Category Archives: Uncategorized

Την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το βάρος των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Γερμανίας.

images Cavusoglu N αρχείο λήψηςimages Heiko Maas German Forei thumbs_b_c_b1de6952270c100c6576a2ff8069f91e
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χέϊκο Μαςς, σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη διπλωματική πηγή, γράφει ότι Τσαβούσογλου και Μαςς συζήτησαν θέματα, που αφορούν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Συρία.

images Cyprus EEZ NEW N DMv2GZnWAAAe3pl

Η συζήτηση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο έγινε υπό το βάρος των παράνομων γεωτρήσεων, που διενεργεί η Τουρκία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στα Χωρικά Υδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας με δύο γεωτρύπανα, καθώς και των μέτρων, που αποφάσισε το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειές της.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Στο τελικό στάδιο οι εργασίες συντήρησης του δεύτερου γεωτρύπανου της Τουρκίας, που θα σταλεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

images Turkey Deepsea Metro 2 thumbs_b_c_99dfb1a4a8ba3343029f2a58f730d734

Υπό τον τίτλο ”Τελικές προετοιμασίες για το δεύτερο πλοίο που θα διενεργήσει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο”, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαμπεράλ Κίπρισλι γράφει ότι το γεωτρύπανο Deepsea Metro-1, που ανήκει στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TRAO ), έχει καταπλεύσει στο λιμάνι Τσολάκογλου για εργασίες συντήρησης.
Το Deepsea Metro-1 , που αγοράσθηκε για 263 εκατομμύρια δολάρια από την Τουρκία στο πλαίσιο της Εθνικής Ενεργειακής πολιτικής της χώρας για να αυξηθούν οι έρευνες και οι γεωτρήσεις στη Μεόγειο, κατέπλευσε στη Γιάλοβα πριν από δύο μήνες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πλοίο μπορεί να διενεργήσει γεώτρηση σε βάθος τριών χιλιάδων σαράντα-οκτώ μέτρων στη Μεσόγειο.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου επαναφέρει και πάλι η Τουρκία.Ισχυρισμοί Ερντογαν ότι η προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων είναι το κλειδί για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

images-aegean-map-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόϊ, ισχυρίστηκε ότι σύμφωνα με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.
Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, ότι τα πλοία του Νάτο δεν έχουν κανένα δικαίωμα να πλησιάζουν τα λιμάνια ούτε καν για ανεφοδιασμό στα νησιά του Αιγαίου.
Λόγω των πρόσφατων επιχειρήσεων του Νάτο στο Ανατολικό Αιγαίο εναντίον της λαθρομετανάστευσης, αυτό συμβαίνει, σημείωσε, με την ανοχή της Αγκυρας.
Ο Χαμί Ακσόϊ υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει ανεχθεί να προσεγγίζουν στα νησιά τα πλοία του Νάτο και ισχυρίστηκε πως οι Ελληνες υπουργοί επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την ανοχή της Τουρκίας, σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

images Hami Aksoy Turk Ministr Foreign αρχείο λήψης
Προκλητικός ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε την Ελλάδα να μην ”διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα” και να δημιουργεί τετελεσμένα, κατά την έκφρασή του, στην περιοχή.
Αναφέρθηκε, εξάλλου, σε ”νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας”, επικαλούμενος το Διεθνές Δίκαιο και την ιστορία.
Υποστήριξε, τέλος, ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με την αμοιβαία κατανόηση και τις συντονισμένες προσπάθειες της Τουρκίας και κάλεσε την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με παρόμοιο τρόπο.

images Erdogan N αρχείο λήψης
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν ισχυρίστηκε ότι για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
Πρόβαλε τον ισχυρισμό σε προχθεσινή ομιλία σε γεύμα, που παρέθεσε σε πρέσβεις στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η σταθερότητα στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την προάσπιση, κατά την έκφρασή του, των δήθεν δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου, όπως αποκάλεσε το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Επανέλαβε επίσης ότι η Αγκυρα δεν θα ανεχθεί τετελεσμένα γεγονότα, όπως ανέφερε, στην περιοχή και πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη γνωρίζουν για το θέμα αυτό.
” Οπως όλα τα προβλήματα”, πρόσθεσε, θέλουμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα με αμοιβαίες συνομιλίες, διάλογο και συνεργασία”.

images Cyprus MAP EEZ ExxonMobil images
Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία εισέβαλε στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, κατά παράβαση κάθε αρχής του Διεθνούς Δικαίου, στέλλοντας το γεωτρύπανο Φατίχ, Πορθητής, για παράνομες γεωτρήσεις.
Η Κυπριακή Δημοκρατία αντέδρασε έντονα και κατήγγειλε την νέα πρωτοφανή πρόκληση της Τουρκίας σε όλα τα διεθνή βήματα.

 

images-cyprus-eu-flags-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Το Εθνικό Συμβούλιο, εξάλλου, ομόφωνα, καταδίκασε χθες την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία με τις παράνομες δραστηριότητές της στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Ζήτησε επίσης επιτακτικά να τερματισθούν αμέσως όλες οι Τουρκικές ενέργειες και οι απειλές για χρήση βίας, για να υπάρξει μείωση της έντασης και σεβασμός της ειρήνης και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το Εθνικό Συμβούλιο τόνισε ότι χωρίς τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δεν δημιουργούνται ευοίωνες προοπτικές για τη συνέχιση των προσπαθειών για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Απευθείας πτήσεις μεταξύ Τελ Αβίβ και Σμύρνης αρχίζουν οι Τουρκικές Αερογραμμές από τις 29 Μαίου 2019.Στόχος η αύξηση των Ισραηλινών τουριστών στην Τουρκία.

images-turkish-airlines-images

Οι Τουρκικές Αερογραμμές, που εκτελούν δέκα πτήσεις την ημέρα από το Τελ Αβίβ στην Κωνσταντινούπολη, αρχίζουν επιπρόσθετα απευθείας πτήσεις από το Τελ Αβίβ προς τη Σμύρνη.
Σύμφωνα με την Ισραηλινή οικονομική ιστοσελίδα Globes, οι πτήσεις αυτές αρχίζουν στις 29 ερχομένου Μαίου.
Οι Ισραηλινοί, σημειώνει, ταξιδεύουν ως επί το πλείστον με τις Τουρκικές Αερογραμμές για σύνδεση με πτήσεις για άλλους προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά οι νέες αυτές πτήσεις θα είναι για επιβάτες, οι οποίοι σκοπεύουν να παραμείνουν στην Τουρκία.
Οπως αναφέρει η Globes, οι Τουρκικές Αερογραμμές θα εκτελούν τέσσερις πτήσεις εβδομαδιαίως προς τη Σμύρνη με αεροσκάφη Airbus 320, Κυριακή, Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο.
Ενόψει, εξάλλου, των διακοπών του Πάσχα, προσθέτει, οι Τουρκικές Αερογραμμές θα αρχίσουν στις 31 Μαρτίου πέντε απευθείας πτήσεις την εβδομάδα προς την Αττάλεια με στόχο και πάλι τους Ισραηλινούς τουρίστες.

images-cyprus-turkey-map-images
Σύμφωνα με την Ισραηλινή ιστοσελίδα, η Αγκυρα αναμένει οι Ισραηλινοί τουρίστες να επιστρέψουν στη χώρα, ύστερα από απουσία πολλών χρόνων, λόγω της διακοπής των διπλωματικών και άλλων σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία.
Εκτός των Τουρκικών Αερογραμμών, πτήσεις από και προς το Ισραήλ εκτελούν άλλες δύο Τουρκικές αεροπορικές εταιρείες, η Πήγασος και η Ατλας Γκλόμπαλ.

Το εξήντα-επτά τοις εκατόν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου θεωρεί ότι είναι αδύνατη η ομοσπονδία.Ερευνα λεγόμενου υπουργείου Οικονομικών.

images occupied Nicosia images

Σύμφωνα με έρευνα, που διενήργησε το λεγόμενο υπουργείο Οικονομικών, η πλειοψηφία των ατόμων, που ζουν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου πιστεύουν ότι η ομοσπονδία δεν είναι δυνατή ως λύση του Κυπριακού.
Οπως γράφει η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γκιουνές, σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι εφικτή η εφαρμογή ομοσπονδιακής λύσης, 32, 1 % απάντησε ”σίγουρα δεν είναι δυνατή”, 25 % απάντησε ”δεν είναι δυνατή”, 16,6 % απάντησε ”δεν γνωρίζω αν είναι δυνατή”, 21 % απάντησε ”είναι δυνατή” και 0,8% δεν απάντησε.
Σε ερώτηση για την πρώτη τους επιλογή για λύση του Κυπριακού, οι απαντήσεις ήταν οι εξής : ”Ενωμένοι υπό την Κυπριακή Δημοκρατία” 5,6 %, ”Ομοσπονδιακή Κύπρος αποτελούμενη από δύο ιδρυτικές επαρχίες” 17, 3 %, ”Δεν έχω γνώμη για το μοντέλο λύσης” 16, 4 %, ”Ομοσπονδιακή λύση αποτελούμενη από δύο ιδρυτικά κράτη” 28, 7 %, ”αναγνωρισμένη ανεξάρτητη Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου” 29, 5 % και ”δεν απαντώ” 2,6 %.

images-settlers-occup-cypr-images

Σε ερώτηση ποια θεωρούν ως χώρα τους, απάντησαν :
”Ολόκληρη την Κύπρο” 23,8 %, ”Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου” 40, 8 %, ”Τουρκία” 3,9 %, ”Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου και Τουρκία” 31, 5 %.
Σε ερώτηση για τη γνώμη τους σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, απάντησαν : ”Είναι ένωση στην οποία θα πρέπει να είμαστε τμήμα” 45, 8 %, ”θα είναι καλό να γίνουμε μέρος της, αλλά έχουμε κάποιες αμφιβολίες” 23, 7 %, ”δεν είναι υποχρεωτικό να γίνουμε μέρος της” 9, 4 %, ”πρέπει οριστικά να γίνουμε τμήμα της” 18 % και ”δεν έχω καμμιά άποψη” 3, 2 %.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναβάθμισαν ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία.

images-konstantinoupolis-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Το Γραφείο Προξενικών Υποθέσεων, του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αναβάθμισε  την ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία σε ”Επίπεδο Τρία :Επανεξέταση Ταξιδίου”, παραθέτοντας αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων και αυθαίρετων κρατήσεων.
Σύμφωνα με την Αμερικανική ιστοσελίδα Travel Pulse, με την προειδοποίηση επισημαίνονται ειδικές περιοχές κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ ως οι πιο επικίνδυνες, χαρακτηρίζοντας τις ”Επίπεδο τέσσερα :Μην ταξιδεύετε”.
Το Στέητ Ντηπάρτμεντ αφήνει να νοηθεί ότι τρομοκρατικές ομάδες σε αυτές τις περιοχές σχεδιάζουν να διενεργήσουν επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας.
Στην ταξιδιωτική οδηγία αναφέρονται τα εξής :
” Οι [Τουρκικές] δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει και φυλακίσει δεκάδες χιλιάδες άτομα, περιλαμβανομένων υπηκόων των Ηνωμένων Πολιτειών, για ισχυρισμούς για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίοι βασίζονται σε ελάχιστα ή μυστικά αποδεικτικά στοιχεία, καθώς και δικαιολογίες, που φαίνεται να έχουν πολιτικά κίνητρα.
Υπήκοοι των Ηνωμένων Πολιτειών, εξάλλου, έχουν υποβληθεί σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, που τους παρεμποδίζουν να αναχωρήσουν από την Τουρκία.
Η συμμετοχή σε διαδηλώσεις, οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί ρητώς από την Τουρκική κυβέρνηση, καθώς και η άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση, περιλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να οδηγήσουν σε σύλληψη”.

”Πόσοι είναι οι Τούρκοι [έποικοι], που ζούν στην Κύπρο[κατεχόμενο τμήμα] ?” Αρθρο στη Γενί Ντουζέν.

images Occupied Cyprus αρχείο λήψης

Υπό τον τίτλο ” Ποιος είναι ο αριθμός των Τούρκων, που ζουν στην Κύπρο [κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου]”, ο αρχισυντάκτης της Τουρκοκυπριακής εφημερίδας Γενί Ντουζέν, Τσενκ Μουτλουγιακαλί, γράφει σε άρθρό του ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε σε ερώτηση, που του υποβλήθηκε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση από την Τουρκική αντιπολίτευση, σε σχέση με τον αριθμό των Τούρκων πολιτών, που ζουν στο εξωτερικό.
Ο αρθρογράφος αποκαλύπτει ότι το θέμα του αριθμού των Τούρκων πολιτών, οι οποίοι ζουν στην Κύπρο [ έποικοι] δεν συζητήθηκε και ούτε δόθηκε προσοχή στο ζήτημα αυτό.
” Ο Τσαβούσογλου απάντησε στην ερώτηση ( για τους Τούρκους πολίτες που ζούν στο εξωτερικό ).Εδωσε αριθμούς για 153 χώρες.Αλλά η Κύπρος δεν ήταν μεταξύ των χωρών αυτών.
Ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία ούτε η Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου !
Για παράδειγμα στη Γερμανία, υπάρχουν δύο εκατομμύρια Τούρκοι [Μουσουλμάνοι] πολίτες, στη Γαλλία υπάρχουν επτακόσιες χιλιάδες.Ακόμη και στον Ισημερινό υπάρχουν εκατόν Τούρκοι.Στην Αιθιοπία δύο χιλιάδες και στις Ηνωμένες Πολιτείες τριακόσιες χιλιάδες.
Λοιπόν τι γίνεται με την Κύπρο ? Δεν υπάρχουν !
Αυτό συμβαίνει επειδή ο αριθμός δεν είναι γνωστός ή επειδή η Κύπρος δεν θεωρείται ( χώρα ) στο εξωτερικό ? Είμαι απλώς περίεργος.Η μήπως επειδή δίσταζαν γιατί ( οι Τούρκοι πολίτες ) είναι περισσότεροι από τον τοπικό πληθυσμό ?” γράφει ο Μουτλουγιακαλί.

images Settlers Occup Cypr images
Σχολιάζοντας το άρθρο του Μουτλουγιακαλί, ο εκδότης της Τουρκοκυπριακής εφημερίδας Αφρίκα, Σενέρ Λεβέντ, γράφει ότι εξής :
” Τι παράξενες ερωτήσεις υποβάλλετε …Ενώ ο αριθμός των Τούρκων πολιτών, που ζουν στην Κύπρο [κατεχόμενο τμήμα] δεν ανακοινώθηκε, ο αριθμός των Τούρκων πολιτών, που ζουν στο εξωτερικό ανακοινώθηκε…Είναι αυτή ερώτηση ? Η Κύπρος αποτελεί εξωτερικό για την Τουρκία ? Φαίνεται ότι πραγματικά δεν έχετε αντιληφθεί…Σας λέουν Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου…Ακόμη δεν το έχετε αντιληφθεί…” γράφει ο Σενέρ Λεβέντ.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων