Category Archives: Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Παρενόχληση Ελληνικού ελικοπτέρου από Τουρκικό μαχητικό.Σοβαρό κίνδυνο διέτρεξαν οι χειριστές του.

images Greece Farmako Samos    αρχείο λήψης

Σοβαρό κίνδυνο διέτρεξαν οι χειριστές ελικοπτέρου της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Super Puma, όταν Τουρκικό F-16 το παρενόχλησε σε περιοχή νοτίως του Φαρμακονησίου.
Σύμφωνα με Ελληνικά μέσα ενημέρωσης, η παρενόχληση έγινε χθες το μεσημέρι, όταν το ελικόπτερο πραγματοποιούσε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, ύστερα από πληροφορίες ότι στη θαλάσσια περιοχή έπλεε βάρκα με παράτυπους μετανάστες και πως ένας από αυτούς έπεσε στη θάλασσα.
Το Super Puma, πετούσε σε ύψος χαμηλότερο των πεντακοσίων ποδών πάνω από τη θάλασσα.
Τουρκικό μαχητικό, που πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι, παραβιάζοντας τον Ελληνικό εναέριο χώρο, κατευθύνθηκε προς το ελικόπτερο και έφθασε σε απόσταση μικρότερη των εκατόν ποδών από αυτό με αποτέλεσμα να το αποσταθεροποιήσει.

images Super Puma αρχείο λήψης
Οι πιλότοι του Super Puma κατάφεραν να διατηρήσουν την πορεία του με μεγάλη δυσκολία.

Εξήντα-δύο παραβιάσεις σήμερα από τους Τούρκους του Ελληνικού εναερίου χώρου σε ολόκληρο το Αιγαίο.Και πέντε εικονικές αερομαχίες μεταξύ Ελληνικών και Τουρκικών μαχητικών.

images  Agean      thCAIEO95S

Οι Τούρκοι προχώρησαν σήμερα σε νέες μαζικές παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Ελλάδας στο Αιγαίο, μιά ημέρα μετά την ανάληψη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από τον τέως Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη και τις προειδοποιήσεις, που απηύθυνε στην Αγκυρα.
Σύμφωνα με Ελληνικά μέσα ενημέρωσης, οι παραβιάσεις σημειώθηκαν στο βορειανατολικό, το κεντρικό και το νοτιανατολικό Αιγαίο.Χθες, σημειώνουν, δεν καταγράφηκε καμμιά παραβίαση.
Σε ανακοίνωση, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας αναφέρει ότι οκτώ Τουρκικά μαχητικά F-16 σε τέσσερις σχηματισμούς, δύο F-16 ο καθένας, και δύο κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235, προέβησαν σε εξήντα-δύο παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο.
Προχώρησαν επίσης σε δεκαπέντε παραβάσεις του FIR Αθηνών.

images Turkey F 16 NN 1-315
Στην ανακοίνωση, προστίθεται, ότι σημειώθηκαν πέντε εμπλοκές, εικονικές αερομαχίες, και πως έξι Τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.
Και τα δέκα Τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από Ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία απηύθυνε ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.Το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι το θεμέλιο των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων.

images Apostolakis Minister Defence αρχείο λήψης
Ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Αποστολάκης τόνισε ότι οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα παραμείνουν στην ”πρώτη γραμμή”, επιδεικνύοντας συνεχώς την αποφασιστικότητά τους να είναι ικανές και αξιόπιστες.
Τόνισε επίσης πως όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε να προασπίσουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή ευθύνης της Ελλάδας.
Ο Βαγγέλης Αποστολάκης μιλούσε το πρωί κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Προειδοποίησε την Τουρκία πως όποτε στις σχέσεις των δυο χωρών κυριάρχησαν οι εθνικισμοί οι λαοί τους δυστύχησαν.
Ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας ανέφερε ότι στέλλει μήνυμα αμοιβαιότητας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Υπάρχει ο δρόμος της σύγκρουσης, είπε, αλλά και ο δρόμος της συνεργασίας.
Να θυμίσω στους γείτονες μας, πρόσθεσε, ότι όποτε πρυτάνευσε η συνεργασία επήλθε η ευημερία όποτε όμως κυριάρχησαν οι εθνικισμοί οι λαοί δυστύχησαν.

images Greece Turkey flags      images
Υπογράμμισε επίσης ότι θεμέλιο των σχέσεών τους οφείλει να αποτελεί ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και αυτή είναι η μόνη κόκκινη γραμμή στις σχέσεις μας.
Ο τέως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κάλεσε όλους τους γείτονες της Ελλάδας να δουλέψουν μαζί και να συνεργαστούν ώστε να βγάλουν τα Βαλκάνια από τη γωνία και να τα φέρουν στο διεθνές προσκήνιο ως περιοχή, που μπορεί να εγγυάται την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη.
Στη διάρκεια της τελετής, δύο μαχητικά Μιράζ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να πραγματοποίησαν διέλευση πάνω από το Στρατόπεδο Παπάγου.

Απαντήσεις στις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις Ερντογαν έδωσαν σήμερα Αλέξης Τσίπρας και Προκόπης Παυλόπουλος.

images-tsipras-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, απάντησε στις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις Ερντογαν από τη Σαμοθράκη, την οποία επισκέφθηκε ανήμερα των Θεοφανείων.
Απευθύνθηκε προς τους σκεπτόμενους, κατά την έκφρασή του, ανθρώπους και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, τονίζοντας ότι οι δύο λαοί έχουν γνώση της ιστορίας τους, που είχε και περιόδους ειρήνης, αλλά και περιόδους εντάσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εμπιστοσύνη στις Ενοπλες Δυνάμεις της και πως είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την ειρήνη και την εδαφική της ακεραιότητα.
Ακουσα τον φίλο πρόεδρο Ερντογαν, ο οποίος διάβασε στίχους ενός ποιήματος, που υμνεί τον πόλεμο, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι αυτός επιλέγει τους στίχους του Μπέρτολ Μπρεχτ, ο οποίος αναφέρει:
”στρατηγέ ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος ξέρει και να πετάει ξέρει και να σκοτώνει.Εχει όμως και ένα ελάττωμα, ξέρει να σκέφτεται”.

images-pavlopoulos-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Ο πρόεδρος Παυλόπουλος, από τη Σύρο, όπου παρακολούθησε τη λειτουργία των Θεοφανείων, ευχήθηκε το Φως της Χριστιανοσύνης να φωτίζει τους Ελληνες και το Εθνος ώστε, με βάση την αθάνατη ιστορική τους κληρονομιά, να χτίσουν όλοι μαζί και υπό όρους αρραγούς ενότητας, το μέλλον που τους αναλογεί και τους αρμόζει.
Να χτίσουμε, τόνισε, υπερασπιζόμενοι, στο ακέραιο και δίχως ίχνος υπαναχώρησης, τα εθνικά θέματα και δίκαια και υπηρετώντας τις αρχές της σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης, στο πλαίσιο του σεβασμού της Δημοκρατίας, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Δικαιοσύνης και πρωτίστως της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Νέες απειλές Μεβλούτ Τσαβούσογλου και σκληρή απάντηση από Πάνο Καμμένο.

images Cavusoglu New NN n_102853_1
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου , ισχυρίστηκε ότι η Αγκυρα κατέβαλε προσπάθειες για μόνιμη λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε προκλητικά :
”Υπενθυμίζουμε σε όσους ονειρεύονται, είμαστε αναγκασμένοι να τους υπενθυμίσουμε.Μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα δεν μπορούν ακόμη να είναι όνειρο.Αν ονειρεύεστε τέτοιο πράγμα, ξυπνήστε”.
Μιλούσε, σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Σταρ Κίπρις, σε συνέδριο, που οργάνωσε η Τουρκική Ακαδημία Χωροφυλακής και Ακτοφυλακής.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε την άποψη ότι είναι χάσιμο χρόνου η έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς να προσδιορισθεί τι [θα συζητηθεί] και πώς θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις.
Είπε προκλητικά ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, κατά την έκφρασή του, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ότι δήθεν δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο.

images-aegean-map-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε:
”Από τη μιά υπενθυμίζουμε για την απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και από την άλλη με τις Τουρκικές μονάδες ακτοφυλακής και τις ναυτικές μονάδες κάμνουμε ό,τι είναι αναγκαίο, όταν λαμβάνονται ορισμένα αρνητικά μέτρα.Και απευθύνουμε προειδοποίηση στην Ελλάδα :Εχετε ένα κακομαθημένο παιδί.Ετσι αποκαλούν τον υπουργό Αμυνάς τους.[…]Προστατεύεται το κακομαθημένο παιδί έτσι που να μην συμβεί ένα δυστύχημα από τις δυνάμεις ασφαλείας μας.[…]
Συνεπώς, κάμνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία των συμφερόντων μας, ιδιαίτερα στο θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Τώρα αρχίζουμε γεωτρήσεις στα δυτικά της Κύπρου, στα ανατολικά της Κύπρου σε περιοχές στις οποίες η ”Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου” μας προσκάλεσε από το βορρά προς το νότο της Κύπρου και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη μας.Αναφέρομαι στα δυτικά της Κύπρου.

images Cyprus MAP EEZ ExxonMobil images
Στο παρελθόν πηγαίναμε με τα σεισμογραφικά μας σκάφη, με το Μπαρμπαρός, αλλά τώρα έχουμε και πλατφόρμα.
Η πρώτη ήρθε. Αρχισε στην περιοχή Αλάνια.Η δεύτερη θα έρθει τον Ιανουάριο.Και θα τη στείλουμε στη Μεσόγειο και όχι στη Μαύρη Θάλασσα.
Ας γνωρίζουν τόσο οι φίλοι όσο και οι εχθροί μας ότι θα προστατεύσουμε έως το τέλος τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.Τα προβλήματα στο Αιγαίο περιλαμβάνονται σε αυτό”.

images Panos Kammenos Defence   images

Απάντηση στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών έδωσε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος.Σε ανάρτηση στο Twitter, ο Πάνος Καμμένος έγραψε :
”Κύριες Τσαβούσογλου σας ευχαριστώ για τις πρωτοχρονιάτικες απειλητικές σας δηλώσεις. Είναι το δώρο ότι κάμνω καλά τη δουλειά μου, θα συνεχίσει η Ελλάδα το έργο αυτό επιδιώκοντας την Ειρήνη, υπερασπιζόμενη την Κυριαρχία της και χτίζοντας ισχυρές συμμαχίες. Δεν σας φοβάται κανείς πια ..”.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Αυστηρό μήνυμα προέδρου Παυλόπουλου προς Τουρκία.Την καλεί να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις.

images-pavlopoulos-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, επανέλαβε ότι το Κυπριακό αποτελεί διεθνές και, κυρίως, Ευρωπαϊκό ζήτημα- και επιδίωξη είναι, το συντομότερο δυνατό, η δίκαιη και βιώσιμη λύση του.
Ωστόσο, τόνισε, η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία συνεπάγονται στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Αυτό, υπογράμμισε, είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Σε μήνυμα με την ευκαιρία του νέου έτους, ο πρόεδρος Παυλόπουλος αναφέρεται και στις Eλληνο-Τουρκικές σχέσεις, και επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοεί την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Αυτό, όμως, επισημαίνει, προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου -αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα ”NATURA 2000”- και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου.

images-aegean-map-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82images Occupied Cyprus αρχείο λήψης

Αρα, προσθέτει, και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947-οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες-πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές απ’ όλους.
Πολλώ μάλλον, συνεχίζει, όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι επιπλέον, ιδίως ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διατάξεις του οποίου τη δεσμεύουν και με τη μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Νέες παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου από Τουρκικά μαχητικά ανήμερα των Χριστουγέννων.

images-aegean-map-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82images-turkey-fighter-aeropla-aegean-images

Ούτε την ημέρα των Χριστουγέννων δεν σεβάστηκαν οι Τούρκοι και προχώρησαν σε παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο και σε παραβάσεις του FIR Αθηνών.
Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, ζεύγος Τουρκικών F-16 πραγματοποίησε νωρίς το απόγευμα πτήση σε μεγάλο ύψος, είκοσι-επτά χιλιάδων ποδών, πάνω από το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη.
Λίγη ώρα αργότερα, δεύτερο ζεύγος Τουρκικών F-16 πραγματοποίησε πτήση πάνω από τη Ρω σε ύψος είκοσι-οκτώ χιλιάδων ποδών.
Τα Τουρκικά F-16 αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από Ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ.