Category Archives: Uncategorized

Βαθαίνει η οικονομική κρίση στην Τουρκία.Τριάντα-οκτώ επιχειρήσεις κλείουν καθημερινά.Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν από την αρχή του 2018.

 

images-turkey-map-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Στην Τουρκία, η οικονομική κρίση βαθαίνει και ίσως η πιο δραματική ένδειξη για αυτό είναι η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, που κλείουν καθημερινά, σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Μπιργκιούν, την οποία επικαλούνται αγγλόφωνες Κουρδικές και άλλες ιστοσελίδες.
Η Μπιργκιούν γράφει ότι τουλάχιστον τριάντα-οκτώ επιχειρήσεις κλείουν καθημερινά.
Οι επιχειρήσεις, που κηρύσσουν πτώχευση, σημειώνει, αυξάνονται με ”επικίνδυνη” ταχύτητα από την αρχή του 2018.
2,417 εταιρείες έκλεισαν τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ 682 τον Φεβρουάριο, 780 τον Μάρτιο, 623 τον Απρίλιο, 652 τον Μάϊο και 752 τον περασμένο Ιούνιο.
Συνολικά, κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2018 τουλάχιστον 5,906 εταιρείες έκλεισαν.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη επίσημα στατιστικά στοιχεία, σημειώνει πως από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2018, περίπου 20,607 επιχειρήσεις έχουν κλείσει.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 38 εταιρείες κλείουν καθημερινά.
Σύμφωνα με την Μπιργκιούν, η Ενωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηριακών Γραφείων της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι 14,701 θέσεις εργασίας επηρεάστηκαν από την κακή οικονομική κατάσταση στη χώρα μόνο το 2017.

images Turkish Lira NNN 5b0520645d1c2e1194a3a01a
Με κλείσιμο κινδυνεύουν και οι τράπεζες, λόγω της κατάρρευσης της αξίας της Τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων και της εξάντλησης των αποθεματικών τους.
Εκατοντάδες υποκαταστήματα έχουν ήδη κλείσει, με επακόλουθο την απώλεια θέσεων εργασίας.
Οπως γράφει η Τουρκική εφημερίδα, σε μόλις δεκαοκτώ μήνες, περίπου 458 υποκαταστήματα έχουν κλείσει.
Το 2017, ο αριθμός των υποκαταστημάτων τραπεζών, που έκλεισαν έφθασε τα 325, ενώ τους πρώτους έξι μήνες του 2018 έκλεισαν περίπου 133.
Η εφημερίδα Μπιργκιούν είναι εκφραστικό όργανο της Τουρκικής αριστεράς και έχει την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή :ANFNEWS

Η Τουρκία θέλει λύση δύο κρατών στην Κύπρο και να μην αναληφθεί καμμιά πρωτοβουλία έως τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 24 Ιουνίου.

images-cavusoglu-akinci-north-cyprus-news-cavusoglu-akinci
Στη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακκιντζιή και τους ηγέτες των Τουρκοκυπριακών κομμάτων, που εκπροσωπούνται στη ψευδοβουλή, αναφέρεται ο αρχισυντάκτης της Τουρκοκυπριακής εφημερίδας Γενί Ντουζέν,Τσενκ Μουτλουγιακαλί.
Ο Μουτλουγιακαλί, γράφει ότι κατά τη συνάντηση επιτεύχθηκε συμφωνία επί δύο θεμάτων και ανατέθηκε ”εργασία” σε όλους στη διάρκειά της.
Η πρόταση για συνομοσπονδία τέθηκε στο τραπέζι, αλλά όχι ως απόφαση, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος, ο οποίος αναφέρεται σε πηγές, που ισχυρίζονται πως ό,τι έχει αφεθεί να διαρρεύσει έως τώρα σε σχέση με τη συνάντηση ”παραποιεί ή δεν αντανακλά πλήρως” τα ”πραγματικά γεγονότα”.
Γράφει ότι κατά τη συνάντηση, ”η Τουρκία ανέθεσε σε όλους να εξετάσουν το θέμα κατά πόσον θα υποβάλουν τώρα στις διαπραγματεύσεις πρόταση για λύση δύο κρατών”.
Ακολούθως ο Μουτλουγιακαλί γράφει τα εξής :
”Δύο συμφωνίες προέκυψαν στο τραπέζι :Το θέμα στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι πως τουλάχιστον στο παρόν στάδιο, η Ελληνοκυπριακή ηγεσία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στο θέμα της ανταλλαγής, το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ομοσπονδιακή εταιρική σχέση.
Μιά άλλη πλήρης συμφωνία είναι ότι κανένας (Αγκυρα και κατοχικό καθεστώς ) δεν θέλει επανάληψη των ίδιων διαδικασιών.
Δηλαδή, δεν θέλει διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα.

images Occupied Cyprus RED images
Η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά επιδιώκουν συμφωνία σε σχέση με το θέμα του τι θα μπορούσε να υποκαταστήσει το σημερινό μοντέλο [διαπραγματεύεων].
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζιή αντιτίθεται στην πρόταση όπως η Τουρκοκυπριακή πλευρά υποβάλει στις διαπραγματεύσεις πρόταση για λύση δύο κρατών.
Οι πρόεδροι των Τουρκοκυπριακών κομμάτων εξέφρασαν τις απόψεις τους παράλληλα με τις γνωστές τους θέσεις.
Φυσικά τα κόμματα θα αξιολογήσουν τη διαδικασία σε συναντήσεις των αρμοδίων οργάνων τους.
Επειδή η Τουρκία επιδιώκει κάτι, υπέβαλε πρόταση και αίτημα για ανάληψη κοινής απόφασης.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε επίσης την επιθυμία ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί καμμιά πρωτοβουλία έως τις εκλογές στις είκοσι-τέσσερις Ιουνίου.
Οι εκλογές, πρόσθεσε, είναι φυσικά εκλογές στην Τουρκία.
Εως τώρα, έχω προσπαθήσει να παρουσιάσω μιά εικόνα σε σας, συνέχισε, και είτε συμφωνούμε είτε όχι, η Τουρκία είναι ένα από τα ουσιαστικά στοιχεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας και θα συνεχίσει αυτού του είδους τις αναζητήσεις για απόψεις.
Κάποιοι από μας, πρόσθεσε, θα αποκαλέσουν αυτό το πράγμα ”επιβολή” και κάποιοι άλλοι ”διαδικασία για λήψη κοινής απόφασης”.
Αν δεν πρόκειται για ‘διπλωματική τακτική’ απέναντι στους Ελληνοκυπρίους ή ‘προσπάθεια διπλωματικών σχέσεων’, αυτή η διαδικασία μου φαίνεται ως να ‘ζητήσω το αδύνατο, να προστατεύσω το status quo’.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι μαζί με τη ”νέα δυναμική του πληθυσμού στο βόρειο τμήμα της νήσου”, η <λύση δύο κρατών> είναι το πιο επιθυμητό μοντέλο λύσης.
Αυτό, πρόσθεσε, δεν είναι μυστικό.
Ωστόσο, συνέχισε, απαιτείται επίσης <συμφωνία> για <λύση δύο κρατών> .
Το περιουσιακό δεν επιλύεται επίσης με τη <λύση δύο κρατών>.

images-kyrenia-foto-images
Ακριβώς, όπως στο ”βορρά”, γράφει ο Μουτλουγιακαλί,  το πιο επιθυμητό μοντέλο λύσης είναι η <λύση δύο κρατών>, έτσι υπάρχει συμφωνία στο ”νότο” για τη φόρμουλα <Κυπριακή Δημοκρατία >στην οποία όλοι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Το πρόβλημα και των δύο μοντέλων είναι πως δεν είναι ρεαλιστικές.
Συνεπώς, συνεχίζει ο αρθρογράφος, η ομοσπονδία είναι η καλύτερη φόρμουλα για την οποία μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ή η πιο πιθανή.
Δεν μπορώ να αντιληφθώ, πρόσθεσε, τα εξής για την Τουρκία:Γιατί δεν εξετάζει το μοντέλο δύο κρατών για τη δική της γεωγραφική περιοχή.
Συμπέρασμα :Η λύση ή η ειρηνευτική διαδικασία στο Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Κατά την άποψή μου, σημειώνει ο αρθρογράφος,  ο λόγος για αυτό δεν είναι η συζήτηση του μοντέλου ομοσπονδιακής λύσης.Αντιθέτως, είναι το γεγονός ότι δεν συζητείται η ομοσπονδιακή λύση.Αν η ομοσπονδία είναι δύσκολη, προσθέτει, η συνομοσπονδία είναι σχεδόν αδύνατη.
Η άποψη ”ζητείστε το αδύνατο, για να παραμείνουν τα πράγματα το ίδιο” μου θυμίζει την παλιά αιτία :”η μη λύση είναι η λύση”, όπως αναφέρει.

images-famagusta-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Εν τω μεταξύ, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο αρχισυντάκτης της Τουρκοκυπριακής εφημερίδας Ντιγιαλόγ Ρεσάτ Ακάρ γράφει ότι σύμφωνα με ”αξιόπιστες πηγές” και πληροφορίες οι ηγέτες των Τουρκοκυπριακών κομμάτων έχουν πετύχει τις ”ελάχιστες συγκλίσεις” σε τέσσερα σημεία :
==Σχεδόν όλοι αποδέχονται ότι η εξεύρεση λύσης με τον πρόεδρο Αναστασιάδη δεν είναι δυνατή.
===Είναι αποδεκτό ότι με βάση τις τρέχουσες συνθήκες, είναι σωστό η Τουρκοκυπριακή πλευρά να προχωρήσει τον δικό της δρόμο.
====Ζητείται από την Αγκυρα να αναλάβει πρωτοβουλίες για άρση του λεγόμενου εμπάργκο εναντίον του ψευδοκράτους.
=====Η φόρμουλα για λύση δύο κρατών κυριαρχεί.
Ο αρθρογράφος γράφει επίσης τα εξής:
” Ενω σημειώνεται ότι η φόρμουλα για δύο χωριστά κράτη στα εσωτερικά θέματα θα είναι η πιο σωστή σε περίπτωση, που η Ελληνική Κυπριακή πλευρά προετοιμάζεται για λύση στο μέλλον, οι πόρτες για την εγκαθίδρυση εταιρικής σχέσης για τα εξωτερικά θέματα δεν έχουν πλήρως κλείσει.
Παρόλον ότι έγινε αποδεκτό πως οι απόψεις αυτές, που κυριαρχούν στην Τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να διαβιβασθούν στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζεται ότι ο Μουσταφά Ακκιντζιή δεν επιθυμεί να στείλει το μήνυμα στον Τουρκοκυπριακό ”λαό” ότι αυτό το θέμα έχει κλείσει τελείως.

images Akinci Foto images
Ο Ακκιντζιή ζήτησε τη ”ψήφο του λαού για την εξεύρεση λύσης”.Συνεπώς, γράφει ο αρθρογράφος, προσπαθεί να μην αντιμετωπίσει την αντίδραση των κύκλων, οι οποίοι δεν θέλουν να δουν την αδιαλλαξία της Ελληνοκυπριακής πλευράς”.
Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αφρίκα αναφερόμενη στο ζήτημα αυτό γράφει ότι ”η ομοσπονδία έχει φύγει, η συνομοσπονδία έχει έρθει” και πως καμμιά ανακοίνωση δεν εκδόθηκε μετά τη συνάντηση.
Ωστόσο, σημειώνει, από τη διαρροή πληροφοριών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι επέστη ο χρόνος για συζήτηση του θέματος της συνομοσπονδίας ή της λύσης δύο κρατών με τους Ελληνοκυπρίους.
Σύμφωνα με την Αφρίκα, ο Μουσταφά Ακκιντζιή απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να υποβάλει τέτοια πρόταση στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζει, την πρόταση Τσαβούσογλου υποστήριξαν το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα του Λαού, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Κόμμα Κοινωνικής Δημοκρατίας ανακοίνωσαν ότι μόνο τα αρμόδια όργανά τους θα μπορούσαν να πάρουν τέτοια απόφαση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Κόμμα των Εποίκων τάχθηκε εναντίον της πρότασης.
Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαβαντίς καλύπτει το θέμα υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο ”Στο ψυγείο έως τις εκλογές”.
Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Μπασάρ Ντουζγκούν γράφει ότι η παράνομη επίσκεψη Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα ακολούθησε ασυνήθιστη πορεία και πως καμμιά ανακοίνωση δεν εκδόθηκε μετά τη συνάντηση.
Γράφει επίσης ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα ήταν ορθό να αρχίσει νέα διαδικασία στο Κυπριακό πριν από τις εκλογές στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου.
Παρόλον, σημειώνει, που οι συμμετέχοντες εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις, στο τέλος συμφώνησαν.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Υποθέσεων

Στην κατώτερη βαθμίδα των ”εκλογικών προγραμμάτων” των Τουρκοκυπριακών κομμάτων το Κυπριακό, δηλώνουν οι Τουρκοκύπριοι, πρώην διαπραγματευτές, Ολγκιούν και Ερτούγ.

images-olgun-ertug-osman-ertug-ile-ergun-olgun
Οι Τουρκοκύπριοι, πρώην διαπραγματευτές για το Κυπριακό, Ερτούν Ολγκιούν και Οσμάν Ερτούγ, υποστήριξαν ότι το Κυπριακό έπεσε στα ”κατώτερα επίπεδα” των προγραμμάτων των Τουρκοκυπριακών κομμάτων, ενόψει των μεθαυριανών παράνομων βουλευτικών εκλογών.
Σε κοινή γραπτή δήλωση, σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Βατάν, Οργκιούν και Ερτούγ υποστηρίζουν ότι ”δικαιολογημένα” δίδεται προτεραιότητα στα εσωτερικά προβλήματα και προσθέτουν ότι οι παράνομες βουλευτικές εκλογές δεν απαιτούν να ”αγνοηθούν οι εξελίξεις, που αφορούν την Κύπρο και το μέλλον των Τουρκοκυπρίων”.

images Occupied Cyprus RED images
Αναφερόμενοι στο Κυπριακό, Ολγκιούν και Ερτουγ ισχυρίζονται ότι οποιαδήποτε επαφή ή συζήτηση, που θα γίνει με την Ελληνική Κυπριακή πλευρά στο μέλλον θα πρέπει να γίνει με βάση την αρχή της ισότητας σε ”πρακτικό και θεσμικό επίπεδο”
και οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξάγονται με βάση το ισότιμο καθεστώς δύο ιδρυτικών κρατών, όπως ισχυρίζονται.
Ισχυρίζονται επίσης ότι οποιαδήποτε ”νέα άσκηση”, που θα γίνει σε επίπεδο κοινοτήτων δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, όπως συνέβη μέχρι σήμερα.

Επιβεβαίωση Τουρκικής προεδρίας ότι ο Ταγίπ Ερντογαν θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις επτά και οκτώ τρέχοντος μηνός.

 

images Greece Turkey flags      images

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογαν, θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις επτά και οκτώ τρέχοντος μηνός, όπως επιβεβαίωσε σήμερα το γραφείο Τύπου της Τουρκικής προεδρίας.
Σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο πρόεδρος Ερντογαν, οποίος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά θέματα.
Αναμένεται ότι θα συζητηθεί όλο το φάσμα των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων, περιλαμβανομένων των Τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, το Κυπριακό και άλλα ζητήματα.
Το Ανατολή, μετέδωσε επίσης ότι ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη Ερντογαν, δήλωσε ότι οι Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις θα συζητηθούν στο υψηλότερο επίπεδο.
Ο πρόεδρος Ερντογαν είναι ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα, ύστερα από εξήντα-πέντε χρόνια.Ο Τζελάρ Μπαγιάρ, ήταν ο τελευταίος πρόεδρος της Τουρκίας, που επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1952.

images-erdogan-n-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82images-pavlopoulos-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Η Τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, γράφει ότι η επίσκεψη Ερντογαν θεωρείται από πολιτικούς παρατηρητές στην Αγκυρα, κίνηση, η οποία πιθανώς να ενισχύσει τις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις και πως αποτελεί ένδειξη για αλλαγή εποχής στις σχέσεις αυτές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από εντάσεις για πολλά χρόνια.
Στην Αθήνα, ωστόσο, διπλωματικοί κύκλοι εκφράζουν επιφυλακτικότητα για οποιαδήποτε αλλαγή, αφού οι εντάσεις οφείλονται στις προκλήσεις της Τουρκίας κυρίως στο Αιγαίο με συνεχείς παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου και στην αδιάλλακτη στάση, που τηρεί στο Κυπριακό, καθώς και στις Τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

images occupied Nicosia images
Ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος γεννήθηκε στη Δυτική Θράκη, υποστήριξε ότι η επίσκεψη Ερντογαν μπορεί να συμβάλει στην εξάλειψη των εντάσεων και στην περαιτέρω βελτίωση των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων.
Υποστήριξε επίσης ότι η επίσκεψη θα έχει ”σημαντικά αποτελέσματα”.
Αναφέρθηκε, εξάλλου, στη σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Οργανώσεις της κοινωνίας ”των πολιτών” στην κατεχόμενη Αμμόχωστο αναμένουν πολλά, μετά τις παράνομες βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με την Κίπρις.

images Famagusta In th Walls   0

Εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των ”πολιτών”, που δραστηριοποιούνται στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, ανακοίνωσαν ότι θέλουν να γνωρίζουν το λεγόμενο εκλογικό πρόγραμμα των Τουρκοκυπριακών κομμάτων, σε σχέση με το οδόφραγμα της Δερύνειας, το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, την κατεχόμενη περιφραγμένη πόλη και την πολιτιστική της κληρονομιά.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, εκπρόσωποι διαφόρων οργανώσεων δήλωσαν στην εφημερίδα, ότι ζητούν από τη λεγόμενη κυβέρνηση, η οποία θα εγκατασταθεί μετά τις παράνομες βουλευτικές εκλογές, να βρει επειγόντως λύση αναφορικά με το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας και το άνοιγμα της κατεχόμενης περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, επειδή το τελευταίο μέτρο θα είναι είναι επωφελές, από κάθε άποψη, για την κατεχόμενη πόλη και τους κατοίκους της.

images Deryneia FAMAGUSTA Map   αρχείο λήψηςimages Famagusta αρχείο λήψηςΟι οργανώσεις της κοινωνίας των ”πολιτών”, ζητούν επίσης, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της εντός των τειχών πόλης της Αμμοχώστου και τη μετατροπή του κατεχόμενου(εμπορικού ) λιμανιού της Αμμοχώστου σε τουριστικό λιμάνι, σημειώνοντας ότι καμμιά σημαντική επένδυση δεν έχει γίνει στο λιμάνι εδώ και χρόνια.

ΓΤΠ : Τμήμα Τουρκικών Υποθέσεων

Κοινή στρατιωτική άσκηση Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ.Η μεγαλύτερη, που έγινε ποτέ στην Κύπρο.Θα συμμετάσχουν τετρακόσιοι Ισραηλινοί καταδρομείς.

images-cyprus-israel-flags-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Αρχίζει μεθαύριο στην Κύπρο, κοινή στρατιωτική άσκηση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, η μεγαλύτερη, που έγινε ποτέ στο νησί, με συμμετοχή και χερσαίων δυνάμεων.
Σύμφωνα με την Ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, στην άσκηση, η οποία θα διεξαχθεί στην οροσειρά του Τροόδους, θα συμμετάσχουν και ελικόπτερα Black Hawk.
Η άσκηση θα διαρκέσει μιαν εβδομάδα.
Επικαλούμενη πηγές Κυπριακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, η Χααρέτζ γράφει ότι στην άσκηση θα συμμετάσχουν τετρακόσιοι Ισραηλινοί καταδρομείς.

images Israeli Commandos αρχείο λήψηςimages Troodos Mountains MAP αρχείο λήψης
Γράφει, επίσης, ότι η Κύπρος και το Ισραήλ πραγματοποίησαν στο παρελθόν κοινές αεροναυτικές ασκήσεις, και πως αυτή τη φορά θα συμμετάσχουν και χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις.
Το Ισραηλινό υπουργείο Αμυνας απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις της εφημερίδας Χααρέτζ αναφορικά με την άσκηση.

Σύμπτωση θέσεων για καθορισμό της μόνιμης κατοικίας και τις τέσσερις ελευθερίες κατά τη σημερινή νέα συνάντηση προέδρου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακκιντζιή.Παραμένουν, όμως, διαφορές.

images Anasta Akinc Eide Speha Mavr Nam sinantisi(1)

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι υπάρχει πλέον συμφωνημένος ορισμός σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της μόνιμης κατοικίας και την ενάσκηση των τεσσάρων ελευθεριών από τους πολίτες μελλοντικής ομόσπονδης Δημοκρατίας στο νησί.
Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχουν λεπτομέρειες, που είναι συνυφασμένες με αυτά, τα οποία έχουν συμφωνηθεί και υπάρχουν διαφορές και πρέπει να εξευρεθεί τρόπος συμφωνίας.
Μιλούσε μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακκιντζιή, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα, που αφορούν την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, στα οποία ακόμα υπάρχουν διαφορές, όπως είπε.
Πρόσθεσε, όμως, ότι υπήρξαν όσον αφορά τον ορισμό της μονίμου κατοικίας και των τεσσάρων ελευθεριών καθορισμός και σύμπτωση των θέσεων για την κατοχύρωση των τεσσάρων ελευθεριών, με παραμένοντα εκκρεμούντα θέματα για κάποιες λεπτομέρειες, που πρέπει να διευκρινιστούν.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως εκείνο στο οποίο υπάρχει πρόβλημα είναι ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά εγείρει θέμα όσον αφορά τη ρύθμιση του δικαιώματος απόκτησης ιδιοκτησίας, κάτι, σημείωσε, που δεν υπήρχε προηγουμένως.
Ηγέρθη, σημείωσε, κατά πρώτον στη Γενεύη, όμως θα συνεχισθεί η συζήτηση ούτως ώστε να εξευρεθούν οι τρόποι με την ελπίδα να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα.

images Anastasiades αρχείο λήψης
Πρόσθεσε πως την ίδια ώρα έχει συμφωνηθεί κατά την εδώ σύνοδο της Τράπεζας Αναπτύξεως και Ανασυγκρότησης να πραγματοποιηθεί σύνοδος με τους διάφορους διεθνείς οργανισμούς, που θα παρίστανται για τα της οικονομίας μετά τη λύση.
Ακόμη ανέφερε πως θα γίνει συνάντηση των ηγετών στις δέκα Μαίου με τον επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με αντικείμενο τη μέχρι σήμερα πρόοδο της ειδικής επιτροπής όσον αφορά την εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων με τα όσα συζητούνται.
Κληθείς να πει αν δικαιολογείται συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης, μετά και τη σημερινή συνάντηση, ο πρόεδρος Αναστασίαδης ανέφερε πως υπάρχουν πολλά ακόμα θέματα να εξεταστούν και το έχει σαφώς εγείρει ότι δεν είναι αρκετό εάν έχει συμφωνηθεί ο όρος του δικαιώματος ενάσκησης των τεσσάρων ελευθεριών.
Πρόσθεσε πως υπάρχουν εκκρεμότητες ακόμα και στην αποτελεσματική συμμετοχή, που είναι σημαντικό θέμα, όπως είπε, όπως και σωρεία άλλων ζητημάτων, τα οποία ακόμα εκκρεμούν.
Συνεπώς, ανέφερε, αυτό που έχει εισηγηθεί είναι ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια μέχρι το τέλος Μαίου, μέσα Ιουνίου, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο και εν συνεχεία αν παρατηρηθεί τέτοια πρόοδος, που να δικαιολογείται να ”έχουμε μια νέα Γενεύη, γιατί όχι;”.
Η Ελληνική Κυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, δεν είναι εναντίον νέας διάσκεψης στη Γενεύη, γιατί είναι η Τουρκία που θα πρέπει να δώσει τις θέσεις της όσον αφορά τα θέματα εγγυήσεων, ασφάλειας, και τα όσα προκύπτουν εξ αυτών.

images Cyprus Total 6 Eni 8 MAP images
Ερωτηθείς αν τη συνέχιση της Διάσκεψης στη Γενεύη τη βλέπει σε συνδυασμό με αναστολή των ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα να συζητήσει νέα Γενεύη με αναστολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυτό, επισήμανε, είναι εκτός συζήτησης και το γνωρίζουν όλοι και ούτε καν ετέθη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.Ερωτηθείς αν τέθηκε θέμα για τις τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους υπηκόους, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε πως δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη και δεν συζητήθηκε.

images Akinci Foto images

Στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, ο Μουσταφά Ακκιντζιή δήλωσε ότι το μεγαλύτερο θέμα συζήτησης ήταν η αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, προσθέτοντας ότι είναι γνωστό πως σε κάποια ομοσπονδιακά σώματα θα υπάρχει ίσος αριθμός συμμετοχής.
Συνεχίζεται, ανέφερε, η διαφορά απόψεων όσον αφορά τη φόρμουλα, που θα ακολουθηθεί στα όργανα στα οποία δεν υπάρχει (αριθμητική) ισότητα.
Είπε επίσης ότι οριστικοποιήθηκαν συγκλίσεις, στις οποίες είχαν συμφωνήσει από πριν στο θέμα της νόμιμης κατοικίας.
Ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας επανέλαβε ότι διατηρεί την άποψή του ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να γίνουν περισσότερο υποβοηθητικά για να βγει ένα πλαίσιο από τις συνομιλίες αντί να συζητούν τα ίδια θέματα, διευκρινίζοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν θα αναλάβουν ρόλο επιδιαιτητή ούτε θα υποβάλλουν επίσημες προτάσεις, αλλά διατηρώντας την εκ του σύνεγγυς διπλωματία μεταξύ των πλευρών και των εγγυητριών δυνάμεων, ”άν θέλουμε να έχουμε σε σύντομο διάστημα ένα αποτέλεσμα”, να βοηθήσουν με εποικοδομητικές σκέψεις.
Λέγοντας σε σύντομο διάστημα, πρόσθεσε, σημαίνει ότι πρέπει, επειδή τον Ιούλιο μπορεί ”να έρθουμε αντιμέτωποι με νέες εντάσεις, το οποίο απεύχομαι”.

images occupied Nicosia images
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον Ελληνοκυπριακό Τύπο για θετικό κλίμα, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι η αισιοδοξία δεν βασίζεται πάντοτε στην πραγματικότητα, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τις εκθέσεις, που διαβάζει στις συναντήσεις των διαπραγματευτών, αυτή η αισιόδοξη ατμόσφαιρα δεν αντικατοπτρίζεται εδώ και ημέρες.
Αν υπήρχε, συνέχισε, σύγκλιση σε ορισμένα θέματα θα την επικυρώναμε και θα το λέγαμε στον κόσμο, αλλά ούτε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ούτε ο ίδιος, είπε ο Μουσταφά Ακκιντζιή, μπορεί να κάμει κάτι τέτοιο. Μακάρι, ανέφερε, να πήγαιναν όλα καλά, όπως γράφει ο Ελληνοκυπριακός Τύπος, αλλά, ισχυρίστηκε ότι σε ορισμένα θέματα η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι ”λογική”, όπως η λήψη αποφάσεων όπως στο Υπουργικό Συμβούλιο.