Category Archives: Κυπριακή Δημοκρατία

Αναγκαία η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, επαναλαμβάνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Είχε συνάντηση με την Τζέην Χολ Λουτ.Νωρίτερα συναντήθηκε με τον Κουντρέτ Οζερσάϊ.

images Lute Cavuso αρχείο λήψης

Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Τζέην Χολ Λουτ είχε συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η συνάντηση έγινε στην Αττάλεια της Τουρκίας και την ανακοίνωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Οπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ”όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι για μόνιμη λύση στην Κύπρο.Ωστόσο, η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων είναι επιβεβλημένη”.
Εν τω μεταξύ, υπό τον τίτλο ”Απροσδόκητη συνάντηση πριν από την επίσκεψη Λουτ”, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαλκίν Σεσί γράφει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χθες συνάντηση με τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάϊ, λίγες ώρες προτού συναντηθεί με την Τζέην Χολ Λουτ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, Τσαβούσογλου και Οζερσάϊ αντάλλαξαν απόψεις για τα θέματα, που θα ήγειρε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντησή του με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Κουντρέτ Οζερσάϊ δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημαντικά θέματα, που αφορούν την εξωτερική πολιτική και παράλληλα θέματα σε σχέση με το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος καθώς και τις εξελίξεις στο ζήτημα του φυσικού αερίου.
Δήλωσε επίσης ότι συμφώνησαν το κατοχικό καθεστώς να ανοίξει λεγόμενο προξενείο στην Αττάλεια, αλλά η σχετική τελετή αναβλήθηκε, λόγω του θανάτου του πρώην λεγόμενου πρωθυπουργού Ιρσέν Κουτσούκ.

images Cavuso Ozersay Ankara thumbs_b_c_d700124629363340510cbc3e25ec0c69
Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Σταρ Κίπρις καλύπτει τη συνάντηση Τσαβούσογλου-Οζερσάϊ υπό τον τίτλο ”Συζήτησαν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Υπό τον τίτλο ” Απροσδόκητη συνάντηση στην Αττάλεια”, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χακικάτ γράφει ότι Τσαβούσογλου και Οζερσάϊ είχαν συνάντηση στην Αττάλεια και πως μετά τη συνάντηση ο λεγόμενος πρωθυπουργός έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι συζήτησαν ”τα πρόσφατα αμυντικά και στρατιωτικά μέτρα που έλαβε η Ελληνική Κυπριακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την περιοχή και τις δραστηριότητες στο θέμα του φυσικού αερίου”.
Σημείωσε επίσης ότι Αγκυρα και ψευδοκράτος θα συντονίσουν τα βήματα, που θα κάμουν και αντάλλαξαν απόψεις για τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με την Τζέην Χολ Λουτ.

ΓΤΠ:Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Διακόσιους-δεκαοκτώ πίνακες Ελληνοκυπρίων καλλλιτεχνών θα επιστρέψει η Τουρκοκυπριακή πλευρά στο πλαίσιο της συμφωνίας προέδρου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακκιντζιή.

images occupied Nicosia images

Στις δεκατρείς Μαρτίου συνέρχεται η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Πολιτισμού για να καθορισθεί οδικός χάρτης, σε σχέση με τη διαδικασία επιστροφής διακοσίων-δεκαοκτώ πινάκων Ελληνοκυπρίων καλλιτεχνών και οπτικοακουστικού υλικού Τουρκοκυπρίων, πριν από το 1963 στο αρχείο του ΡΙΚ.
Την πληροφορία έδωσε σε δηλώσεις στο παράνομο Τουρκοκυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ΤΑΚ, ο Κανίλ Κανόλ, εκπρόσωπος της Τουρκοκυπριακής πλευράς στην Τεχνική Επιτροπή Πολιτισμού, σύμφωνα με τον παράνομο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Μπαϋράκ.
Σε σχετική συμφωνία κατέληξαν ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακκιντζιή, κατά την άτυπη συνάντησή τους στις 26 περασμένου μηνός, ως ακόμη ενός Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Οι διακόσιοι-δεκαοκτώ πίνακες φυλάσσονται στις αποθήκες του Πολιτιστικού Κέντρου Αταττούρκ στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας.

images Strovilia Barricade αρχείο λήψης
Ο Κανίλ Κανόλ είπε ότι η ημερομηνία για την παράδοση των πινάκων και του οπτικοακουστικού υλικού θα καθοριστεί μετά τη σύσκεψη αυτή.
Ωστόσο, σημείωσε, σχεδιάζεται να ετοιμαστεί κατάλογος με τους πίνακες ή να γίνει σχετική έκθεση προτού παραδοθούν στην Ελληνική Κυπριακή πλευρά.
Υποστήριξε ότι εκατόν-είκοσι από τους διακόσιους-δεκαοκτώ πίνακες, ανήκουν σε τριάντα-έξι Ελληνοκύπριους ζωγράφους, οι οποίοι έχουν αποβιώσει.
Πρόσθεσε ότι οι υπογραφές στους υπόλοιπους πίνακες δεν μπορούν να διαβασθούν ή δεν έχουν καμμιά υπογραφή.
Ο Κανίλ Κανόλ είπε επίσης ότι μερικοί πίνακες ανήκουν σε γνωστούς καλλιτέχνες, όπως ο Γεώργιος Πολ Γεωργίου, ο Στέλιος Βότσης και ο Χριστόφορος Σάββας.

images Anasta Akinci HandShake m-PRtalks22072016-1
Ανέφερε, εξάλλου, ότι συνεχίζονται οι διεργασίες για την επιστροφή του οπτικοακουστικού υλικού Τουρκοκυπρίων, που βρίσκεται στο αρχείο του ΡΙΚ από το 1950 και επισήμανε πως η παράδοση του υλικού αυτού έχει ιδιαίτερη σημασία για τον πολιτισμό των Τουρκοκυπρίων.

Το θέμα της διαλειτουργικότητας της κινητής τηλεφωνίας ως Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης συζητήθηκε σε σύσκεψη υπό τον Μουσταφά Ακκιντζιή.

images Akinci Foto images

Ο Μουσταφά Ακκιντζιή συγκάλεσε προχθές σύσκεψη για συζήτηση της συμφωνίας με τον πρόεδρο Αναστασιάδη για διαλειτουργικότητα της κινητής τηλεφωνίας μέσω χωριστών συμφωνιών με τους παροχείς και στις δυο πλευρές με έναν κόμβο, που έχει τη βάση του στην Ευρώπη, για να διευκολυνθεί μια μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των δυο κοινοτήτων, ως Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με τον παράνομο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Μπαϋράκ, στη σύσκεψη συμμετείχαν ”αξιωματούχοι” από το λεγόμενο Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ”εκπρόσωποι” των ”τηλεπικοινωνιακών φορέων της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου” και μέλη της Τουρκοκυπριακής Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για θέματα Οικονομίας και Εμπορίου.
Η συμφωνία, επιτεύχθηκε κατά την πρόσφατη άτυπη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, για διευκόλυνση της κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρη την Κύπρο μέσω χωριστών συμφωνιών από τους παρόχους και στις δύο πλευρές χρησιμοποιώντας κεντρικό κόμβο, που θα έχει τη βάση του στην Ευρώπη.

images Mobile Phones αρχείο λήψης
Σύμφωνα με τον ”Μπαϋράκ”, ο Μουσταφά Ακκιντζιή ενημέρωσε τη σύσκεψη για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Στη συνέχεια, συζητήθηκαν τα βήματα σε σχέση με τις τεχνικές διευθετήσεις, που θα επιτρέψουν στους παρόχους και στις δύο πλευρές της νήσου να εγκαθιδρύσουν την τηλεφωνική επικοινωνία.
”Αξιωματούχοι και εκπρόσωποι” παρόχων, που συμμετείχαν στη σύσκεψη δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν τεχνικά εμπόδια στην εφαρμογή της συμφωνίας για διαλειτουργικότητα της κινητής τηλεφωνίας με βάση το μοντέλο, που πρότεινε η Τουρκοκυπριακή πλευρά πριν από τέσσερα χρόνια, όταν συμφωνήθηκε αρχικά αυτό το Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Προκλητικός ο Ταγίπ Ερντογαν χαρακτηρίζει τους Ελληνοκυπρίους εχθρούς της Τουρκίας.Προανήγγειλε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

images-erdogan-n-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογαν, μιλώντας χθες στην πόλη Ριζούντα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία ότι συμπορεύεται με τους Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι, όπως είπε προκλητικά, είναι ”εχθροί” της χώρας του.
Ισχυρίστηκε πως όποιος δεν μπορεί να ”χωνέψει τις δραστηριότητες της Τουρκίας στη Μεσόγειο, αλείφει βούτυρο στο ψωμί των άλλων”.
Την ώρα που εμείς υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων, πρόσθεσε, είναι πολύ σημαντικό να μην αφήσουμε να περάσει έτσι τέτοια επίθεση.
O πρόεδρος Ερντογαν ισχυρίστηκε επίσης ότι αυτό καταδεικνύει πως η αντιπολίτευση ”περπατάει δίπλα δίπλα όχι μόνο με τους γκιουλενιστές, αλλά και με τους Ελληνοκυπρίους”. ”Την ώρα, που εμείς τρέχουμε πίσω από εθνικές και εγχώριες λύσεις, αυτοί και μιλούν την ίδια γλώσσα με τους εχθρούς της Τουρκίας και επιτίθενται με τον ίδιο τρόπο”, σημείωσε.

images Cyprus EEZ NEW N DMv2GZnWAAAe3pl
Σύμφωνα με την Τουρκική ιστοσελίδα Ahvalnews.com, ο Τούρκος πρόεδρος, στην ομιλία του,  ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα διενεργήσει νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης του νέου γεωτρύπανου, που αγόρασε η χώρα και βρίσκεται τώρα στα ναυπηγεία της Γιάλοβας.
Οταν θα είναι έτοιμο, πρόσθεσε, θα αποπλεύσει για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα αρχίσει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Ο Ταγίπ Ερντογαν ονόμασε το νέο γεωτρύπανο ”Γιαβούζ”, που σημαίνει δυνατός.

=

Τριάντα έως σαράντα δισεκατομμύρια δολάρια η αξία του φυσικού αερίου, που εντοπίστηκε στο κοίτασμα ”Γλαύκος”, στο τεμάχιο δέκα της Κυπριακής ΑΟΖ, από την ExxonMobil.

images Cyprus MAP EEZ ExxonMobil images

Από τη γεώτρηση, που διενήργησε η κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum στο κοίτασμα ”Γλαύκος” του τεμαχίου δέκα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανακαλύφθηκαν πέντε έως οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Με βάση την ποσότητα αυτή, η συνολική αξία του κοιτάσματος υπολογίζεται μεταξύ τριάντα και σαράντα δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ και από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκοσμίως τα τελευταία δύο χρόνια, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.
Από πλευράς του, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τρίσταν Ασπρεΐ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της γεώτρησης θα να αναλυθούν τους επόμενους μήνες προτού αρχίσει το πρόγραμμα ανάπτυξης του κοιτάσματος.
Υπάρχουν, σημείωσε, ακόμη προοπτικές για περισσότερες ανακαλύψεις στο τεμάχιο δέκα και ίσως από άλλους και ως εκ τούτου είναι πρόωρο να καθορισθεί η προοπτική του κοιτάσματος ”Γλαύκος”.
Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ενέργειας της Δημοκρατίας, η γεώτρηση εντάσσεται στην πρώτη φάση του ερευνητικού προγράμματος της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Petroleum στο τεμάχιο δέκα της Κυπριακής ΑΟΖ.
Η γεώτρηση, αναφέρεται σε ανακοίνωση, ολοκληρώθηκε στις δεκαεπτά περασμένου μηνός, και έφθασε σε βάθος τεσσάρων χιλιάδων διακοσίων μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε βάθος νερού δύο χιλιάδων εξήντα -τριών μέτρων.

images ExxonMobil Ship 1 αρχείο λήψης
Προστίθεται ότι στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου εκατόν-τριάντα-τριών μέτρων και βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης, που έχει διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου πέντε έως οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Σημειώνεται ότι για να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου, που περιέχεται στον ταμιευτήρα Γλαύκος, θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης.
Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι της γεώτρησης στο κοίτασμα ”Γλαύκος” είχαν προηγηθεί οι γεωτρητικές εργασίες στο κοίτασμα ”Δελφύνη”, οι οποίες διενεργήθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου του 2018 και Ιανουαρίου του 2019 χωρίς, ωστόσο, να εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων.

Ελλιπής η ενημέρωση από τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την Αποκεντρωμένη Ομοσπονδία, υποστηρίζει ο Μουσταφά Ακκιντζιή.

images Akinci Foto images

Ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακκιντζιή, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι έχει ευχάριστα νέα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Συναφώς παρέθεσε λεπτομέρειες για τα μέτρα, που αφορούν την κινητή τηλεφωνία και το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και την αποναρκοθέτηση εννέα περιοχών.
Αφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να ξανασυναντηθεί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη για να συζητήσουν το θέμα της αποκέντρωσης των εξουσιών και τις αρμοδιότητες προς τις συνιστώσες πολιτείες, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές διατηρούν τις θέσεις τους όσον αφορά το θέμα της λήψης αποφάσεων στην κεντρική διοίκηση.
Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι από τα αποτελέσματα της προσπάθειας της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Τζέην Χολ Λουτ θα εξαρτηθεί αν οι δύο πλευρές θα οδηγηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

images Ana Speha Akinc 26.2.19 cache_726x510_Crop_medium_662269_833839_2622019
Για την ενημέρωση από τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την Αποκεντρωμένη Ομοσπονδία ο Μουσταφα Ακκιντζιή υποστήριξε ότι η ενημέρωση ήταν ελλιπής και ότι ο πρόεδρος είπε ότι θα συνεχίσει την επεξεργασία των προτάσεων του.
Είπε επίσης πως ό,τι κι αν σημαίνει η αποκέντρωση, η πολιτική ισότητα πρέπει να τηρηθεί.Ανέφερε ακόμη ότι δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων σε σχέση με την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για τις αρμοδιότητες, που θα απομείνουν στην κεντρική κυβέρνηση.
Με άλλα λόγια, πρόσθεσε, οι δύο πλευρές διατηρούν την ίδια στάση επί του θέματος.

Μπαϋράκ

Ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος για τη διαμόρφωση των Ορων Αναφοράς ο πρόεδρος Αναστασιάδης.Εμμένει στις θέσεις του ο Μουσταφά Ακκιντζιή.

images Ana Speha Akinc 26.2.19 cache_726x510_Crop_medium_662269_833839_2622019

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ”είναι πάρα πολύ δύσκολη η φάση που περνούμε”, σημειώνοντας ότι αυτό στο οποίο συμφώνησε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ”είναι να καταβάλουν το άπαν των δυνάμεών τους, προκειμένου να διαμορφωθούν τέτοιοι όροι αναφοράς που θα επιτρέψουν σε ένα δημιουργικό και αποτελεσματικό διάλογο”.
Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακκιντζιή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η συνάντηση εκτυλίχθηκε σε ένα φιλικό και θετικό κλίμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπήρξε και σύμπτωση απόψεων.
Είχα την ευκαιρία, πρόσθεσε, να συζητήσω με τον Μουσταφά Ακκιντζιή προς τους όρους αναφοράς, προκειμένου να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος.
Το θέμα, είπε, είναι η εμμονή σε θέσεις.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν μπορεί να παραγνωριστεί το θέμα ασφάλειας, που περιλαμβάνει εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και παρουσία στρατευμάτων.
Εχω αναπτύξει τις ιδέες μου, σημείωσε, όσον αφορά την αποκέντρωση εξουσιών, έτσι ώστε να ασκείται η θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων εκεί και όπου ενδεχόμενα να παραβλάπτονται δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αλλά όχι επί παντός επιστητού.

images occupied Nicosia images
Εχω εγείρει, συνέχισε, θέματα, που αφορούν ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος, οι οποίες μολύνουν το κλίμα γενικότερα, όπως είναι οι παραβιάσεις της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από πλευράς Τουρκίας, τα Στροβίλια, η Δένεια και έχουμε κάμει εκτεταμένη συζήτηση όσον αφορά το θέμα της δικής μου πρότασης για αποκέντρωση εξουσιών.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο Μουσταφά Ακκιντζιή δεν απέκλεισε ανάλογη συζήτηση, αλλά επέμεινε ότι ακόμη και με την αποκέντρωση εξουσιών θα πρέπει η Τουρκοκυπριακή κοινότητα να διατηρήσει το δικαίωμα της θετικής ψήφου για κάθε απόφαση.
Για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι έχει υποβάλει εκτεταμένη σειρά μέτρων, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το κλίμα.
Σε κάποια, πρόσθεσε, έχουμε συμφωνήσει και έχουν εξαγγελθεί, και κάποια άλλα θα μελετηθούν και σε νέα άτυπη συνάντηση, όποτε κριθεί σκόπιμο.
Ερωτηθείς αν έχει διευκρινιστεί το θέμα με το πλαίσιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι δεν είναι θέμα τόσο της διευκρίνισης, αλλά στους όρους αναφοράς δεν μπορεί να μην υπάρχει και να μην εγείρεται το θέμα των εγγυήσεων, το θέμα των επεμβατικών δικαιωμάτων και της παρουσίας του Τουρκικού στρατού.
Σε ερώτηση αν παραμένουν διαφορετικές οι θέσεις των πλευρών ως προς το τι είναι το περιεχόμενο του πλαισίου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι ”αν ξεπερνούντο οι διαφορές θα είχαμε και λύση του Κυπριακού.

images Anastasiades αρχείο λήψης
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Μουσταφά Ακκιντζιή εμμένει συνεπώς στο θέμα της διατήρησης των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την Τουρκία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ”αυτό στο οποίο εμμένει ο κύριος Ακκιντζιή είναι στη βασική αρχή, αν θέλετε, ότι η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του άλλου, αλλά υιοθετεί θέσεις, οι οποίες εκφράζονται και από την Τουρκία”.
Ερωτηθείς για το θέμα της συμφωνίας επί της κινητής τηλεφωνίας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι θα υπάρξει χωριστή συμφωνία της ΑΤΗΚ με το συγκεκριμένο κέντρο και χωριστή συμφωνία της όποιας τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης δρα στα κατεχόμενα, χωρίς να έχουν μεταξύ τους την οποιαδήποτε σύμβαση.
Ερωτηθείς αν μετά τη συνάντηση του με τον Μουσταφά Ακκιντζιή θεωρεί πως θα μπορούσε να υπάρξει σύντομα διαμόρφωση των όρων αναφοράς, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε :”να μου επιτρέψετε να μην είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η φάση που περνούμε. Θα πρέπει να πω ότι αυτό που έχουμε συμφωνήσει είναι να καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεων μας, προκειμένου να διαμορφωθούν τέτοιοι όροι αναφοράς που θα μας επιτρέψουν σε ένα δημιουργικό και αποτελεσματικό διάλογο”.

ΓΤΠ