Category Archives: Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αήθης επίθεση Ερντογαν εναντίον του προέδρου Παυλόπουλου.Οξύνει το κλίμα στα Ελληνο-Τουρκικά.

images-erdogan-n-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Με νέες προκλητικές δηλώσεις ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν απάντησε σε αναφορές του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, για τις συνεχείς Τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Αθήνας.
Ο πρόεδρος Ερντογαν ισχυρίστηκε πως όσοι θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους θα πρέπει να κοιτάξουν την πρόσφατη ιστορία τους.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι όσοι ”εκστομίζουν μεγαλύτερες κουβέντες από το μπόι τους”, πρέπει πρώτα να διαβάσουν βιβλία ιστορίας.
”Ας μάθουν πολύ καλά πως γλίτωσαν από το να παστωθούν στο Σαγγάριο”, ανέφερε προκλητικά, ”και πως έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα”.
Ο Ταγίπ Ερντογαν αναφερόταν στη μάχη του Σαγγάριου τον Αύγουστο του 1921, που έγινε στη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας (1919-1922)  ως αποκορύφωμα της προέλασης του Ελληνικού στρατού στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας.

images-pavlopoulos-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Ο πρόεδρος Παυλόπουλος μιλώντας κατά την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη του δήμου, Πύδνας- Κολινδρού, Πιερίας, είχε τονίσει πως η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία και στηρίζει την Ευρωπαϊκή της προοπτική. Αλλά, επισήμανε, αυτά εξαρτώνται από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού δικαίου, ιδιαίτερα δε από τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης και του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο δεσμεύει την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εφαρμοζόμενων συνολικά και όχι επιλεκτικά.
Ο πρόεδρος Παυλόπουλος ανέφερε ακόμη ότι μπορεί οι Ελληνες να μην έχουν το έδαφος, εκείνο, το οποίο, ιστορικά θα τους αναλογούσε.

images-greece-turkey-map-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Ξέρουν όμως, συνέχισε, ότι η Ελλάδα έχει λόγο και υπόσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κάλεσε την Τουρκία να μετρά το μέλλον της, με το μέτρο του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Και τόνισε :”Εδώ είμαστε. Διαφορετικά ξέρουμε να είμαστε και απέναντι. Δε το θέλουμε, αλλά αν η ιστορία μας υποχρεώσει, θα το πράξουμε όπως το έκαμαν και οι πρόγονοί μας”.

Η Αγκυρα καλεί τον πρόεδρο Παυλόπουλο να αποφεύγει να δημιουργεί δήθεν ένταση στις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις.Η Τουρκία να σεβασθεί το διεθνές δίκαιο απαντά ο Προκόπης Παυλόπουλος.

images Greece Turkey flags      images

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, κάλεσε τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ”να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα”.
Σε γραπτή προκλητική δήλωση, ο Χαμί Ακσόϊ καλεί επίσης τον πρόεδρο Παυλόπουλο να αποφεύγει τη ρητορική, η οποία, όπως ισχυρίζεται, ”δεν ταιριάζει στο αξίωμά του και θα μπορούσε να προκαλέσει αχρείαστη ένταση”.
Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ Ντέηλυ Νιούς, ο Τούρκος αξιωματούχος σχολίαζε αναφορά στον Ελληνικό Τύπο, πως ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας φέρεται να δήλωσε τα εξής για την Τουρκία: ”Μπορεί να μην έχουμε την επικράτεια που θα έπρεπε ιστορικά να έχουμε”… ”Αν η ιστορία μας υποχρεώσει, θα κάμουμε αυτό που έκαμαν και οι πρόγονοί μας”.
Ο πρόεδρος Παυλόπουλος, μιλώντας την περασμένη Κυριακή κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη του δήμου, Πύδνας- Κολινδρού, Πιερίας, είπε ότι η Ελλάδα λέει στην Τουρκία ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να ζήσουν ειρηνικά και δημιουργικά.

images-pavlopoulos-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Συναφώς, διερωτήθηκε, τι πιο απλό η Τουρκία να σεβασθεί ο διεθνές δίκαιο και τι πιο απλό να σεβασθεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Μπορεί, σημείωσε, να μην έχουμε το έδαφος, εκείνο, το οποίο, ιστορικά θα μας αναλογούσε, αλλά, πρόσθεσε, ξέρουμε ότι αυτός ο τόπος, αυτή η Ελλάδα, έχει λόγο και υπόσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.Αυτό, τόνισε, καλεί η Ελλάδα την Τουρκία να κάμει.
Ο πρόεδρος Παυλόπουλος κάλεσε επίσης την Τουρκία να μετρά το μέλλον της, με το μέτρο του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Και κατέληξε:”Εδώ είμαστε. Διαφορετικά ξέρουμε να είμαστε και απέναντι. Δε το θέλουμε, αλλά αν η ιστορία μας υποχρεώσει, θα το πράξουμε όπως το έκαμαν και οι πρόγονοί μας”.

images-greece-turkey-map-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Απάντηση στις νέες προκλητικές δηλώσεις του εκπροσώπου του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από τη Νίσυρο, όπου παρέστη στον εορτασμό της εβδομηκοστής επετείου ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος Παυλόπουλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και την καλή γειτονία με την Τουρκία, γι’ αυτό και στηρίζει την Ευρωπαϊκή της πορεία.
Θα πρέπει, όμως, τόνισε, ο σεβασμός των συνόρων να είναι σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του και των συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε ότι αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία η Ελλάδα μπορεί να οικοδομήσει τη φιλία της με την Τουρκία.

images Hami Aksoy Turk Ministr Foreign αρχείο λήψης
Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, εξάλλου, με άλλη γραπτή δήλωση, που εξέδωσε νωρίτερα, επικρίνει έντονα το κάψιμο Τουρκικής σημαίας στην Αθήνα σε συγκέντρωση εναντίον της Τουρκίας, που οργανώθηκε από ρατσιστικό, κατά την έκφρασή του,  πολιτικό κόμμα στις πέντε Μαρτίου.
Καλεί επίσης τις Ελληνικές αρχές να συλλάβουν τους δράστες, που διέπραξαν αυτήν την απάνθρωπη, όπως την αποκαλεί, πράξη εναντίον της Τουρκικής σημαίας και να τους προσαγάγει ενώπιον δικαστηρίου το συντομότερο δυνατό.

Νέες μαζικές παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο από Τουρκικά μαχητικά.

images-aegean-map-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82images-turkey-fighter-aeropla-aegean-images
Η Τουρκία προχώρησε σήμερα σε πενήντα-δύο παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, οι παραβιάσεις έγιναν από τρία μεμονωμένα αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας/ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 και δύο μαχητικά F-16.
Τα δύο μαχητικά ήταν οπλισμένα.
Οπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, σημειώθηκαν επίσης τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθηνών.
Τα Τουρκικά πολεμικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από Ελληνικά μαχητικά.

Σε νέες μαζικές παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο προχώρησαν και σήμερα οι Τούρκοι.

images-aegean-map-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82images-turkey-fighter-aeropla-aegean-images

Δύο Τουρκικά αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας/ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 παραβίασαν σήμερα τον Ελληνικό εναέριο χώρο σε τριάντα-δύο περιπτώσεις.
Οι παραβιάσεις έγιναν στο βορειανατολικό, το κεντρικό και το νοτιανατολικό Αιγαίο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, τα δύο CN-235 προέβησαν επίσης σε δύο παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας.
Τα Τουρκικά αεροπλάνα αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από Ελληνικά μαχητικά.

Νέες απειλές εναντίον Ελλάδας και Κύπρου από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ.

images-gildirim-nnnnn-images

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, διατύπωσε νέες απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.
Δήλωσε προκλητικά, ότι το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει τη δύναμη να εξαφανίσει κάθε είδους κίνδυνο, κατά την έκφρασή του, στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, όπως ανέφερε.
Μιλούσε κατά την τελετή των εγκανίων υποβρυχίου τρίτης γενιάς στον Μαρμαρά, σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ Ντέηλυ Νιούς.
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε ότι κανένας δεν θα πρέπει να κάμει λάθος υπολογισμό.

images East Meditterean Map      images
Πρόβαλε επίσης τον ισχυρισμό ότι την ώρα, που η Τουρκία πολεμά στο εσωτερικό και στο εξωτερικό την τρομοκρατία, κάποιοι επιθυμούν να επωφεληθούν από τις περιστάσεις και να δημιουργήσουν διάφορα σχέδια και παγίδες σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Νέες μαζικές παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο από Τουρκικά μαχητικά.

images Aegean Furni MAP  imagesimages-turkey-fighter-aeropla-aegean-images

Σε σαράντα-τέσσερις παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου προχώρησαν σήμερα επτά Τουρκικά μαχητικά και ένα στρατιωτικό ελικόπτερο.
Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, τέσσερα από τα μαχητικά ήταν οπλισμένα.
Εξι από τις παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι, το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους.
Οπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, όλα τα Τουρκικά πολεμικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστικαν από Ελληνικά μαχητικά.

Νέες μαζικές παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο από την Τουρκία.

images-aegean-map-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Οι Τούρκοι, συνεχίζοντας τις προκλήσεις στο Αιγαίο, προχώρησαν σήμερα σε σαράντα-δύο παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου.
Σύμφωνα με Ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, οι παραβιάσεις σημειώθηκαν στο βορειανατολικό, το κεντρικό και το νοτιανατολικό Αιγαίο.
Οι παραβιάσεις έγιναν από εννέα Τουρκικά πολεμικά, τέσσερα Εφ-16 και πέντε αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας/ηλεκτρονικού πολέμου.Δύο Εφ-16 ήταν οπλισμένα.

images-turkey-fighter-aeropla-aegean-images
Οπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, δύο μεμονωμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας/ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 πραγματοποίησαν τριάντα-εννέα από τις σαράντα-δύο παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου.
Οι άλλες τρεις παραβιάσεις έγιναν από τα Τουρκικά Εφ-16.
Ολα τα Τουρκικά πολεμικά αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από Ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα πάντα με τους διεθνείς κανόνες.