Category Archives: Ρωσία

Μόσχα και Αγκυρα υπέγραψαν το συμβόλαιο για την πώληση των Ες-400 στην Τουρκία.Καταβλήθηκε η προκαταβολή δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογαν.

images Es -400 Russia 645x344-turkey-agrees-to-pay-russia-25b-for-s-400-missile-systems-official-says-1499965566851

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν το συμβόλαιο για την πώληση του αντιπυραυλικού συστήματος Ες-400 στην Τουρκία.
Σχετική δήλωση έκαμε σε συνέντευξη στο Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ταςς ο σύμβουλος του προέδρου της Ρωσίας, αρμόδιος για θέματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας, Βλαδιμίρ Κόζιν.
Το συμβόλαιο, είπε, έχει υπογραφεί και είναι έτοιμο για υλοποίηση.
Ο Βλαδιμίρ Κόζιν ανέφερε ότι το συμβόλαιο ανταποκρίνεται στα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας και πως σε σχέση με αυτό κατανοεί πλήρως την αντίδραση μερικών δυτικών χωρών, οι οποίες επιχειρούν να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία.

images-russia-turkey-flags-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογαν, μιλώντας στους δημοσιογράφους εν πτήσει κατά την επιστροφή του από το Καζακστάν, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ανακοίνωσε ότι η Αγκυρα έχει ήδη καταθέσει την προκαταβολή για την αγορά των Ες-400.
Είπε επίσης ότι τόσο η Αγκυρα όσο και η Μόσχα έχουν δεσμευθεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του αντιπυραυλικού αυτού συστήματος.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να συζητεί τις αποφάσεις της Τουρκίας για την αμυντική της βιομηχανία ή την άμυνά της.

Περισσότερα από διακόσια χιλιόμετρα έχει καλύψει ο αγωγός Turkish Stream κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα.Προχωρεί κανονικά η κατασκευή του.

images-turkish-stream-2-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Γκάζπρομ, Αλεξέϊ Μίλερ, δήλωσε ότι ο αγωγός, που θα μεταφέρει Ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία, Turkish Stream, έχει καλύψει μέχρι σήμερα διακόσια-είκοσι χιλιόμετρα κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα.
Η κατασκευή του αγωγού άρχισε τον περασμένο Μάϊο.Θα φθάσει στην Τουρκία κάτω από τη θάλασσα και από εκεί θα προχωρήσει στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα.
Θα υπάρχουν δύο γραμμές, η πρώτη θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Τουρκική αγορά και η δεύτερη στη νότια και τη νοτιανατολική Ευρώπη.
Κάθε γραμμή θα μεταφέρει σχεδόν δεκαέξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο.
Το μήκος του υποθαλάσσιου αγωγού θα είναι περίπου εννιακόσια-δέκα χιλιόμετρα και άλλα 180 χιλιόμετρα θα είναι το μήκος του αγωγού στο Τουρκικό έδαφος.

images-turkish-stream-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Για την Τουρκία, το φυσικό αέριο αποτελεί βασική πηγή ενέργειας και καλύπτει το τριάντα-οκτώ τοις εκατόν των ενεργειακών αναγκών της.
Περισσότερα από δώδεκα εκατομμύρια νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με Ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γκάζπρομ, ανέφερε ότι η Μόσχα καλύπτει σήμερα το πενήντα-τρία τοις εκατόν των αναγκών της εγχώριας αγοράς της Τουρκίας και με την λειτουργία του αγωγού Turkish Stream θα αυξηθεί το ποσοστό αυτό.
Για την Γκάζπρομ,πρόσθεσε, η Τουρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου, μετά τη Γερμανία.

Αρχές του 2018 αρχίζει η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακκιουγιου και πέντε χρόνια αργότερα θα τεθεί σε λειτουργία.

images  Map Akkuyu Turkey     αρχείο λήψης
Η Ρωσία, ελπίζει ότι θα ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες άδειες για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στο Ακκιουγιου της Τουρκίας έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Τη δήλωση αυτή έκαμε στο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ.
Τα συμβαλλόμενα μέρη εργάζονται για να λάβουν τις τελευταίες άδειες για το Ακκιουγιου, είπε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας.
Η Ρωσική εταιρεία Rosatom και η Τουρκική κοινοπραξία Cengiz-Kolin-Kalyon υπέγραψαν τον περασμένο Ιούνιο συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.

images Russian Energy Minister      aleksandr-novak-jpg20141222142721
Ο Αλεξάντερ Νόβακ ανέφερε ότι η κατασκευή του σταθμού θα αρχίσει στις αρχές του 2018 και μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη μονάδα, θα αρχίσουν οι εργασίες στον σταθμό το 2023.
Σύμφωνα με το Ανατολή, ο πυρηνικός σταθμός στο Ακκιουγιου εκτιμάται ότι θα καλύψει το έξι έως επτά τοις εκατόν των αναγκών της Τουρκίας σε ηλεκτρική ενέργεια, όταν θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

images Akiouyou Nuclear Plant No   akkuyu_54a912b4

Ο σταθμός θα ανεγερθεί κοντά στη Μερσίνα, απέναντι από την Κύπρο.
Η παραγωγή του σταθμού θα φθάνει τις τέσσερις χιλιάδες οκτακόσια μεγαβάτ.
Το σαράντα-εννέα τοις εκατόν των μετοχών θα ανήκει στην Τουρκική κοινοπραξία και το πενήντα-ένα τοις εκατόν στη Ρωσική Rosatom.

Ρωσία και Τουρκία θα συζητήσουν τους υφιστάμενους οικονομικούς περιορισμούς.Θα υπογράψουν επίσης συμφωνίες για νέους τομείς συνεργασίας.

images-russia-turkey-flags-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Ρωσία και Τουρκία θα έχουν διαβουλεύσεις τις προσεχείς εβδομάδες επί θεμάτων, που αφορούν τους υφιστάμενους οικονομικούς περιορισμούς, περιλαμβανομένης της εξαγωγής Τουρκικών ντοματών, όπως δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Αλεξέϊ Γκρουζντέφ.
Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϋμπεσκι, δήλωσε ότι η Τουρκία θα αναγκασθεί να προβεί σε αντίποινα αν η Ρωσία δεν άρει τους εμπορικούς περιορισμούς που έχει επιβάλει στην εισαγωγή ορισμένων Τουρκικών γεωργικών προϊόντων.
Ο Αλεξέϊ Γκρουζντέφ είπε ότι στο σύντομο μέλλον θα διεξαχθούν κατάλληλες διαβουλεύσεις, αλλά, πρόσθεσε, να μην περιμένει κανενας ότι θα ληφθεί απόφαση.
Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι πρώτες επαφές κατά τις επόμενες εβδομάδες θα αφορούν ολόκληρη σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένου του ζητήματος για τις Τουρκικές ντομάτες.
Υπάρχει, είπε, μηχανισμός για διευθέτηση των οικονομικών περιορισμών.
Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Χαμπερτούρκ, στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης Σμύρνης στις δεκαοκτώ Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ Ρωσίας-Τουρκίας στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Russian President Putin visits Turkey
Αναμένεται ότι θα υπογραφούν συμφωνίες, που αφορούν νέους τομείς συνεργασίας και θα καθορισθούν οδικοί χάρτες για την ανάπτυξη των Ρωσο-Τουρκικών σχέσεων.
Η Ρωσία και η Τουρκία, έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες για μεγάλα ενεργειακά έργα, όπως ο αγωγός Turkish Stream και ο πυρηνικός σταθμός στο Ακκιουγιου.
Εκτός από το επιχειρηματικό φόρουμ θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις για τη συνεργασία στον βιομηχανικό τομέα, την περιφερειακή συνεργασία, Ειδικές Οικονομικές Ζώνες της Ρωσίας και της Τουρκίας, την ενέργεια και τον τουρισμό.
Στην έκθεση της Σμύρνης θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι πέραν των εκατόν Ρωσικών εταιρειών, οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις με Τούρκους συναδέλφους τους για υπογραφή νέων συμφωνιών συνεργασίας.

images-turkish-stream-2-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Συνομιλίες θα έχουν και υπουργοί από τις δύο χώρες σε σχέση με την επιτάχυνση των κατασκευαστικών εργασιών, που αφορούν τον αγωγό Turkish Stream, που θα μεταφέρει Ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία και στα Βαλκάνια και στη συνέχεια στην Ευρώπη.Θα συζητηθούν επίσης ο οδικός χάρτης και ο συντονισμός για το έργο αυτό.
Θα γίνει ακόμη αξιολόγηση του έργου, που αφορά τον πυρηνικό σταθμό στο Ακκιουγιου, η κατασκευή του οποίου έχει προγραμματισθεί να αρχίσει νωρίς το 2018.

Συνάντηση Τσαβούσογλου-Λαβρώφ.Στο επίκεντρο η Συριακή κρίση.

images-cavuso-lavrof-1048049088

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χθες συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέϊ Λαβρώφ, στο περιθώριο της συνόδου των χωρών-μελών του Συμφώνου Νοτιανατολικής Ασίας, που πραγματοποιείται στη Μανίλα των Φιλιππινών.
Σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, Τσαβούσογλου και Λαβρώφ συζήτησαν τη Συριακή κρίση και τις συνομιλίες στην Αστάνα του Καζακστάν, για τερματισμό του εμφυλίου πολέμου και το θέμα της κατάργησης της θεώρησης διαβατηρίων για Τούρκους υπηκόους, που επισκέπτονται τη Ρωσία.
Συζήτησαν επίσης τις Ρωσο-Τουρκικές οικονομικές σχέσεις και ειδικότερα την ενδεχόμενη άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών ντοματών από την Τουρκία στη Ρωσία.
Ψες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμενόταν να έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρεξ Τίλερσον.

Η Τουρκία συμφώνησε να καταβάλει στη Ρωσία 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος Ες-Τετρακόσια.

images-russia-turkey-flags-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Στην αγορά του Ρωσικού πιο προηγμένου αντιπυραυλικού συστήματος Ες-Τετρακόσια προχωρεί η Τουρκία.
Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε στο Πρακτορείο Μπλούμπεργκ ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει να καταβάλει στη Ρωσία 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά των πυραύλων Ες-Τετρακόσια.
Η Τουρκία, είπε, ως περιφερειακή δύναμη θέλει να οικοδομήσει τα δικά της συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Γι αυτό, πρόσθεσε, βασική πτυχή κάθε συμφωνίας είναι η μεταφορά τεχνολογίας ή τεχνογνωσίας στην Τουρκία.
Η συμφωνία με τη Ρωσία, συνέχισε, που θα επιτρέπει την παραγωγή στην Τουρκία δύο συστοιχιών Ες-Τετρακόσια θα εξυπηρετήσει το στόχο αυτό.

images Es 400 2 αρχείο λήψης
Οπως αναφέρει το Μπλούμπεργκ, η αγορά από την Τουρκία του αντιπυραυλικού συστήματος Ες-Τετρακόσια, αποτελεί σαφή ένδειξη της δυσαρέσκειας της χώρας από τη Δύση, κυρίως λόγω της στάσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι σε Τούρκους αξιωματούχους και του γεγονότος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη κάμει βήματα για την έκδοση του εξόριστου θρησκευτικού ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει εκεί, και τον οποίο η Αγκυρα θεωρεί ως τον αρχιτέκτονα του ανεπιτυχούς πραξικοπήματος για ανατροπή του Ταγίπ Ερντογαν.
Σημειώνει επίσης ότι η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις Κουρδικές δυνάμεις της Συρίας, τις οποίες η Τουρκία θεωρεί παρακλάδι του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας, που συνέβαλε στην επιδείνωση των Αμερικανο-Τουρκικών σχέσεων.

images Es -400 Russia 645x344-turkey-agrees-to-pay-russia-25b-for-s-400-missile-systems-official-says-1499965566851
Η Τουρκία και η Ρωσία διεξάγουν συνομιλίες για συνεργασία στον τομέα της άμυνας, αφότου άρχισε η εξομάλυνση των σχέσεών τους τον Αύγουστο του 2016, που πάγωσαν μετά την κατάρριψη Ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, κοντά στα Συρο-Τουρκικά σύνορα.
Το αντιπυραυλικό σύστημα Ες-Τετρακόσια είναι νέας γενιάς Ρωσικό πυραυλικό σύστημα, το οποίο μέχρι στιγμής έχει πωληθεί μόνο στην Κίνα και την Ινδία.
Η Τουρκία θα είναι η πρώτη χώρα-μέλος του Νάτο, που αγοράζει πυραύλους Ες-Τετρακόσια.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογαν.Συζήτησαν το Συριακό και σμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο της επικείμενης Συνόδου των Τζιν Είκοσι.

images-erdogan-putin-phone-images

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαδιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογαν είχαν χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία και συμφώνησαν να έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση κατά την επικείμενη Σύνοδο κορυφής των Τζι Είκοσι στη Γερμανία.
Την είδηση δημοσιεύει η Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ Ντέηλυ Νιούς, επικαλούμενη πηγή της Τουρκικής προεδρίας.
Σύμφωνα με τη Χουριέτ, Πούτιν και Ερντογαν θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου των Τζι Είκοσι, που θα πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο της Γερμανίας, στις επτά και οκτώ Ιουλίου.
Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, ιδιαίτερα τις συνομιλίες στην Αστάνα, οι οποίες θα διεξαχθούν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν στις τέσσερις και πέντε Ιουλίου.
Δεν έχει μεταδοθεί κατά πόσον συζητήθηκαν και άλλα θέματα.