Category Archives: Τουρκοκύπριοι

” Στις 650, 000 οι Τουρκοκύπριοι, που ζουν στο εξωτερικό”.

Η ”Πλατφόρμα της Ενωσης Τουρκοκυπρίων, που ζουν στο εξωτερικό”, ανακοίνωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό φθάνουν τις 650, 000.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίμπρις, ο αριθμός αυτός αφορά άτομα, που είναι ”πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου” ή όχι, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η πλατφόρμα.
Η Κίμπρις γράφει επίσης ότι οι υπεύθυνοι διαφόρων οργανώσεων των Τουρκοκυπρίων, που ζουν στο εξωτερικό δήλωσαν ότι θα ήθελαν να συμμετάσχουν στα ”πολιτικά πράγματα της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου”.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Εμμεση παραδοχή Ερντογαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την Τουρκία να μην παρενοχλήσει το γεωτρύπανο της Exxon Mobil στην Κυπριακή ΑΟΖ.

images Cyprus EEZ NEW N DMv2GZnWAAAe3pl

Σύγκρουση συμφερόντων χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν την πρόσφατη ένταση, που η Αγκυρα προκαλεί, στην Ανατολική Μεσόγειο, σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στις αμφισβητούμενες, όπως η Τουρκία τις θεωρεί, περιοχές μεταξύ της Τουρκίας, της Ελλάδας και της ”Ελληνικής Κύπρου”, όπως προκλητικά αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, στις οποίες [έρευνες] εμπλέκονται ξένες εταιρείες, όπως η Αμερικανική Exxon Mobil.
Ο Τούρκος πρόεδρος μιλούσε σε Τούρκους δημοσιογράφους, εν πτήσει, κατά την επιστροφή του στην Αγκυρα από το Παρίσι, όπου πήρε μέρος στις εκδηλώσεις για τα εκατόν χρόνια από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ Ντέηλυ Νιούς, ο Ταγίπ Ερντογαν είπε ότι η Αμερικανική Exxon Mobil και οι Ελληνοκύπριοι, κατά την έκφρασή του, διεξάγουν κοινό έργο [γεωτρήσεις στο τεμάχιο δέκα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας].

images αρχείο λήψης Stena Ice Drill Exxon
Ο Τούρκος πρόεδρος εμμέσως άφησε να νοηθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την Τουρκία να μην παρενοχλήσει το γεωτρύπανο της Exxon Mobil Stena IceMax, που βρίσκεται ήδη στο τεμάχιο δέκα και σε δύο ή τρεις ημέρες αρχίζει τη διαδικασία γεώτρησης.
Είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δίδουν την εντύπωση πως ”μπορείτε να κάμετε ό,τι θέλετε εκτός από την είσοδο [σκαφών] σε αυτήν την περιοχή”.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Αγκυρα άρχισε έρευνες από ”το βόρειο τμήμα” [της Μεσογείου].
Θα κάμουμε, πρόσθεσε, δύο έρευνες με δύο σεισμογραφικά σκάφη.
Το ένα, συνέχισε, θα είναι στη Μαύρη Θάλασσα και το άλλο στη Μεσόγειο.

images-erdogan-n-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Ο Ταγίπ Ερντογαν ανέφερε επίσης ότι τα Τουρκικά σκάφη θα συνεχίσουν τις έρευνές τους στην περιοχή υπό την προστασία του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού.”Λέμε στους φίλους μας (Ελληνες, Κύπριους, Αμερικανούς) τα απαραίτητα λόγια, μη μας ζορίζετε, μη μας στριμώχνετε”, είπε προκλητικά.
Σημείωσε, εξάλλου, ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου [υδρογονάνθρακες] ανήκει στον Κυπριακό λαό και πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι πρέπει να μοιραστεί ανάλογα.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε, ωστόσο, ότι δεν αναφέρεται στη διανομή των εσόδων μετά την ολοκλήρωση όλων των συμφωνιών.
Οι ”αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου”, όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, θα πρέπει επίσης να εμπλακούν, όταν αυτές οι συμφωνίες θα ετοιμάζονται, κατέληξε.

Προειδοποίηση Τουρκοκύπριου αρθρογράφου, ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης επιθυμεί να μετατρέψει τους Τουρκοκύπριους σε Οθωμανούς.

images occupied Cyprus MAP αρχείο λήψης

Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν, δημοσιεύει άρθρο του Σαμί Οζουσλού, ο οποίος υποστηρίζει ότι το κατοχικό καθεστώς προχωρεί μέσω ορισμένων εξελίξεων, λόγω των προσπαθειών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία, για την ενσωμάτωση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, χρησιμοποιώντας τη θρησκεία.
Ο Σαμί Οζουσλού, γράφει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του λεγόμενου αναπληρωτή πρωθυπουργού Σερντάρ Ντενκτάς, ότι ένας από τους κύριους στόχους της νέας ψευδοκυβέρνησης είναι η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, οι οποίες τραυματίστηκαν, κατά την έκφρασή του, από μερικούς κύκλους στο πρόσφατο παρελθόν, είναι πραγματικά ενδιαφέρουσες.
Ενώ, ο Σερντάρ Ντενκτάς, έκαμνε αυτές τις δηλώσεις, συνεχίζει, ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Ισμαήλ Καχραμάν, ανακοίνωνε ότι ο κοσμικός χαρακτήρας της Τουρκίας πρέπει να αρθεί με το σύνταγμα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, προσθέτει, ότι το Τουρκικό Σύνταγμα είναι αποτέλεσμα πραξικοπήματος.

images Occupied Ozgurg Serdar  images
Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη αλήθεια, σημειώνει, που επίσης δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Ο αρθρογράφος της Γενί Ντουζέν, αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προχωρεί σε μετατροπή της Τουρκίας σε χώρα, στην οποία θα εφαρμόζεται ο Ισλαμικός νόμος.
Αυτό είναι θέμα, συνεχίζει, που αφορά κυρίως τον λαό της Τουρκίας.
Ωστόσο, σημειώνει, αν αυτές οι εξελίξεις αξιολογηθούν μαζί με τις δηλώσεις του Σερντάρ Ντενκτάς και του εταίρου του στη ψευδοκυβέρνηση, Χουσείν Οζγκιουργκιούν, με βάση το λεγόμενο πρόγραμμά τους, μπορεί να υποθέσει κάποιος, πως η Τουρκία οδηγεί τους Τουρκοκύπριους επίσης προς κάποια κατεύθυνση.
Βασικός στόχος της Αγκυρας, επισημαίνει, είναι η μετατροπή όλων σε ”Οθωμανούς”.
Ο Σαμί Οζουσλού γράφει επίσης ότι ο οδικός χάρτης εκείνων στους οποίους ανατέθηκε η ενασχόληση με τα θέματα των κατεχομένων, είναι η σύνδεση του ”βόρειου τμήματος” της Κύπρου με την Αγκυρα και η αφομοίωση της κοινωνίας με την Οθωμανική κουλτούρα, τη θρησκεία και τον οθωμανικό πολιτισμό.

images Turkey Ottoman Men  images
Προσθέτει ότι αυτός είναι ο στόχος όλων των πολιτικών, οι οποίες ακολουθούνται στην οικονομία, τον πολιτισμό και την κοινωνία.
Οι αυταρχικές δομές της Αγκυρας, συνεχίζει, θέλουν να μετατρέψουν όλους σε Οθωμανούς, αγνοώντας τις κοινότητες στην Ανατολία, οι οποίες έχουν διαφορετική κουλτούρα και διαφορετική θρησκεία και εθνικότητα.
Καταλήγοντας, ο Τουρκοκύπριος αρθρογράφος προειδοποιεί ότι οι αυταρχικές δομές της Τουρκίας έχουν την ίδια πρόθεση και για την Κύπρο και επισημαίνει πως κάποιος έχει υποχρέωση να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους για το θέμα αυτό.

Οι ενεργειακοί πόροι της Κύπρου έχουν σημαντική θέση στην ενεργειακή διπλωματία της Τουρκίας, δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογαν.Δεν θα εγκαταλείψει την πολιτική της, σημειώνει, απέναντι στο ψευδοκράτος.

Η Κύπρος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και οι ενεργειακοί της πόροι έχουν σημαντική θέση στην ενεργειακή διπλωματία της Τουρκίας.
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν, σε ομιλία σε διεθνές φόρουμ για την ενέργεια, στην Κωνσταντινούπολη.
Απέκλεισε, εξάλλου, την εγκατάλειψη της πολιτικής, που ακολουθεί η Αγκυρα σε σχέση με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, όπως προκλητικά αποκάλεσε το ψευδοκράτος, και τους ενεργειακούς πόρους της νήσου.
Σε όλες τις περιπτώσεις, πρόσθεσε, έχουμε πει ότι οι φυσικοί πόροι, που θα ανακαλυφθούν ανήκουν σε όλους τους κατοίκους της νήσου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, ο πρόεδρος Ερντογαν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι χώρα κλειδί για τη χρησιμοποίηση των φυσικών πόρων, που ανακαλύφθηκαν στην Κύπρο και τη μεταφορά τους στις διεθνείς αγορές.

Εκδήλωση εναντίον της παράνομης επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογαν στο ψευδοκράτος, την ερχόμενη Δευτέρα, πραγματοποιούν Τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις.

images occupied area Cyprus   thCADF0XNJ

Στο κατεχόμενο από την Τουρκία τμήμα της Κύπρου, πολλές συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις, παραγματοποιούν μεθαύριο εκδήλωση εναντίον της παράνομης επίσκεψης του νέου προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογαν, η οποία, όπως ανακοινώθηκε θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.
Οπως γράφει η εφημερίδα Αφρίκα, στην εκδήλωση διαμαρτυρίας θα συμμετάσχουν οι συντεχνίες των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης και των δασκάλων, τα Κόμματα Ενωμένη Κύπρος και Νέα Κύπρος και διάφορες άλλες οργανώσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν το βράδυ της τριακοστής-πρώτης Αυγούστου στο πάρκο Κουγκουλού στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου όπου και θα στήσουν αντίσκηνα.

images Erdogan Alone   images
Η εκδήλωση διαμαρτυρίας θα συνεχισθεί και την επομένη πρώτη Σεπτεμβρίου, όταν θα αρχίσει η παράνομη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογαν, η πρώτη του στο εξωτερικό, μετά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα.
Η Αφρίκα γράφει επίσης ότι δεν θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση η συνδικαλιστική οργάνωση των λεγόμενων δημοσίων υπαλλήλων και οι συντεχνίες Ντεβίς, Τουρκσέν, Καμού-Σεν και Χούρ-Ις, λόγω του ότι προετοιμάζονται να κατέλθουν σε απεργία πείνας.

images Nicosia Occupied Sector  αρχείο λήψης
Αναφέρει ακόμη ότι η λεγόμενη αστυνομία αναμένεται να πάρει μεγάλης κλίμακας μέτρα στη διάρκεια της διαμαρτυρίας, όπως έκαμε και στο παρελθόν, όταν ο Ταγίπ Ερντογαν πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα.

 

Η Αφρίκα επικρίνει τον Σερντάρ Ντενκτάς για την πρότασή του να μετατραπεί η κατεχόμενη περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου, σε κινηματογραφικό πλατό.

images Famausta NEW     images

Υπό τον τίτλο ”Να ανοίξει η περιφραγμένη πόλη των Βαρωσίων”, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αφρίκα, επικρίνει τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και λεγόμενο υπουργό οικονομίας, τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού, Σερντάρ Ντενκτάς, για τη δήλωσή του με την οποία πρότεινε τη μετατροπή της κατεχόμενης περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, σε κινηματογραφικό πλατό.
Η Αφρίκα δημοσιεύει δήλωση του λεγόμενου υποψηφίου στις παράνομες προεδρικές εκλογές του 2015, Μουσταφά Ακκιντζιή, σημειώνοντας ότι ο βετεράνος Τουρκοκύπριος πολιτικός είναι ο μόνος, ο οποίος υποστηρίζει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων πριν από τη συνολική λύση του Κυπριακού.

images Serdar Denktas 2  αρχείο λήψης
Απευθυνόμενη στον Σερντάρ Ντενκτάς, η εφημερίδα τον καλεί να διαβάσει την ακόλουθη δήλωση του Μουσταφά Ακκιντζιή:
”Μιά λογική συμφωνία για την περιοχή της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων, θα είναι μιά σοφή εργασία για ν’ ανοίξει κατ’ αρχάς για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν και στη συνέχεια με φόρμουλες, οι οποίες θα βοηθήσουν στην υπερπήδηση σημαντικών προβλημάτων στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου και της επικοινωνίας των Τουρκοκυπρίων μέσω των αεροδρομίων και λιμανιών, να ανοίξει ο δρόμος για διευθέτηση του Κυπριακού.Αυτό, σε συνδυασμό με την αναθέρμανση των οικονομιών των δύο πλευρών, θα αρχίσει η λειτουργία συνολικής λύσης.
Και αντί έτσι να σκεφτόμαστε, αυτό που επιθυμούμε είναι η μετατροπή της πόλης σε κινηματογραφικό πλατό?
Σίγουρα θα είναι ταινία θρίλερ και οι έχιδνες και οι αρουραίοι θα μοιράζονται τους πρωταγωνιστικούς ρόλους….”

Συνάντηση Κουντρέτ Οζερσάϊ με υπεύθυνο Ευρωπαικών Υποθέσεων Γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.Επαφές στο Παρίσι.

images Ozersay 2 Alone  ozersay_52fb863d
Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάϊ, που βρίσκεται στο Παρίσι, είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαικών Υποθέσεων του Γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Πιέρ Λιεβί.Συζητήθηκε η παρούσα φάση του Κυπριακού υπό το φως της έναρξης των διαπραγματεύσεων στις έντεκα περασμένου Φεβρουαρίου.
Ο Κουντρέτ Οζερσάϊ, θα έχει επίσης συναντήσεις με άλλους Γάλλους αξιωματούχους και θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις Ποστασί, γράφει ότι η επίσκεψη Οζερσάϊ στη Γαλλία, που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, πραγματοποιείται σε κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό και έχει ιδιαίτερη σημασία.

images Mavrogiannis -Ozersai    images
Μεθαύριο, οι δύο διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάϊ θα έχουν νέα συνάντηση στο πλαίσιο της φάσης των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.