Category Archives: Uncategorized

Η λεγόμενη αστυνομία διαψεύδει φήμες ότι ο Ερσίν Τατάρ καταζητείται από την Ιντερπόλ. Στην Κωνσταντινούπολη ο ψευδοπρωθυπουργός για επαφές.

Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Ντιγιαλόγ γράφει ότι η λεγόμενη αστυνομία διέψευσε φήμες, πως ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ καταζητείται από την Ιντερπόλ και συνεπώς δεν μπορεί να ταξιδεύσει σε οποιαδήποτε χώρα εκτός από την Τουρκία.
Ο Τατάρ ζήτησε από τη ψευδοαστυνομία να διερευνήσει το θέμα και η εφημερίδα δημοσιεύει επιστολή, που απεστάλη στον λεγόμενο πρωθυπουργό από τον ”αρχηγό της αστυνομίας”, και στην οποία αναφέρει ότι δεν πήρε καμμιά πληροφορία από το τμήμα της Ιντερπόλ της Τουρκικής Αστυνομίας πως διεξάγεται έρευνα για τον Τατάρ από την Ιντερπόλ.
Επιπρόσθετα, η Ντιγιαλόγ γράφει ότι ο ψευδοπρωθυπουργός δήλωσε στην εφημερίδα ότι θα επισκεφθεί το Λονδίνο στις 27 Νοεμβρίου.
Εν τω μεταξύ, ο Ερσίν Τατάρ μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα έχει διάφορες επαφές και θα συμμετάσχει σε ειδικό πρόγραμμα του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού FOX για την Κύπρο.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν, ο λεγόμενος πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι ζουν στην Κωνσταντινούπολη και θα ακούσει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

ΓΤΠ:Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Ο Ερντογαν επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέση με την απόφασή της για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, λόγω των παράνομων γεωτρήσεών της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογαν αντέδρασε έντονα στην απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για επιβολή περιοριστικών μέτρων εναντίον της Τουρκίας, λόγω των παράνομων ερευνών και γεωτρήσεων, που διενεργεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε δηλώσεις, πριν από την αναχώρησή του για επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ταγίπ Ερντογαν ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεχνά πως η Τουρκία είναι εγγυήτρια της Κύπρου και ως τέτοια έχει δικαιώματα στο νησί.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και πως τα δικαιώματα αυτά απορρέουν δήθεν από το Διεθνές Δίκαιο.


Σύμφωνα με τον παράνομο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Μπαϋράκ, ο Τούρκος πρόεδρος, πρόβαλε, εξάλλου, τον ισχυρισμό ότι χώρες, οι οποίες δεν έχουν κανένα δικαίωμα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, διεξάγουν εργασίες στην περιοχή, αλλά, αναφέρουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εισέλθει στην περιοχή αυτή.
Αναφέρουν επίσης, πρόσθεσε, ότι θα επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.
Ο Ταγίπ Ερντογαν είπε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη σπαταλήσει, κατά την έκφρασή του, τον χρόνο της Τουρκίας συνεχίζοντας να υποστηρίζει πως θα αποδεχθεί την ένταξη της χώρας στους κόλπους της.


Επέκρινε, εξάλλου, την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δεν τήρησε δήθεν τις υποσχέσεις της και ισχυρίστηκε πως δεν αποτελεί δέσμευση για την Τουρκία να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να τερματισθούν αμέσως, όπως υποστήριξε.
Προκλητικός ο Τούρκος πρόεδρος, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να μην επιχειρεί να απειλεί την Τουρκία για τις εξελίξεις στην Κύπρο.
Δεν μας νοιάζει καθόλου, είπε κομπαστικά, και θα συνεχίσουμε το δρόμο μας.

Ο Χουλουσί Ακαρ επαναλαμβάνει προκλητικά ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακαρ, μιλώντας χθες, ογδοηκοστή-πρώτη επέτειο από το θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, επανέλαβε προκλητικά ότι η Τουρκία θα προστατεύσει με την ίδια ”αποφασιστικότητα” τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και σε όλη τη ”γαλάζια πατρίδα”.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, ο Χουλουσί Ακαρ ισχυρίστηκε ότι ”στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών των Τούρκων”.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

A

Οζερσάϊ και Τσαβούσογλου αξιολόγησαν τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάϊ και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν στην Αττάλεια, συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας αξιολόγησαν τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις Ποστασί, Οζερσάϊ και Τσαβούσογλου συναντήθηκαν στο περιθώριο συνόδου του Συμβουλίου υπουργών της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας.
Εν τω μεταξύ, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ψευδοκυβέρνηση θα συνεχίσει με ”αποφασιστικότητα” την πολιτική της σε σχέση με το άνοιγμα της κατεχόμενης περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
Ο Κουντρέτ Οζερσάϊ, που προήδρευσε συνεδρίας της λεγόμενης επιτροπής απογραφής των περιουσιών στην κατεχόμενη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, δήλωσε ότι
το κατοχικό καθεστώς έχει πάρει μέτρα για αντιμετώπιση, κατά την έκφρασή του, της πρωτοβουλίας της Ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Αμμόχωστο και για να μην προχωρήσει.


Πρόσθεσε ότι ”έχει σχεδόν ολοκληρωθεί έκθεση για τα ιστορικά κτίρια, τις εκκλησίες, την κινητή περιουσία, τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και την κατάσταση των κτιρίων στο Βαρώσι και το θέμα αυτό θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο”.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Ο Τατάρ προηγείται σε δημοσκόπηση για τις προσεχείς παράνομες προεδρικές εκλογές στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.Η πλειοψηφία υποστηρίζει λύση δύο κρατών.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ερσίν Τατάρ, προηγείται με 33,9% των ψήφων στον πρώτο γύρο των λεγόμενων προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Απρίλιο στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, σύμφωνα με δημοσκόπηση, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες.
Ακολουθούν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί με 28,2%, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχουρμάν με 19,7%, ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού Κουντρέτ Οζερσάϊ με 10,5 %, ο πρόεδρος του Κόμματος των Εποίκων, Αναγέννηση, με 4% και ο Σερντάρ Ντενκτάς, του Δημοκρατικού Κόμματος με 3,7%.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γκιουνές, σε ερώτηση ποιον θα ψηφίζατε στον δεύτερο γύρο, το 44, 7 % (54,6%περιλαμβανομένων των αναποφάσιστων ) των ερωτηθέντων απάντησε τον Ερσίν Τατάρ και το 37,2% (45,5 % περιλαμβανομένων των αναποφάσιστων )τον Μουσταφά Ακιντζί.
Οι αναποφάσιστοι έφθασαν το 18,15% στο σενάριο αυτό.
Ο Τατάρ φαίνεται να είναι σε θέση να κερδίσει όλους τους πιθανούς αντιπάλους του στον δεύτερο γύρο.
Ο Ακιντζί, από την άλλη, φαίνεται να χάνει από τον Τατάρ, αλλά να κερδίζει αν παραμείνει στον δεύτερο γύρο με τον Οζερσάϊ ή τον Ερχουρμάν.
Σε ερώτηση τι θα ψήφιζαν αν διεξάγονταν παράνομες βουλευτικές εκλογές, οι συμμετέχοντες απάντησαν :
Κόμμα Εθνικής Ενότητας 42,6%, Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα 25,3%, Κόμμα του Λαού 11,9%, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 6%, Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης-Νέες Δυνάμεις, 1,9% Δημοκρατικό Κόμμα 4,8%, Κόμμα Εποίκων 6,1 % και Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα 1,4%.
Σε ερώτηση τι είδους λύση θα προτείνατε για το Κυπριακό, το 78,6% απάντησε δύο χωριστά κράτη, το 16,3% ομοσπονδία με τους Ελληνοκυπρίους και το 5,3% συνομοσπονδία.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις εγγυήσεις της Τουρκίας, το 83,2% είπε ότι θα πρέπει να συνεχισθούν όπως είναι σήμερα, το 3,7% ότι πρέπει να ακυρωθούν, το 3,9% ότι τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να είναι οι εγγυητές και το 9,2% πως δεν είχε αποφασίσει για το θέμα αυτό.
Επιπρόσθετα, το 85,5% δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την αποχώρηση του Τουρκικού κατοχικού στρατού, το 9,25% επιθυμεί την αποχώρηση του Τουρκικού στρατού και το 5,35% δεν αποφάσισε.
Σε ερώτηση κατά πόσον πιστεύουν ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό, το 82,65% απάντησε αρνητικά και μόνο το 13,2% απάντησε καταφατικά.
87,1% δήλωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν λύση του Κυπριακού.


Σε ερώτηση κατά πόσον ο Μουσταφά Ακιντζί έκαμε οποιανδήποτε παραχώρηση στις συνομιλίες για το Κυπριακό, που τους ενόχλησε, το 60,5% απάντησε καταφατικά και το 30,9% αρνητικά.
Σε ερώτηση σε ποιο θέμα έγινε παραχώρηση και ενόχλησε, το 25,2 % απάντησε οι εγγυήσεις, το 20,6% η επιστροφή της κατεχόμενης Μόρφου, το 13% η κατάργηση του βέτο των Τουρκοκυπρίων, το 20,2% η αποχώρηση του Τουρκικού κατοχικού στρατού από το νησί και το 21% σε όλα τα θέματα.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την Τουρκική εταιρεία Gezici
μεταξύ 26 και 28 περασμένου μηνός με τη συμμετοχή 4,267 ατόμων, σύμφωνα με την εφημερίδα Γκιουνές.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Ο ”προϋπολογισμός για το 2020 είναι οκτώ δισεκατομμύρια, οκτακόσια-δεκατέσσερα εκατομμύρια Τουρκικές λίρες”, δηλώνει ο Οζερσάϊ.

images Ozersay 2 Alone   ozersay_52fb863d

Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών και ”εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου” Κουντρέτ Οζερσάϊ, δήλωσε ότι το παράνομο υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε χθες τον λεγόμενο προϋπολογισμό του κατοχικού καθεστώτος για το 2020, που ανέρχεται στα 8 δισεκατομμύρια, 814 εκατομμύρια Τουρκικές λίρες.
Υπάρχει, πρόσθεσε, αύξηση έως και 11,7 % σε σύγκριση με τον ”προϋπολογισμό” του 2019.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, ο Κουντρέτ Οζερσάϊ ανέφερε ότι το έλλειμμα του ”προϋπολογισμού” για το 2019 υπολογίστηκε στα 851 εκατομμύρια, αλλά μειώθηκε στα 197 εκατομμύρια 723 χιλιάδες Τουρκικές λίρες.
Ανέφερε επίσης ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε χθες να παρατείνει για ακόμη δύο χρόνια την υποβολή ”αιτήσεων” στη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων Περιουσιών, έως τον Δεκέμβριο του 2021.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Τηλεφωνική επικοινωνία Τζόνσον-Ερντογαν. Συζήτησαν τις Βρετανο-Τουρκικές σχέσεις και περιφερειακά θέματα, με κυρίαρχο την Τουρκική εισβολή στις Κουρδικές περιοχές της Συρίας.

images Jonson Boris imagesimages-erdogan-n-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις, όπως ανακοίνωσε η Τουρκική προεδρία.
Σε επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Ερντογαν και ο πρωθυπουργός Τζόνσον συζήτησαν τις Βρετανο-Τουρκικές σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις.
Στο επίκεντρο ήταν η Τουρκική εισβολή στις Κουρδικές περιοχές της Συρίας με την αξίωση της Αγκυρας για αποχώρηση των Κούρδων μαχητών, που ανήκουν στις Μονάδες Λαϊκής Προστασίας και στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, με βάση την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας-Ηνωμένων Πολιτειών, την καταστροφή των οχυρωματικών και άλλων στρατιωτικών έργων των Κούρδων και την παράδοση των βαρέων όπλων τους.

images Syrian Kurdish Demo Party FOTO  αρχείο λήψης
Εν τω μεταξύ, οι Κούρδοι της Συρίας επιβεβαίωσαν σήμερα ότι έχουν αποσυρθεί από τη Συριακή πόλη Ρας αλ-Αϊν στα Τουρκο-Συριακά σύνορα, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτων για κατάπαυση του πυρός.Κούρδος εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας Κούρδος μαχητής στην πόλη αυτή, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων 24 ώρες Κουρδιστάν.