και περιφερειακών οργανισμών καθώς και της Ευρωπαικής Ενωσης.
Για χρόνια τώρα η Τουρκική κυβέρνηση δεν προχωρεί στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ πρόσφατα πυκνώνουν οι φωνές στην Τουρκία για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.Την άποψη αυτή συμμερίζονται και μέλη της κυβέρνησης Ερντογαν, όπως ο αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς.Εντονη είναι η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο ζήτημα αυτό.

Δύο επιχειρηματίες, ένας Τούρκος και ένας Ελληνας, θα συνοδεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην ιστορική συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο, στα Ιεροσόλυμα.

images Bartholomew-Pope 1 αρχείο λήψης
Ο διευθύνων σύμβουλος της Κόκα-Κόλα στην Τουρκία, Μουχτάρ Κέντ και ο Ελληνας επιχειρηματίας Θεόδωρος Αγγελόπουλος, θα συνοδεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο στα Ιεροσόλυμα, την ερχόμενη Κυριακή.
Σχετική δήλωση έκαμε στην Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ Ντέιλυ Νιούς, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πατέρας Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος.

images Dothiseos Ecumenic Patriarxi   αρχείο λήψης
Ο πατέρας Δοσίθεος εξήγησε ότι ο Μουχτάρ Κέντ, που είναι και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Κόκα-Κόλα στην Τουρκία, δεν συμμετέχει στην επίσημη αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά είναι ένα από τα δύο άτομα, που θα συνοδεύουν τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας στην επίσκεψή του στο Ισραήλ.
Η επίσημη αντιπροσωπεία, είπε, αποτελείται από θρησκευτικούς αξιωματούχους.
Πρόσθεσε ότι τόσο ο Μουχτάρ Κέντ όσο και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, έχουν φιλικές σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ο τελευταίος τους έχει απευθύνει πρόσκληση για να τον συνοδεύσουν στην επίσκεψή του αυτή.
Και οι δύο θα παρίστανται στην ιστορική συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πάπα Φραγκίσκου, οι οποίοι θα μνημονεύσουν τους δύο προκατόχους τους, που πριν από πενήντα χρόνια, άρχισαν το διαθρησκευτικό διάλογο με στόχο τον τερματισμό του σχίσματος μεταξύ Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας, που δημιουργήθηκε το 1054.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος θα συλλειτουργήσουν στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου και θα εκδώσουν κοινή διακήρυξη.

images Turkey Coca-Cola CEO  n_66730_1
Σύμφωνα με την Χουριέτ, ο Μουχτάρ Κέντ βοηθά στην επιδιόρθωση του ορφανοτροφείου στην Πρίγκηπο, στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο έκλεισε η Τουρκική κυβέρνηση το 1964 και σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.
Υστερα από μακρά διαφωνία για την κυριότητα του κτιρίου του ορφανοτροφείου, μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων της Τουρκίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέταξε την επιστροφή του κτιρίου στο Πατριαρχείο.

images Aggelopoulos Bussine images
Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, επιχειρηματίας στην Ελλάδα, είναι γιός του αείμνηστου βιομήχανου Παναγιώτη Αγγελόπουλου, ο οποίος υπήρξε μεγάλος ευεργέτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αφού το 1989 βοήθησε στην επιδιόρθωση του κτιρίου του Πατριαρχείου, που είχε καεί το 1941.