Author Archives: cmathopoulos

Κατακόρυφη άνοδος θανάτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον κορονοϊό στην Τουρκία.277 οι νεκροί, 15, 700 τα κρούσματα.

Στην Τουρκία, σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των θανάτων και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον κορονοϊό, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή.
Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, ανακοίνωσε απόψε ότι ακόμη εξήντα-τρία άτομα πέθαναν από τον κορονοϊό στην Τουρκία τις τελευταίες είκοσι-τέσσερις ώρες, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων σε διακόσια-εβδομήντα-επτά.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, πρόσθεσε, έφθασαν συνολικά στα δεκαπέντε χιλιάδες εξακόσια-εβδομήντα-εννιά.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, συνέχισε, δύο χιλιάδες εκατόν-σαράντα-οκτώ ασθενείς εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό.
Ο Φαχρετίν Κοτζά ανέφερε ότι κρούσματα έχουν καταγραφεί και στις ογδόντα-μία επαρχίες της Τουρκίας.
Ανέφερε επίσης ότι οι θάνατοι συνέβησαν σε άτομα ηλικίας εξήντα ετών και άνω.
”Πρόκειται για μάχη για τη δημόσια υγεία και στόχος μας είναι να βγούμε από αυτή τη μάχη με τις λιγότερες απώλειες ζωών και να θέσουμε υπό τον έλεγχο τον κορονοϊό το συντομότερο δυνατόν”, πρόσθεσε.
Ο Τούρκος υπουργός Υγείας είπε ότι εξακόσιοι επαγγελματίες υγείας προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό.

Θα ληφθούν νέα μέτρα αν οι Τούρκοι πολίτες δεν συμμορφωθούν με την ”εθελοντική απομόνωση”, προειδοποιεί ο Ταγίπ Ερντογαν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν προειδοποίησε τους Τούρκους πολίτες ότι αν δεν συμμορφωθούν με την ”εθελοντική απομόνωση”, τότε θα ληφθούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Επανέλαβε επίσης την έκκληση να παραμείνουν στο σπίτι τηρώντας την κοινωνική αποστασιοποίηση στο πλαίσιο των μέτρων για αποτροπή της εξάπλωσης του covid-19.
Ο Ταγίπ Ερντογαν ισχυρίστηκε ότι το ”μεγαλύτερο πλεονέκτημα” της Τουρκίας στην καταπολέμηση του κορονοϊού είναι η ισχυρή υποδομή, που έχει στον τομέα της υγείας.
Είπε επίσης ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την παραγωγή και τις εξαγωγές εν μέσω της επιδημίας του κορονοϊού.
Σε οπτικογραφημένο μήνυμα προς τους επικεφαλής των επαρχιακών επιτροπών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ταγίπ Ερντογαν ανέφερε ότι στόχος είναι να διασφαλισθεί πως η Τουρκία θα αφήσει πίσω την πολυτάραχη αυτή περίοδο με τις ελάχιστες απώλειες, προσθέτοντας πως οι κρατικοί θεσμοί ασχολούνται σκληρά προς την κατεύθυνση αυτή.
Αναφερόμενος στην επιβράδυνση της Τουρκικής οικονομίας από τον κορονοϊό ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ” είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν τη συνέχιση της παραγωγής και των εξαγωγών”, αποφεύγοντας να μιλήσει για την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας. ”Ο Αλλάχ είναι πρόθυμος, θα ξεπεράσουμε αυτή την πανούκλα δίδοντας προσοχή στην καθαριότητα, την εγκατάλειψη των δρόμων και να μην φεύγουμε από το σπίτι, αν δεν είναι απαραίτητο”, κατέληξε.
Εως τώρα, έχουν πεθάνει στην Τουρκία από τον κορονοϊό διακόσια δεκατέσσερα άτομα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τις δεκατρείς χιλιάδες.

Εν τω μεταξύ, σε ένα διπλωματικό ελιγμό και παρά τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Τουρκία, η κυβέρνηση της χώρας απέστειλε σήμερα βοήθεια σε ιατρικό υλικό, στην Ισπανία και την Ιταλία, που πλήττονται από τον covid-19 περισσότερο από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, το υλικό, προστατευτικές μάσκες και στολές, καθώς και αντισηπτικά, που κατασκευάστηκαν σε στρατιωτικά εργοστάσια, βιοτεχνίες ενδυμάτων και στη Βιομηχανία Μηχανημάτων και Χημικών, που υπάγονται στο υπουργείο Αμυνας, στάληκε με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο.
Πάνω στα κιβώτια έγραφε:”Με αγάπη από την Τουρκία στον Ισπανικό και Ιταλικό λαό” αντιστοίχως.
Την ενέργεια της Τουρκίας χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας του Νάτο, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι το ιατρικό υλικό, που έστειλαν οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις στην Ισπανία και την Ιταλία αποτελεί σαφή ένδειξη της συμμαχικής αλληλεγγύης.

Ακόμη σαράντα-έξι νεκροί στην Τουρκία από τον κορονοϊό το τελευταίο εικοσιτετράωρο.Εφθασαν συνολικά τους διακόσιους-δεκατέσσερις.

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε απόψε ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό στη χώρα, έφθασε τους διακόσιους-δεκατέσσερις, μετά το θάνατο ακόμη σαράντα-έξι ασθενών το τελευταίο εικοσιτετράωρο.
Σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφθασαν τις δεκατρείς χιλιάδες πεντακόσια-τριάντα-ένα.
Το τελευταίο -εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν θετικά στον κορονοϊό δύο χιλιάδες επτακόσια -τέσσερα άτομα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Υγείας.


Εν τω μεταξύ, οι πρόεδροι της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, σε αποψινή τηλεφωνική επικοινωνία, συμφώνησαν ότι η καταπολέμηση του κορονοϊού μπορεί να κερδηθεί μόνο μέσω της παγκόσμιας αλληλεγγύης και συνεργασίας.
Σε επίσημη ανακοίνωση στην Αγκυρα, αναφέρεται ότι ο Ταγίπ Ερντογαν και ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν την πανδημία του κορονοϊού, καθώς επίσης τις Αμερικανο-Τουρκικές σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις.
Οι δύο ηγέτες, προστίθεται, συμφώνησαν να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές και τα στοιχεία για τον έλεγχο των διαφόρων επιπτώσεων από την πανδημία.
Στην Ουάσιγκτων, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζιούντ Ντίρι δήλωσε ότι οι δύο πρόεδροι ”συμφώνησαν να συνεργασθούν στενά στη διεθνή εκστρατεία για την εξάλειψη του κορονοϊού και την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας”.
Εκτός από τη συζήτηση περιφερειακών και διμερών θεμάτων, είπε, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης ”πως είναι πλέον τώρα από ποτέ” στις χώρες, στις οποίες μαίνονται συγκρούσεις, ιδιαίτερα στη Συρία και τη Λιβύη, να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Εκατόν-εξήντα-οκτώ οι νεκροί στην Τουρκία από τον κορονοϊό.Ακόμη τριάντα-επτά άτομα απεβίωσαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Στην Τουρκία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ακόμη τριάντα -επτά άτομα πέθαναν από τον κορονοϊό το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ανεβάζοντας, συνολικά, τον αριθμό των θανάτων σε εκατόν-εξήντα-οκτώ.
Οπως μετέδωσε το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε δέκα χιλιάδες οκτακόσια -είκοσι-επτά, αφού άλλα χίλια εξακόσια-δέκα άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό.
Την κατάσταση στην Τουρκία συζήτησε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του προέδρου Ερντογαν, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Σε αποψινό τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζει εκστρατεία εθνικής αλληλεγγύης για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κορονοϊού, προσφέροντας τους μισθούς του επτά μηνών.
Οι υπουργοί και οι βουλευτές, πρόσθεσε, θα προσφέρουν πέντε κόμμα δύο εκατομμύρια Τουρκικές λίρες, ( 791, 000 δολλάρια ) στην εκστρατεία.
Ανακοίνωσε επίσης ότι θα λειτουργήσουν σύντομα νέα νοσοκομεία, ενώ την ίδια ώρα θα ενισχυθούν τα υφιστάμενα.
Ο πρόεδρος Ερντογαν τόνισε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να περιορίσει την εξάπλωση του covid-19.
Νωρίτερα, οι Τουρκικές αρχές έθεσαν σε απομόνωση τριάντα-εννέα κατοικημένες περιοχές, οι οποίες βρίσκονται σε δεκαοκτώ πόλεις στο πλαίσιο των προσπαθειών για περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Ακόμη πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον κορονοϊό στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, εντοπίστηκαν σήμερα ακόμη πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον κορονοϊό.
Ο λεγόμενος υπουργός Υγείας Αλί Πιλλί, ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφθασε τα εξήντα-εννέα.
Εως χθες, σημείωσε, διενεργήθηκαν χίλια εκατόν-τρία τεστ και ότι τριάντα-τέσσερις ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, είκοσι-εννέα πήραν εξιτήριο και ένας ασθενής έχασε τη ζωή του.
Εν τω μεταξύ, η ψευδοκυβέρνηση αποφάσισε να παραταθούν για άλλες δύο εβδομάδες τα μέτρα, που είχε πάρει νωρίτερα για περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, σύμφωνα με τον παράνομο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Μπαϋράκ.
Μεταξύ άλλων, όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις δέκα Απριλίου και αναβάλλονται όλες οι αθλητικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες έως την ίδια ημερομηνία.
Κλειστά παραμένουν και όλα τα σημεία εισόδου στο ψευδοκράτος έως τις έντεκα Απριλίου.
Μόνο οι ”πολίτες” του ψευδοκράτους, οι σύζυγοι και τα παιδιά τους θα μπορούν να εισέλθουν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Στους εκατόν-τριάντα-ένα οι θάνατοι στην Τουρκία από τον κορονοϊό.Επιφυλάξεις γιατρών για τη γνησιότητα των στοιχείων, που ανακοινώνει η κυβέρνηση.

Αύξηση, καταγράφουν καθημερινά οι θάνατοι στην Τουρκία από τον κορονοϊό.
Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε απόψε ότι ακόμη είκοσι-τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε εκατόν-τριάντα -ένα.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφθασαν τις εννέα χιλιάδες διακόσια-δεκαεπτά, αφού χίλια οκτακόσια-δεκαπέντε άτομα εντοπίστηκαν θετικά στον κορονοϊό τις τελευταίες είκοσι-τέσσερις ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο.
Η Κωνσταντινούπολη τέθηκε σήμερα σε απομόνωση, ύστερα από απόφαση του νομάρχη, ο οποίος κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν στο σπίτι για σαράντα-οκτώ ώρες.
Ο λοιμωξιολόγος Μεχμέτ Τζεϊχάν, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου για τον κορονοϊό του Τουρκικού υπουργείου Υγείας, σε δηλώσεις στην Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ανέφερε ότι οι επόμενες πέντε ημέρες είναι πολύ σημαντικές.
”Αν δεν τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα για να ελέγξουμε την ασθένεια”, πρόσθεσε, ”θα καταστεί ακόμη πιο δύσκολο να παρεμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού”.


Εν τω μεταξύ, Τούρκοι γιατροί εξακολουθούν να εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για την ορθότητα των στοιχείων, που ανακοινώνει το Τουρκικό υπουργείο Υγείας καθημερινά και για τα μέτρα, τα οποία έχουν ληφθεί.
Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, Γιουσούφ Σαβράν, υποστήριξε ότι από την εξέταση των στατιστικών στοιχείων φαίνεται πως ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων στην Τουρκία είναι μεγαλύτερος από την Ιταλία.
Προειδοποίησε επίσης ότι η Τουρκική κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ακόμη τη σοβαρότητα της κατάστασης και οι θάνατοι θα φθάσουν τις χιλιάδες.

Στους εκατόν-οκτώ οι νεκροί στην Τουρκία από τον κορονοϊό.Σε κόκκινο συναγερμό οι αρχές.

Ακόμη δεκαέξι άτομα απεβίωσαν στην Τουρκία, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, από τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα οι νεκροί να φθάνουν τους εκατόν-οκτώ.
Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε στις επτά χιλιάδες τετρακόσια -δύο, αφού το τελευταίο εικοσιτετράωρο βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό χίλια επτακόσια-τέσσερα άτομα.
Η αύξηση των θυμάτων σήμανε κόκκινο συναγερμό στις Τουρκικές αρχές με τον πρόεδρο Ερντογαν να ανακοινώνει ευέλικτα ωράρια εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα, αφού το ίδιο μέτρο εφαρμόζεται ήδη στον δημόσιο τομέα.Ο Ταγίπ Ερντογαν κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να πηγαίνουν έξω μόνο για ψώνια ή για βασικές ανάγκες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσιάρογλου, σε παρέμβαση, ζήτησε συνολική, εκτεταμένη και αποτελεσματική παραμονή στο σπίτι και απομόνωση.
”Δεν είναι δυνατό να λυθεί αυτό το ζήτημα με εκστρατείες, όπως ‘Τουρκία Μείνε Σπίτι’ και αφήνοντάς το στη βούληση και την πρωτοβουλία των πολιτών, ενώ δεν τους παρέχεται οποιαδήποτε μισθολογική ούτε εργασιακή ασφάλεια και εγκαταλείπονται στη μοίρα τους”, πρόσθεσε.Η Τουρκική κυβέρνηση ανέστειλε όλες τις διεθνείς πτήσεις και τις σιδηροδρομικές συνδέσεις μεταξύ των πόλεων και περιόρισε τις εσωτερικές πτήσεις στο πλαίσιο των μέτρων για αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.