Category Archives: Κατεχόμενα

Το κατοχικό καθεστώς στέλλει πίσω στην Τουρκία τριάντα-τέσσερις Σύρους πρόσφυγες, που εντοπίστηκαν στον Κόλπο της κατεχόμενης Μόρφου και συνελήφθησαν.

Τριάντα-τέσσερις Σύροι πρόσφυγες, που εντοπίστηκαν στον Κόλπο της κατεχόμενης Μόρφου, θα οδηγηθούν πίσω στην Τουρκία παρά το γεγονός ότι ζήτησαν να τους επιτραπεί να παραμείνουν στην Κύπρο.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν, οι Σύροι θα μεταφερθούν αύριο στη Μερσίνα.
Είχαν εντοπισθεί την περασμένη Τετάρτη σε σκάφος, το οποίο είχε υποστεί μηχανική βλάβη, από τη λεγόμενη ακτοφυλακή των κατεχομένων.
Το σκάφος είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Μερσίνας.
Ο καπετάνιος του σκάφους θα παραμείνει υπό ”κράτηση” για επτά ημέρες.
Η συνδικαλιστική οργάνωση Τουρκοκυπρίων δασκάλων KTOS κατήγγειλε ότι οι Σύροι συνελήφθησαν και κρατούνται στον λεγόμενο αστυνομικό σταθμό Μόρφου σε απάνθρωπες συνθήκες και πως αντιμετώπισαν ”ανθρωπιστικό εφιάλτη”.
Η οργάνωση επισήμανε ότι αν οι Σύροι έφθαναν στο Νότο, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα συλλαμβάνονταν, αλλά θα φιλοξενούνταν σε προσφυγικό καταυλισμό.


Εν τω μεταξύ, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, γράφει ότι άλλοι δεκατρείς πρόσφυγες, ένας Λιβάνιος και δώδεκα Σύροι, εγκαταλείφθηκαν από καπετάνιο σκάφους, που τους μετέφερε από τον Λίβανο, και εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.
Συνελήφθησαν από τη ψευδοαστυνομία και τέθηκαν υπό ”κράτηση” για τρεις ημέρες και στη συνέχεια θα εκδιωχθούν από το ψευδοκράτος.
Δήλωσαν ότι για πέντε ημέρες βρίσκονταν στη θάλασσα, λόγω μηχανικής βλάβης του σκάφους και πως προορισμός τους ήταν η Νότια Κύπρος, όπως η Κίπρις, αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ανέφεραν επίσης ότι ο καπετάνιος εγκατέλειψε το σκάφος με άλλο μικρό σκάφος.

Νέα παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας, τη φορά αυτή στο τεμάχιο Λευκωσία 1, όπως το αποκαλεί η Αγκυρα, στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο Γιαβούζ απέπλευσε από το λιμάνι Τάσουτσου της Μερσίνας για παράνομη γεώτρηση στο τεμάχιο Λευκωσία -1, όπως το αποκαλεί η Αγκυρα, στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Σε δηλώσεις στο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ότι το Γιαβούζ ναυλοχούσε στο λιμάνι Τάσουτσου για δύο εβδομάδες για ανεφοδιασμό, ύστερα από παράνομη γεώτρηση στο τεμάχιο Μόρφου-1, όπως το αποκάλεσαν οι Τούρκοι.
Στο λιμάνι αυτό, είπε, θα καταπλεύσει σύντομα το γεωτρύπανο Φατίχ για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια θα αποπλεύσει για νέο προορισμό.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι ομάδες του υπουργείου εργάζονται εντατικά για υποστήριξη των ερευνών και των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
”Συνεχίζουμε”, είπε, ”τις εργασίες για να προσθέσουμε ακόμη ένα γεωτρύπανο στα άλλα δύο, που κάμνουν έρευνες στην περιοχή [Φατίχ και Γιαβούζ] και αν καταστεί ανάγκη, θα διεξάγουμε γεωτρήσεις και με τρίτες χώρες”.


Στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, ο λεγόμενος υπουργός Ενέργειας, Χασάν Τάτσοϊ, ο οποίος επιβεβαίωσε τον απόπλουν του γεωτρύπανου Γιαβούζ από την Μερσίνα, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία και η ”Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου”, όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, θα εξακολουθήσουν να κάμνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουν τα δήθεν δικαιώματα τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαμαρτυρίες για την αύξηση των θανατηφόρων δυστυχημάτων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Περισσότερα από χίλια άτομα, κυρίως νεαρά, πήραν μέρος σε εκδήλωση στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των οδικών δυστυχημάτων, τους θανάτους και την κακή κατάσταση ορισμένων δρόμων.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν, η εκδήλωση αρχικά οργανώθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των ”τελών” των ”αδειών κυκλοφορίας”.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε αυτήν δεν συμμετείχαν συντεχνίες, κόμματα, οργανώσεις και σύνδεσμοι.
Σύμφωνα με τη Γενί Ντουζέν, στην εκδήλωση κυριάρχησε η οργή των νέων και η έλλειψη εμπιστοσύνης στα πολιτικά κόμματα, τις συντεχνίες και άλλες οργανώσεις.
Συγγενείς ατόμων, που έχασαν τη ζωή τους σε οδικά δυστυχήματα, μίλησαν εναντίον της ψευδοκυβέρνησης.


Εγιναν καταγγελίες ότι πολλοί νέοι, που εργάζονται, βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και πως αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν τον ελάχιστον μισθό.
Οι ηλικιωμένοι και οι ανάπηροι, σημείωσαν, δεν τα καταφέρνουν.
Ενας ομιλητής, που καταχειροκροτήθηκε, δήλωσε ότι ”δεν θέλουν χρήματα του κράτους από την Τουρκία σαν να επαιτούν”.

Τριάντα-τέσσερις Σύροι πρόσφυγες εντοπίστηκαν στα ανοικτά του Κόλπου της κατεχόμενης Μόρφου.

Η λεγόμενη αστυνομία συνέλαβε τριάντα-τέσσερις Σύρους πρόσφυγες στα ανοικτά του Κόλπου της κατεχόμενης Μόρφου.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν, οι Σύροι, ηλικίας μεταξύ είκοσι και σαράντα ετών, επέβαιναν σε βάρκα, ένα ναυτικό μίλι από τις ακτές της κατεχόμενης Μόρφου.Η σύλληψή τους έγινε χθες το απόγευμα.

Εσπασε ο υποθαλάσσιος αγωγός, που μεταφέρει νερό από την Τουρκία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός, που μεταφέρει νερό από την Τουρκία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, το έργο του αιώνα, όπως το χαρακτήρισε η Αγκυρα, έσπασε, σύμφωνα με τον παράνομο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Μπαϋράκ.
Ο λεγόμενος υπουργός Γεωργίας Ντουρσούν Ογκούζ δήλωσε ότι το πρόβλημα είχε προβλεφθεί κατά την εκτέλεση του έργου και πρόσθεσε ότι λειτουργοί του Τμήματος Υδάτων της Τουρκίας επικοινώνησαν με τις κατασκευάστριες εταιρείες και άρχισαν οι εργασίες επιδιόρθωσης του αγωγού.
Ο αγωγός υπέστη τη ζημιά σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων από τις ακτές του Ανεμουρίου κοντά στη Μερσίνα και τμήμα του επιπλέει στη θάλασσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες Τουρκοκυπριακών εφημερίδων, η επιδιόρθωση του αγωγού είναι εξαιρετικά δύσκολη και μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες.

Το κατοχικό καθεστώς ανακοίνωσε ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα λόγω της διακοπής της μεταφοράς νερού από την Τουρκία.
Ο λεγόμενος υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι το φράγμα στα κατεχόμενα Πάναγρα, όπου διοχετεύεται το νερό από την Τουρκία, έχει σήμερα είκοσι εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, που καλύπτουν τις ανάγκες των κατεχομένων για δέκα μήνες.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Σε καραντίνα το κατεχόμενο Ριζοκάρπασο.

Υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο ”Το Ριζοκάρπασο τέθηκε σε καραντίνα”, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαλκίν Σεσί γράφει ότι παρά το γεγονός πως πριν από δύο εβδομάδες το λεγόμενο υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει τίποτε το ανησυχητικό σε σχέση με την ασθένεια της ευλογιάς, η οποία εμφανίσθηκε σε αιγοπρόβατα, το κατεχόμενο Ριζοκάρπασο τέθηκε από χθες σε καραντίνα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα ζώα σε περιοχή πέντε χιλιομέτρων εμβολιάσθηκαν χθες προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της ευλογιάς.
Mεταξύ των άλλων μέτρων, εξάλλου, που λήφθηκαν ήταν η θανάτωση ζώων, που προσβλήθηκαν από την ασθένεια, ο καθαρισμός της περιοχής όπου εμφανίστηκε η ασθένεια και η διακοπή στην πώληση ζώων στην περιοχή.
Μιλώντας χθες στη ψευδοβουλή για το θέμα αυτό, ο Ερκούτ Σαχαλί, λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος κάλεσε τον ψευδουπουργό Γεωργίας Ντουρσούν Ογκούζ να παραιτηθεί.
Κατηγόρησε τον λεγόμενο υπουργό και τη ψευδοκυβέρνηση ότι απέτυχαν να πάρουν μέτρα για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης των ασθενειών στα ζώα, ιδιαίτερα αυτήν τη σημαντική περίοδο δεδομένης της ”ανάγκης για καταγραφή του χαλλουμιού ”.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, η εξάπλωση της ασθένειας έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις.
Μιλώντας στη λεγόμενη βουλή, ο λεγόμενος υπουργός Γεωργίας Ογκούζ παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της ασθένειας στα ζώα στην κατεχόμενη Καρπασία.
Πρόσθεσε ότι εκείνο που, είναι σημαντικό τώρα είναι η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα και είπε ότι χθες πήγε στην κατεχόμενη περιοχή Ριζοκαρπάσου συνοδευόμενος από εμπειρογνώμονες, οι οποίοι άρχισαν εμβολιασμούς.
Εξέφρασε, επίσης, ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ασθένεια δεν εξαπλώθηκε σε άλλες περιοχές.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Μέλος του Ισλαμικού Κράτους συνελήφθη στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αφρίκα, γράφει ότι η τρομοκρατική ισλαμική κρατική οργάνωση (ISIS) έχει διεισδύσει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και αποκαλύπτει πως χθες η λεγόμενη αστυνομία στην κατεχόμενη Αμμόχωστο συνέλαβε τον Ομέρ Οζτούρκ, μέλος της οργάνωσης, που καταζητείται από την Τουρκία.
Σύμφωνα με την Αφρίκα, σε έρευνα στο σπίτι του Οζτούρκ, ανακαλύφθηκαν και κατασχέθηκαν θρησκευτικά βιβλία, περιοδικά, σημειωματάρια, πιστωτικές κάρτες, DVDs, CDs, σκληροί δίσκοι και κάρτες μνήμης, που περιείχαν υλικό σχετικό με το Ισλαμικό Κράτος.
Ο Οζτούρκ παρουσιάστηκε ενώπιον ψευδοδικαστηρίου, το οποίο διέταξε την κράτησή του για τρεις ημέρες.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι πρόκειται για την πρώτη σύλληψη μέλους του Ισλαμικού Κράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Γράφει επίσης ότι δεν είναι γνωστό πόσα μέλη της οργάνωσης βρίσκονται στα κατεχόμενα.

ΓΤΠ:Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων