Category Archives: Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο Ταγίπ Ερντογαν ισχυρίζεται ότι η Κρήτη δεν έχει υφαλοκρηπίδα.Ισχυρίζεται επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον στρατηγό Χαφτάρ στη Λιβυκή κρίση για να προκαλέσει την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογαν επανέλαβε ότι το φυσικό αέριο στην Κύπρου ανήκει και στις δύο πλευρές της νήσου, παρ’ όλον ότι η Ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ουδέποτε τήρησε αυτό τον ”κανόνα” και ούτε μίλησε με την ”Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου” για δίκαιη κατανομή του αερίου.
Μιλούσε σε Τούρκους δημοσιογράφους, εν πτήσει, κατά την επιστροφή του στην Αγκυρα από το Βερολίνο, όπου πήρε μέρος στη σύνοδο για την κρίση στη Λιβύη, σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της Τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ.
Ο Ταγίπ Ερντογαν ισχυρίστηκε ακόμη ότι το γεγονός πως η Τουρκία και η Λιβύη έχουν υπογράψει συμφωνίες για δικαιοδοσία θαλασσίων ζωνών και στρατιωτική συνεργασία έχουν κάμει την Ελλάδα να τρελαθεί.
Πρόβαλε, εξάλλου, τον ισχυρισμό ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσκάλεσε τον στρατηγό Χαφτάρ, τον οποίο χαρακτήρισε πραξικοπηματία, στην Αθήνα για να προκαλέσει την Τουρκία.

”Το πιο σημαντικό”, πρόσθεσε,”κάποιος στη σύνοδο του Βερολίνου τον προσέγγισε και του ανέφερε πως ο Μητσοτάκης θέλει να συμφιλιωθεί με την Τουρκία”.
”Του απάντησα”, συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, ”ότι ο Μητσοτάκης πρέπει να διορθώσει το λάθος του αν θέλει πραγματικά να διορθώσει τις σχέσεις του με την Τουρκία”.
Ο Ταγίπ Ερντογαν ισχυρίστηκε ακόμη ότι ”η Κρήτη δεν έχει υφαλοκρηπίδα, αφού τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, αλλά μόνο χωρικά ύδατα”.

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογαν ενοχλήθηκε από την επίσκεψη του Χαφτάρ στην Αθήνα και ενδεχομένως και από τις ευχαριστίες που εξέφρασε για την Ελληνική συνδρομή.
Και πρόσθεσε : ”Δεν μας επηρεάζει αυτό. Ο στόχος μας είναι να είμαστε παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Μας ενδιαφέρει να εφαρμόζεται το πλέγμα του Κοινοτικού Κεκτημένου και το Διεθνές Δίκαιο να είναι πάντα η πυξίδα μας και σ’ αυτό θα επιμείνουμε.Ο,τι και να λέει ο κύριος Ερντογαν ή οποιοσδήποτε άλλος, εμείς δεν ακολουθούμε σε χαρακτηρισμούς. Μένουμε στην ψύχραιμη αυτοπεποίθηση που διακρίνει την Ελλάδα ως χώρα”.
Σε συνέντευξη στον Ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Στέλιος Πέτσας εξήγησε ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει αυτή την στάση ψύχραιμης αυτοπεποίθησης, πρώτον γιατί η Ελλάδα έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, δεύτερον τους συμμάχους της στο πλευρό της και τρίτον τη δυνατότητα να κάμει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

”Είναι μια φράση που δείχνει την αποφασιστικότητά μας. Και το μήνυμα αυτό είναι σαφές και φτάνει παντού. Ο κύριος Χαφτάρ πάει ένα βήμα πέρα από την κατάργηση του ”μνημονίου” Λιβύης-Τουρκίας. Είναι έτοιμος την επόμενη ημέρα -εφόσον είναι αυτός το αποτέλεσμα της πολιτικής λύσης στη Λιβύη- να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, πιάνοντας το νήμα από το σημείο που το αφήσαμε το 2010, όταν σταμάτησαν οι κοινές διαπραγματεύσεις, ανέφερε ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νέες παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο από Τουρκικά μαχητικά.

Ζεύγος Τουρκικών μαχητικών F-16 πραγματοποίησε σήμερα νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, τα Τουρκικά F-16, τα οποία εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, προχώρησαν σε παράνομες υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά Καλόλιμνο, Αγαθονήσι, Αρκιούς, και Λειψούς.
Είναι η πρώτη φορά, που Τουρκικά μαχητικά παραβιάζουν τον εναέριο χώρο πάνω από την Καλόλιμνο, σύμφωνα με Ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Οπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, σε όλες τις περιπτώσεις τα Τουρκικά F-16 αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα Ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

4367 παραβιάσεις του Ελληνικού Εναερίου Χώρου στο Αιγαίο από τους Τούρκους, κατά τους έντεκα μήνες του 2019.

Εξαρση παρουσίασε η προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο το 2019.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους σημειώθηκαν 4367 παραβιάσεις του Ελληνικού Εναερίου Χώρου από Τουρκικά μαχητικά.
Σημειώθηκαν, εξάλλου, 1598 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας και 327 εικονικές αερομαχίες, εμπλοκές.
Οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν 1884 μαχητικά κατά τις προκλητικές ενέργειές τους.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, σε 305 περιπτώσεις, τα Τουρκικά μαχητικά ήταν εξοπλισμένα.
Το 2018 σημειώθηκαν 3705 παραβιάσεις του Ελληνικού Εναερίου Χώρου.


Χθες, παραμονή των Χριστουγέννων, οι Τούρκοι προέβησαν σε μπαράζ παραβιάσεων.
Οπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, σημειώθηκαν 56 παραβιάσεις και δύο εικονικές αερομαχίες.Παραβιάσεις σημειώθηκαν και σήμερα ημέρα των Χριστουγέννων.Συγκεκριμένα έξι Τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο σε ισάριθμες περιπτώσεις.Σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια τακτική τα Τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από Ελληνικά μαχητικά.

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανένα να διενεργήσει έρευνες στην δήθεν υφαλοκρηπίδα της, χωρίς άδεια, δηλώνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμμιά δραστηριότητα στην δήθεν υφαλοκρηπίδα της χωρίς την άδειά της.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, σε συνέντευξη το πρωί στο Τουρκικό ιδιωτικό κανάλι Α Χαμπέρ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία αυτή στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και προστατεύει τα δικαιώματα της Τουρκίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Μπορούμε, πρόσθεσε, να διεξάγουμε σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις με τη Λιβύη, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δεν είναι σωστό για την Ελλάδα ή την Ευρωπαϊκή Ενωση να αποφασίσουν για το ζήτημα αυτό, όπως ένα δικαστήριο σε θέματα, που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο και το Δικαστήριο της Ενωσης.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε, περαιτέρω, τα εξής :
” Η προστασία των εθνικών συμφερόντων μας είναι πρώτη. Κανένας δεν μπορεί να δραστηριοποιείται χωρίς την άδειά μας, στην υφαλοκρηπίδα μας.Αν το πράξει θα τον εμποδίσουμε ασφαλώς.Η Ελληνοκυπριακή διοίκηση[Κυπριακή Δημοκρατία], θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με την ‘Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου’, [Κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου]. Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να συνεργασθεί με την Τουρκία.


Οι πολιτικές μας σχέσεις με την Αίγυπτο είναι κακές, ωστόσο, οι σχέσεις στον τουριστικό και τον επιχειρηματικό τομέα συνεχίζονται.Εχουμε προβλήματα με την κυβέρνηση, αλλά με τον Αιγυπτιακό λαό δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.Ακριβώς, επειδή, όταν λέμε ότι είμαστε έτοιμοι σήμερα, δεν σημαίνει πως θα κάμουμε συμφωνίες με όλους την ίδια ημέρα.
Θα προσπαθήσουμε με όλες τις χώρες, όταν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις.”
Σε ερώτηση αν μπορεί να τεθεί στην ημερήσια διάταξη θέμα για την αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ σε περίπτωση, που επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας από το Αμερικανικό Κογκρέσο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι ”και το Ιντζιρλίκ μπορεί να τεθεί και όλα μπορούν να τεθούν.”

ΓΤΠ:Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Σχεδόν εκατόν παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου σήμερα στο Αιγαίο από Τουρκικά μαχητικά.

images-turkey-fighter-aeropla-aegean-images

Σε νέες μαζικές παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου προχώρησαν και σήμερα οι Τούρκοι στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, σημειώθηκαν ενενήντα-εννέα παραβιάσεις από δώδεκα F-16, έξι αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN 235 και ένα ελικόπτερο.
Εξι μαχητικά ήταν οπλισμένα.Σημειώθηκε επίσης μιά εμπλοκή, εικονική αερομαχία.
Πέντε από τις παραβιάσεις αφορούσαν υπερπτήσεις Τουρκικών μαχητικών πάνω από τα νησιά: Φαρμακονήσι, Αρκιοί, Λειψοί και Κίναρος.
Σε ανακοίνωση, το ΓΕΕΘΑ αναφέρει ότι όλα τα Τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα Ελληνικά.

Ισχυρισμοί Τούρκων ότι Ελληνική πυραυλάκατος παρενόχλησε δήθεν Τουρκική κορβέτα στο Αιγαίο.

images Aegean Turkish warship        αρχείο λήψης

Οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι Ελληνική πυραυλάκατος προέβη δήθεν σε παρενόχληση Τουρκικής κορβέτας και μάλιστα σε διεθνή ύδατα στο Αιγαίο, σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή.
Η κορβέτα συμμετέχει στην Τουρκική άσκηση ”Θαλασσόλυκος”, που διεξάγεται στο Αιγαίο από την περασμένη Δευτέρα.
Το πρακτορείο έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο, που γυρίστηκε από τις κάμερες ασφαλείας της Τουρκικής κορβέτας.
Οπως ισχυρίζεται το Ανατολή, η Ελληνική πυραυλάκατος ”Κρυσταλλίδης” πλησίασε στα διακόσια μέτρα τη φρεγάτα.
Προβάλλει ακόμη τον ισχυρισμό ότι το Ελληνικό πολεμικό παραβίασε δήθεν τους διεθνείς κανόνες και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και σημειώνει πως αναγκάστηκε να απομακρυνθεί ύστερα από προειδοποιήσεις.

Η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να σεβασθεί τις υποχρεώσεις της και να απέχει από κάθε απειλή χρήσης βίας ή παράνομες μονομερείς ενέργειες.

images Greece Turkey flags      images

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς τόνισε ότι η επίκληση από την Τουρκία απαράδεκτων και αβάσιμων διεκδικήσεων έναντι της Ελλάδας υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή του Νάτο.
Σημείωσε ότι παρόμοιες διεκδικήσεις δεν έχουν κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο και έχουν απαντηθεί καταλλήλως και επανειλημμένως, σχολιάζοντας δήλωση του εκπροσώπου του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.
Σε γραπτή δήλωση, ο Αλέξανδρος Γεννηματάς υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά και αδιαμφισβήτητα από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, από την οποία ωστόσο, η Τουρκία, ως μη συμβαλλόμενο μέρος δεν αντλεί κανένα δικαίωμα.
Εξάλλου, επισημαίνει ότι επί τη βάσει των όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ και έναντι οιουδήποτε να απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της.
Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει περαιτέρω, ότι η Τουρκία προβάλλει εξίσου αβάσιμους ισχυρισμούς ως προς τη θεσμική λειτουργία του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή των δραστηριοτήτων του στο Αιγαίο, την ανάπτυξη των οποίων αδικαιολογήτως παρακωλύει.

images Greece Aegean Turkey MAP     ellada
Καλεί την Τουρκία, να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το άρθρο 1 της Συνθήκης της Ουάσιγκτων, αλλά και το αρθρο 2 παράγραφος 4 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και να απέχει πλήρως από κάθε απειλή χρήσης βίας ή παράνομες μονομερείς ενέργειες.
Προϋπόθεση της σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή μας, προσθέτει, παραμένει η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας ως αυτό ισχύει και όχι ως επιθυμεί αυθαίρετα να το ερμηνεύει η Τουρκία, μόνη σε όλο τον κόσμο.
Ο Αλέξανδρος Γεννηματάς τονίζει, τέλος, ότι σε αυτό το πλαίσιο και μόνο μπορεί και πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάλογος.

ΑΠΕ