Category Archives: Κατεχόμενα

Τη νέα πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, ενημέρωσε για το Κυπριακό ο Μουσταφά Ακκιντζιή.

images Akinci Foto images

Ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακκιντζιή είχε συνάντηση με την νέα πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία Τζούντιθ Γκέηλ Γκάρμπερ, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της στις δεκαοκτώ τρέχοντος μηνός.
Σύμφωνα με τον παράνομο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Μπαϋράκ, ο Μουσταφά Ακκιντζιή ενημέρωσε την Αμερικανίδα πρέσβειρα για την ουσία του Κυπριακού και τις προσπάθειες, που καταβάλλει η Τουρκοκυπριακή πλευρά για εξεύρεση λύσης.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ελληνική Κυπριακή πλευρά υπαναχώρησε στο θέμα της πολιτικής ισότητας της Τουρκοκυπριακής πλευράς προκαλώντας σοβαρό εμπόδιο στη διαδικασία για λύση του Κυπριακού.
Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι το όραμα για τους υδρογονάνθρακες θα πρέπει να έχει στόχο την προστασία της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας.
Εξηγώντας ότι πριν από χρόνια η Ευρωπαϊκή Ενωση έπρεπε να είναι ενθαρρυντικό στοιχείο για τη λύση του Κυπριακού, [η ένταξη της Κύπρου στην Ενωση] ο Μουσταφά Ακκιντζιή σημείωσε ότι αυτό δεν έγινε και αυτό ήταν λάθος.

images Cyprus EEZ NEW N DMv2GZnWAAAe3pl
Είπε ότι παρόμοιο ”λάθος” έγινε και τώρα με το θέμα των υδρογονανθράκων και ισχυρίστηκε πως αντί η διεθνής κοινότητα να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές για συνεργασία, ενθαρρύνει την Ελληνική Κυπριακή πλευρά να πάρει μονομερή, κατά την έκφρασή του, βήματα και αυτό, δεν βοηθά τη διαδικασία για επίλυση του προβλήματος.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Ισχυρισμοί Ακκιντζιή ότι το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου θα ανοίξει για διεθνείς πτήσεις ανεξάρτητα από τη λύση του Κυπριακού.

images Akinci Foto images

Ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακκιντζιή επιθεώρησε χθες το ”νέο κτίριο του τερματικού σταθμού” του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, που βρίσκεται υπό κατασκευή.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Βατάν, ο Μουσταφά Ακκιντζιή, μιλώντας κατά την επίσκεψη, είπε ότι ο νέος ”τερματικός σταθμός” του ”αεροδρομίου της Τύμπου”  θα προσφέρει υπηρεσίες σε εκατομμύρια άτομα.
Θα είμαστε περήφανοι, πρόσθεσε, για το νέο ”αεροδρόμιο” μετά την ολοκλήρωσή του.
Είπε επίσης ότι ο στόχος για το μέλλον είναι οι απευθείας πτήσεις από και προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.
Ισχυρίστηκε ότι το κατοχικό καθεστώς εργάζεται ”ακούραστα” έως ότου επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι το ο νέος ”τερματικός σταθμός ” αναμένεται να είναι έτοιμος να λειτουργήσει έως το 2020.

images Illegal Airport Tymbou αρχείο λήψης
Αρχικά, σημείωσε, στόχος είναι να εξυπηρετήσει πέντε έως οκτώ εκατομμύρια άτομα, αλλά, πρόσθεσε, αναφερόμαστε σε υποδομή, που θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σε δέκα εκατομμύρια άτομα.
Ο Μουσταφά Ακκιντζιή ανέφερε πως όποια και αν είναι η λύση του Κυπριακού το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου θα ανοίξει για διεθνείς πτήσεις.
Το ”αεροδρόμιο”, πρόσθεσε, θα έχει τον ίδιο χαρακτήρα με το διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Το θέμα του πληθυσμού εξακολουθεί να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.Ενδείξεις για ”σοβαρή αύξηση”.

images occupied Nicosia images

Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις γράφει ότι διάφορα προβλήματα προκαλούνται από το γεγονός πως δεν έχει γίνει λεγόμενη απογραφή πληθυσμού στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Γράφει επίσης ότι η τελευταία ”απογραφή” πληθυσμού έγινε στις τέσσερις Δεκεμβρίου του 2011 και πως μετά μόνο ορισμένες ανακοινώσεις εκδόθηκαν σε σχέση με τον πληθυσμό.
”Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι ο πληθυσμός της χώρας είναι περίπου ένα εκατομμύριο και άλλοι ότι είναι επτακόσιες χιλιάδες, αλλά τα νοσοκομεία, τα σχολεία και η ανεπαρκής υποδομή είναι η μεγαλύτερη ένδειξη πως υπήρξε σοβαρή αύξηση του πληθυσμού”, σύμφωνα με την Κίπρις.
Σε δηλώσεις στην εφημερίδα, ο οικονομολόγος Γιοκσέλ Σαϋντάμ ανέφερε πως, όταν το θέμα είναι ο πληθυσμός μιάς χώρας, κατά την έκφρασή του, λεπτομέρειες, όπως ο αριθμός των φοιτητών, των στρατιωτών και των παιδιών θα πρέπει να είναι γνωστές και πρόσθεσε ότι αυτές δείχνουν το δρόμο για τον προγραμματισμό σε μια ”χώρα”.
Ο Γιοκσέλ Σαϋντάμ, υπενθύμισε δηλώσεις ότι η Τουρκία δεν θέλει να γίνει γνωστός ο πληθυσμός στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε ακόμη να γίνει ”απογραφή” πληθυσμού χωρίς να ανακοινωθούν όλα τα αποτελέσματα.
Ο οικονομολόγος Οκάν Βελί Σαφακί, εξάλλου, δήλωσε στην Κίπρις ότι ο πληθυσμός στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου μπορεί να γίνει γνωστός από τους ”ελέγχους στις εισόδους και εξόδους της χώρας”.

images Settlers Occup Cypr images
Ισχυρίστηκε ότι η δήλωση πως ο πληθυσμός δεν είναι γνωστός, είναι μόνο πρόσχημα για να μην γίνουν συγκεκριμένα έργα.
Ενώ, πρόσθεσε, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ταυτοτήτων στο νότο, κατά την έκφρασή του, στα κατεχόμενα υπάρχει έλεγχος του πληθυσμού ακόμη και στις πύλες.
Εν πάση περιπτώσει, κατέληξε ο Οκάν Σαφακί, ”γνωρίζουμε τον αριθμό των πολιτών” μας και συνεπώς δεν είναι δύσκολο να προσδιορισθεί ο πληθυσμός.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

 

”Πρωτόκολλο συνεργασίας στον τουριστικό τομέα” υπεγράφη μεταξύ της Αγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος.

images Occupied Cyprus RED images

Οι λεγόμενοι Σύνδεσμοι Τουρκοκυπρίων Ξενοδόχων και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και και ο Σύνδεσμος Τούρκων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων υπέγραψαν λεγόμενο κοινό πρωτόκολλο για διεύρυνση της συνεργασίας και την προσέλκυση περισσοτέρων τουριστών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Σύμφωνα με τον παράνομο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Μπαϋράκ, οι σύνδεσμοι υπέγραψαν το παράνομο πρωτόκολλο σε συνάντηση εκπροσώπων τους στο ξενοδοχείο Ακαπούλκο στην κατεχόμενη Κερύνεια.
Στην ”τελετή” της υπογραφής παρέστησαν ο λεγόμενος πρωθυπουργός Τουφάν Ερχουρμάν και ο Φικρί Ατάογλου, λεγόμενος υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος.
Ο Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι από την ημέρα, που ανέλαβε το λεγόμενο υπουργείο, συνεργάστηκε πλήρως με όλους όσοι ασχολούνται με την τουριστική βιομηχανία για προώθηση του τουρισμού στα κατεχόμενα.
Αναφερόμενος στα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο τομέας των αερομεταφορών, ο λεγόμενος υπουργός Τουρισμού είπε ότι τα προβλήματα αυτά θα υπερπηδηθούν τον Απρίλιο με την έναρξη των πτήσεων της εταιρείας Anadolu Jet προς το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Και πρόσθεσε :”Οπως κάμαμε και πέρσι, έχουμε αρχίσει να παίρνουμε μέτρα έτσι, που τα πορθμεία να εκτελούν επίσης δρομολόγια προς τη χώρα”.

images-kyrenia-foto-images
Από πλευράς του, ο Τουφάν Ερχουρμάν δήλωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στον τουριστικό τομέα.
”Ηρθε η ώρα”, σημείωσε, ”να αποδεχθούν όλοι το γεγονός πως ο τουριστικός τομέας επεκτείνεται και αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας”.
Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαλκίν Σεσί, αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να καταδειχθούν οι δυνατότητες του τουρισμού στους Τούρκους, οι οποίοι ”επισκέπτονται” το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Αυξήθηκε κατά 130 χιλιάδες ο πληθυσμός του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου σε τριάμισι χρόνια, δηλώνει ο Μουσταφά Ακκιντζιή.Κάθε μήνα παραχωρούνται πεντακόσιες ”υπηκοότητες”, σημειώνει.

images occupied Nicosia images

Υπό τον τίτλο ” Ο πληθυσμός είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα”, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαβαντίς γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζιή δήλωσε ότι ο αριθμός των ”πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου” σημείωσε αύξηση κατά εκατόν-τριάντα χιλιάδες κατά τα τελευταία τριάμισυ χρόνια.
Μιλώντας χθες σε εκδήλωση, ο Μουσταφά Ακκιντζιή είπε ότι κάθε μήνα παραχωρούνται λεγόμενες υπηκοότητες σε τετρακόσια έως πεντακόσια άτομα από τη ψευδοκυβέρνηση και επισήμανε ότι πρέπει να γίνει λεγόμενη απογραφή του πληθυσμού και να ετοιμασθεί λεγόμενη νομοθεσία για τις ”υπηκοότητες”.

images Settlers Occup Cypr images
Σύμφωνα με τη Χαβαντίς, ο κατοχικός, μεταξύ άλλων, είπε και τα εξής :
” […] Ο επίσημος αριθμός διακοσίων-είκοσι χιλιάδων μου δόθηκε για τον πληθυσμό πριν από τριάμισι χρόνια.Ο αριθμός που δόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών πριν από μιά με δύο εβδομάδες, ο αριθμός των ατόμων τα οποία είχαν ταυτότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου είναι τριακόσιες-σαράντα-τρεις χιλιάδες.Ο αριθμός που ανακοινώθηκε δημοσίως από τον υπουργό Εσωτερικών αργότερα είναι τριακόσιες-πενήντα χιλιάδες.Σε αυτή την περίπτωση, ο αριθμός των πολιτών αυξήθηκε κατά εκατόν-τριάντα χιλιάδες σε τριάμισι χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης, σαράντα χιλιάδες περίπου άτομα λάμβαναν την ιθαγένεια κάθε μήνα.
Η σημερινή κυβέρνηση παραχωρεί τετρακόσιες με πεντακόσιες περίπου υπηκοότητες κάθε μήνα.Αυτές είναι οι υπηκοότητες που παραχωρεί το υπουργείο στη διάρκεια κανονικής διαδικασίας.
Αυτός ο αριθμός δεν είναι τα τρία με πέντε άτομα, που ανακοίνωσε το υπουργικό συμβούλιο.[…]
Ας εξετάσουμε την κατάσταση και στη συνέχεια ας γυρίσουμε και κοιτάξουμε προς τα εμπρός, να δούμε πού πηγαίνουμε, τι θέλουμε να κάμουμε σε αυτή τη χώρα, πώς προγραμματίζουμε και πώς θα προχωρήσουμε από τώρα και στο εξής.[…]”

”Ναι” στην ομοσπονδία λέει το 34 % στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.Πρώτος στις προτιμήσεις ο Ακκιντζιή για τη λεγόμενη προεδρία.Νέα δημοσκόπηση για Κυπριακό και ”προεδρικές εκλογές”.

images occupied Nicosia images

Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις γράφει ότι το Κέντρο Μελετών για τη Μετανάστευση, την Ταυτότητα και τα Δικαιώματα έχει πρόσφατα διενεργήσει δημοσκόπηση για διάφορα θέματα, που αφορούν την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπως το Κυπριακό και οι λεγόμενες προεδρικές εκλογές.
Σε ερώτηση ”ποια είναι η πλησιέστερη λύση σε σας”, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν :

– ”Ομοσπονδία είναι ο μόνος τρόπος, οι συνομιλίες θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως ” : 34, 07 %
– ”Ενώ θα προχωρούμε προς την ομοσπονδία, να καθαρίσουμε το σπίτι μας τώρα” : 16, 73 %
– ” Να καθαρίσουμε το δικό μας σπίτι και η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου” : 24, 6 %
– ”Σύνδεση με την Τουρκία ” : 8, 27 %
– ” Διατήρηση της σημερινής κατάστασης ” :10, 08 %
– ”Να αρχίσουν οι συνομιλίες για άλλες εναλλακτικές [λύσεις] εκτός από την ομοσπονδία” : 7, 06 %

Σε ερώτηση ” ποια θα ήταν η πρώτη σας επιλογή μεταξύ των ακολούθων ονομάτων σε περίπτωση, που είναι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές” οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση απάντησαν:

images Akinci Foto images

-Μουσταφά Ακκιντζιή : 31,92 %
-Ερσίν Τατάρ :20,61 %
-Τουφάν Ερχουρμάν :16,36 %
-Κουντρέτ Οζερσάϊ : 11, 11 %
-Σερντάρ Ντενκτάς : 5,45 %
-Ερχαν Αρικλί : 4,85 %
-Αναποφάσιστοι : 9, 7 %

Εν τω μεταξύ, η Κίπρις δημοσίευσε το πρώτο μέρος των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, το 35, 85 % των ερωτηθέντων απάντησε ότι ”αισθάνονται σίγουρα ασφαλείς” στο κατεχόμενο τμήμα,
το 26, 45 % ότι ”αισθάνονται πολύ ασφαλείς”, το 21,84 % ”δεν αισθάνονται πολύ ασφαλείς” και το 15, 83 % ”δεν αισθάνονται καθόλου ασφαλείς”.
Σε ερώτηση, σε ποιο βαθμό είναι απαραίτητη η κατοχή όπλου για αυτοπροστασία, το 6,83 % απάντησε ”είναι σίγουρα αναγκαία”, το 18,97 % ότι ”είναι πολύ αναγκαία”, το 35,54 % ότι ”δεν είναι πολύ αναγκαία” και το 40,96 % ότι ”δεν είναι καθόλου αναγκαία”.
Σε ερώτηση κατά πόσον φέρουν όπλο, το 8,14 % απάντησε καταφατικά και το 81,86 % αρνητικά.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Αναγκαία η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, επαναλαμβάνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Είχε συνάντηση με την Τζέην Χολ Λουτ.Νωρίτερα συναντήθηκε με τον Κουντρέτ Οζερσάϊ.

images Lute Cavuso αρχείο λήψης

Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Τζέην Χολ Λουτ είχε συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η συνάντηση έγινε στην Αττάλεια της Τουρκίας και την ανακοίνωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Οπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ”όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι για μόνιμη λύση στην Κύπρο.Ωστόσο, η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων είναι επιβεβλημένη”.
Εν τω μεταξύ, υπό τον τίτλο ”Απροσδόκητη συνάντηση πριν από την επίσκεψη Λουτ”, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαλκίν Σεσί γράφει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χθες συνάντηση με τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάϊ, λίγες ώρες προτού συναντηθεί με την Τζέην Χολ Λουτ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, Τσαβούσογλου και Οζερσάϊ αντάλλαξαν απόψεις για τα θέματα, που θα ήγειρε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντησή του με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Κουντρέτ Οζερσάϊ δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημαντικά θέματα, που αφορούν την εξωτερική πολιτική και παράλληλα θέματα σε σχέση με το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος καθώς και τις εξελίξεις στο ζήτημα του φυσικού αερίου.
Δήλωσε επίσης ότι συμφώνησαν το κατοχικό καθεστώς να ανοίξει λεγόμενο προξενείο στην Αττάλεια, αλλά η σχετική τελετή αναβλήθηκε, λόγω του θανάτου του πρώην λεγόμενου πρωθυπουργού Ιρσέν Κουτσούκ.

images Cavuso Ozersay Ankara thumbs_b_c_d700124629363340510cbc3e25ec0c69
Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Σταρ Κίπρις καλύπτει τη συνάντηση Τσαβούσογλου-Οζερσάϊ υπό τον τίτλο ”Συζήτησαν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Υπό τον τίτλο ” Απροσδόκητη συνάντηση στην Αττάλεια”, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χακικάτ γράφει ότι Τσαβούσογλου και Οζερσάϊ είχαν συνάντηση στην Αττάλεια και πως μετά τη συνάντηση ο λεγόμενος πρωθυπουργός έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι συζήτησαν ”τα πρόσφατα αμυντικά και στρατιωτικά μέτρα που έλαβε η Ελληνική Κυπριακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την περιοχή και τις δραστηριότητες στο θέμα του φυσικού αερίου”.
Σημείωσε επίσης ότι Αγκυρα και ψευδοκράτος θα συντονίσουν τα βήματα, που θα κάμουν και αντάλλαξαν απόψεις για τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με την Τζέην Χολ Λουτ.

ΓΤΠ:Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων