Category Archives: Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ανεβάζει και πάλι τους τόνους στα Ελληνο-Τουρκικά ο Ταγίπ Ερντογαν.”Οταν απογειώνονται Ελληνικά μαχητικά στο Αιγαίο θα απογειώνονται και Τουρκικά”, δηλώνει προκλητικά.Εντονες επικρίσεις από την Αθήνα.

images Erdogan N αρχείο λήψης

Σε μιά νέα έξαρση προκλητικότητας, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν ισχυρίστηκε πως, όταν απογειώνονται Ελληνικά μαχητικά στο Αιγαίο θα απογειώνονται και Τουρκικά.
Αναφερόταν στις παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου από Τουρκικά πολεμικά και την αναχαίτισή τους από αντίστοιχα Ελληνικά, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.
Ο Τούρκος πρόεδρος, που μιλούσε χθες βράδυ σε Τουρκικό ιδιωτικό κανάλι, σε ερώτηση κατά πόσον η Τουρκία θα παραλάβει το Ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα Ες-400 και θα το ενεργοποιήσει όπως έχει κάμει η Ελλάδα με το επίσης Ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα Ες-300, απάντησε καταφατικά.
”Η Ελλάδα αν είναι απαραίτητο θα ενεργοποιήσει τους Ες-300”. Για τις πτήσεις μαχητικών στο Αιγαίο ο Ταγίπ Ερντογαν είπε:
” Όταν κάπου- κάπου τα αεροσκάφη μας απογειωθούν στο Αιγαίο βλέπετε πως απογειώνονται και τα αεροσκάφη από την Ελλάδα. Ομως όταν απογειωθούν τα αεροσκάφη της Ελλάδας και απογειώσουμε τα δικά μας τότε λένε ‘γιατί τα απογειώσατε’.Τι σημαίνει δηλαδή; Αυτά είναι Τουριστικά αεροπλάνα; Όταν εσύ απογειώνεις, τότε θα απογειωθεί και το δικό μου. Αυτή η υπόθεση δεν έχει συγχώρεση. Αν συμβεί κάτι άλλο τι θα γίνει; Aς δέσουμε τον γάιδαρό μας σε γερό κοντάρι και μετά έχει ο Αλλάχ!”, ισχυρίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Πρόβαλε επίσης τον ισχυρισμό ότι για τις εικονικές αερομαχίες στο Αιγαίο, οι ομόλογοί του διεθνώς υποστηρίζουν ότι η Τουρκία έχει δίκαιο.” Έχετε δίκαιο, μας λένε ”, υποστήριξε.

images Athens Syntagma NN  images

Η Αθήνα επέκρινε έντονα τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογαν.
Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ”απολύτως απαράδεκτη” την «προσπάθεια της Αγκυρας να εξισώσει τις πτήσεις Τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών, που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η Ελληνική πολεμική αεροπορία, υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία.
Σε ανακοίνωση, το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Τουρκία σύμμαχος στο Νάτο και υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδας, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της περιοχής ευρύτερα.
Επισημαίνει επίσης ότι στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου, περιλαμβανομένων πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων Ελληνικών νησιών. Πρακτική, προσθέτει, την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα.

images Greece Turkey N MAP αρχείο λήψης
Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καλεί τέλος την Τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του, επισημαίνοντας ότι η επιλεκτική εφαρμογή των προνοιών του δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα.
Για το Αιγαίο ειδικότερα, η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μιναρέ στο κέντρο της Αθήνας θέλει ο Ταγίπ Ερντογαν. Ηγειρε το θέμα στον Αλέξη Τσίπρα.Ηγειρε επίσης ζητήματα της Μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

images-erdogan-n-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν, δήλωσε ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα ήγειρε το θέμα των δικαιωμάτων, κατά την έκφρασή του, των Τούρκων της Θράκης, όπως αποκάλεσε τους Μουσουλμάνους της περιοχής.
Δήλωσε επίσης ότι ήγειρε και το ζήτημα της ανέγερσης τεμένους στην Αθήνα με την κατασκευή μιναρέ.
Ο Ταγίπ Ερντογαν υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είπε πως τον επικρίνει η αντιπολίτευση για τα θέματα αυτά.
Ωστόσο, ο ίδιος του ανέφερε πως είναι πολιτικοί και θα πρέπει να έχουν αυτοπεποίθηση.
Ο Τούρκος πρόεδρος, που μιλούσε σήμερα σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αδριανούπολη, στην Ανατολική Θράκη, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανεχθεί Τουρκικό όνομα στη Δυτική Θράκη, όπου ζει Μουσουλμανική μειονότητα και την οποία η Αγκυρα θεωρεί Τουρκική μειονότητα.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ελλάδα έκλεισε αρκετούς συλλόγους στη Δυτική Θράκη, επειδή είχαν τη λέξη ”Τουρκικά ” στα ονόματά τους.

images-greece-turkey-map-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι στη χώρα υπάρχει μόνο Μουσουλμανική μειονότητα με βάση το άρθρο 45 της Συνθήκης της Λωζάνης.
Ο Ταγίπ Ερντογαν, όπως μετέδωσε το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, υποστήριξε ότι στην Τουρκία, κατά τη διακυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, θρησκευτικές μειονότητες, όπως Χριστιανοί Ορθόδοξοι, Αρμένιοι και Εβραίοι απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους σε ”πιο εκτεταμένη” μορφή.
Αναφερόμενος στο τέμενος, που αναμένεται να λειτουργήσει στο κέντρο της Αθήνας, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι τέμενος χωρίς μιναρέ δεν γίνεται.

images mosque      thCA8HGXBO
Και πρόσθεσε :
”Οταν συνάντησα τον κύριο Τσίπρα του είπα, κοίτα, θέλετε κάτι από εμάς, θέλετε τη θεολογική σχολή [της Χάλκης]. Και εγώ του ανέφερα ας ανοίξουμε το τζαμί Φετιχιέ.
‘Το τζαμί το ανοίγουμε’, είπε.
Μιναρές γιατί δεν υπάρχει; Εκκλησία χωρίς καμπάνα γίνεται; Μα λέει ‘η αντιπολίτευση με επικρίνει’. Μα εμείς είμαστε πολιτικοί, θα εμπιστευθούμε τους εαυτούς μας. Όσο θέλουν ας επικρίνουν.
Στη Δυτική Θράκη δεν ανέχεστε το όνομα Τούρκος. Αλλά εμείς τέτοια προβλήματα δεν έχουμε, όπου θέλεις χρησιμοποίησε το όνομα Ρωμιός” ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Προπαρασκευαστικές συναντήσεις για το θέμα της ασφάλειας σε σχέση με το Κυπριακό, προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας.Η ισοτιμία των Τούρκων στην Κύπρο είναι σημαντική ισχυρίζεται ο Ταγίπ Ερντογαν.

images Tsipras-Erdogan Sitting 20190205152823_771566

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που θα καθιστά την επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο κανονική χώρα της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μιλούσε απόψε στην Αγκυρα σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον πρόεδρο Ερντογαν μετά τη συνάντηση και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι σε αυτή τη νέα προσπάθεια ”οφείλουμε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος” και για αυτό εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να συμφωνήσουν  στην πραγματοποίηση προπαρασκευαστικών συναντήσεων στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας στον οποίο εμπλέκεται η Ελλάδα και η Τουρκία.
Τόνισε παράλληλα τη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη, η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και όχι εμπόδιο στην περιοχή.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησαν και για την προοπτική της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ενωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας, προς όφελος, μεταξύ άλλων, όλων των χωρών της περιοχής.
Τόνισε επίσης τη στήριξη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, προς όφελός της, αλλά και προς όφελος της Ευρώπης, κάτι που μπορεί να συνεισφέρει στην επιστροφή στις σημαντικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, που πραγματοποιήθηκαν τα περασμένα χρόνια.

images-aegean-map-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
“Είμαστε υποχρεωμένοι να ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην κατάργηση των απειλών πολέμου και στην αλληλοκατανόηση των ανησυχιών μας”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Υπενθύμισε ότι η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογαν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν η πρώτη ύστερα από εξήντα-πέντε χρόνια για Τούρκο πρόεδρο και πως ο ίδιος έχει επισκεφθεί τέσσερις φορές την Τουρκία μέσα σε 4 χρόνια.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι σε αυτό το θετικό πνεύμα, συμφώνησαν να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
“Με τη δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων, μπορούμε, πιστεύω, στη συνέχεια να έχουμε πρόοδο και να επαναλάβουμε και τις διερευνητικές συνομιλίες γαι τη διαφορά που έχουμε στο θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

images Tsipra-Erdoga 19 tsipras_erdogan_xeirapsia-768x569

Από πλευράς του, ο Ταγίπ Ερντογαν δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα σε κάθε πεδίο.
Στις διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα, πρόσθεσε, κατά διαστήματα υπάρχουν κάποια πράγματα, που δεν τα επιθυμούμε, αλλά είχαμε την ευκαιρία να τα ξεπεράσουμε.
Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση πως όλα τα θέματα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας μπορούν να επιλυθούν σε δίκαιη βάση, κατά την έκφρασή του.
Τόνισε επίσης την ανάγκη να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.
Είπε επίσης ότι η Τουρκία κατέβαλε κάθε προσπάθεια να βελτιώσει την κατάσταση των πολιτών Ελληνικής καταγωγής και περιμένει από την Ελλάδα να υιοθετήσει την ίδια προσέγγιση.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για το Κυπριακό, ο Ταγίπ Ερντογαν υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές προτού αρχίσουν τον διάλογο θα πρέπει να καθορίσουν οδικό χάρτη.
Θα πρέπει πρωτίστως, σημείωσε, να δημιουργήσουν σχέση εμπιστοσύνης και σημαντική παράμετρος είναι η ισοτιμία των Τούρκων στην Κύπρο, όπως ισχυρίστηκε.

Ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία.Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις και Κυπριακό στο επίκεντρο των συνομιλιών του με τον Ταγίπ Ερντογαν.

images Tsipra-Erdoga 19 tsipras_erdogan_xeirapsia-768x569

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας πήγε το απόγευμα στην Αγκυρα για διήμερη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν.
Τον συνοδεύουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μετά την άφιξή του στην Αγκυρα: ” Εχουμε τη δυνατότητα να πιάσουμε ξανά το νήμα ενός ειλικρινούς διαλόγου για την επανεκκίνηση της θετικής μας ατζέντα, προς όφελος των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής”.
Λίγο πριν από την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στην Αγκυρα, η Τουρκική κυβέρνηση επικήρυξε τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που κατέφυγαν στην Ελλάδα, μετά το ανεπιτυχές πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016 και τους παραχωρήθηκε πολιτικό άσυλο.
Κάθε ένας από τους οκτώ στρατιωτικούς επικηρύχθηκε για 700.000 ευρώ, αφού καταγράφηκαν στον κατάλογο των τρομοκρατών του Τουρκικού κράτους, θεωρούμενοι πραξικοπηματίες και μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν FETO.
Οι φωτογραφίες και τα στοιχεία των οκτώ Τούρκων αναρτήθηκαν στην ειδική ιστοσελίδα της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής για τους καταζητουμένους για θέματα τρομοκρατίας.
Αμέσως μετά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάϊ.
Ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν και στη συνέχεια παρακάθησαν σε διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Στο επίκεντρο ήταν οι Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις και ιδιαίτερα οι Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, το Κυπριακό, οι Ευρω-Τουρκικές σχέσεις, το μεταναστευτικό, οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και θέματα ενέργειας.

images Tsipras-Erdogan Sitting 20190205152823_771566
Μετά τις συνομιλίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος θα κάμουν ακολούθως δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Απόψε ο Ταγίπ Ερντογαν θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Αλέξη Τσίπρα.Στο δείπνο θα παρακαθήσει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Αύριο ο Ελληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα επισκεφθεί και θα ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία.
Αργότερα θα μεταβεί στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει επίσης συνάντηση με εκπροσώπους της Ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

ΑΠΕ, Ανατολή, Πρόγραμμα Επίσκεψης

Παρενόχληση Ελληνικού ελικοπτέρου από Τουρκικό μαχητικό.Σοβαρό κίνδυνο διέτρεξαν οι χειριστές του.

images Greece Farmako Samos  αρχείο λήψης

Σοβαρό κίνδυνο διέτρεξαν οι χειριστές ελικοπτέρου της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Super Puma, όταν Τουρκικό F-16 το παρενόχλησε σε περιοχή νοτίως του Φαρμακονησίου.
Σύμφωνα με Ελληνικά μέσα ενημέρωσης, η παρενόχληση έγινε χθες το μεσημέρι, όταν το ελικόπτερο πραγματοποιούσε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, ύστερα από πληροφορίες ότι στη θαλάσσια περιοχή έπλεε βάρκα με παράτυπους μετανάστες και πως ένας από αυτούς έπεσε στη θάλασσα.
Το Super Puma, πετούσε σε ύψος χαμηλότερο των πεντακοσίων ποδών πάνω από τη θάλασσα.
Τουρκικό μαχητικό, που πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι, παραβιάζοντας τον Ελληνικό εναέριο χώρο, κατευθύνθηκε προς το ελικόπτερο και έφθασε σε απόσταση μικρότερη των εκατόν ποδών από αυτό με αποτέλεσμα να το αποσταθεροποιήσει.

images Super Puma αρχείο λήψης
Οι πιλότοι του Super Puma κατάφεραν να διατηρήσουν την πορεία του με μεγάλη δυσκολία.

Εξήντα-δύο παραβιάσεις σήμερα από τους Τούρκους του Ελληνικού εναερίου χώρου σε ολόκληρο το Αιγαίο.Και πέντε εικονικές αερομαχίες μεταξύ Ελληνικών και Τουρκικών μαχητικών.

images Agean   thCAIEO95S

Οι Τούρκοι προχώρησαν σήμερα σε νέες μαζικές παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Ελλάδας στο Αιγαίο, μιά ημέρα μετά την ανάληψη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από τον τέως Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη και τις προειδοποιήσεις, που απηύθυνε στην Αγκυρα.
Σύμφωνα με Ελληνικά μέσα ενημέρωσης, οι παραβιάσεις σημειώθηκαν στο βορειανατολικό, το κεντρικό και το νοτιανατολικό Αιγαίο.Χθες, σημειώνουν, δεν καταγράφηκε καμμιά παραβίαση.
Σε ανακοίνωση, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας αναφέρει ότι οκτώ Τουρκικά μαχητικά F-16 σε τέσσερις σχηματισμούς, δύο F-16 ο καθένας, και δύο κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235, προέβησαν σε εξήντα-δύο παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο.
Προχώρησαν επίσης σε δεκαπέντε παραβάσεις του FIR Αθηνών.

images Turkey F 16 NN 1-315
Στην ανακοίνωση, προστίθεται, ότι σημειώθηκαν πέντε εμπλοκές, εικονικές αερομαχίες, και πως έξι Τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.
Και τα δέκα Τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από Ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία απηύθυνε ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.Το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι το θεμέλιο των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων.

images Apostolakis Minister Defence αρχείο λήψης
Ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Αποστολάκης τόνισε ότι οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα παραμείνουν στην ”πρώτη γραμμή”, επιδεικνύοντας συνεχώς την αποφασιστικότητά τους να είναι ικανές και αξιόπιστες.
Τόνισε επίσης πως όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε να προασπίσουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή ευθύνης της Ελλάδας.
Ο Βαγγέλης Αποστολάκης μιλούσε το πρωί κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Προειδοποίησε την Τουρκία πως όποτε στις σχέσεις των δυο χωρών κυριάρχησαν οι εθνικισμοί οι λαοί τους δυστύχησαν.
Ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας ανέφερε ότι στέλλει μήνυμα αμοιβαιότητας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Υπάρχει ο δρόμος της σύγκρουσης, είπε, αλλά και ο δρόμος της συνεργασίας.
Να θυμίσω στους γείτονες μας, πρόσθεσε, ότι όποτε πρυτάνευσε η συνεργασία επήλθε η ευημερία όποτε όμως κυριάρχησαν οι εθνικισμοί οι λαοί δυστύχησαν.

images Greece Turkey flags   images
Υπογράμμισε επίσης ότι θεμέλιο των σχέσεών τους οφείλει να αποτελεί ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και αυτή είναι η μόνη κόκκινη γραμμή στις σχέσεις μας.
Ο τέως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κάλεσε όλους τους γείτονες της Ελλάδας να δουλέψουν μαζί και να συνεργαστούν ώστε να βγάλουν τα Βαλκάνια από τη γωνία και να τα φέρουν στο διεθνές προσκήνιο ως περιοχή, που μπορεί να εγγυάται την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη.
Στη διάρκεια της τελετής, δύο μαχητικά Μιράζ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να πραγματοποίησαν διέλευση πάνω από το Στρατόπεδο Παπάγου.