Category Archives: Κύπρος

Νέα μεγάλη κοινή στρατιωτική άσκηση Κύπρου και Ισραήλ.

images-cyprus-israel-flags-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Κύπρος και Ισραήλ διεξάγουν από σήμερα και έως μεθαύριο μεγάλη στρατιωτική άσκηση εντός του FIR Λευκωσίας και του χερσαίου χώρου της Δημοκρατίας.
Σε ανακοίνωση, το υπουργείο Αμυνας της Κύπρου αναφέρει ότι η άσκηση είναι προγραμματισμένη και σε αυτή συμμετέχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Στην άσκηση συμμετέχουν και μαχητικά της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία ενδεχομένως να πραγματοποιούν πτήσεις χαμηλού ύψους.

ΓΤΠ

Σε λίγους μήνες αρχίζει η κατασκευή του αγωγού EastMed για μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, σύμφωνα με Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

images EastMED Pipe Gas αρχείο λήψης

Σε συμφωνία κατέληξαν η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Ιταλία για την κατασκευή του αγωγού EastMed για μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.
Αυτό γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Τάϊμς του Ισραήλ, (Times of Israel) σημειώνοντας ότι η Ευρώπη επιδιώκει τη διαφοροποίηση του ενεργειακού της εφοδιασμού.
Επικαλούμενη, το Ισραηλινό κανάλι Χάντασιοτ, (Hadashot TV ) η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε να επενδύσει εκατόν εκατομμύρια δολάρια για την ετοιμασία μελέτης σκοπιμότητας για το έργο προτού επιτευχθεί συμφωνία.
Ο αγωγός θα είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος και σε βάθος υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου στον κόσμο.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ και η Κύπρος θα προτιμηθούν έναντι άλλων χωρών για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή αγορά.
Ο αγωγός EastMed θα έχει μήκος 170 περίπου χιλιόμετρα από τη νότια ακτή της Κύπρου και θα εκτείνεται σε 2,200 χιλιόμετρα για να φθάσει στο Οντράντο της Ιταλίας, μέσω της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

images EastMED Pipe NEW αρχείο λήψης
Θα μπορεί να μεταφέρει έως και είκοσι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Οι ανάγκες της Ευρώπης για εισαγωγή φυσικού αερίου προβλέπεται ότι θα αυξηθούν έως τα εκατόν δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως μέχρι το 2030.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Xάντασιοτ, οι εργασίες για κατασκευή του αγωγού αναμένεται να αρχίσουν σε λίγους μήνες και να ολοκληρωθούν σε πέντε χρόνια.
Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάϊνιτς, κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία, ανέφερε ότι [η μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο] μπορεί να μειώσει την επιρροή των Αράβων στην Ευρώπη.
”Για δεκαετίες διαμαρτυρόμαστε για την επιρροή των Αράβων στην Ευρώπη, λόγω του πετρελαίου και του φυσικού αερίου”, πρόσθεσε.

images Israel Steinits  αρχείο λήψης
”Η εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μειώσει αυτήν την επιρροή σε κάποιο βαθμό και θα αποτελέσει αντίβαρο στη δύναμη των Αράβων”, σημείωσε.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι μελέτη κατέδειξε πως το έργο είναι εφικτό, παρά τις τεχνικές προκλήσεις, που παρουσιάζει, λόγω του βάθους και του κόστους, το οποίο υπολογίζεται σε έξι δισεκατομμύρια διακόσια εκατομμύρια ευρώ, ( 7.36 δισεκατομμύρια δολάρια ).

Τηλεφωνικές επικοινωνίες Νετανιάχου με Αναστασιάδη και Τσίπρα.Βασικό θέμα ο αγωγός φυσικού αερίου Eastmed.

images Anasta Netany Tsipr Nicosia 28.1.16  CYILGRmt-14-6a0w5licbs1i43fsd3xk1051c5kruoz233pfo9la11a

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου είχε το απόγευμα χωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.
Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε το Γραφείο του Βενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρεται ότι συζητήθηκε το θέμα της κατασκευής του αγωγού, EastMed, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Times of Israel, στην ανακοίνωση, αναφέρεται επίσης ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μίλησε πρώτα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και αργότερα με τον πρωθυπουργό Τσίπρα.
Στη διάρκεια της επικοινωνίας, προστίθεται, οι τρεις ηγέτες συζήτησαν επίσης περιφερειακά θέματα και την προώθηση των μελετών για τη βιωσιμότητα του αγωγού, που θα κατασκευασθεί από το Ισραήλ στην Κύπρο και έπειτα στη Δυτική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

 

images EastMED NN αρχείο λήψης

Εκτιμάται ότι συζήτησαν επίσης τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το Αιγαίο, καθώς τα αποτελέσματα των χθεσινών συνομιλιών του προέδρου της Ρωσίας Βλαδιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογαν στην Αγκυρα και της σημερινής συνάντησης κορυφής Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν για τη Συριακή κρίση.Τον ερχόμενο Μάϊο έχει προγραμματισθεί κοινή συνάντηση κορυφής Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας στη Λευκωσία.

Στο καλύτερο επίπεδο της ιστορίας τους οι σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ, τονίζει ο Αβιγκντορ Λίμπερμαν.

images-liberman-fokaides-twoshot-csdgoviwyaaprbm

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος επισκέπτεται τη Λευκωσία για επαφές, τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου, βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο της ιστορίας τους.
Είπε επίσης ότι οι δύο χώρες μοιράζονται τις ίδιες αξίες και είναι αξιόπιστοι εταίροι και φίλοι και έχουν πολύ στενή συνεργασία σε πολλά επίπεδα περιλαμβανομένων των τομέων της ασφάλειας, της οικονομίας, της πολιτικής και του τουρισμού.
Μιλούσε το πρωί μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορο Φωκαίδη.
Ο Αβιγκντορ Λίμπερμαν αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και ευχήθηκε οι διαπραγματεύσεις να έχουν αίσια έκβαση προκειμένου να επανενωθεί η Κύπρος.
Ο Χριστόφορος Φωκαίδης δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και το πώς αυτές επηρεάζουν τη διεθνή, αλλά και την εσωτερική ασφάλεια.
Είπε, επίσης, ότι ανασκοπήθηκε η πρόοδος, που έχει επιτευχθεί στις Κύπρο-Ισραηλινές σχέσεις τα τελευταία χρόνια και τέθηκε το πλαίσιο για τα επόμενα βήματα.

images-cyprus-israel-flags-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι η στρατηγικής σημασίας σχέση, που οι δύο χώρες έχουν οικοδομήσει δεν είναι μόνο προς όφελος των εθνικών συμφερόντων, αλλά και προς όφελος της διεθνούς κοινότητας για ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.
Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας είχε επίσης συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.
Σύμφωνα με Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Αβιγνκτορ Λίμπερμαν θα έχει επίσης συνάντηση με τον προϊστάμενο της ΚΥΠ, Κυριάκο Κούρο.
Αντικείμενο των επαφών του είναι η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ στον τομέα της ασφάλειας, θέματα στρατηγικής και οι περιφερειακές και διμερείς σχέσεις.

Τουρκία και Ισραήλ βρίσκονται κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για το φυσικό αέριο.

images Israel Turkey Flags N   αρχείο λήψης

Το Ισραήλ είναι πιο κοντά παρά ποτέ στην υπογραφή συμφωνίας για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τουρκικό και τον παγκόσμιο Τύπο, καθώς και δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της χώρας, Γιουβάλ Στέϊνιτς, στο πλαίσιο συνέντευξης, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, στο πρακτορείο ειδήσεων Μπλούμπεργκ.
Οπως γράφει η ιστοσελίδα Globes Israel’s Bussines News, η Τουρκία επιθυμεί να εισαγάγει τη μισή ποσότητα του φυσικού αερίου, το οποίο εντοπίστηκε στο Ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν.
Η εξόρυξη του φυσικού αερίου από το κοίτασμα αυτό αναμένεται ότι θα αρχίσει το 2020.
Σε δεύτερο στάδιο, το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από την Τουρκία στην Ευρώπη μέσω αγωγού.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Τουρκικής εταιρείας Ζορλού Χόλντιγκς, Ομέρ Γιουνγκούλ, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ισχυρή σύνδεση με το Ισραήλ και η εισαγωγή φυσικού αερίου από τη χώρα αυτή είναι μεγάλη υπόθεση για την εταιρεία.
Πρόσθεσε ότι η Τουρκική εταιρεία θέλει να εισαγάγει οκτώ δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο εγγύς μέλλον.

images Leviathan Israel Gas Tamar map   images
Η εταιρεία Ζορλού εμπλέκεται ήδη στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ισραήλ και μαζί με την εταιρεία Αντελτεκ και την εταιρεία, που διαχειρίζεται τον αγωγό Ειλάτ-Ασκελον, είναι εταίρος στον ιδιωτικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Ντοράντ Ενερτζυ.
Οι εταιρείες Αντελτεκ και Ζορλού προγραμματίζουν επίσης την ανέγερση ακόμη δύο ιδιωτικών ηλεκτροπαραγωγών σταθμών στο Ισραήλ και τον περασμένο Ιανουάριο υπέγραψαν συμβόλαιο για προμήθεια φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν.
Πριν από λίγους μήνες, εξάλλου, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Τουρκικής εταιρείας πετρελαίου Τουρκάς, Μπατού Ακσόϋ, είχε δηλώσει ότι δεκαπέντε Τουρκικές εταιρείες πετρελαίου ένωσαν τις δυνάμεις τους [σχημάτισαν κοινοπραξία] για την προώθηση της ιδέας για εισαγωγή Ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Τουρκία και όχι η Αίγυπτος θα εισαγάγει φυσικό αέριο από το Λεβιάθαν καταναλώνοντας το μισό των αποθεμάτων του κοιτάσματος.
Η Τουρκία, πρόσθεσε, η οποία χρειάζεται πενήντα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, επιθυμεί να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Η Ρωσία καλύπτει το πενήντα-πέντε τοις εκατόν των αναγκών της Τουρκίας σε φυσικό αέριο και το Ιράν το δεκαπέντε τοις εκατόν.

images Gas East Meditteranian All  αρχείο λήψης
Οπως γράφει η ιστοσελίδα Globes οι επικεφαλής των Τουρκικών εταιρειών πετρελαίου, αναφέρουν ότι ένα άλλο πλεονέκτημα της εισαγωγής Ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία είναι και το παράθυρο ευκαιρίας, που ανοίγεται για να χρησιμοποιηθεί η χώρα ως πέρασμα για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη, σημειώνει, προσπαθεί να βρει και άλλες πηγές εφοδιασμού της με φυσικό αέριο, εκτός από τη Ρωσία.
Αναφέρει ακόμη ότι η Ευρώπη προωθεί τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Κύπρο και όχι από την Τουρκία.
Την περασμένη εβδομάδα, προσθέτει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την παραχώρηση στην Κύπρο, ποσού δύο εκατομμυρίων ευρώ για την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την Ισραηλινή ιστοσελίδα, για την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία θα πρέπει οι δύο χώρες να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους και να υπογράψουν συμφωνία ειρήνης.
Οι προσπάθειες, που καταβάλλουν φαίνεται, σύμφωνα με την Αγκυρα, ότι σημειώνουν πρόοδο.

images Netaniahu 2 αρχείο λήψης
Το Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει οτιδήποτε, αλλά ο πρέσβης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Ντέβιντ Βάλζερ ανακοίνωσε στη διάρκεια διάλεξης στις Βρυξέλλες, ότι η Τουρκία έχει αποσύρει το βέτο, που πρόβαλλε στη συμμετοχή του Ισραήλ σε ασκήσεις του Νάτο.Μέχρι στιγμής, πάντως, το Νάτο δεν ανακοίνωσε επίσημα κάτι τέτοιο.
Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την παραίτησή του και ένας από τους υποψηφίους, που θα τον διαδεχθούν είναι και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μπεράτ Αμπαϋράκ, γαμβρός του Τούρκου προέδρου.
Πηγή προσκείμενη στις αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Τουρκίας, που διεξάγουν τις διαπραγματεύσεις για εξομάλυνση των σχέσεών τους, φέρεται να δήλωσε στην ιστοσελίδα Globes, πως αν ο Αμπαϋράκ διορισθεί στη θέση του πρωθυπουργού, θα συμβάλει στην προώθηση της συμφωνίας για εισαγωγή φυσικού αερίου στην Τουρκία από το Ισραήλ.

images Erdogan NEW   erdogan_akparti_11_07-jpg20140305111126-jpg20140305131551
Η Ισραηλινή ιστοσελίδα  Nobles, γράφει ότι ο Ταγίπ Ερντογαν θέλει να υπογράψει συμφωνία με το Ισραήλ και ο διορισμός του υπουργού Ενέργειας στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Τουρκίας θα αποδείξει ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Τουρκίας.
Γράφει επίσης ότι οι πολιτικές διαμάχες με την Τουρκία δεν είναι το μόνον πράγμα, που παρεμποδίζει την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ για το φυσικό αέριο, αλλά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ, που θέτει φραγμό στην προώθηση των σχεδίων της κυβέρνησης της χώρας για ανάπτυξη του κοιτάσματος Λεβιάθαν.

images Turkey Israel MAP NNN  images
Σε σχέση με τις πολιτικές διαμάχες της Τουρκίας, σημειώνει ότι η Αίγυπτος δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη δημιουργία πρόσβασης στη Γάζα [κατασκευή λιμανιού], όπως αξιώνει η Τουρκία από το Ισραήλ.
Σημειώνει επίσης την άρνηση της Κύπρου να επιτρέψει την ανάπτυξη αγωγού στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, λόγω της κατοχής τμήματος του εδάφους της από την Τουρκία.
Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στέϊνιτς δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Μπλούμπεργκ ότι η χώρα του θα παρουσιάσει σύντομα εναλλακτική πρόταση στην Αμερικανική εταιρεία πετρελαίου Νόμπλ και την Ισραηλινή Ντέλεκ, η οποία θα επιτρέψει να συνεχισθεί η ανάπτυξη του κοιτάσματος Λεβιάθαν και να υπογραφούν συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Τουρκία για εξαγωγή Ισραηλινού φυσικού αερίου στις δύο αυτές χώρες.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε τη ρήτρα σταθερότητας, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Λεβιάθαν, με αποτέλεσμα να ανασταλεί η προώθηση του σχεδίου αυτού και η ολοκλήρωση συμφωνιών για εξαγωγή του Ισραηλινού φυσικού αερίου.
Το δικαστήριο έδωσε στην Ισραηλινή κυβέρνηση περιθώριο ενός έτους για να αναθεωρήσει το σχέδιό της.

images Israel Steinits  αρχείο λήψης
Ο Γιουβάλ Στέϊνιτς, ανέφερε στο πρακτορείο Ειδήσεων Μπλούμπεργκ, ότι το Ισραήλ και η Τουρκία βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για επανάληψη των διπλωματικών τους σχέσεων, σημειώνοντας πως η Τουρκία είναι μιά μεγάλη αγορά για το φυσικό αέριο.
Πρόσθεσε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου από την Τουρκία σχεδόν θα διπλασιασθεί στα προσεχή επτά χρόνια.
Η Τουρκία, είπε χαρακτηριστικά, χρειάζεται το Ισραηλινό φυσικό αέριο και το Ισραήλ χρειάζεται αυτή την αγορά.

Η ξηρασία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η χειρότερη των τελευταίων εννέα αιώνων.Νέα έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος, ΝΑΣΑ.

images East Meditteranen Drought  grace_med_comp3666_print_0

Νέα μελέτη της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος, γνωστής ως ΝΑΣΑ, διαπιστώνει ότι η ξηρασία, που άρχισε το 1998 στην Ανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή της Λεβαντίνης, η οποία αποτελείται από την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Λίβανο, την Παλαιστίνη, τη Συρία και την Τουρκία, είναι πιθανό, η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων εννέα αιώνων.

 

Νέα ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή το 2015.Αίγυπτος, Κατάρ και χώρες του Κόλπου διαμορφώνουν συμμαχία.Ενεργειακές συμφωνίες Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.Προβληματισμός στην Τουρκία.

images Middle East MAP  αρχείο λήψης

Πριν από δύο εβδομάδες, το Κατάρ και η Αίγυπτος άρχισαν τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών τους, σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ Ντέηλυ Νιούς.
Η συμφιλίωση αυτή,γράφει δεν επηρεάζει μόνο τις δύο αυτές χώρες, αλλά σε μεγάλο βαθμό και την ευρύτερη περιοχή και συνεπάγεται τη διαμόρφωση νέων ισορροπιών.
Οι σχέσεις του Κατάρ με την Αίγυπτο είχαν επιδεινωθεί από την εποχή του Χόσνι Μουμπάρακ.
Η μόνη εξαίρεση, σύμφωνα με τη Χουριέτ, ήταν οι τριακόσιες-εξήντα-εννέα ημέρες της διακυβέρνησης της Αιγύπτου από τον τέως Ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, μέλος της Μουσουλμανικής αδελφότητας.
Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών κορυφώθηκε στη διάρκεια της διακυβέρνησης της Αιγύπτου από τον σημερινό πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ ελ-Σίσι, ο οποίος βοήθησε στην ανατροπή του Ισλαμιστή Μόρσι, προτού τον διαδεχθεί στην προεδρία.
Ο κύριος λόγος της επιδείνωσης των σχέσεων των δύο χωρών ήταν η υποστήριξη του Κατάρ προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

images Katar Emir N  images
Το Καϊρο υποστήριζε ανέκαθεν πως το Εμιράτο χρηματοδοτεί την οργάνωση αυτή για να υπονομεύσει την σταθερότητα της Αιγύπτου.
Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση ελ-Σίσι περιέλαβε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων τον Δεκέμβριο του 2013.
Ο άλλος λόγος είναι η Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, την οποία υποστηρίζει σθεναρά το Κατάρ.

images Egypt Sisi  αρχείο λήψης
Από πλευράς του ο πρόεδρος Σίσι περιέλαβε και τη Χαμάς στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, μετά την ανάληψη της εξουσίας τον Ιούλιο του 2013.
Αιγυπτιακό δικαστήριο, εξάλλου,απαγόρευσε όλες τις δραστηριότητες της Ισλαμικής οργάνωσης και προχώρησε στο κλείσιμο των γραφείων της στο Κάϊρο.
Ο πρόεδρος Ελ-Σίσι, υιοθέτησε επίσης νέα πολιτική απέναντι στο Παλαιστινιακό, προσπαθώντας να απομονώσει τη Γάζα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Χαμάς.Επιπρόσθετα, το Κατάρ είχε εκφράσει δυσφορία για την απομάκρυνση του Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία.
Οι σχέσεις του Κατάρ με χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέϊν και η Ιορδανία, είχαν επίσης επιδεινωθεί.
Οι χώρες αυτές είχαν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν χαρακτηρίσει την Μουσουλμανική Αδελφότητα τρομοκρατική οργάνωση.

images Katar MAP N  αρχείο λήψης
Το Κατάρ και οι χώρες του Κόλπου διαφώνησαν επίσης έντονα για το πραξικόπημα εναντίον του Ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να υποστηρίζουν ένθερμα την κυβέρνηση Σίσι.
Ως αποτέλεσμα των εντάσεων αυτών, συνεχίζει η Χουριέτ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέϊν ανακάλεσαν τους πρέσβεις τους από το Κατάρ το Μάρτιο του 2014.
Ωστόσο, η απειλή του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, έφερε τα πάνω κάτω στις ισορροπίες, με τις χώρες της περιοχής να συμμαχούν μεταξύ τους.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Κατάρ αναγκάστηκε, ύστερα από πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και χωρών του Κόλπου, να απελάσει από το Εμιράτο επτά ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.Αργότερα η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέϊν αποφάσισαν την επιστροφή των πρέσβεών τους στο Κατάρ και πριν από δύο εβδομάδες ειδικός απεσταλμένος του Εμίρη του Κατάρ επισκέφθηκε το Κάϊρο, όπου είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Ελ-Σίσι.
Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το γραφείο του Εμίρη, αναφερόταν ότι η ασφάλεια της Αιγύπτου είναι σημαντική για την ασφάλεια του Κατάρ και πως οι δύο χώρες συνδέονται με αδελφικούς και ισχυρούς δεσμούς.
Η Χουριέτ γράφει ότι αυτές οι εξελίξεις υποδηλώνουν το πιθανό επόμενο βήμα: Το Κατάρ ίσως να αποκόψει τη χρηματοδότηση της Χαμάς και την εκδίωξη της ηγεσίας της οργάνωσης, δηλαδή του Κχάλεντ Μασάαλ, από τη χώρα.

images Hamas Picture images
Εφημερίδες του Κουβέητ έχουν δημοσιεύσει πως το Κατάρ έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα σταματήσει τη χρηματοδότηση της Χαμάς.
Γράφει επίσης ότι εν ολίγοις, το Κατάρ, οι χώρες του Κόλπου και η Αίγυπτος διαμορφώνουν ισχυρή συμμαχία.
Δεν χρειάζεται, προσθέτει, να αναφερθεί ότι το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να είναι στην πλευρά αυτών των χωρών.
Σημειώνεται ότι το Ισραήλ είχε στενή σχέση συνεργασίας στα θέματα ασφαλείας με την Αίγυπτο αφότου οι οι δύο χώρες υπέγραψαν το 1979 συνθήκη ειρήνης.
Οι σχέσεις επίσης της Αιγύπτου με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε άνθιση.

images Egypt Anasta Siss Samaras   n_74055_1
Πέραν τούτων, η Αίγυπτος οικοδομεί νέα ενεργειακή ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο με την υπογραφή συμφωνιών, που αφορούν την ενέργεια με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ για εκμετάλλευση των υπεράκτιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Από την άλλη πλευρά, η Μουσουλμανική Αδελφότητα και η Χαμάς, οι οποίες αντιτίθενται στη συμμαχία χωρών του Κόλπου και Αιγύπτου, έχουν μείνει σήμερα με μόνο δύο υποστηρικτές : την Τουρκία και το Ιράν.
Η Χουριέτ υποστηρίζει ότι η νέα αυτή εξίσωση στέλλει μήνυμα στην Αγκυρα να κάμει στρατηγική επιλογή.
Αν η Τουρκία, σημειώνει, παραμείνει έξω από την αναδυόμενη αυτή συμμαχία, τότε θα αποδυναμωθεί η θέση της.
Εν μέσω της περιφερειακής αναταραχής, επισημαίνει, η Τουρκία χρειάζεται περιφερειακούς συμμάχους, που θα προσφέρουν σταθερότητα όσο ποτέ.
Και σήμερα, αναφέρει, οι μόνες χώρες στην περιοχή, οι οποίες προσφέρουν σταθερότητα είναι η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

images Israel Egypt Flags  αρχείο λήψης
Προφανώς, προστίθεται, η Αγκυρα προχωρεί επίσης σε επανεκτίμηση της στρατηγική της.
Ανώτατο στέλεχος της Τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο στη Χουριέτ, ότι η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο θα χρειασθεί κάποιο χρόνο.

images Erdogan Alone Telephone    erdogan-tel-konusma-jpg20140611201837-jpg20140613215000-jpg20140613233529
Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς σε δηλώσεις σε τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε ότι θα πρέπει γρήγορα να γίνουν πιο υγιείς οι σχέσεις Αγκυρας και Καίρου.